Hardnekkige audio-bug in Powerbook G4

Door: Stof - 33 reacties

Darius heeft het, Bojan heeft het, Jonathan heeft het, Nicholas heeft het en zelfs Adam Curry heeft het! Wat hebben ze dan? Een PowerBook G4 met een nogal irritant audioprobleem.

Steeds meer eigenaars van een recente PowerBook G4 melden dat op hun Mac regelmatig de audio ‘blijft hangen’. Inmiddels wordt het duidelijk dat het niet om incidentele gevallen gaat. Zo was de bug in de ‘Daily Source Code’ podcast van Adam Curry meermalen te horen en is het probleem inmiddels door Apple erkend in een Kbase artikel.

De oorzaak van het probleem is nog niet volledig duidelijk, maar het blijkt zich voor te doen als een gebruiker meerdere audio applicaties tegelijk open heeft. De bug treft volgens Apple de 15″ en 17″ modellen met een double layer Super Drive. Een echt oplossing heeft Apple helaas nog niet. Het enige wat tot nu toe wordt geboden is een nogal flauwe work-around, namelijk om niet meer dan één audio applicatie tegelijk open te hebben. Het is eenvoudig te raden dat dat voor audio-professionals en andere fanatieke audiogebruikers niet echt een optie is.

Door het structurele karakter van het probleem en het tot nu toe ontbreken van een oplossing is door een gedupeerde PowerBook eigenaar de website Powerbookdefect.info gestart. Daarop wordt aandacht gevraagd voor het probleem en wordt Apple opgeroepen iets aan het probleem te doen. Ook wordt een lijst bijgehouden van PowerBook eigenaars die gemeld hebben last te hebben van de bug (tot nu toe 417) en vind je er een video waarin het probleem wordt getoond.

Heb je ook last van de bug, dan kun je je naam aan de lijst toevoegen op de gelinkte website. Maar laat het ook even hier weten, want bij MacOSX.nl zijn we toch wel benieuwd hoe hardnekkig deze audio-bug nou werkelijk is.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  ROCKSTAR

  idd als je verschillende applicaties met geluid open hebt staan blijft die hangen in schokken

  ach, was er al over, idd niet te veel tegelijk open zetten

  als het gefixed kan worden, des te beter! :)
  edit: Powerbook G4 (laatste nieuwe) 15″

 • Profielfoto
  Mick

  Nou, zelfs als ik ALLEEN iTunes open heb staan, blijft het geluid geregeld hangen! Slecht zeg!

 • Profielfoto
  Spongebob

  ik heb er alleszins nog geen last van gehad. Maar bij mij staan er dan ook niet zoveel audio-applicaties tegelijkertijd open. Laat staan dat ze tegelijkertijd worden gebruikt.

  Enfin: voor die dure toestellen moet Apple zeker met een oplossing komen. Maar daar twijfel ik dan ook niet aan.

 • Profielfoto
  Peentje

  heb een 12″ dus heb lekkur nerguns last van:)

 • Profielfoto
  R.13

  yup, heb er ook duidelijk regelmatig last van… 15″ PowerBook

 • Profielfoto
  Mauricej

  Ik heb zelf een 15″ PowerBook uit de laatste generatie en het viel mij de laatste tijd op, dat dit probleem regelmatig de kop op steekt. Ik ondervind het alleen bij iTunes, dus dacht ik dat het mogelijk met Sizzlings Keys te maken heeft (een add-on waarmee je makkelijk iTunes kan bedienen) maar het blijkt dus ene structurele probleem te zijn, nou ja we zullen zien we Apple er mee gaat doen!

 • Profielfoto
  Nihilist

  15″ en het probleem ook met enkel iTunes open. Dikke ellende voor zoveel geld.

  Iemand PB G4 kopen?

 • Profielfoto
  nielsje

  Hier hetzelfde probleem met een 15″ PowerBook.. Laatste tijd minder maartoch! Mag toch wel een oplossing verwachten van Apple voor een dergelijke monstermachine! audio-applicaties niet tegelijkertijd gebruiken is natuurlijk geen optie!

 • Profielfoto
  HAKAN

  Ik heb een nieuwe 17″ en heb ook dit audio probleem. Niet telkens maar wel 1 a 2 keer per dag dat het voorkomt. Het gebeurt bij Itunes, Windows Media player en Realplayer maar tot dusver niet in Final Cut Pro of of Quicktimeplayer zelf.
  Ik ben zeer benieuwd wat Apple hieraan gata doen.
  cheers HAKAN

 • Profielfoto
  jensw

  ook ik zit met dit probleem. Gelukkig luister ik meestal mijn muziek via de airport express en dan heb ik er geen last van

 • Profielfoto
  Sybren

  PowerBook wordt onderhand ProblemBook, Misschien wel het Apple product met de meeste problemen (scherm, audio, geheugen slot, toetsen, batterij…) Zeer teleurstellend.

 • Profielfoto
  LEXY

  De PowerBook gaat de iBook achterna kwa baggergehalte.
  Het wordt echt tijd dat Apple weer eens wat aan de hardware kwaliteit gaat doen.

 • Profielfoto
  sean2901

  Wat toevallig. Ik merkte het daarstraks juist toen ik tegelijk Itunes, Quicktime, Mercury en Colloquy draaide en er toevallig tegelijkertijd een geluidje afging. Het kraakte en bleef hange. Precies een knarsende grammofoonplaat.

 • Profielfoto
  iRik

  Bij mij (op m’n iMac G5-eerste generatie) hangt iTunes wel is als er een iChat pop-up aankomt, dan hoor ik ’n soort toeter… ook niet echt gezond als je ’t mij vraagt;)

 • Profielfoto
  japser909

  wat heeft een double layer Super Drive nou met het stotteren van audio te maken ??? ik denk meer aan een buffer probleempje van de multitask ? :sealed:

 • Profielfoto
  cdraw

  hmmm heb een 17″ pb (voorlaatste generatie) en nog nooit meegemaakt eigenlijk, raar en gelukkig maar.

 • Profielfoto
  michielk

  Ik heb ook sinds kort dat probleem op mn allernieuwste 17 inch Powerbook.

  Het is volgens mij begonnen na de allerlaatste Mac OS X Update, naar 10.4.4

 • Profielfoto
  Buzz

  jasper909: Het probleem komt blijkbaar voor bij de laatste generatie PowerBooks. Dat is de enige generatie met een Double Layer Super Drive. Het probleem heeft dus niets te maken met die drive. Die vermelding dient enkel ervoor om het type PowerBook aan te duiden.

  Tot zover ook meteen de theorie van de kinderziektes in Apple produkten. Problemen kunnen zich blijkbaar net zo goed voordoen in ver doorontwikkelde produkten.

 • Profielfoto
  Willaaam

  Ik heb een een-na laatste generatie 15″ PB en ik heb het ook…

  In java gebeurt het regelmatig dat heel mijn mac hangt voor 5-8 seconden, dan gaat het geluid stotteren maar kan ik het weer gebruiken en daarna werkt alles weer zoals hoort.

  Daarnaast als ik op batterijen m’n geluid harder of zachter wil zetten hoor ik eerst 3 of 4 seconden aan klikjes (uit de speakers heel zacht) en dan pas gaat ie harder of zachter.

  En regelmatig als ik geluid harder of zachter zet (maar dat hebben al mijn macs tot nu toe) gaat ineens de balans naar links?!

 • Profielfoto
  geluidjes

  Heb hier het probleem ook, eerst dacht ik dat het iets te maken hat met de ingestelde bit-rate of clock-source, maar dus niet…
  Ben benieuwd of er een oplossing gaat komen.

 • Profielfoto
  Spits

  Ik heb het probleem ook, maar heb gehoord van AppleCare Customer Relations dat het waarschijnlijk binnen een maand zal zijn opgelost.
  Laten we hopen, want ik zit nu al 3 maanden met een dure powerbook die ik niet kan gebruiken zoals ik hem wil gebruiken.
  Heb paar keer gehad dat ik dacht dat die echo mijn speakers had verknald! Want die echos veroorzaken in 1 keer een ongelooflijk volume. Ook het opnemen van podcasts/houden van presentaties kan niet, want het geluid is gewoon te onbetrouwbaar!

 • Profielfoto
  NetCompany

  Ik heb een 15″ PowerBook G4 1.5Ghz en deze heeft exact het zelfde probleem.. Maar!! Hij heeft het ook als ik een M-Audio Sonica Theater USB gleuidskaart aansluit. Sterker nog dan heeft hij er vaker last van. Dus het lijkt mij een software issue? Nog meer mensen met dit soort ervaringen?

  Groet,
  Kasper

 • Profielfoto
  iNiels

  van de partij. maar vind het niet erg, tijdens een DVD afspelen is t nog nooit gebeurd. En systeemgeluidjes staan vrijwel allemaal uit.

  Ik geloof echter dat het ook iTunes alleen kan overkomen.

 • Profielfoto
  djdnl

  Live sets opnemen is een drama

 • Profielfoto
  dede

  Helaas heeft mijn powerbook 15 ” het ook !:( Je zou zo denke dat wanneer je een van de laatste revisies koopt aal “kinderziekten” verdwenen zijn, maar niet zo dus.

  Het probleem is hoogst irritant omdat ik de muziek van Itunes zowel thuis als in onze showroom stream naar de stereo installatie.

  Het probleem komt voor bij Itunes, ook als dit het enige programma is dat ‘open staat’ , maar ook bij Quicktime, Ichat etc…

  Hopelijk komt Apple met een correcte oplossing. Ik heb nog geen contact gehad met de Apple Care – service, maar ga dit zeker doen. Ik ben wel benieuwd naar reacties die anderen hier al hebben gekregen ?

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Misschien vreemd, maar als Adam Curry last van dit probleem heeft, hoeft het van mij dus niet opgelost te worden.

 • Profielfoto
  Boskabouter

  Het klinkt meer als een feedback-loop, alsof ineens een (ingebouwde??) microfoon openstaat en alles mooi oppikt en weer terugstuurd…..

 • Profielfoto
  Harryk

  M’n vriendin klaagt dat ze in Mail zo af en toe de ‘er is mail’ en ‘er is geen mail’ geluidjes niet meer hoort. Powerbook opnieuw opstarten en dan is het weer goed. Is tot nu toe een aantal keer voorgekomen, nogal irritant.
  Heeft dit er mogelijk ook mee te maken?

 • Profielfoto
  credmp

  Hallo,

  Ik werd gisteren door RazrX gewezen op een post van hem hier: http://www.macromedia.com/cfusion/webforums/forum/messageview.cfm?catid=194&threadid=1071115&CFID=8195693&CFTOKEN=d753dcc85854ce05-0DE5893B-F10E-1CDA-64A9F0A9340CC094&jsessionid=96309ad86fc869502134#3971874

  Even quotend uit zijn post:
  “The fix: On your mac, go to Applications->Utilities->Audio MIDI Setup. In the “Audio Output” section, you should see the Format field set to 96000Hz. Change this back to 48000Hz and restart flash. You should be back in business.”

  Voor volledige uitleg zie zijn post op de vorige url.

 • Profielfoto
  malebolgia

  Heb er geregeld last van als ik WoW & iTunes samen laat draaien..

 • Profielfoto
  Double_UK

  Mijn schoonzus heeft vorige week een Pb 15″ (DoubleLayer) gekocht. Ik meteen even het geluid geprobeerd. iTunes aan samen met de Radiowidget. Dus twee geluidsbronnen tegelijk.
  Geen probleem.
  Misschien dat het nog komt. Maar voorlopig lijkt alles in orde…;)

 • Profielfoto
  renegrader

  hier nog een, ik heb de versie voor de resolutie verhoging

 • Profielfoto
  Sbojevets

  Heb het gehad, maar heb de PB ook nog maar 1 dag. Heb de Audio/midi setup truc geprobeerd…….ff afwachten nog. Wel lullig….hoop dat het softwarematig is. Het is wel schrikken als op een zeer luid niveau DMX aan het luisteren bent!:p