Linux of Windows op Intel Mac

Door: Sachin - 17 reacties

Dankzij WinTel 2.0 van OpenOSX is het mogelijk om Linux of Windows te draaien op een Mac met PowerPC of Intel processor. WinTel is een grafische interface voor het onderliggende open-source programma Bochs.

Deze versie van WinTel is geoptimaliseerd voor zowel Intel Core Duo als PowerPC processors. Dankzij de Intel processor in de nieuwe Macs moet WinTel geen Pentium processor meer emuleren waardoor alles veel sneller gaat dan met PowerPC processors.

Naast OpenOSX heeft ook iEmulator aangekondigd om binnenkort een versie uit te brengen van hun software die Intel Macs zal ondersteunen.

In ons forum loopt hierover een draadje.

Update: volgens de meeste gebruikers is zowel OpenOSX als iEmulator nog trager dan Microsoft Virtual PC en bijgevolg niet bruikbaar met een PowerPC Mac.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  koen

  OpenOSX zijn oplichters. Ze bundelen allerlei open source software samen op een CD, en verkopen het dan, zonder dat de oorspronkelijke ontwikkelaars er iets van terugzien.

 • Profielfoto
  XyonN

  Dat is niet verboden. Ze mogen bundelen en de makers geen cent uitkeren. De makers van de software hebben namelijk niet te maken met de kosten van het produceren en distribueren van de CD’s. Hier mag OpenOSX vergoedingen voor vragen ja. Of het netjes is is ten tweede, maar het zijn dan nog geen oplichters…

 • Profielfoto
  MacGyver

  Uhm, zie het nut niet om linux op een emulator op een powerpc te draaien. Linux draai prima zelf al op een powerpc. En ook op intel. Heb daar helemaal geen wintel voor nodig.

 • Profielfoto
  japser909

  inderdaad nix emuleren, wat een onzin :angry:

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Ik begin het wat beu te worden al dat emuleren hier en daar op een Mac, je hebt verdorie het best OS dat er op dit moment is, wees tevreden daarmee en stop met zagen om andere OS’en toch maar te proberen draaien.

 • Profielfoto
  jps

  er zijn bepaalde aplicaties die niet moeilijk te vinden zijn onder osx, dus kan het begrijpen

 • Profielfoto
  bastiaan1321

  Ik vraag me af waarom je van je mooie prachtige schitterende:P computertje een windows bak wil maken:P

 • Profielfoto
  LEXY

  Simpel, omdat de uitwisselbaarheid nog steeds niet 100% is en omdat (ex-)Windows gebruikers hun dito programma’s en games niet gelijk de prullenbak in willen pleuren.

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik hoop dat de games nu eindelijk goed te draaien zijn, da’s het enige wat ik mis sinds ik 10 jaar geleden ben overgestapt.

 • Profielfoto
  Sixer

  pietjepuk: Ik vind ’t juist nogal kortzichtig om het emuleren of installeren van andere OS’es per definitie af te keuren. Als je in een professionele omgeving bezig bent kan dit uiterst waardevol zijn. Wanneer ik een Intel Mac heb, zal ik er op z’n minst nog een Windows- en Linuxpartitie op zetten, just in case ik die ergens voor nodig heb. Dat OS X ’t mooiste is wat er is staat vast ja. Dat blijft zolang het bestaat dan ook mijn primary boot.

 • Profielfoto
  aequitas

  /me blijft hopen dat er een enorme voortgang komt in Wine(winex/cedega) of een fork die specifiek op het mactel platform gericht wordt.

  Met Wine heb je niks geen emulatie. Gewoon een layer die instructies vertaald.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Voor mij is één van de belangrijkste redenen om een andere machine te emuleren: testen van zelf ontworpen webpagina’s op browsers van andere platforms :)

 • Profielfoto
  jps

  firefox komt begin maart ook met een intel versie van hun browser
  (dit om niet onnodig topics te posten;-) )

  bron: http://www.hln.be

 • Profielfoto
  Bonte

  De situatie met os8-9 is me momenteel ook een doorn in het oog, die Freddy Fish CD’s e.d. die nu nog te koop zijn draaien enkel op het oude OS. Soms hebben ze 8.6 nodig en soms 9.2 maar dan werken ze niet allemaal, echt vervelend.

  Dus als ik het goed heb zal ik de Windows versies van die programma’s wel goed kunnen draaien op een intel mac? :p

 • Profielfoto
  chatsmit

  Prima om windows goed te kunnen draaien op mac, voor degenen die verplicht zijn applicaties te gebruiken die niet onder OSX draaien. Ik heb zelf ook wel eens keygen.exe ’s die ik niet kan uitvoeren op OSX.

 • Profielfoto
  DenDave

  Emulatie is niet zo boeiend. Wat interressanter lijkt is of we met de nieuwe EFI andere OS’en al of niet vanaf externe schijven kunnen booten. OpenFirmware had mogelijkheden maar die waren alles behalve triviaal om te implementeren, het is nu de vraag wie er het eerst in slaagt een (externe) schijf met GPT partitie voor Linux gereed te maken en laten booten vanaf de IntelMac…

  In eerste instantie lijkt het op een voordeel dat EFI geen onderscheidt zal maken tussen firewire of USB schijven dus is het wellicht mogelijk om een USB key met iets als DSLinux te booten… echter hoe we die EFI aansturen.. acha… wait and see…

 • Profielfoto
  ebracke

  zit daar iemand op te wachten ????!!!!! ???