Inside the iMac Core Duo

Door: Sachin - 36 reacties

Op de website van Kodawarisan kan je een kijkje nemen binnen in de nieuwe iMac Intel Core Duo.

Uit de foto’s blijkt dat de Intel Core Duo op het moederbord bevestigd is door middel van een socket. Hierdoor is het in de toekomst mogelijk om de CPU te vervangen tenzij Apple dit niet toelaat door middel van hardware of software.

Zoals we gewoon zijn van Apple is de grafische kaart terug bevestigd op het moederbord. Het blijft dus onmogelijk om deze kaart te upgraden. Dit is minder teleurstellend vermits Apple er gelukkig voor gekozen heeft de iMac standaard te voorzien van voldoende grafische rekenkracht.

In 2004 hebben zowel Nvidia als ATI een PCI-Express 16x interface ontwikkeld voor draagbare computers. Hierdoor kunnen computerbouwers gebruik maken van een grafische kaart volgens de Nvidia MXM specificaties of aan de hand van ATI AXIOM specificaties. Blijkbaar heeft Apple beide technologieën verworpen zodat upgraden van de grafische kaart onmogelijk blijft.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  grappig detail: het oude logo van intel staat op de processor :p

 • Profielfoto
  mrt_r

  Zo … das een lekker zooitje daarbinnen:P zou hij dat weer in elkaar gekregen hebben?

  hoe zag de powerpc variant er aan de binnenkant uit?

  -edit-
  staat ook op die pagina: dat ziet er een stuk netter uit moet ik zeggen, haastig in elkaar gezet die intel misschien;)
  hmzz althans de imac versie voor die met isight … die met isight is al weer wat rommeliger…

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Dat chipje waar het logo van intel opstaat is niet de processor maar de chipset

 • Profielfoto
  cubizer

  Die chip met het oude intel logo erop, is niet de processor. Op de processor staat 1,83Ghz en daaronder intel in standaard blokletters

 • Profielfoto
  Steff

  Het doet me niet soveel hoe het logo eruit ziet “inside”..

  En hoe het in elkaar zit doet mij ook niet echt veel, als de koeling maar optimaal werkt.

  :D

 • Profielfoto
  Rini

  ziet er inderdaad wat rommelig uit, echter is ook een erg compacte behuizing voor de spulletjes… in een powermac heb je toch ook iets meer ruimte:D

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Jeeeetje zeg! Wat eem lelijke troep daarbinnen. Als je dat vergelijkt met mijn iMac 1.6GHz! Zie hier: http://www.macned.nl/forum/modules/gallery/albums/RedDrumMaster/DSC00081.sized.jpg

 • Profielfoto
  Nisei

  Als ik jou opensnij ziet het er van binnen ook niet uit. Maar het werkt toch allemaal goed?:)

 • Profielfoto
  Buzz

  Het ziet er volgens mij zoveel rommeliger uit dan de eerste twee generatie iMac G5 omdat de harde schijf en optische drive meer naar het midden zijn verplaatst. Dit zijn de dikste onderdelen, en daardoor is het mogelijk dat de iMacs met iSight aan de randen nog dunner zijn geworden.

 • Profielfoto
  Hugo

  @ reddrummaster

  Ja dan zie je toch men zich véél minder tijd heeft gegund voor het plaatsen van de componenten bij het ontwerpen van het logic board.
  Hieruit kun je toch volgens mij ook wel opmaken dat men onder een behoorlijk tijdsdruk heeft moeten ontwikkelen.

  Het woord haastklus wil ik niet in de mond nemen, maar toch… Het zijn toch de details van Apple die het ook zo mooi maken. En tot voorheen zagen apples er aan de binnenkant ook zeer netjes afgewerkt uit.

 • Profielfoto
  PietjePuk

  @Hugo: volledig met eens

 • Profielfoto
  davedive

  In een, op dit moment onvindbare macworld (franstalige versie denk ik) test van de 2de? 3de? release van de imac bleek al dat ze toèn al een énorm zootje ervan gemaakt hadden. De allereerste imacs waren, net zoals de powermac g5’s een toonbeeld van propere architectuur en netheid. Dit is mijn G4 cube’je nog altijd.

  Is dit het begin van ‘the decline’ ? De ipod nano’s zijn ook niet altijd eenzelfde propere uitvoering naar ik begrepen heb?

  Hopelijk krijgen ze toch binnenkort hun ‘act together again’ en zal niet alles gewoon aan de oppervlakte mooi zijn.

  Design zit hem ook nog altijd aan de binnenkant hoor, vraag dat maar aan èlke technieker die eens reparaties moet uitvoeren.

  Davedive

  P.S. zou natuurlijk kunnen dat we binnenkort een ‘wegwerp’-apple-cultuur zullen hebben, net zoals dat al voor koplampen, airco’s, … van auto’s zo is. Zouden ze dat wel eens mogen tonen in de verkoopprijs dan!

 • Profielfoto
  Phew

  iMac: Resistance is futile. You have been assimilated.
  Door the Borg? Nee, Intel!!! :angry:

  daar doet me die binnenkant aan denken, ziet er echt niet uit.

 • Profielfoto
  lowfi

  gelukkig kijk ik ook de hele dag naar de binnenkant dus zal ik me daar ook heel erg druk over maken!

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Dan moet je voor de lol eens een iBook openvijzen (hmm, nee, dat doe je niet voor de lol). Als je ziet hoe alles daar met plakkertjes aan elkaar hangt…

  Het is inderdaad zo dat de eerste generatie iMacs G5 veel properder in elkaar staken dan de tweede generatie. Alleen al om ze open te krijgen heeft Apple weer een exotische tool bedacht: de creditcard. En dan al die schield die met plak aan elkaar zijn gezet. Niet echt een toonbeeld van orde.

 • Profielfoto
  Brims

  Ik denk ook omdat het zo’n rommeltje is. Dat het niet echt is!
  En buiten dat is het echte een barbaar om een Mac zo open te leggen!

 • Profielfoto
  Bigs

  Idd.. mijn Powerbook zit aan de binnenkant vol met plakbandjes, ziet er echt niet uit. Maarja toch is hij er niet minder om:)

 • Profielfoto
  Haddock

  “Zoals we gewoon zijn van Apple is de grafische kaart terug bevestigd op het moederbord. Het blijft dus onmogelijk om deze kaart te upgraden.”

  Wel vreemd dat je dan bij de 20″ iMac kunt kiezen voor een kaart van 128mb of 256 mb. Is het geheugen dan los te koppelen van de kaart?

  Zou voor die €80,- euro trouwens altijd voor de 256mb-variant gaan…

 • Profielfoto
  Merkava

  Een rommelig ontwerp geeft aan dat er teweinig tijd is geweest voor het ontwerpen van de componentenopstelling. Dat kan beteken dat er straks onverwachte thermische problmen de kop op steken, of een bepaalde gevoeligheid voor storingsveldan van buiten de imac aan het licht komen.
  IS er voldoende tijd, dan krijgen de specialisten voldoende tijd om de componenten opstellingen te beinvloeden.
  Een ander nadeel is dat er vaak slecht gedacht wordt aan de serviceability van het apparaat, m.a.w. om een simpel onderdeel te veravngen moet de hele kast uitelkaar.
  In dat opzacht is dit type iMac misschien eerder technisch/economisch afgeschreven. AL blijft het speculatie, zo duidelijk vind ik de kleine foto’s niet, een in hoeverre is dit het eindproduct een niet nog een laatste iot een reeks protoypes

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik heb net gelezen dat de vergelijking van de foto’s niet opgaat, het is de voorkant van de intel iMac (achter het scherm) en de achterkant van de G5 iMac.

 • Profielfoto
  The - DDD

  Niks mis met de layout van het logic board als je het mij vraagt. Wat al eerder verteld werd, de intel imac open je naar ik heb begrepen via de voorkant, terwijl je de g5 imac via de achterkant opent. Weet ik veel wat voor troep er in een g5 imac zit tussen de voorkant en het logic board.

  Daarbij het belangrijkste verschil wat je ziet is dat deg5 imac een boel kapjes en dekseltjes heeft die veel meuk verbergen.

  http://mactree.sannet.ne.jp/~kodawarisan/imac_intel/01141152.jpg
  http://mactree.sannet.ne.jp/~kodawarisan/imac_intel/01141162.jpg

 • Profielfoto
  Buzz

  De eerste iMac G5’s waren ontworpen zodat de gebruiker zelf onderdelen moest kunnen vervangen. Dit was voor het eerst. Bij alle oudere iMacs en eMacs, laat staan de iBooks en PowerBooks was dat zo’n beetje onmogelijk.
  Bij de laatste G5 iMac heeft men van dat zelf-onderhoud afgezien, omdat het blijkbaar niet veel besparing opleverde. Bovendien kon men de iMac op deze manier nog dunner maken door de componenten anders te plaatsen. Ze kunnen nu inderdaad ook al die overbodige kapjes en dekseltjes weg laten, die alleen maar bedoeld waren om ervoor te zorgen dat je niet met je vette vingers aan de gevoeligste componenten zou komen. Deze nieuwe Intel iMac ziet er van binnen bijna hetzelfde uit als de laatste G5 iMac (iSight), en toch staan er pas nu het een Intel Mac is geworden in dit draadje allerlei ‘experts’ met stoom uit hun oren te beweren dat dit voor allerlei problemen gaat zorgen. Wat een onzin en Intel-angst weer! Natuurlijk is dit ontwerp ook uitvoerig thermisch getest, en uiteraard hebben de officiele Mac reparatiediensten zoals altijd gewoon de kennis en gereedschappen in huis om deze iMacs netjes te repareren.

 • Profielfoto
  KP

  Buzz_D bij de eerste imacs (g3) was het ook al mogelijk geheugen te vervangen.

 • Profielfoto
  Merkava

  @Buzz_D Voor het geval je het over mij hebt, ik schrijf zelf dat ik speculeer naar aanleiding van de te kleine foto’s op de website.
  Ik kaart alleen maar aan dat een rommelig interieur, voor wat voor machine dan ook, erop kan wijzen dat de ontwerpfase misschien te kort was om het ontwerp volledig uit te werken.
  Jij weet als expert natuurlijk net zo goed als ik, dat bij het bouwen van een proto eerst de onderdelen bij elkaar gezocht worden, en dat zodra deze goed (samen)werken, deze een definitieve plek krijgen in de componenten opstellingen.
  Hoe minder tijd er voor het laatste overblijft, hoe groter de kans dat daar onvoorziene problemen kunnen optreden, en nogmaals ik schrijf kunnen.
  Ook wil de bereikbaarheid van componenten voor sevicediensten nog wel eens, naar later blijkt, te wensen over laten.
  Vreemd dat jij als expert dat niet onderschrijft.
  In het verleden maakte ik o.a. deel uit van de R & D afdeling van een groot medisch concern, waar haal jij je expertise vandaan ?

 • Profielfoto
  rrrichie

  Wat een rotzooi daarbinnen, als je het aan mij vraagt. Ik weet niet of het aan de manier van demontage ligt, maar het ziet er inderdaad niet uit. Het betekend denk ik ook wat anders… Hier is geen tijd meer ingestoken echt een machine zo van, die moet NU op de markt komen….

 • Profielfoto
  japser909

  Beetje een rotzooitje binnen zeg ??? inderdaad

 • Profielfoto
  Rini

  Tis inderdaad een rommeltje als je het zo ziet. Het ziet er bijna fake uit:)
  Aan de andere kant zal het aan m’n reet roesten, gezien hij de meeste tijd toch wel dicht zal zitten.:p

 • Profielfoto
  syriani

  Wat een afgang zeg, intel inside equals pc mess inside, my god ik ben echt niet klaar om terug naar zoiets te gaan na 4 jaar geleden geswitched te zijn, dit is net als een restaurant, je kan de kwaliteit van het eten praktische gelijkstellen aan de netheid van de keuken: THIS KITCHEN IS DIRRRTY, ze hadde nbeter christina aguilera de nieuwe reclame laten inzingen

 • Profielfoto
  Mendoza

  en zo kletst iedereen elkaar maar weer na. ik heb die foto’s ook eens bekeken, maar kan eerlijk gezegd niet ontdekken waarom dit een zootje zou moeten zijn.

 • Profielfoto
  Buzz

  Merkava: Ik had het niet specifiek over jou, maar over een groot aantal deelnemers aan dit draadje. De iMac zit dus al sinds Oktober ongeveer zo in elkaar, maar nu er een Intel in zit roept iedereen ineens dat Apple er daardoor een zooitje van zou hebben gemaakt.

  Je hebt helemaal gelijk dat je aan deze foto’s alleen maar speculatie kan ophangen, maar waarom speculeer je dan juist dat dit ding niet in orde zou kunnen zijn, dat het zelfs nog een prototype zou zijn?

  Voor een echte analyse van de werking, servicability en thermische huishouding van het systeem zal iemand met gedegen technische kennis het ding toch echt eerst in handen moeten hebben gehad, compleet met de technische documentatie. Of de ervaring moet het uitwijzen. Zo’n plaatje zegt echt helemaal niks over de deugdelijkheid van het ontwerp, het laat alleen maar zien dat het ding bestaat uit allerlei onderdelen, zoals printplaatjes met chips, die met kabeltjes verbonden zijn.

  De eerste generatie iMac G5s, die er van binnen zo ontzettend netjes uitzagen, is juist het type Mac met het grootste aantal uitvallers in een test van Macintouch (zie hier: http://www.macintouch.com/reliability/ ). Deze survey is van voor de introductie van de iSight iMac G5, maar in de verschillende forums is nog vrij weinig te horen geweest over problemen met dit laatste ‘rommelige’ type.

 • Profielfoto
  Merkava

  quote Buzz_D
  De eerste generatie iMac G5s, die er van binnen zo ontzettend netjes uitzagen, is juist het type Mac met het grootste aantal uitvallers in een test van Macintouch

  Ook dat is mogelijk ja :D

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Ik had eerst de indruk dat dit een uit een brandend pand geredde iMac was. Maar dat kan ook aan de sloper liggen.
  Wat mij verbaast is dat je moet beginnen met het front te verwijderen (dat was ook al met de vorige modellen).
  Ik heb niet de indruk dat dat de kwaliteit van het scherm ten goede zal komen bij terugplaatsen.
  Grotere/ander HD plaatsen lijkt me niet meer goed te doen. Moet je dat metalen afscheming-ding (dat zilverpapier) echt terugvouwen?
  Drie fans zo te zien. Had de vorige iMac er ook niet drie? En waren die ook niet groter?
  Hoe kan je het geheugen wisselen/vergroten?
  Zal rev. B er beter uit gaan zien?
  Vragen vragen…… ???

 • Profielfoto
  El Fidel

  Wie zat er nu eigenlijk te wachten op een nog dunnere iMac … nu die isight-camera en front-row zijn geweldig … maar waarom dunner en dan ook nog rommeliger van binnen???

 • Profielfoto
  bassmac

  Er staat dat het beeldscherm een LG/Philips is. Zijn die dan zo goed? Zouden hun losse schermen ook zo goed zijn? (voor bv minimac of g4/g5)

 • Profielfoto
  Esquare

  Interessante (snelheids)test op Ars Technica:
  http://arstechnica.com/reviews/hardware/imac-coreduo.ars/1

  Vrij gewoontjes, lijkt me.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Ik begrijp werkelijk niet waar iedereen zich zo druk over maakt. Wat doet het er toe hoe een computer er van binnen uitziet? Hij moet toch gewoon werken? En als hij het goed doet hoeft ie zelden tot nooit open. We moeten ook nog onthouden dat de iMac weinig anders is dan een laptop in een grote behuizing. Ik heb van de week een Asus S-Presso gezien, dat is een PC-barebone. Nou, als je ziet hoe dat allemaal in elkaar zit valt de iMac echt nog wel mee hoor.

  Voor mij is functionaliteit belangrijker dan hoe het binnen geregeld is. Als het maar foutloos werkt is het goed.;)