macpro
macpro Nieuws 16 januari 2006

iLife ’06 op een G3 Mac? Het kan, maar…

Afgelopen weekend was ik in Londen en uiteraard heb ik een bezoekje aan de Apple Store op Regent Street gebracht in de hoop de nieuwe iMac te kunnen zien. Die was er helaas nog niet, maar ze hadden wel al iLife ’06. Aangezien dat op mijn verlanglijstje stond duurde het niet lang voordat ik bij de kassa stond.

Eenmaal terug in het hotel heb ik natuurlijk meteen m’n iBook tevoorschijn gehaald om alles te installeren. Maar de pret werd ruw verstoord door een foutmelding:


iLife ’06 laat zich niet installeren op een Mac met een G3 processor. Een Mac met een PowerPC processor vanaf een G4 of hoger of de Intel Duo Core is vereist. En mijn iBook heeft een G3 processor op 800 Mhz.

Daar zit je dan: in een hotel zonder toegang tot je andere Macs en je wilt maar één ding: iWeb proberen! Tijd om de grijze cellen aan het werk te zetten en de trukendoos open te gooien.

Het eerste waar ik mee begon is het bekijken van de inhoud van het iLife package. Want daar zitten meestal meerdere packages in voor de losse onderdelen.
Dus via een ctrl-klik op het “iLife 06” package de pakketinhoud opgevraagd.

Daar zag ik de map Contents met daarin onder andere een map Installers.
En die heeft voor elk iLife onderdeel een eigen installatie package.
Snel dubbel geklikt op iWeb.mpkg, maar ook dat werd niet toegestaan:

Het iPhoto package gaf dezelfde melding, dus daar zat ik op een dood spoor.

Waarschijnlijk moest ik de installatie procedure van iLife gaan aanpassen. Dat kan niet op de DVD, dus moest ik een kopie van de DVD maken.

Stap 1: Maak een kopie van de installatie DVD naar de harde schijf. Dat gaat heel eenvoudig door het iLife 06 package naar het bureaublad te slepen.

Vervolgens heb ik van deze kopie de pakketinhoud opgevraagd om daarmee verder te experimenteren.

Nu de losse installers niet werkten werd het tijd om dan maar eens kijken wat er nog meer in de Contents map zit. En dat is onder andere het bestand Distribution.dist. Het heeft het icoon van een package, maar dubbelklikken had een vreemd effect. De installer startte, toont een cryptische melding en stopte meteen.

Een ctrl-klik op het bestand leverde in het context-menu niet de optie “toon pakketinhoud”. Dus dit bestand is iets anders dan een package. Dan maar eens gekeken of het via Teksteditor was te lezen.

Stap 2: Open het bestand Distribution.dist met Teksteditor.

Het resultaat was een leesbaar bestand in XML formaat met daarin JavaSript achtige code. Het eerste wat in die code opviel was een functie “installationCheck”. Zou die soms bepalen welke Mac wordt gebruikt en of een installatie mag worden uitgevoerd?
Een klein beetje naar beneden scrollen gaf het verlossende antwoord: Ja!

De regel waar alles om draait is:

Het uitroepteken staat voor een ontkenning, dus hier staat eigenlijk de controle “Indien deze Mac GEEN geschikte hardware heeft, geef dan een foutmelding en stop de installatie.”

Omdat mijn iBook op dit punt niet mocht stoppen paste ik de regel aan:

Stap 3: Verwijder het uitroepteken en bewaar de wijzigingen.

De regel werd:

Oftewel: “Indien deze Mac geschikte hardware heeft, geef dan een foutmelding en stop de installatie.” Op een Mac die geen geschikte hardware heeft zal de installer nu gewoon doorgaan met de volgende stap.

Stap 4: Start de iLife ’06 installatie.

Het werkte! De rest van de installatie kon nu worden uitgevoerd op de gebruikelijke manier. Dat had alleen wat tijd nodig. Mijn iBook heeft er ongeveer 45 minuten en één herstart over gedaan.

Na de herstart had ik dus een complete installatie van iLife ’06 op mijn iBook G3. Een snelle test van de onderdelen leverde een 50% score op. iTunes, iPhoto en iWeb werken gewoon op een Mac met een G3 processor. iMovie HD, iDVD en Garageband starten niet op of geven een melding dat de juiste hardware ontbreekt. Nou zijn die laatste 3 programma’s ook best wel zwaar, dus dat die niet werken vind ik geen probleem.

Het was mij allemaal te doen om iWeb en dat start probleemloos op. De snelheid valt af en toe wat tegen, maar dat is natuurlijk te verwachten als je aan de slag gaat op Macs die door Apple te licht zijn bevonden voor iLife ’06. De keuze voor bepaalde hardware heeft Apple natuurlijk niet voor niets gemaakt. Installatie en gebruik op deze wijze is dan ook volledig op eigen risico.

Reageer op artikel:
iLife ’06 op een G3 Mac? Het kan, maar…
Sluiten