Column: De fout van Apple

Door: svreeburg - 50 reacties

Apple heeft een grote fout begaan. Het begon een week voor de Keynote op de Macworld Expo in San Francisco. Apple was niet aanwezig op de CES , de elektronicabeurs in Las Vegas. De iPod is het meest succesvolle elektronicaproduct van Apple en in Las Vegas hoor je dan aanwezig te zijn om alle updates en allianties aan te kondigen. Ook al heb je ze niet, je hoort aanwezig te zijn.

Dat Apple zijn producten op een goed geregisseerde keynote wil presenteren is hun goed recht. Apple had echter de concurrentie een harde klap kunnen toedienen door in Las Vegas met het Mac mini mediacenter te komen. Het zou voor Apple een tweede iPod kunnen zijn. Net zo simpel te bedienen, net zo sexy en net zo’n goede afnemer van de iTunes Music Store. Ook in San Francisco tijdens de Macworld Expo bleef het nieuws uit.

Alle aanwijzingen waren aanwezig. Intel kwam met zijn Viiv techniek , die speciaal voor mediacenters is ontwikkeld. Apple zelf introduceerde Frontrow in de laatste update van de iMac; software om met een afstandbediening je iApps te bedienen. Ook de introductie van TV programma’s in de iTunes Music Store gaven aan dat Apple de woonkamer in zou willen. Denkt Apple dat nu te doen met de huidige modellen? Ik ken weinig mensen die hun tv de deur uit doen om er vervolgens een iMac voor in de plaats te zetten.

De concurrentie timmert intussen aardig aan de weg. Google komt met een video-store. Intel zelf gaat content aanbieden en zelfs Microsoft heeft het licht gezien. De mediacenters van Microsoft waren tot op heden niet heel erg succesvol. Dat heeft , denk ik , te maken met het feit dat de software van Microsoft nog niet compleet is. De online winkel is niet aangesloten en biedt geen mogelijkheid om video of tv programma’s te kopen.

Apple had in één klap de concurrentie weer voor kunnen zijn. Apple heeft gefaald. Of ben ik te snel met mijn conclusie, komt de introductie over een paar maanden en gaat het toch nog helemaal goed komen? De geruchten zijn er in ieder geval al weer. Er zou iets ‘realy cools’ aankomen. Laten we het hopen.
Want mocht Apple niet geloven in een mediacenter dan zitten ze er heel erg naast. Laten we eerlijk zijn, Apple kan niet op de iPod-kurk blijven drijven.

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  maxunamax

  Mhmmmm, tja… kan het er wel of niet mee eens zijn… maar dit is nou niet echt een hele leuke column zeg…

  maar… over wat de toekomst brengt… …’really cools’… iemand dít stukje gelezen op ‘CultOfMac’?

  http://www.cultofmac.com/

  There was something strange about Steve Jobs’ Macworld keynote on Tuesday. The pacing was off.

  It started off high energy with reports of unbelievable iPod sales and record revenues, which got the crowd whooping. Then it went into a doldrums with an interminable demo of new features in iLife, which had everyone dying for the One More Thing… “Come on Steve,” we’re all thinking. “Cut the crap and get to the good stuff.”

  So tonight I’m sitting in a bar when I run into an old friend, who is very highly placed in the Apple world. I hate to cite an anonymous source, but trust me, he knows.

  And he tells me the keynote that Jobs gave was not the keynote he had planned. Some of the speech had been cut out. Key products were missing.

  My source said there was some stuff, “some very, very cool stuff,” that Jobs couldn’t unveil because of “supply issues.”

  “They can’t get enough Core Duo (chips),” said my source.

  He also said that if he were me, he probably wouldn’t order one of the new MacBook Pros.

  I asked if there would be MacBook replacements for the 17-inch and 12-inch PowerBooks, but he said, “Oh, it’s much cooler than that. Much cooler.”

  —-

  Ben benieuwd wat dat ‘cooler’ gaat worden…

  ;-) Max

 • Profielfoto
  chatsmit

  Goede column. Ik denk dat ze het gewoon te druk hebben, moet je zien wat er in een jaar allemaal gebeurd is. En wat er nog moet gebeuren nu de overstap naar Intel echt begonnen is

 • Profielfoto
  Remon

  Het wordt inderdaad tijd dat apple meer mensen
  trekt voor het os systeem en zijn hardware.

 • Profielfoto
  Pandikokku

  De CES werd GEDOMINEERD door Apple, schreef MacWorld geloof ik. Hoe kan dat? Apple was immers niet op de CES aanwezig. Maar er waren zoveel iPod-gerelateerde items op de CES, dat iPod en Apple overal besproken werden.

  De CES is er voor gadgets die het nét niet zijn, daar hoort Apple (die vooraan staat met innovatie) niet thuis. Microsoft heeft op de CES een presentatie gegeven met dezelfde teksten als vorige jaar, het jaar daarvoor en 3 jaar geleden. En nog steeds geen succesvol media center en geen Vista/Longhorn.

  Op de CES loopt iederen achter de feiten aan, vooral met slappe iPod kopieën. Okee het is de grootste consumer show, maar Apple heeft zeker niet gefaald!

 • Profielfoto
  chatsmit

  haha maxunamax dat stuk uit cultofmac.com is wel erg fout zeg, ik geloof geen bal van dat verhaal. Het is geschreven op de manier zoals Jomanda haar speeches houdt.

 • Profielfoto
  Sixer

  Ik kan me goed vinden in je betoog dat Apple op CES present had moeten zijn. Toch kan ik me voorstellen dat ze MWSF wel eventjes genoeg was voor één maand.

 • Profielfoto
  El Fidel

  mss zet Apple toch even voorzichtige stappen om een soort “worst case senario” te ontlopen ….

  neem nu dat er een MacBook 13,3″ & Mac Media Center met FW 2.0 getoond werd aan 900Euro en resp. 600Euro …

  Dan werd iedereen gek … en dat was het geen iedereen meteen ging kopen … ok goede zet enzo ..

  maar hier het “worst case senario”

  Problemen met leveringen / dikke fouten in het OS en rosetta werkt ronduit kl*te ….

  Dan volgt die geweldige glorie al snel op een compleet ramp senario …

  Die voorzichtige stappen zijn in hun visie zo slecht nog niet … laat die eerste intel mac maar een voorzichtig intreden maken …

  … maar … … toch … …
  super jammer dat ze toch geen nieuwe MacBook hebben gemaakt !!!!

 • Profielfoto
  ivan

  ik heb anders wel mijn dvd/tv/stereo/stekkerdozen en tuner de deuren uitgedaan en daarvoor in de plaats een imac neergezet, in 1 woord, heeeeeeeeerrrrrlijk, zou voor geen goud willen ruilen. Alleen gebruik ik nu tvtv.nl en dat is niet zo handig als in de windows media center de kanalen en het recorden is geregeld, maarrre kijk toch bijna geen tv (is dat de moeite waard dan:-) ?) maar veel dvd’s.

  ivan :p

 • Profielfoto
  roblemmen

  Ook al heb je ze niet, je hoort aanwezig te zijn.

  Niemand die dat zegt hoor:?

  door in Las Vegas met het Mac mini mediacenter te komen. Het zou voor Apple een tweede iPod kunnen zijn. Net zo simpel te bedienen, net zo sexy en net zo’n goede afnemer van de iTunes Music Store.

  Ja dit verhaaltje werd eerst door 1 fantast de wereld in geholpen, toen stonden op alle roddelsites dat ze hetzelfde van hun anonieme bronnen hadden vernomen :sealed:
  Een en al lulkoek. Kijk zelf eens.
  Welke mac heeft een prachtig scherm dat behoorlijk groot is, stukken betere prestaties en werd ook nog eens de debutantmac voor Frontrow? Ja inderdaad de iMac.
  Als je de Mac Mini mediacenter maakt wordt hij stukken groter en is het hele idee erachter weg. Wedden dat als ze er eentje met TV functie gaan uitbrengen het de iMac wordt?

 • Profielfoto
  Rene Teunissen

  Ik begrijp dat binnen het MacOSX.nl-bestand een aantal marketeers voorradig is dat Steve Jobs en de zijnen wel eens even een poepie zal laten ruiken.
  Mag ik even lachen ….?

 • Profielfoto
  Peach

  Hoort Apple niet juist eigenwijs te doen en niet naar zo’n CES gaan. Ze hebben eigenlijk toch niets te vrezen van de concurrentie. De iPod domineert. Daarbij horen de nieuwe snufjes thuis in de Keynote van Jobs. Het enige ‘nieuw spul’ dat hij anderen laat presenteren zijn de iPod sokken. Ik sluit me aan bij de mensen hier die geloven dat Apple er gewoon geen tijd voor heeft. Ze hebben jaren gebouwd op hun reputatie van een alternatief en trendy merk, mét succes. Alleen merken zij nu ook wel dat het niet evident is op die groep ‘andersdenkenden’ mee te sleuren naar de intel-kant van de wereld. Het moeilijke aan switchen naar intel is zeker niet de technoligische klik, maar de ideologische klik.

 • Profielfoto
  Xserve

  Als Apple zich niet in die markt wil mengen is dat toch haar keuze. Het zou alles veel ingewikkelder maken en Apple zou te ver van haar oorsprong (=Computers) afwijken.

 • Profielfoto
  vogel

  Het wordt tijd om toe te geven dat Apple’s hardware qua snelheid zo ver achter ligt op de concurrentie, dat een mini mediacenter nu even niet aan de orde is. Deze upgrades waren heel hard nodig en nog zie ik beperkingen (aantal poorten?).

 • Profielfoto
  dloko

  Ik ben blij dat Apple geen Media Center uitbrengt want in de huidige staat (als je kijkt naar anderen) is het simpelweg een omhulsel van slappe zooi: schedule based TV uitzendingen en physieke DVD videos.

  Onder “Media Center” versta ik een digitale hub waarbij ik AL mijn televisie shows, muziek en films on-demand wanneer IK wil download in de kwaliteit die IK wil.

  Bijvoorbeeld:
  Ik heb zin om Stargate te kijken, veel vrienden van mij raden het mij aan. Met een gewone Media Center zit ik nog altijd aan TV programmering vast, of ik moet helemaal naar de winkel om een hele DVD boxset te kopen terwijl ik niet eens weet of ik de show wel leuk vind!
  Dan koop ik hem liever online en om te zien of ik het leuk vind. En als ik een HDTV heb, dan wil ik de optie om (voor een evt. meerprijs) de HD versies van alle afleveringen te downloaden!

  Dat is wat ik versta onder Media Center. Tis verdorie niet voor niks de 21e eeuw, tijd voor innovatie mensen.

 • Profielfoto
  beammeup

  De MacBook Pro is de eerste Intel machine die nu te koop is.
  Dankzij de sprong in snelheid is deze portable nu ‘opeens’ leverbaar mat een 256MB Videokaart. Daar kan geen van de andere Mac’s aan tippen, buiten de PowerMacs.

  Dat betekent dat de volgende modellen die met een Intel processor uitgerust zullen worden dat waarschijnlijk ook zullen krijgen. Standaard. Dat betekent dat de volgende modellen WEL gebruikt zullen kunnen worden als kloppend hart in een MediaCenter.
  Met de huidige 32MB Video in de Mac Mini is een MediaCenter functie simpelweg ONMOGELIJK!
  Daarom heeft Apple nu geen fluit te zoeken op welke beurs dan ook…

  :O

 • Profielfoto
  huinkroese

  Apple wil helemaal geen VIIV!
  Dame van Intel vertelde ergens online dat Apple gevraagd is om mee te doen aan het VIIV platform, maar ze hebben bedankt voor de eer.
  Al met al een leuk idee dat Apple op de CES met een Mac Mini Media had moéten komen, maar zover zijn ze nog helemaal niet!
  Apple komt ongetwijfeld met een huiskamer iPod á la de MMM maar nu nog niet, maarrrr… niet getreurd! Volgend jaar weer een CES!

 • Profielfoto
  tennapel

  Advies aan Sander: koop een ticket naar San Fransisco en ga ze daar in Cupertino eens flink de waarheid vertellen.

  Ondertussen heeft RTL7 “zakennieuws” de dag na de keynote het een hele tijd over het apple aandeel gehad (ze konden niet vertellen waarom het aandeel ineens dollars omhoog sprong, iets met iPods ofzo) omdat het aandeel apple de Nasdaq een boost gegeven heeft en de prijs van het aandeel in 2005 spectaculair gestegen is. De vergelijking met Google werd zelfs gemaakt.

  Ze doen het allemaal verschrikkelijk fout bij apple, inderdaad.

 • Profielfoto
  bv

  Ik wacht vooral af wat het gaat worden met het zeer recentelijk gepantenteerde “Mobile Me”.

  Er zijn blijkbaar inderdaad zeer coole dingen op komst. Net op tijd mijn aandelen ingekocht denk ik…

 • Profielfoto
  joram

  Ik denk dat Apple dat heus wel gaat doen, maar niet als FrontRow nog op versie 1 zit. En dat niet alleen… ze willen denk ik eerst de computers die ’t het hardst nodig hadden upgraden, én gelijk kijken wat de eventuele kinderziektes zijn.

  Ze zouden tenslotte harder op hun plaat gaan als ze én een nog niet echt complete FrontRow, en een nieuwe chip die mogelijk kinderziektes heeft.
  Laat ze nog maar een half jaartje wachten, en dan rond de zomer (Parijs?) gewoon met een gigantische knaller komen;)

 • Profielfoto
  Xserve

  Ik ben het beu om te horen dat OSX voor Intel ‘kinderziektes’ gaat hebben.
  Vanaf het begin heeft Apple ervoor gezorgd dat PowerPC en Intel-systemen evenveel konden en gelijk aan elkaar waren.

  Er gaan gewoon geen ‘kinderziektes’ zijn, want OSX voor Intel is net zo oud als OSX voor PowerPC.

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Xserve als je het zelf gelooft

 • Profielfoto
  Xserve

  Allée toch niet zoveel als er hier beweerd wordt:p

 • Profielfoto
  El Fidel

  MacOSX zal mss geen kinderziektes hebben … maar al die apps (en dan spreek ik niet van de Pro Apps) die niet gaan werken onder “Rosetta” daar zit het gevaar …

  En de hardware kan maar op 1 manier goed test worden en dat is door de gebruiker zelf …

 • Profielfoto
  zimmen

  Sorry hoor maar …. apple op de CES net voordat het haar eigen major event heeft, dat lijkt me pas krom! En daarnaast is ms’s mediacenter nog altijd een stuk uitgebreider dan Frontrow dus wat dat betreft loopt ms nog wel een stuk voor op Apple. Vooral omdat de ms software niet gebonden is aan specifieke hardware enzo.

 • Profielfoto
  Ispank

  of je sluit Macbookpro op je 32 inch apple cinema display aan, heb jij je mediacenter…
  te duur: zitten er niet toevallig s-video uitgangen op de imac en macbookpro? kabeltje na de tv en klaar, vooral powerbook handig (ir sensor kan je dichtgeklapt bedienen en zo kan je hem plaatsen als een soort dvd-speler in je tv-meubel etc.) ik zie geen probleem

 • Profielfoto
  Uxmal

  Er komt nog veel moois, nog even geduld :p

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  LoveBug: waar is je onderbouwing? OS X was er eerder voor intel dan voor PowerPC, dat heette toen alleen NextStep. Pas meepraten als je weet waar het over gaat, ok? Sorry, wordt een beetje zat van dat “ojee we gaan naar Intel” gezeur.

  XServe heeft gewoon gelijk. Punt.

  Anyay. Multimedia Centre. Digitale Hub. HDTV. FrontRow.
  Bij de MP3 spelers was Apple ook niet de eerste. Ze bestonden al een jaartje of 2 en de markt was hopeloos versnipperd. Er waren allerlei spelers, maar ze waren allemaal verre van perfect. En toen ineens BAF was daar de iPod. Perfect.
  Ik vermoed dat Apple nu dezelfde strategie volgt. De markt is nog te fris, de ontwikkelingen nog niet geheel duidelijk. Dat het booming is is wel duidelijk. Ik vermoed, maar da’s een vermoeden, dat Apple later dit jaar wel gaat komen met iets moois. Maar eerst moet Intel die nieuwe CPU lijn helemaal uitbouwen. Vergeet niet, de MacBook en iMac zijn de eerste producten. Meer zal volgen. FrontRow is duidelijk nog niet af en eigenlijk nog een beetje beta. OS X is er misschien nog niet helemaal klaar voor.

  Misschien is men nog druk bezig met deals sluiten met de contentproviders. Vergeet niet dat men pas recent het hele video-gebeuren heeft binnen gehaald. De iTunes videostore is DE mogelijkheid voor Apple om de komende maanden eens te bekijken hoe die markt zich gedraagt. Aan de hand daarvan neemt men beslissingen.

  Dat Apple multimediading komt er wel, maar niet nu. Maar als het komt zal het ongetwijfeld een hit worden. Of het net zo’n grote hit wordt als de iPod valt te bezien maar zeker te hopen.

  Tot slot mensen: laat je niet zo gek maken. Verdiep je eens in de echte achtergronden en vorm dan een oordeel. Er wordt zo idioot veel onzin verkondigd (zoals over dat OS X op Intel “nog maar afwachten is of dat lekker draait”). De Apple community heeft nu eenmaal als nadeel dat Apple altijd erg geheimzinnig doet. Dit heeft veel gespeculeer tot gevolg. Kijk eens naar de dingen die worden geroepen voorafgaand aan keynotes van Steve. Hoeveel komt daarvan uit? Gemiddeld hooguit 50%.

  Reality check mensen! Apple maakt hele gave producten maar het blijft echt gewoon een bedrijf wat winst probeert te genereren voor zijn aandeelhouders. Het mediacentre komt er pas als er winst in zit.

 • Profielfoto
  iNiels

  kort gezegd: je zit er naast. Apple heeft niet de fout begaan door er nog nit mee te komen: er is nog geen Mac Media Center omdat het nog niet af is. Met Front Row kan je niets (geen tv kijken en opnemen, geen radio, alleen dingen die je al hebt bekijken). Front Row is dus nog geen volwaardig vervanger van de tv tuner. Niet compleet = niet Apple.

  Zodra het klaar is zal de wereld het weten, en kan Apple alsnog van de partij zijn. De ipod was ook niet de eerste MP3-speler. Pas sinds de mini is die doorgebroken, in een markt die al bestond. Het was mooi maar blijkbaar niet mogelijk. Half werk is ook niks.

  De mac mini komt nog wel, als het niet een overdreven gerucht is, opgeblazen omdat het zo’n mooie combinatie is.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  beammeup: goed geanalyseerd. Eerst zal Apple een nieuwe Mac mini op basis van Intel moeten introduceren met een snellere videokaart met meer geheugen. Pas dan kan op basis hiervan aan een multimediakastje worden gedacht.

  En dan nog, het wordt nog een hele klus om zo’n ding te produceren tegen een concurrerende prijs, want de concurrentie in die markt is moordend..

 • Profielfoto
  scab

  Touché

 • Profielfoto
  Rayel

  Ik vind het juist geweldig dat apple zich niet op evenementen als CES begeeft. Ze lijden toch de aandacht een beetje afwacht omdat iedereen ook al verheugd op MACWORLD. Ik kan ook veel meer nieuws vinden over macworld dan over CES.

 • Profielfoto
  nbohemen

  Waarom zou Apple in de mediacenter markt stappen als Microsoft, die het met veel bombarie heeft geïntroduceerd, er amper een verkoopt…
  Het lijkt me ook sterk als een of andere columnist dit beter weet dan een bedrijf dat telkenmale de plank raak slaat.

 • Profielfoto
  Avensys

  Microsoft heeft gewoon een grote stap voor op Mediacenter gebied. Ik denk dat Apple frontrow compleet moet schrappen om met een volwaardige concurerend programma te komen.
  Microsofts media center ziet er slick uit en is veelzijdig, frontrow heeft geen van dat alles.
  Ik hoop dat dit snel verbeterd want frontrow is niet bepaald een visitekaartje.

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  ik denk Apple het tactisch aankondigen en promoten wel verstaat.
  En als ze daadwerkelijk die producten hadden en productie rijp waren dan had apple die wel gepresenteerd op de CES of de keynote van dinsdag.

  Als die mooie voorspelde / gehoopte producten ook echt gaan komen dan denk ik dat Apple ze als: “one more thing” wil introduceren bij de release / Presentatie intel update van de andere producten die nog niet aan de beurt geweest zijn.

  Het blijft een commercieel bedrijf dus als ze meer kunnen verkopen door uit te stellen zullen ze dat heus niet laten. Maar het net zo goed zijn dat Apple helemaal niks van als dat moois heeft. ( de voorspelde / gehoopte producten )

  Misschien hopen de Apple fans te hard & begint hun teleurstelling nu om te keren in woede.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  4saus: Daar hebben Apple fans chronisch last van. En dat wordt gevoed door de schreeuwerige ‘voorspellingen’ voorafgaand aan keynotes. Mensen, relativeer het een beetje. Het is hype-vorming. Best leuk en spannend zo voor een keynote, maar niet meer dan dat.

  Trouwens, ik denk dat Apple nooit enkele dagen voor een keynote op een andere beurs iets gaat presenteren. Op een Apple Event hebben ze zelf de regie en als Steve Jobs iets prettig vindt is het wel zelf alle regie ;).

 • Profielfoto
  Steff

  Goed Column.
  ALleen wat je vertelde over dat Media Center van Apple. Tjah als ze er niet 100% mee klaar zijn krijg je zoiets als dat van Microsoft.

  Dat is ook nog niet 100% klaar,
  Dus laten we gewoon wachten. En kijken waar de toekomst ons brengt ;)

 • Profielfoto
  Appletaart

  Apple’s media center op de imac heeft pas nut als er een imac 40inch zou zijn. Ik ga niet zitten kijken naar een 20 inch schermpje voor films en tv. Om maar te zwijgen over het afwezig zijn van tv opname mogelijkheden.

  Microsofts media center heb je ook al niets aan, je kan geen andere zender opnemen dan dat je op het moment bekijkt.

  Het dichtst bij een echt mediacenter kom je op het moment met een duo tuner sat receiver met harddisk (zoals b.v. de topfield5000). Daarnaast zet je dan een gemodde xbox (de eerste niet de 360) waarmee je alle internet content kan afspelen. En via scripts toegang heb tot directe internet streaming van een aantal sites.

  Ben benieuwd wat viiv brengt.

 • Profielfoto
  japser909

  gwoon zo dvd recordert dinges, ff de pc uit wel zo lekker :D

 • Profielfoto
  robbie8

  Jammer dat Sander ‘gefaald’ heeft om een echt goede column te schrijven, want zo’n opruiend toontje is natuurlijk wel een erg flauw maniertje…

  En gelukkig dat Apple niet op de CES stond (want zo had de hele CES het vooral over Apple) en niet de markt op gaat met bèta-hardware.

 • Profielfoto
  remier

  Waar Apple heel goed in is, is het lanceren van een “geheel” nieuw concept wat naadloos op elkaar aansluit.

  Het kan goed zijn dat er inmiddels als zoiets op touw is gezet, maar dat er nog “iets” ontbreekt (bv software, store, mac) waardoor het nog niet als geheel gelanceerd kan worden…

  Maar ik ben het ermee eens dat Apple hiermee -niet- de boot mag missen en ook een Media Centre moet lanceren (aangepaste minimac met frontrow, afstandsb, videostore, tvreceiver/recorder, etc.)

  Het zou zonde zijn om dit te missen

 • Profielfoto
  Hermanko

  Er is iets “missing” bij Steve’s MWSF 2006 Keynote, dat gevoel heb ik ook gehad. Hij kwam wat minder energiek over als gewoonlijk. Tja, het houdt de nieuwsgierigen wakker, zullen we maar denken.
  ???

 • Profielfoto
  mcdaddy

  Sorry Sander, maar als je zo over Apple denkt dan geef je Apple te weinig credit. De laatste jaren heeft Steve Jobs bewezen dat alles wat hij doet weloverwogen en goed uitgedacht is. Ik denk dat ik wel kan stellen dat op de cruciale punten Apple de laatste jaren de plank nooit (meer) heeft mis geslagen. Daarnaast heeft Apple laten zien dat ze altijd in hun aanpak en product keuze net een stap verder gaan ten opzichte van hun concurenten. Ik denk dat dit laatste voornamelijk de oorzaak is dat ze niet “gewoon” met een media center op de proppen komen. Apple doet vernieuwingen op twee manieren: big bang of met kleine stapjes. Het lijkt er op dat als we een Apple media center willen dat we nog even geduld moeten hebben en moeten wachten op nog een aantal kleine stapjes. En dan op naar Voice-Over-IP, want dat kan natuurlijk ook op een Apple manier;)

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @Zaphod_B: helemaal mee eens.

  We krijgen om de paar maanden een ‘keynote’ met weer een nieuwe hype. Die multimediaMac-mini die komt er zeker.

  Lachen dat, als Steve iets nieuws brengt, iedereen gelijk in de paniek schiet.

  Ik lag in een deuk van deze column.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @ Appletaart: dat is precies de reden dat we een macmini krijgen binnenkort als mediacenter. Die sluit je namelijk zo aan op je TV.

  Mijn voorspelling: Mac gaat ook in de TV (content) business. Ze ontwikkelen een soort iTunes voor je TV.

  Het is nu de grote stap naar super-integratie. Dat is de reden dat het allemaal op zich laat wachten.

 • Profielfoto
  Appletaart

  @phebian : De macmini heeft geen tvtuner, geen dd of dts geen opname mogelijkheid en is te traag voor hd, dus helaas ook geen oplossing.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Het enige verkeerde aan dat FrontRow-idee is het ontbreken van een ingebouwde tv-tuner. Als Apple die in de iMac had gezet was het al een stap dichterbij XP Mediacenter gekomen. FrontRow ziet er sowieso beter uit en zal ook wel makkelijker te bedienen zijn, alleen zie ik de meerwaarde ervan niet zolang je geen tv-functionaliteit in die iMac hebt zitten. Misschien dat de komende Mac Mini wel een tv-kaart zal hebben, wie weet.

  Overigens vind ik de Mac Mini meer geschikt als Media Center dan de iMac. Ik denk wel dat het goedkomt, ze zullen er vast en zeker mee bezig zijn. FrontRow is immers nog lang niet doorontwikkeld, het mist nog teveel functies.

 • Profielfoto
  robbie8

  En volgend jaar is het een nog groter ‘probleem’…

  http://news.com.com/Macworld%2C+CES+double-booked+for+2007/2100-1047_3-6027038.html?part=rss&tag=6027038&subj=news

  Of juist niet natuurlijk:D

 • Profielfoto
  JanWeijers

  De beste stuurlui staan aan wal. En ze weten niet dat je ‘realy’ met dubbel l spelt.

  Jan

 • Profielfoto
  Globber

  Vreemde column, stoer taalgebruik, weinig inhoud en motivatie.

  Ik doe ook een gok in het wild; nieuwe Intel (Power)Macs met quad processoren (8 Ghz ofzo) en een holografische lezer/speler.

 • Profielfoto
  ctxppc

  iPhone!