iPhoto 6: rebuild thumbnails

Door: Lucas Raggers - 23 reacties

In het MacOSX.nl forum is zojuist een klacht verschenen over iPhoto 6, onderdeel van iLife ’06. Wanneer je update van iLife ’05 naar iLife ’06 zal iPhoto de thumbnails in de library opnieuw opbouwen. Het blijkt dat dit soms mis kan lopen waardoor thumbnails verdwijnen en iPhoto zelfs abrupt kan vastlopen.

Wat kun je hieraan doen? Start iPhoto 6 met de Option en Command toets ingedrukt. iPhoto zal je nu de mogelijkheid geven om de thumbnails opnieuw op te bouwen. Mocht je dus problemen ondervinden met iPhoto 6, dan kan dit de oplossing zijn op je netelige probleem.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  pako

  Ik heb geen problemen ondervonden, op 2 werkstations.

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  der zijn natuurlijk altijd mazzelpikken ;)

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  of als je een backup van al je foto s hebt, kan je het beste met een schone lei beginnen door je iPhoto library te deleten en gewoon een nieuwe aanmaken…

 • Profielfoto
  Pad

  iPhoto blijft natuurlijk een pretpakket vergeleken met Aperture maar zoiets verwacht je toch niet?

 • Profielfoto
  hankie

  Bij mij gaf iPhoto 6 aan dat er 6 foto’s waren (op de 6978), die niet in de bibliotheek opgenomen konden worden. iPhoto deed het voorstel om ze te negeren of in aparte map op te slaan. Ik heb in dit geval gekozen voor de ‘jammer maar helaas optie’, oftwel, weg ermee. Gelukkig mis ik de 6 nog niet. Verder liep alles probleemloos (Powermac G4 dual 800).

  Wat me, afgezien van de vele verbeteringen, wel opvalt in iPhoto 6 is dat tijdens het scrollen door de thumbs, althans bij het stoppen na scrollen door de thumbs deze versie iets meer tijd nodig heeft om de thumbs ‘scherp’ te krijgen. Heeft iemand anders die ervaring ook? Net of het scherp tonen van de thumbs in 2 stapjes gaat. Cache-probleempje?

 • Profielfoto
  Nihilist

  Hier niets ah handje met de overgang (2351 foto’s). iPhoto heeft wel een map met hersteld aangemaakt maar dat waren foto’s die ik zelf niet in iPhoto 5 had geimporteerd maar wel in de iPhoto folder had geplaatst.

  Ook het scherp tonen van de thumbs gaat hier goed (iMac G5 2.0 Ghz)

  Moet het trouwens niet zijn: start iPhoto op met Alt+Appeltje ipv Ctrl+Command?

 • Profielfoto
  japser909

  XP… ??? ehhh heb zoiets als een thumb filetje. dat ehhh pas ververst wordt op de nieuwe images… op zich… mss kan jobs een beetje leren ? of schop ik nu weer ruzie of tegen de zere been. :sealed:

 • Profielfoto
  Tijmen Kielen

  Ik kreeg oo keen ‘herteld’ map maar dan met 2500 foto’s!

  Ik had in het verleden wel in de gaten dat er iets niet klopte maar ik had zoiets van tja, waar ga je zoeken. De bieb van iPhoto is nou niet het overzichtelijkste stukje opslag. Nu overigens wel..

  Het was wel leuk om die 2500 foto’s uit 2001 en 2002 weer is terug te zien!

 • Profielfoto
  lsmisch

  Met option en command toets lukt het bij mij,de opgegeven toetsen combinatie niet.

 • Profielfoto
  LeBigMac

  Hehe, het duurde even voordat ie met iPhoto Librarian wilde werken…. alt + ctrl inhouden werkt inderdaad. Via het menuutje bij het met de toetsencombinatie opstarten van iPhoto wilde librarian wel de bibliotheek ‘rebuilden’. Thanks!

  Coolste feature: eindelijk eens fullscreen foto’s bladeren zonder dia-show maar gewoon met een klik op de knop (zoals Irfanview op de pc al jaren geleden deed :O, maar dit terzijde)
  Lijken de kleuren nu ook helderder?

 • Profielfoto
  iMakkie

  Ik loop wel tegen een vervelend puntje aan.

  Ik ben de laatste tijd bezig om al mijn foto’s digitaal te maken en die moet ik delen met een andere mac, maar ik zoek dus heel vaak een foto in de iPhoto library zelf, dus het origineel. Nu heeft iPhoto dat helemaal gerebuild en alles staat dus weer op de originele datum en niet zoals vroeger.

  Als de datum zeg maar 6-4-2003 was ging je in je iPhoto library naar 2003, map 4, map 6 en daar stond hij dan. Nu zie ik de logica niet meer en heb geen idee hoe ik de originele foto kan vinden. Iemand hier al naar gekeken?

  Ik kan niet simpel de bibliotheek delen en dan sleuren en pleuren, want dan gebruikt hij de originele datum. Op een of andere manier past hij de datum niet in de iPhoto Library bestanden aan, wat hij vroeger wel deed.

  Verder super goede nieuwe features zoals de kalenders en kaarten.

  iMakkie

 • Profielfoto
  vanillakoyak

  Even een vraagje tussendoor
  Wat zijn de Control en Command toetsen op een niet apple toetsenbord

 • Profielfoto
  Blik

  had hetzelfde probleem met iphoto 5. Heeft ook erg lang geduurd voordat ik dit opgelost had.

 • Profielfoto
  Buzz

  vanillakoyak: Control is de toets op de hoek, met “Ctrl” aangeduid. Command is de toets met het appeltje, het klavertje, of op niet-Apple toetsenborden, het Windows-tekentje.

 • Profielfoto
  Joffry

  Welke toetsen moet je nu gebruiken bij een probleem: control + command of control + option ? Bij mij klapt iPhoto eruit bij opstarten. En welke van de 4 keuzes moet je maken ?

 • Profielfoto
  sally

  Command (appeltje) Option (alt)
  Deze twee tegelijk.

  Ctrl lijkt me een vergissing van Lucas.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Klopt, het moet OPTION + COMMAND zijn. Excuus.

 • Profielfoto
  miel

  ik blijf met een probleem zitten, sinds ik iPhoto 06 gebruik kan ik de trash binnen iPhoto niet meer legen. Elke keer als ik de opdracht geef hem te legen sluit iPhoto zonder reden af.

 • Profielfoto
  Chester2

  Photocasten is ook een bron van ellende; een map met 20 foto’s gephotocast… Wilde de datum van één van de photocastfoto’s wijzigen; iPhoto crash… Datum ongewijzigd. Wilde daarna dezelfde foto zwartwit maken; iPhoto crash… Foto nog altijd kleur. Daarna een andere gephotocaste foto wissen uit de map… iPhoto crash. Heeft niets met permissies te maken.. :(
  Daarna via iPhoto voorkeuren de hele Photocast show beëindigd en het werkt weer… jammer voor m’n moeder ;)
  Beetje instabiel gebeuren dat iPhoto, vooral die “Herstelde foto’s” de eerste keer vind ik nogal brak. :angry:

 • Profielfoto
  gretver

  ik heb het probleem dat sinds iphoto 6 spotlight de boel niet meer indexeerd. Iemand een ideetje?

 • Profielfoto
  JeePee

  @Gretver: Ik neem aan dat je je HD inmiddels uit de lijst Privacy onder Spotlight verwijderd hebt? Of stond die er niet in? ???

 • Profielfoto
  wontolla

  @miel
  Ik heb exact hetzelfde gehad. Apple gebeld en die gaven de suggestie om de trash te openen en per 5 of per 10 de te deleten foto’s te selecteren en dan te verwijderen. Dat lukt wel.

  Ik heb wel iets anders geks.
  Ik heb in de afgelopen jaren diverse fotolibraries gemaakt.
  Nu, omdat iPh 6 zogenaamd veel foto’s aankan ben ik die oude libs aan het importeren in de nieuwe library.
  Nou dat is leuk!! maar dan niet!!:( :(
  hij importeert de foto’s wel maar stopt ze allemaal in mappen met een nummer (datum van opslaan) en importeerd ook alle originals mappen en daar wordt ik echt gestoord van, want ik heb bijna alle foto’s bewerkt, dus dubbel
  Met iPoto diet heb ik allang de originele verwijderd in die oude libs en dus importeerd iPh 6 nu originele mappen met lege vierkantjes. Als ik die verwijder (wat een aardige klus is met zo’n 20.000 foto’s) slaat het programma er regelmatig uit. Bij het herstarten blijkt dan dat er niks is verwijderd en kan ik overnieuw beginnen.
  Ik ben NIET blij met 6
  Bovendien zegt de 6.01 update dat hij geen upgradable programma kan vinden, terwijl; die er toch echt wel op staat..

  Iemand een idee??????

 • Profielfoto
  guys

  In Iphoto is mijn probleem niet opgelost na het gebruik van ‘rebuild thumbnails’
  Probleem:wanneer ik foto’s wil openen vanuit de iPh-06 bibliotheek(1500 foto’s)lukt het bij ongeveer 80% niet!Er komt dan een grijs vlak met,in rechthoekvorm,stippellijntjes tevoorschijn.Tot enkele dagen terug werkte alles perfect!

  heeft iemand de oplossing?