iLife ’06 op een G3 Mac? Het kan, maar…

Door: macpro - 39 reacties

Afgelopen weekend was ik in Londen en uiteraard heb ik een bezoekje aan de Apple Store op Regent Street gebracht in de hoop de nieuwe iMac te kunnen zien. Die was er helaas nog niet, maar ze hadden wel al iLife ’06. Aangezien dat op mijn verlanglijstje stond duurde het niet lang voordat ik bij de kassa stond.

Eenmaal terug in het hotel heb ik natuurlijk meteen m’n iBook tevoorschijn gehaald om alles te installeren. Maar de pret werd ruw verstoord door een foutmelding:


iLife ’06 laat zich niet installeren op een Mac met een G3 processor. Een Mac met een PowerPC processor vanaf een G4 of hoger of de Intel Duo Core is vereist. En mijn iBook heeft een G3 processor op 800 Mhz.

Daar zit je dan: in een hotel zonder toegang tot je andere Macs en je wilt maar één ding: iWeb proberen! Tijd om de grijze cellen aan het werk te zetten en de trukendoos open te gooien.

Het eerste waar ik mee begon is het bekijken van de inhoud van het iLife package. Want daar zitten meestal meerdere packages in voor de losse onderdelen.
Dus via een ctrl-klik op het “iLife 06” package de pakketinhoud opgevraagd.

Daar zag ik de map Contents met daarin onder andere een map Installers.
En die heeft voor elk iLife onderdeel een eigen installatie package.
Snel dubbel geklikt op iWeb.mpkg, maar ook dat werd niet toegestaan:

Het iPhoto package gaf dezelfde melding, dus daar zat ik op een dood spoor.

Waarschijnlijk moest ik de installatie procedure van iLife gaan aanpassen. Dat kan niet op de DVD, dus moest ik een kopie van de DVD maken.

Stap 1: Maak een kopie van de installatie DVD naar de harde schijf. Dat gaat heel eenvoudig door het iLife 06 package naar het bureaublad te slepen.

Vervolgens heb ik van deze kopie de pakketinhoud opgevraagd om daarmee verder te experimenteren.

Nu de losse installers niet werkten werd het tijd om dan maar eens kijken wat er nog meer in de Contents map zit. En dat is onder andere het bestand Distribution.dist. Het heeft het icoon van een package, maar dubbelklikken had een vreemd effect. De installer startte, toont een cryptische melding en stopte meteen.

Een ctrl-klik op het bestand leverde in het context-menu niet de optie “toon pakketinhoud”. Dus dit bestand is iets anders dan een package. Dan maar eens gekeken of het via Teksteditor was te lezen.

Stap 2: Open het bestand Distribution.dist met Teksteditor.

Het resultaat was een leesbaar bestand in XML formaat met daarin JavaSript achtige code. Het eerste wat in die code opviel was een functie “installationCheck”. Zou die soms bepalen welke Mac wordt gebruikt en of een installatie mag worden uitgevoerd?
Een klein beetje naar beneden scrollen gaf het verlossende antwoord: Ja!

De regel waar alles om draait is:

Het uitroepteken staat voor een ontkenning, dus hier staat eigenlijk de controle “Indien deze Mac GEEN geschikte hardware heeft, geef dan een foutmelding en stop de installatie.”

Omdat mijn iBook op dit punt niet mocht stoppen paste ik de regel aan:

Stap 3: Verwijder het uitroepteken en bewaar de wijzigingen.

De regel werd:

Oftewel: “Indien deze Mac geschikte hardware heeft, geef dan een foutmelding en stop de installatie.” Op een Mac die geen geschikte hardware heeft zal de installer nu gewoon doorgaan met de volgende stap.

Stap 4: Start de iLife ’06 installatie.

Het werkte! De rest van de installatie kon nu worden uitgevoerd op de gebruikelijke manier. Dat had alleen wat tijd nodig. Mijn iBook heeft er ongeveer 45 minuten en één herstart over gedaan.

Na de herstart had ik dus een complete installatie van iLife ’06 op mijn iBook G3. Een snelle test van de onderdelen leverde een 50% score op. iTunes, iPhoto en iWeb werken gewoon op een Mac met een G3 processor. iMovie HD, iDVD en Garageband starten niet op of geven een melding dat de juiste hardware ontbreekt. Nou zijn die laatste 3 programma’s ook best wel zwaar, dus dat die niet werken vind ik geen probleem.

Het was mij allemaal te doen om iWeb en dat start probleemloos op. De snelheid valt af en toe wat tegen, maar dat is natuurlijk te verwachten als je aan de slag gaat op Macs die door Apple te licht zijn bevonden voor iLife ’06. De keuze voor bepaalde hardware heeft Apple natuurlijk niet voor niets gemaakt. Installatie en gebruik op deze wijze is dan ook volledig op eigen risico.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  PietjePuk

  Te licht vind ik toch gezever hoor, laat mensen dat voor zichzelf beslissen…

 • Profielfoto
  SeaTrue

  ik denk dat, als je dat wil, je de laatste programma’s (garageband, idvd, imovie) ook simpel draaiende kunt krijgen, zo heb ik final cut pro (5) draaiende gekregen op mijn g3, gewoon na de installatie in de .plist kijken (bevinden zich in de packages).

 • Profielfoto
  .erik

  Mooi verhaal! :O Zo zie je wat een beetje experimenteren kan opleveren.:D

 • Profielfoto
  sammerman

  zooo heb je toch mooi voor elkaar gekregen!! gefeliciteerd( ook met 12,5 huwelijk)

 • Profielfoto
  Larz

  Of je installeerd het met Pacifist? (tenminste, dat had ik gehoord. Hij installeerde meteen bij mij.)

 • Profielfoto
  macpro

  @samheijens: dat wil ik best geloven. Mijn doel was iWeb aan de praat krijgen, dus toen dat werkte ben ik gestopt. Als je tips hebt om de andere drie ook aan de praat te krijgen, laat maar komen.

  @Larz: Pacifist had ik niet bij me en heb ik nog niet geprobeerd. En jij hebt een iBook G4, dus daarmee voldoe je aan de minimale eisen.

 • Profielfoto
  Sachin

  Handige tip voor G3 eigenaars!

 • Profielfoto
  Lustigson

  Grappig. ‘k Vraag me wel af waarom Apple G3’s wil blokkeren… :(

 • Profielfoto
  klaasb

  Omdat we vooruit moeten, weg met de G3’s!!!

 • Profielfoto
  Neowave

  @Lustigson, nvgalen
  Omdat je voor bepaalde onderdelen toch echt een G4 nodig hebt en Apple dus niet kan garanderen dat alles draait op een G3. Heeft niets te maken met of je nou een G3 233 MHz of 900 MHz in je Mac hebt zitten, de CPU mist simpelweg Alti Vec support.

 • Profielfoto
  kpi

  Ook ik ben benieuwd om iWeb uit te proberen. Helaas vind je er weinig info over. Ook de Applesite maakt enkel reclame over wat je er zoal mee kan doen, maar details krijg je niet. Kan je iWeb énkel gebruiken om op .Mac te publiceren? Of kan je er ook een site mee bouwen die je op eigen webspace zet?

 • Profielfoto
  Vin

  Ja idd, hoe is iWeb? Ik gebruik nu dreamweaver. zou iWeb een alternatief kunnen zijn? niet dat dreamweaver niet fijn is ofzo trouwens….

 • Profielfoto
  a la Mac

  Je kan je site op een FT-server zetten, en Dreamweaver is toch nog beter…

 • Profielfoto
  EL Mystica

  iWeb is een nieuwe vorm van Frontpage. Verbeterd qua snelheid, lay-out (uiteraard) en gebruiksvriendelijkheid. Uploaden met 1 klik, Bill zou het niet kunnen.

  Het is vooral bedoeld als huistuinkeukentoepassing.
  Een kleine site maken voor de familie met enkele basisdingen (waar echter wel heel veel achter zit, want on-the-fly die dingen laten doen, het is niet zo simpel als het er uit ziet).

  Door de vaste themapagina’s (podcast, fotoboek, blog, …) ben je eigenljk beperkt met de toepassingen van je site.

  Een .mac account is nodig omdat die servers bepaalde scripts hosten, incl AJAX, denk ik. (nog niet nader bekeken, eerlijk gezegd).

  Als je DW hebt, hou je je daar maar bij:)

 • Profielfoto
  Steff

  Mijn vraag is nu aan u.
  Werkt het ook na behoren?

  is het niet te langzaam?? :angry:

 • Profielfoto
  dennis

  Apple’s iWeb en Dreamweaver lijken in de verste verte niet op elkaar..
  iWeb is gemaakt voor iedereen en niet alleen Pro’s.
  Je kan verder WEL iWeb gebruiken zonder .Mac (exporteren naar map..)
  Daarna de pagina openen met een andere html editor zou kunnen.

  Dennis

  P.S. ik dacht dat dé html editor BBEdit was voor Mac.. ipv Dreamweaver wat blijkbaar hier veel gebruikt wordt..

 • Profielfoto
  koen

  BBEdit is een hele uitgebreide teksteditor, met veel HTML functies. Totaal niet te vergelijken met DreamWeaver.

 • Profielfoto
  Nikita

  Ik vind het inderdaad wel wat vreemd dat het dus wel zou kunnen installeren op een G4 met 400 Mhz, maar niet op een G3 met 800. Nou heeft die G4 natuurlijk wel Altivec enzo, maar qua performance zou het mekaar dan toch niet zoveel mogen ontlopen (misschien is de G3/800 ook wel sneller?) ???

 • Profielfoto
  Hans de Bijl

  Op een soortgelijke wijze hebben we een keer Apterure draaien gekregen op een iBook G4 met 768Mb geheugen. Het werkt nog lekker ook.

 • Profielfoto
  iDJ

  Ik heb iLife ’06 vorige week dinsdag besteld, direct na de keynote en nu krijg ik het volgende mailtje:

  De vraag naar het door u bestelde product is groter dan verwacht. Daardoor is het niet mogelijk u het product op de opgegeven verzenddatum toe te sturen. Uiteraard zullen wij het bestelde product zo spoedig mogelijk verzenden. De verzending zal nu naar verwachting op 2 februiari 2006 plaatsvinden.

 • Profielfoto
  imaccer2

  Hey mij goed dat het kan maar gaat het dan werken alvast niet rond.
  Programmas worden ontworpen voor de nieuwe computers die op de markt komen en geen voor oude computers.
  Laat dat even vermeld worden.

 • Profielfoto
  Daan.

  Hmmm…. dat is ruim twee weken, ik denk dat je hem dan al wel binnen hebt via een ander kanaal niet?:p

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  Ik had gistravond iPhoto 06 en iWeb 06 geinstalleerd op een iBook G3 700 MHz mbv Pacifist… Werkt lekker… Ook iMovie 06 geinstalleerd mbv Pacifist, maar deze wil helaas niet starten.. Crasht vrijwel direct na 1 of 2 keer stuiteren in de Dock… best jammer… misschien dat er binnenkort ook daar een oplossing voor is.. ???

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  Ik heb ontdekt dat iWeb 06, de werking van iPhoto 05 breekt.. dus als je iWeb 06 installeert is het aan te raden om iPhoto 06 ook te installeren…

  He, MacPro als je nog een oplossing hebt voor iMovie op een G3… we horen het graag!!.. :p

 • Profielfoto
  iRik

  en… zwerven er al iWeb files rond op het internet?
  Het zou natuurlijk wel leuk zijn als nu hetzelfde gaat gebeuren als bij PhotoBooth en FrontRow:)

 • Profielfoto
  Olav Basoski

  Stond dit niet op de doos:

  System Requirements

  Macintosh computer with a PowerPC G4, G5 or Intel Core Duo processor; 733MHZ or faster required for iDVD
  256MB of RAM; 512MB recommended
  Mac OS X v10.3.9 or Mac OS X v10.4.3 or later; Mac OS X v10.4.4 recommended

  ?

 • Profielfoto
  Xserve

  Waarschijnlijk wist Macpro dat wel maar voor zijn artikel legt hij het nu even zo uit.

 • Profielfoto
  a la Mac

  Macpro, ken je de toetsencombinatie Shift+Command+4 en daarna saptie?

  ;)

 • Profielfoto
  awesomemac

  Goed artikel!! Fijn om te weten dat het toch kan.

 • Profielfoto
  dropshot

  Net als iDJ heb ik een mailtje van de apple store gekregen dat aangaf dat er vanwege grote belangstelling begin februari geleverd zou worden. Zijn er hier ook mensen bij die iLife al in Nederland (in de winkel) hebben gekocht?

 • Profielfoto
  iDJ

  Nog even over iWeb:
  Fiddling with iWeb
  I was going to start a blog about various tech issues. I’ll start with the software I started the blog with: iWeb, included in iLife ’06.

  Except for a blog exploring my brief fixation with Quartz Composer (before that app crashed on me and lost my work once too often), my most prolific blogging has concerned my 9 month old son, Ted. I used it to share his happenings with the family as a way of getting the latest news out to everyone fast. My primary purpose for buying iWeb is that it seemed like the ideal way to combine all the movies, photos, and blog entries that I had concerning Ted into one application, on one site, with greatly reduced maintenance time.

  So far it doesn’t look like it’s going to work out that way. iWeb is a version 1.0 app. I wouldn’t say it feels rushed to market, but it’s definitely a “Jack of all trades, master of none.”

  My current solution is to use iBlog for the basic TedBlog, and hack its template to offer a right-hand menu to the photos and movies. The blog gets sent to my personal domain name hosted at my favorite ISP. The photos get exported from an iPhoto album and uploaded to that same ISP. The movies get uploaded to .Mac.

  At blogging, iWeb is weaker than any other solution I’ve seen yet, including the previously-included-with-.Mac iBlog. Nothing is auto-formatted, and every entry has to be adjusted by hand to remove/resize the entry’s image, text location, colors, etc. The built-in templates are pretty weak and hard to customize. There is no integrated commenting or haloscan support. You can’t edit the dates, lock things to the top as a “Top Story”, there are no categories entries, and there’s no easy way to add things like GoogleAds. In short, if you’re moving from any other app, such as iBlog or any of the other blogging-specific Mac applications, you will feel extremely constrained by iWeb.

  At laying out pictures on photo pages, it appears to be abysmal. In iPhoto, even the most basic possible page that iPhoto exports (if you “Export…” and select “Web Page”), will automatically divide the images into multiple pages and auto-link them with each other. Not iWeb. If you select a large library of photos to export and drag it to a photo area, it will just happily add over a hundred images to a single web page. And if you want something other than two columns with the image name as the label, forget it. It would take me forever to move my photos into iWeb and adjust every page individually. No thanks. Unless you like single-page photo albums with a hundred images in no particular order titled by filename, just use Galerie or iPhoto itself.

  As for movies, the raw .Mac solution, and its integration into the Quicktime Player works far better than iWeb. If you open any movie in Quicktime Player on the Macintosh, and chose “Share…” from the File menu, you get a nice export to .Mac, with all your other movies nicely linked up at the top of the page. You can sub-divide your .Mac pages into categories and everything within the category will automatically be inter-linked. In iWeb, it appears to be one movie per page, with the inter-linking at the top of the page including everything else in the entire site. Unlike .Mac’s home-page, iWeb doesn’t seem to offer any way of creating sub-sections of a site for movies or photos or whatnot without creating a completely separate “site” for each section.

  In short, if you’re buying iLife ’06 just for iWeb, don’t expect a best-of-breed product. It looks like it has a lot of potential down the road with a very Pages-like feel and live editing, but for now it’s far too rough around the edges to do anything halfway serious. There are a lot of other reasons to buy iLife ’06, from third-party DVD-R support in iDVD, to easier iMovie editing, to Podcast support, to some slick updates to iPhoto. But for your web needs I’d recommend checking out one of the many other site tools.

  Of course, I’m not enabling comments on this site, since this is my first (and likely last) entry that’s being entered in iWeb itself, and thus comments are not supported.

  (After publishing, I noticed another fun feature of iWeb blogging with .Mac: URLs are truly ginormous! Sorry about that– nothing I can do.)

 • Profielfoto
  salvatore

  Je kunt iWeb nog het beste vergelijken met RapidWeaver.

 • Profielfoto
  Brims

  Kink blij met haar PowerBook

  en bij de weg nog gefeliciteerd!

 • Profielfoto
  els

  Goed verhaal Pro!

 • Profielfoto
  huinkroese

  Zou het kunnen om die “WARNING” schermafbeelding te verbergen, zodat je ‘m alleen ziet op het moment dat je het artikel wil lezen?
  Het schreeuwt nu zo.

 • Profielfoto
  huinkroese

  Thanks! ;)

 • Profielfoto
  Elger

  Leuk dat het op deze manier toch mogelijk is, maar eehm; gooi die code dan meteen weg ipv de logica aan te passen:)

 • Profielfoto
  macpro

  @Elger: dat is natuurlijk ook een manier. Maar deze heeft de minste impact en minste kans op fouten.
  Daarnaast is het doel van het artikel ook meer om het denkproces te laten zien dan alleen maar de oplossing.

 • Profielfoto
  Roy1969

  Larz en anderen,

  Wie kan mij bevestigen dat alle iLife programma’s (door middel van Pacifist) draaien op een 800 Mhz G3 iBook?

  Ik wil heel graag iWeb gaan gebruiken en ik zou dan ook heel graag willen weten of de rest ook draait. Van iPhoto heb ik gelezen dat het kan, maar heeft iemand ook iMovie draaien? Anders kun ik namelijk nog niet alles benutten.

  Ook zou ik graag willen weten of iDvd dan ook valt te draaien op dezelfde Mac (waar geen DVD brander inzit). Kun je dan b.v. wel projecten aanmaken zoals je dat normaal zou doen, maar waarbij je dan alleen het daadwerkelijke branden naar DVD (voorlopig) overslaat.

  Groet,

  Roy