Lucas Raggers
Lucas Raggers OMT Specials 1 januari 2006

Nieuwjaarsspecial: MacEddy, Sander Vreeburg, MacPro, Elstar en DeX

MacOSX.nl wenst iedereen een fijn 2006 toe! Om het jaar goed te beginnen vragen we nog eenmaal enkele leden van het MacOSX.nl team om hun mening te geven over het nieuwe jaar.

Het woord is ditmaal aan de moderatoren MacEddy en Elstar en redacteuren Sander Vreeburg, MacPro en DeX.

Om te beginnen een vraag om erin te komen. Wat voor Mac heb je eigenlijk? (maximaal drie noemen)
MacEddy: iBook G4 1,2 Ghz 768MB 10.4.3
Sander Vreeburg: Na een emotioneel afscheid van mijn titanium powerbook heb ik via Machouse een demo model van de iMac G5 20 inch aangeschaft.
Topapparaat!
MacPro: iMac G4 17″ 800 MHz, PowerBook 12″ 1.33 GHz, Mac mini 1.42 GHz
Elstar: Een G4 Quicksilver 733 Mhz en een iBook 1,2 Ghz. De Quicksilver zal komend jaar vervangen worden door een iMac.
DeX: Ik ben begonnen met een iMac DV SE Graphite 400 MHz. Die heeft m’n broertje nu, zelf heb ik nu een Dual 2 GHz PowerMac G5.

Het opzienbarendste Apple nieuws was wel de aankondiging dat Apple IBM zal verlaten en over zal stappen op Intel. Maar wat vind jij het belangrijkste nieuwsfeit van het jaar?
MacEddy: Het nieuwe zorgstelsel!
Sander Vreeburg: Eigenlijk vind ik de koersgang van Apple het meest opzienbarendst. Het is ongelooflijk dat dat aandeel zo’n enorme vlucht heeft genomen. Alleen maar een teken dat het erg lekker gaat met onze favoriete computerbouwer! ik denk dat na de introductie van de MacIntel, zoals ik het liever zou willen noemen, de koers alleen nog maar meer omhoog gaat. Zeker als Apple het mogelijk maakt om er ook Windows bestanden op te kunnen installeren!
MacPro: Het schrappen van de keynote in Parijs. Niet alleen omdat ik speciaal een reis naar Parijs had geboekt om voor het eerst Steve live te kunnen zien. Maar vooral ook omdat dit het eerste grote event was na de aangekondigde overstap van PowerPC naar Intel processoren. Naar mijn mening had Steve hier aan de wereld kunnen laten zien dat Apple op koers lag met de overstap en dat de software ontwikkelaars druk bezig zijn met het aanpassen van hun paketten.
Elstar: Dat er Apple gemeengoed begint te worden. De iPod is een succes, dat is inmiddels wel duidelijk, maar ook de macs zie je op de meest onverwachte plaatsen en situaties terug:
De meest verrassende: Op het forum zijn tientallen berichten van mij te vinden waarin ik me beklaag over de oogkleppen van ICT’ers binnen verschillende bedrijven en dan met name die bij mij op het werk. Ik ben op mijn werk helemaal afhankelijk van een houtje-touwtje netwerk en computers met het antieke WinNT4. Op mijn werk kon ik maar gedeeltelijk gebruik maken van mijn iBook.
Maar wat schetst mijn verbazing? Mijn digibete afdelingshoofd wil nu een Apple op de afdeling hebben.
Hoe dat kan? Niet dankzij mij, het laatste jaar klaagde ik alleen nog maar over de computer en het netwerk. Niet dankzij automatisering: zij zullen nog een hoop gaan kabaal maken als zij horen dat er achter hun rug en tegen hun adviezen in voor Apple gekozen is.
Nee. Een collega, die ik vorig jaar via macosx.nl een beetje op het spoor van inDesign heb gebracht (http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=291889&highlight=indesign#291889), is vervolgens helemaal Apple-fanaat geworden, en heeft nu mijn afdelingshoofd overtuigd van de kwaliteiten van Apple.
Ik klaag niet meer (behalve dan over die knurften van automatisering die het waarschijnlijk zullen verdommen om de mac op het netwerk aan te sluiten vanwege virussen).
Ook typisch: Ik zag afgelopen week een groepje meiden van een jaar of 18 bij HTR in Utrecht binnenlopen en zij liepen recht naar de nieuwe iMac: “deze moet je hebben, da’s de nieuwste”, alsof het om spullen van Gucci ging.
Dat zie ik bij Dixons of Paradigit nou nooit gebeuren.
DeX: Moeilijk. Het interessantst vind ik de weg die Apple gaat m.b.t. haar besturingssysteem (het doel is toch dat dit geïnstalleerd wordt op nieuwe Macs die gekocht worden door mensen die nog geen Mac hebben, zodat het marktaandeel groeit), en wat Apple daaromheen doet om mensen kennis te laten maken met Apple. Zo was daar de introductie van de iPod nano en – video; in mijn omgeving zie ik steeds meer mensen die voor de iPod zwaar anti-Apple waren nu heel trots met een nano lopen. “Toch wel mooi dingetje, die iPod! En wat is-ie klein he!” Je merkt dat Apple (om dezelfde redenen) ook steeds meer software voor Windows uitbrengt.

Wat is de grootste vondst van het afgelopen jaar? Welk stukje software heeft je verrast?
MacEddy: FrontRow! Wat een uitvinding is dit zeg, moet Apple zeker meer mee gaan doen in de toekomst!
Sander Vreeburg: Dan moet ik Spotlight noemen! Ik vind het briljant hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen. Hierdoor gebruik ik m’n Mac ook anders. Ik ga niet meer op zoek naar een file. Ik tik het gewoon in! Wat zeker daarbij helpt is dat ik de activering van spotlight onder de toetscombinatie appeltje spatiebalk heb gezet. Daardoor heb je zo snel een file te pakken!
MacPro: Photobooth heeft me verrast omdat het zo’n eenvoudig stukje software is waar je gewoon heel veel plezier aan kunt beleven. Je hoeft geen megagrote paketten op een computer te zetten om wat voor elkaar te krijgen. Met kleine programma’s lukt het net zo goed.
Daarnaast ben ik verrast door de zeer ruime hoeveelheid widgets die zijn geschreven voor Tiger.
Elstar: Erg tekenend voor 2005: de grootste vondsten werden al op 11 januari gepresenteerd. Daarna ben ik niet meer van mijn stoel gevallen. Maar ik moet toegeven: ik gebruik Tiger nog steeds niet en de gespecialiseerde software (Aperture en FCP) heb ik niets aan.
De Mac Mini is volgens mij een belangrijke stap om MacOSX bekend te maken bij een groter publiek. Gewoon een simpel, goedkoop computertje dat zo’n beetje alle dagelijkse dingen aan kan, maar met een gebruiksvriendelijk systeem en uitermate compleet. De Mac Mini maakt een switch nog te overzien.
iWork was langverwacht en toch gekomen. Misschien geen echt opzienbarend pakket, maar ik vond dat AppleWorks al jaaaren achterliep. Apple was gewoon verplicht om met een vervanger te komen. Zowel Pages als Keynote zijn zeer gebruiksvriendelijk en compleet. Helaas nog geen database.
DeX: Synergy gebruik ik altijd. Kost misschien wat moeite bij het installeren, maar daarna werkt het naadloos. Met Synergy kun je de schermen van meerdere losse computers aan een netwerk aan elkaar koppelen, zodat je één groot bureaublad hebt (van mogelijk Mac OS X, Windows XP, Linux).
cue-splitter is heel handig als je een .cue-bestand hebt en zo’n enorm mp3-bestand (met bijvoorbeeld één of andere mix). Met cue-splitter splits je, hoe verrassend, het grote mp3-bestand met behulp van het .cue-bestand
in kleinere delen, precies op de punten waar dat bedoeld is.

HEDEN

Als jij één dag in de schoenen van Steve Jobs zou staan, wat is het eerste wat je doet?
MacEddy: Saldo checken!!
Sander Vreeburg: Dat zou leuk zijn! Ik zou denk ik meer geld in reclame stoppen. Ik weet niet in hoeverre ze wel in de US aan het adverteren zijn, maar hier in Europa vind ik het echt te weinig.
Waarom kan ‘Leen van Frisia’ wel in elk reclameblok zitten en een feelgood commercial van Apple niet? Ik denk dat Apple in Nederland daarom te ver weg voor mensen is.
MacPro: Vragen of Steve weer terugkomt.
Elstar: Ik zit van het hele macosx.nl-team nog het dichtst bij de switchers en huis-tuin-en-keuken-maccers.
Als ik het een dag voor het zeggen zou hebben, dan zou ik me eens gaan richten op een groep consumenten die door alle computerfabrikanten over het hoofd wordt gezien: de digibeten, de mensen die bang zijn voor computers, de mensen die altijd terug moeten vallen op slimme neefjes of handige buurmannen als de computer is vastgelopen. Mac staat nu nog steeds te veel bekend als een specialistisch merk voor grafici, fanaten en nerds.
Ik heb altijd gevonden dat er voor die “stumperds” geen beter, logischer en makkelijker systeem is dan MacOSX. Geen gedoe met virussen, randapparatuur toevoegen gebeurt vaak als vanzelf en als je iets verknalt kun je het veel makkelijker zelf oplossen zonder het systeem in te duiken. Apple kan gewoon waarmaken dat je hun computers gewoon uit de doos kunt halen en in het stopcontact steken zonder gedoe. Het werkt!
Apple zou rond de Mac Mini gewoon weer een campagne moeten voeren zoals ze dat rond de gekleurde iMacjes hebben gedaan. “Stap drie … Er is geen stap drie”. De tijd is er (na de iPod-hype) rijp voor. Dus laat zo veel mogelijk mensen kennis maken met het systeem.
DeX: M’n pa de duurste G5 met 30″-scherm geven en de Finder als de bliksem laten herschrijven.

Welk nummer speelt er als jij nu ‘Shuffle Songs’ in iTunes/op je iPod doet? (weergave vraag: Shuffle Song?)
MacEddy: I will survive – Gloria Gayner
Sander Vreeburg: Dat is U2, de live versie van Staring at the sun in Rotterdam, maar het zou ook zomaar billy jean van Wacko Jacko geweest kunnen zijn!
MacPro: Prince, Gold
Elstar: Pff, Ik heb 17000 nummers in mijn iTunes-library en mijn iPod staat altijd op shuffle, dus dat kan echt alles zijn
DeX: Ik wil alleen maar zwemmen van Spinvis (Dagen van Gras, Dagen van Stro)

Van welk forumlid zou jij nog wel eens een kerstkaart willen ontvangen?
MacEddy: Xyonn
Sander Vreeburg: Van DJ Data! die gast is echt een echte macFreak.
MacPro: Zora la rousse
Elstar: Ik stuur nooit kerstkaarten, dus verwacht ik geen kaarten. Er zijn wel een aantal leden van wie ik het gezicht achter de avatar wel eens zou willen zien: o.a. Sally, Quack, Freekmac, iRuben.
DeX: Van m’n vriendin Goci natuurlijk.

TOEKOMST

Op 10 januari bestijgt Steve Jobs het podium van het Moscone Centre in San Francisco voor zijn jaarlijkse keynote tijdens de MacWorld Expo. Wat verwacht jij van deze keynote?
MacEddy: Nieuwe Mac Hardware met Intel processoren en een Mac mini Media Center achtig iets.
Sander Vreeburg: Er is een verschil tussen verwachten en hopen bij mij! Ik hoop op een macmini-mediacenter, waar je je iPod video in kan ‘docken’ ik verwacht een aankondiging van de eerste MacIntel in de vorm van een ibook!
MacPro: Ik verwacht dat Apple laat zien dat ze hard op weg zijn om de overstap naar Intel goed te laten verlopen. Willen ze een serieus signaal naar de buitenwereld afgeven, dan komen ze nu al met nieuwe hardware. Maar wat dat dan zou moeten zijn durf ik echt niet te zeggen. Als je de geruchten moet geloven, dan worden alleen de PowerMac en de iMac niet vervangen. Dat gaat mij wat te ver.
Elstar: De geruchten over de eerste IntelMac zijn wel erg hardnekkig. Ik denk dat dat de belangrijkste primeur wordt. De echte verrassing zal zijn welke model de eerste IntelMac wordt.
DeX: Naast wat interessante Macs (Mac mini 2 met TV-kaart, standaard 3,5″ harde schijf en Intel-processor) een betere kijk op Mac OS X 10.5 Leopard en wat nieuwe software (iLife ’06?)

Wat moet Apple volgend jaar anders doen? Hoezo dat?
MacEddy: Reclame en PR in Europa/Nederland, meer adverteren, TV reclames, Radio reclames. Dat wordt te weinig gedaan in Europa in mijn mening. De markt meer vrijgeven is misschien ook slim, winstmarges omhoog zodat meer bedrijven er baat bij hebben om Apple te verkopen.
Sander Vreeburg: Een eeuwenoud probleem! Ik denk dat Apple écht iets aan z’n levertijden moet gaan doen. Er zijn volgens mij te veel mensen die dan maar geen ipod kopen, omdat ie weer eens een keer niet op voorraad is.
MacPro: De levertijden van producten flink verkorten. Weken lang wachten op je nieuwe Mac is niet leuk en kan op een gegeven moment klanten kosten. Bij de introductie van een nieuwe Mac kunnen ze beter de verwachtte uitleverdatum opschuiven, zodat ook zeker is dat vanaf dat moment de Macs beschikbaar zijn.
Elstar: Ik vind dat Apple goed bezig is, er hoeft niet zoveel te veranderen. De grootste innovaties zijn in en rond 2004 gedaan. Apple moet gewoon doorgaan op de successen van afgelopen jaren doorgaan: power/iBook, de iMac en de Mac Mini.
Ik denk dat Apple ook eens moet nadenken over een ander lokmiddel dan de iPod. Na 2006 is de rol van de iPod als rattenvanger wel uitgespeeld. iPod-eigenaren die zich in 2006 nog niet hebben laten overhalen om een mac te kopen, doen dat in 2007 ook niet meer.
DeX: Apple moet echt heel snel de Finder herschrijven. Wat een drama is dat zeg. Selecteer maar eens 400 plaatjes (dat is niet veel) en doe maar eens slideshow ofzo. Verschrikkelijk traag. Of probeer eens heel snel achter elkaar, door te dubbelklikken, mappen die in elkaar zitten te openen. Als je dat redelijk snel doet wordt een map soms gewoon niet geopend. Zoiets basaals is in Windows dan net wél goed geregeld. Verder mag Apple (met name Nederland) haar reclamebeleid wel wat aggressiever neerzetten.

Wat verwacht je van de aankomende strijd tussen Mac OS X 10.5 Leopard en Windows Vista? Of mogen we die vraag vooruit schuiven naar kerst 2006?
MacEddy: Die vraag mag vooruit naar Kerst 2006, hoewel ik toch al zeker weet dat 10.5 weer ver boven Vista zal staan!
Sander Vreeburg: hahaha, ja, als het aan Redmond ligt wel ja! ik denk dat Microsoft een redelijke imitatie op de plank heeft liggen, maar dat het nog druk bezig is met bugs fixen. Ik las er ergens dat de eerste betaversie, afgelopen oktober, 20.000 bugs heeft. Als je het rond juni wilt uitbrengen, dan moet je er twee en een half duizend per maand wegwerken. Op dat moment gaat iedereen het product pas gebruiken en meestal beginnen de problemen dan écht pas! ik denk dat Apple weinig moeite met de ‘Strijd’ zal hebben. De echte strijd voor Apple is denk ik mensen naar het mac-platform krijgen en dat doen ze denk ik alleen op het moment dat je windows bestanden op je MacIntel kan installeren!
MacPro: Schuif maar vooruit naar 2006 want op dit moment is nog niets bekend van 10.5 behalve de naam Leopard.
Elstar: Ik verwacht er niet al te veel van. Microsoft zal zich het gezichtsverlies van nog een uitstel wel willen besparen, dus Vista komt er in 2006. Microsoft heeft er nooit moeite mee gehad om met een half product te scoren.
Microsoft zal Vista met een hoop mediaspektakel presenteren als de meest ingrijpende innovatie van de afgelopen decennia en ongetwijfeld zal driekwart van de computer-gebruikers daar met open ogen intrappen. Natuurlijk zal er vanuit Cupertino en vanuit de verschillende Mac fora op Vista geschoten en gescholden worden, maar ik heb niet de indruk dat Microsoft zich serieus zorgen moet maken over het marktaandeel.
DeX: Nee, vooral niet. Die wordt écht heel interessant. Je ziet sites Tiger nu vergelijken met Vista, wat natuurlijk compleet nergens op slaat – alhoewel het wel interessant is om te zien dat Tiger het op veel punten vaak nog wint en dat Microsoft ook het na-apen dus verprutst. Gezien de geruchten (notepad.exe draait native in Mac OS X, project Dharma schijnt opnieuw leven ingeblazen te zijn, en dan was er nog dat cryptische ‘emulatie-patent’) zou ik er niet van opkijken als Apple met Leopard weer de hele wereld doet verbazen: ik denk dat Apple de behoefte aan Windows gaat wegnemen door te zorgen dat Windows-applicaties straks gewoon onder Mac OS X kunnen draaien (eigenlijk dus hetzelfde trucje als met de introductie van Mac OS X: een groot deel van de UNIX- en wetenschapwereld is razend enthousiast over het besturingssysteem). Een soort Wine-laag standaard in Mac OS X, zeg maar (http://www.winehq.com/). Ik ben erg benieuwd.

Het is december 2006. Wat voor jaar hebben we achter de rug?
MacEddy: Die vraag mag vooruit naar Kerst 2006, hoewel ik toch al zeker weet dat 10.5 weer ver boven Vista zal staan!
Sander Vreeburg: Ik denk dat Apple een topjaar achter de rug heeft! Apple is weer hot! ze zijn het coolste merk van het afgelopen jaar en de financieel weten ze dat ook nog eens een keer uit te buiten. dat is niet altijd zo van zelf sprekend als dat iedereen denkt. Ik denk dat als Apple dit wilt vasthouden dat ze met nog een product moeten komen wat wereldwijd een miljoenen publiek kan trekken! wellicht met de eerste generatie MacIntels!
MacPro: Apple heeft laten zien dat het een sterk bedrijf is dat in staat is om gedurfde beslissingen te nemen, ook al zijn ze risicovol. Niet alleen de overstap naar Intel, maar bijvoorbeeld ook het vervangen van de succesvolle iPod mini door de iPod nano.
Elstar: Wat “we” voor jaar achter de rug hebben weet ik niet, maar voor mij zal er in 2006 veel veranderen.
In 2006 gaan er als alles goed gaat een aantal wensen van mij in vervulling. In december 2006 zullen de vlaggetjes bij mijn posts Zwitsers zijn, omdat ik met mijn vriendin ga samenwonen, en wie weet…
DeX: Ik hoop een turbulent Macjaar waarin mooie hard- en software is uitgebracht, al dan niet in lijn der verwachtingen. Ik denk dat Apple wel een paar beslissingen gaat nemen waar veel Mac-gebruikers moeite mee zullen hebben. De Windows-wereld komt gebruik maken van “ons” besturingssysteem. Terwijl veel mensen bijna religieus proberen non-Maccers over te halen, is er tegelijkertijd toch een beetje het “maar het is *ons* besturingssysteem, blijf alsjeblieft bij dat Windows”-gevoel als men straks met ladingen gebruik gaat maken van Mac OS X en als Apple beslissingen gaat nemen die voordelig zijn, puur voor de switchers, terwijl ze nadelig zijn voor “oude” gebruikers. Maar, wellicht gaat dat allemaal niet zo hard. Fijne feestdagen allemaal!

Eerder verschenen kerst- en voorjaarsspecials:
Apollo, MacAttack en XyonN
Adriaan en Jenneke

Reageer op artikel:
Nieuwjaarsspecial: MacEddy, Sander Vreeburg, MacPro, Elstar en DeX
Sluiten