Apple introduceert Mac mini Intel en iPod Hi-Fi

45 reacties

Apple heeft vandaag twee nieuwe “fun”-producten (zoals ze dat zelf hadden aangekondigd) gelanceerd. Apple heeft onder andere een nieuwe Mac mini gelanceerd met hierin de nieuwe Intel dual core processor. Naast de vernieuwde processor is tevens de prijs (flink) gestegen.

Daarnaast heeft Apple (hoogstwaarschijnlijk als aanval tegen de bedrijven die iPod producten lanceren) de iPod Hi Fi gelanceerd. Deze gaat € 369,- kosten.

Meer informatie over deze producten en reviews zullen wij spoedig op MacOSX.nl plaatsen.

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  jopie huizinga

  hmmm, net een mini aangeschaft; zat er dik in natuurlijk!

 • Profielfoto
  Xserve

  Mac mini Intel = “shared memory”-videokaart PC-BROL!
  Sorry maar het is zo! Geen stand-alone kaart maar een idiote Shared-Memory. Apple lijkt écht een pc-bedrijf te worden!

 • Profielfoto
  bastiaan1321

  pff duur hoor die nieuwe mac mini..

 • Profielfoto
  computer space

  Jemig, de Mini is nog steeds saai wit en veel te klein. Nu past er nog geen 3,5 inch 300Gb in :(
  Die 60Gb 2,5 inch notebookdrive blijf het grootste manco. Een LaCie eraan voor backup=leuk, maar niet voor je dagelijkse werk.

 • Profielfoto
  Uxmal

  Gaan we nou voor ieder product een event organiseren? ???

 • Profielfoto
  dimelot

  Lelijk ding die iPod HiFi…:(

 • Profielfoto
  EwaldK

  Ja, dat wordt dus echt een groot nadeel voor Apple met die Intel chips. Alles wordt direct vergeleken met de Dells van deze wereld.
  Met die G4 en G5 processoren kon je de feiten altijd nog een beetje verdoezelen, maar dat gaat nu niet meer op.

  Ik lees nou al overal dat Intel graphics zo slecht zijn, heb er geen ervaring mee, wat zijn de praktische nadelen voor de MacMini??

 • Profielfoto
  boerke

  Ho jongens en meisjes vergeet niet,

  nu wel airport & bluetooth standaard!
  superdrive standaard!
  afstandbediening.
  2 geheugenslots!
  optisch audio uit en in
  (zou dit ook 5.1 zijn?)
  (sata?)

  al met al niet zo negatief lijkt me
  (alleen die video-shit shared card, hè)

  beter dan http://www.mycom.nl/f2/html/dut/folder/pagina13.htm lijkt me
  tragere processor/kleinere HD/ Windows!!!!!, en ook nog duurder
  zonder I-life, zonder front row, zonder comic-life

  Ik heb dus lekker zo’n dual core besteld!, overmorgen moetie der zijn…….
  (hoop ik)

 • Profielfoto
  DJP

  Tja, de mac mini is simpelweg niet voor nieuwe 3d spellen, maar voor mediawerk is het prima. Het zal wel een verplicht snoepje zijn geweest die Intel heeft opgelegd aan Apple. Het bespaard in ieder geval weer kosten, geen onderhandelingen met Ati of Nvidia nodig.

 • Profielfoto
  profclimber

  jah nu met een kut chip van intel erin. Intel Core duo of solo prima maar niet zoon Intel GMA950 GPU die is nog trager dan een Geforce 3. Dat is wel zoke zooi, snap nie dat ze dat doen gooi er dan een mobile X300

 • Profielfoto
  iDJ

  iPod Hi-Fi, op de foto, bijna te lomp voor woorden.
  We zijn weer blijgemaakt met een dooie …
  (Het plezier van het krijgen is leuker dan de lol van het hebben)

  Mac mini blijft leuk maar heb ik niet nodig :(

  Op naar april :D

 • Profielfoto
  soulutions

  Zullen we nu ’s afspreken al die zinloze en waardeloze voorspellingen en photoshop truukjes achterwege te laten als die gasten uit Cupertino weer een aankondiging doen… dit lag gewoon in de lijn van verwachtingen en is echt niet spectaculair te noemen, laat staan markt- danwel wereldveranderend te noemen… weer allemaal met beide voetjes terug op aarde graag…;)

 • Profielfoto
  DannyR

  waar sloeg die uitnodiging nou op??

  Waarom dat iCal icoon. Hebben ze weer dingen zitten schrappen? See you soon? 1 april dan weer?

  Komt er nog een stream online (of werd er niet gefilmd?)

  Beetje rare keynote vond ik dit, had hogere verwachtingen. Maar goed als er 1 april weer een komt, vind ik dit wel een leuke overbrugging

 • Profielfoto
  Maced.2

  veel drukte om niks:p

  ik wacht ook nog wel ff tot 1 april:D

 • Profielfoto
  FullMonty

  Wtf.. die iPod HiFi, net zo’n Bose product dat er fancy uitziet en redelijk duur is maar gewoon weggeblazen wordt door even duur ECHT hifi materiaal…

  Die Mac Mini is dan weer positief, lekker klein snelheidsduiveltje met die Core Duo… Ach Integrated Graphics, wat verwacht je voor die prijs en in dat marktsegment. Wil je een multimediamachine, koop een iMac.

 • Profielfoto
  strigoi

  Het liep eigenlijk toch zoals we (in ieder geval ik) hadden verwacht.. Paar nieuwe, dingen mac mini of macbook en dan die iPod boombox.. Alleen iedereen hoopt en wil graag dat er weer revolutionaire dingen van apple komen. I place my bets on april-fools-day. :)

 • Profielfoto
  estherzd

  Vergeet dat nieuwe hoesje niet jongens! Dat was wel een aankondiging waard! ??? Wat een anticlimax…

 • Profielfoto
  Yosemite

  De nieuwe mini is echt Crap met een hoofdletter C. Een crappy Intel GPU met shared memory, dat is echt niet meer van deze tijd. Shame on you Steve.

 • Profielfoto
  Chester2

  De vanafprijs voor een Mac is nu veel te hoog, 649 Euro +
  Mijn moeder heeft weinig data, vind iedere computer snel, en heeft geen wireless internet. Blij dat ze een G4 mini heeft gekocht;-)
  Maar dit is slecht nieuws voor het switcher front.

  Een die boombox; het is prima dat het bestaat, maar het is slecht dat er een Apple logo opstaat. Born to flop

 • Profielfoto
  dirk_w

  Jaaa, die hoesjes zijn gaaf hey!
  Ik heb er meteen een besteld…. NOT!
  :angry:
  Maar die hoesjes zijn vast gemaakt van heel goed leersoort.
  Misschien hebben ze wel illegaal Tigers ervoor laten afschieten, en zijn die huiden erin verwerkt.
  Vandaar die €99,- !!
  ;) ;) Echte Tiger hoesjes ;) ;)

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Aan de ene kant kun je zeggen ‘die Intel GMA-950 in de Mac Mini belooft nog wat voor de komende iBooks. Straks krijg je die shared videokaarten ook daar en dan beginnen we echt richting de goedkope Windows-notebooks te gaan’.

  Aan de andere kant is het zo dat de Mac Mini geen mainstream of high-end machine is en gezien de prijs zijn de integrated graphics een logische keus van Apple. Overigens is de GMA-950 iets sneller dan de ATI Radeon 9200 die in de vorige Mac Mini zat.

  Ik heb hier een performance-tabel van CT voor me liggen en het verhaal dat een GeForce 3 nog sneller zou zijn is niet zo denk ik. De grafische prestaties zijn vergelijkbaar met een nVidia GeForce 5200 of een ATI Radeon X300SE. Het enige verschil is het gedeelde geheugen, maar daar zul je bij gewoon gebruik weinig van merken.

  De GMA-950 levert eigenlijk alleen elementaire 3D-versnelling en meer is ook niet nodig in het segment van de Mac Mini. Een PC van pakweg 650 euro met een Intel Celeron of AMD Sempron processor heeft ook bijna nooit een eigen videokaart aan boord of het is een X300SE die nauwelijks sneller is dan de integrated graphics.

 • Profielfoto
  iMe

  Waardeloos… Niets om maar ook een klein beetje warm van te worden.

  Draai m’n iPod al jaren over m’n stereo met een kabel van €5,- en dat klinkt best prima, zeker beter dan dit bakkie.

  €100 euro prijsverhoging voor een mini met 5.1 dolby (ten minste dat neem ik aan, kon het in de spec niet terug vinden) en infrarood afstandbediening?

  Met een oud model en sailing clicker ben ik dus net zo goed af….

  Hoogmoed komt voor de val….

 • Profielfoto
  dfI*)#[email protected](*_)$U#JHEN#[email protected]$(#@Halert('hi');

  ik heb een oude mini (1,42 ghz) en ben er blij mee. Me volgende mac wordt of een laptop of de imac :-). Dus de update maakt me niet zoveel uit

  Ik zie in 1x heel veel mac minis te koop op marktplaats;)

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @iMe

  Die nieuwe Mac Mini is anders wel een stuk sneller dan de oude denk ik, hoor. De G4 is gewoon einde verhaal, die CPU is te traag aan het worden. Voor zijn prijs biedt de Mac Mini best veel waar vind ik. Hij is ook niet bedoeld als high-end machine ofzo, laat dat duidelijk zijn. Voor thuisgebruikers zonder al te hoge eisen zal die prima voldoen denk ik.

 • Profielfoto
  iBert

  Onbegrijpelijk. Ik ben verstandig genoeg geweest om geen verwachtigen rond vandaag te stellen, en dan slagen ze er toch nog in me teleur te stellen.

  Intel Shared Memory is een low-budget oplossing, en een minderwaarde in plaats van een meerwaarde, maar toch leg je minstens € 100 extra op? Begrijpe wie begrijpe kan. Zo duw je jezelf in een positie van spot.

  En de “iPod Hifi” is dan weer totaal niets nieuw onder de zon. Dat deed Bose ze al voor. En de audiofiel die ze vermelden in de marketingzinnetjes zal eerder kiezen voor een gevestigde waarde als Bose.

 • Profielfoto
  James T. Kirk

  Dit is dus het einde van de Apple revolutie in Europa, want voor E 649,00 en 879,01 (wie heeft die ene cent bedacht? Kruideniers! :p) koop je ook al een leuke shuttle of media machine. Nee, voor deze prijzen gaan Windows-users echt niet meer ‘proberen’, hooguit nog 2e hands G4 kopen. Overigens, ze kunnen de oude lijn nog gewoon verkopen, tenslotte is daar de prijs lager van! Ben ik blij dat ik een ATI kaart heb met 64 MB dedicated geheugen! Oh ja, de aanbieding blijft beter dan de Aopen/MyCom mini pc, hoewel die wel een 100 GB hd in de 799 en 999 versies heeft en DDR2 geheugen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Sjonge, jonge wat een stelletje verwende kinderen zeg. Mijn voorspelling dat er genoeg teleurgestelde en verontwaardigde reacties zouden komen is in ieder geval uitgekomen.:p

 • Profielfoto
  James T. Kirk

  @Koen, nee Koen, foutief prijsbeleid van Apple hier in Europa, dit gaat ten koste van de “revolutie”: betaalbare Apple’s.:(

 • Profielfoto
  miker

  Wat een ontzettende, onterechte negatieve reacties hier. Iedereen die wel eens Windows media center gezien en gebruikt heeft en ook gespeeld heeft met frontrow beseft wat de nieuwe mini is: een media center. Geen werkstation voor het maken van films. Ik persoonlijk heb op deze mini zitten wachten. Ik denk er over om de basale versie te kopen, met de losse extra schijf van lacie (die er keurig onder past) en een tv-kaart van elgato en klaar is kees. Voor minder geld dan een windows media center: en belangrijker: een media center dat gewoon, intuitief, makkelijk, leuk werkt. De mini is in mijn opinie voor veel mac gebruikers een leuke tweede mac en voor veel non-computeraars een makkelijke instap. En overigens vraag ik me nog af of de performance zo slecht is als sommige hier gemakshalve stellen. Met de bestaande mini met G4 processor kan je ook hele leuke dingen doen. Als me iets tegenvalt is het dat simpele vergelijken tussen componenten. Dat is nu zooooo windows. Wat bij de mac nog steeds telt is de som der delen. Dat maakt het verschil. Voor sommigen een hype, voor heel veel gebruikers gewoon de garantie voor ongestoord computerplezier.

  ps de ipod hifi (of hoe het ding ook heet) lijkt me een leuke aanvulling op het multimedia centrum in aanbouw. Even sparen dus…

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Jammer dat ik geen plaatje kan posten: maar dit stond op de oude MAC MINI G4 webpagina van Apple:

  “Lock the Target: Or one 3D game. Go ahead, just try to play Halo on a budget PC. Most say they’re good for 2D games only. That’s because an “integrated Intel graphics” chip steals power from the CPU and siphons off memory from system-level RAM. You’d have to buy an extra card to get the graphics performance of Mac mini, and some cheaper PC’s don’t even have an open slot to let you add one.”

  Het lijkt er nu op dat we zo’n budget PC dat Mac OS X draait voor een premium prijs hebben.
  Het lijkt nu exact zo dat Apple doet wat ze eerst gehekeld hebben.
  Sorry, geen nieuwe Mac mini voor mij, tenminste niet deze revisie, hello iMac Core Duo.
  Tegenvaller Apple….jammer.

 • Profielfoto
  boerke

  Ik leg me geheel neer bij bovengenoemde spreker. (miker)
  Koop dan maar die a-open voor meer geld en minder software.
  Mijn vorige minietje heb ik 2e hands gekocht,
  en ik was zeer onder de indruk van zijn prestaties.
  (ik heb er toen wel een externe hd aangehangen, overigens)
  maar alle progjes zoals final cut/dvd studio/ en zelfs shake en motion (met hack) werden probleemloos gedraaid.
  Dit is alleen maar een verbetering dus.
  Nu alleen nog de intel upgrade van de bovengenoemde progjes…

 • Profielfoto
  LEXY

  Voor mij ook nog geen Mac mini.
  Was het nou zo moeilijk om er ff een iPod dock en TV-kaart in te proppen!
  Als die er 1 April nog niet is weet ik wel wiens foto ik hier op de plee ga hangen.

 • Profielfoto
  boerke

  tv tunerchipje ( 3 euro of zo ) was inderdaad wel handig geweest

 • Profielfoto
  Nic

  Die nieuwe Mac Mini, vanaf € 649… Weg met de instapcomputer… Exclusief beeldscherm, toetsenbord en muis vind ik dat nogal een prijs vergeleken met de vorige Mini’s…

 • Profielfoto
  EL Mystica

  Mijn ouders willen wel een computer kopen. Hun huidige is een laptop met PII 300 Mhz, en 3 Gb, harddrive en Win95. Kan je nagaan hoeveel ze die nodig hebben ;)

  Als ik die nieuwe Mac Mini in de living opstel, met een mooie 20″er HD display, en wireless keyboard en mouse, dan kunnen ze gerust mailen, foto’s delen, DVD’s bekijken, vader zijn wijnstock bijhouden, moeders homemanagement doen, … op een goeie, betrouwbare en eenvoudige computer.

  Het is idd geen goedkoop model, Maar bij Dell betaal je ongeveer dezelfde prijs, voor een windowsbak, die toch niet kan tippen aan de mini.

  Ik zou ‘m niet kopen voor pro-gebruik, waar ie trouwens ook niet voor bedoeld is, maar voor mensen als mijn ouders lijkt ie ideaal. Als ze’m als multimediacenter willen gebruiken. Anders zetten ze maar een iMac op hun desk.

 • Profielfoto
  Nic

  Maar een Mac Mini, waar je dan nog een scherm bij moet kopen, en een muis en toetsenbord. Dan kom je toch al gauw richting de prijs van een iMac…

 • Profielfoto
  Mr Macintosh

  Je moet niet vergeten, dat in de Mac Mini nu véél meer te vinden is. Airport Extreme, Bluetooth en van 40GB naar 60GB enz enz. Iets wat de Mac Mini voor €520,- helemaal niet had. De 1,42GHz versie had wél al die dingen al voor een prijs dat niet ver af ligt van de huidige Mac Mini(intel). Je zou dus kunnen zeggen dat Apple de €520,- Mini gewoon heeft laten vallen en niet €130,- duurder gemaakt.

  Ik wil er wel een bestellen, het blijft een leuk en nu ook snel speeltje. Wel die van €649,- met de 1,5GHz. Ik vind de €879,- het echt niet waard voor de DUO. Een DVD-brander ga ik toch extern krijgen. En dan zou ik dus al €230,- EXTRA moeten betalen voor alleen een wat snellere processor. Nee, dat is het me echt niet waard.

  Een nadeel dat er niet zo’n videokaart inzit. Was grappig ik las gisteren op de Apple site, zo ong(dit ging over de oude Mac Mini de G4): “Ja, als je games wilt spelen op zo’n windows bak, zul je merken dat daar alleen maar 2D spellen op kunnen. Dat komt door het shared video geheugen en dat snoept snelheid van de processor af. Bij de Mac Mini vind je een echte videokaart.” HAHAHA, nu hebben ze zelf ook zo’n windows”ding”.
  Maar goed, ik ben niet zo’n gamer, dus ik ben wel tevreden met zo’n shared video geheugen.

  Zo zie je maar dat er ook nog mensen zijn, die wél zo’n Mac Mini willen. De iBook wordt denk ik tè duur voor mij als ik deze prijzen. De MacBook Pro, Mac Mini, behalve de iMac, zijn de prijzen omhoog gegaan.

 • Profielfoto
  Mr Van

  Ik denk dat de mini nu te duur is, alleen maar om de vorige min ieigenaars niet met een waardeloos apparaat achter te laten, dus hebben ze hem een stuk duurder gemaakt. ik zie nog steeds niet die grote voordelen. ja een andere processor Ik wilde een mac mini die als harddisk recorder van de tv kon opnemen, waarom begrijpen ze dat niet bij apple. dat is een multimedia centre, die alles kan. Hmm Lekker muziek of fotos op je tv kijken, kan ook met mijn powerbook, kabeltje en klaar of zit er een input op de mini mac waarop de mini mac het tv signaal kan opvangen. er zit wel 5.1. op las ik ergens, dan kan je je macmini als dvd speler gebruiken ?? en die boombox is leuk gadget voor in de slaapkamer niet te vergelijken met echte stereo, kabel tussen je ipod en knallen maar. why spent 369 euro ??

  Al met al , kan dus beter een harddisk recorder kopen lijkt me ? ???

 • Profielfoto
  realaddictive

  @miker…

  De mac mini doesn’t even come close to a media center.. qua hardware ziet het er leuk uit in de woonkamer misschien, maar hoewel OS X een beter desktop OS is, verslaat het Windows Media Center niet als media platform… men zit niet in de woonkamer met een muis, toetsenbord en 2 verschillende afstandsbedieningen om 1 apparaat te besturen… Als je ooit een Windows Media Center hebt gebruikt zal je beseffen dat het 1 front end is waarmee je alles kan besturen, veel uitgebreider dan front row, en veel beter geintegreerd dan een duo oplossing front row + eyetv. Het leuke van media center is ook dat men rechtstreeks vanuit de bank met de afstandsbediening films en muziek kan aanschaffen, en deze toevoegen aan de library. Bij de mac mini zou je zeker met je muis in je hand itunes moeten gaan besturen op een tv die minimaal 2 meter van je vandaan staat, wil je ooit media content eraan toevoegen. Of je moet eerst naar je studeer kamer lopen om het via networking te doen… En ps. wat heb je nou aan bluetooth voor een media center? dat gebruik je al helemaal nooit

  eyetv als software pakket lijkt sowieso niet op media center, je hebt een scherm vol verschillende windows dat onmogelijk lekker te besturen is vanuit de bank met je afstandsbediening… Nee als apple de media center markt wilt (wat ze ongetwijfeld kan lukken) moeten ze toch echt met iets beters komen.

 • Profielfoto
  Dralion76

  De “boombox” ondersteund, mits hulpstukken, bijna alle huidige iPod-modellen, akkoord.
  Maar nu denk ik even toekomstgericht aan de verwachte nieuwe iPod-video…

  Volgens mij zou die helemaal niet passen in de iPod Hi-fi, dus mag je hard beginnen twijfelen of de “nieuwe” VideoPod überhaubt wel ontwikkeld wordt…

  Tis maar een gedacht hee

 • Profielfoto
  SvS

  Mee eens met realaddictive …

 • Profielfoto
  Bram

  Ik had eigenlijk niets verwacht, maar ze hadden nog beter niks kunnen introduceren! Dit doet het imago echt geen goed aan, integendeel. Een Mac mini met Intel “extreme” graphics, een ledere hoesje van maar liefst 99 euro en een iPod HiFi, waarover ik niet echt kan oordelen. Voor wie zo’n ding nou een goede oplossing is vraag ik mij af.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Mensen, we moeten deze Mac Mini zien als een volgende stap richting een echt MediaCenter. Waarschijnlijk wil Apple eerst kijken of men wel echt interesse heeft in zoiets. Vergeet niet dat Windows MCE ook geen groot succes is geworden. Zeker niet als je ziet in wat voor lompe bakken het gebruikt wordt.

  Natuurlijk had Apple makkelijk een tv-kaart kunnen toevoegen door een mini-PCI slot op het moederbord te zetten en daar de kaart in te steken, maar ik denk dat ze gewoon afwachten.

  FrontRow gaat stapje voor stapje beter worden. En de mensen die zeuren over de geintegreerde graphics doen dat voor niks vind ik. Dit is een budget-computer, een pc van 650 euro heeft ook geen snelle videokaart…

  Voor de toepassingen waar de Mac Mini voor bedoeld is heb je geen snelle videokaart nodig. Degenen die dat wel moeten hebben kunnen een PowerMac kopen of een pc van minstens 1200 euro. Zo simpel is dat.

 • Profielfoto
  Sjobal

  De prijzen van de nieuwe mini zijn te hoog. Voor drie tientjes meer heb je een qua design niet te vergelijken, maar even nuttige Dell Dimension 3100 met P4 2,8GHz, 512MB, 160GB, 17″TFT, TOETSENBORD, MUIS, DVD-BRANDER en Windows XP (ook gratis thuisbezorgd). Ik weet het; het is niet zo mooi en goed, maar met de prijzen van de nieuwe Mac mini trek je geen Windows gebruikers over de streep. En daar was de mini oorspronkelijk voor bedoelt.
  Voor twee tientjes boven de prijs van de dual-core Mac mini (€879) koop je een Dell Dimension 5150 met P4 3GHz, 1GB, 250GB, 17″TFT, Radeon X600, TOETSENBORD, MUIS, DVD-BRANDER en Windows XP en ook gratis thuisbezorgd.
  Kortom: de mini’s zijn €150 te duur vanwege het ontbreken van de monitor, toetsenbord en muis. Daarnaast zal Dell binnenkort ook Desktops op basis van de Intel Core (Duo) chips gaan uitbrengen. Deze zullen nog beter kunnen concurreren met de mini’s van Apple.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @Sjobal

  Willen we als trouwe Maccers wel dat mensen massaal naar Apple overstappen?? De Mac heeft het altijd al moeten hebben van de schare trouwe kopers en dat zal ook altijd zo blijven. De massa heeft geen interesse in Apple. Hooguit kent men het als het merk met zijn mooie spullen. Zeker in Nederland gaat de Mac aan de massa voorbij, zo simpel is dat. Het gros koopt gewoon een pc…