MacAttack
MacAttack Nieuws 10 december 2005

Podcasting in België

Ondertussen is ‘Podcast’ uitgeroepen tot woord van het jaar 2005 maar België stapt pas met de overgang van oud naar nieuw het jaar 2005 binnen. Studio Brussel, The Wack Attack Barrack, VRT, dEUS podcast, The Bootleg Bar, DemoStation en andere Belgische muziek podcasts zullen in 2006 allemaal een brief mogen ontvangen van SABAM waar in te lezen zal staan wat zij gaan moeten betalen voor het podcasten van muziek.

Blijkbaar is SABAM er al wel over uit wat ze er aan willen verdienen, maar is er nog niet echt over nagedacht wat een podcast is of wat het kan betekenen voor de muziekindustrie. Om een voorbeeld te geven : Tijdens de podcast van The Bootleg Bar, dEUS Podcast en DemoStation zenden de artiesten zelf hun eigen werk uit, dan zou je verwachten dat heel dat gezeur met auteursrechten en dergelijke hier niet van toepassing is. “Mooi niet” zegt SABAM. Indien een Auteur is ingeschreven bij een auteursrechten vereniging dan is enkel de laatste bij machte om toestemming te verlenen. Met andere woorden als je in België je rechten laat beschermen dan ben je ze automatisch kwijt.

“Pech voor SABAM” antwoord The Wack Attack Barrack. “Wie tot nu toe vragen had over podcasting bij SABAM kreeg te horen dat er geen consensus was betreffende podcasts, dus zullen wij de uitzending met Sven van Hees op The Bootleg Bar en toekomstige podcasts zeker niet staken, wij vragen al een tijdje achter duidelijkheid en met de nieuwe richtlijnen komen er enkel vragen bij”

Voor mensen die toch nog interesse hebben om muziek te podcasten kon ik bij SABAM toch al het verwachte tarief achterhalen. Het tarief zal een € 75 per uur bedragen, naar alle waarschijnlijkheid zal dit bedrag verhoogd worden wanneer de podcaster dit bedrag op zijn luisteraars wil verhalen en zodoende een commerciële activiteit maakt van zijn podcasts.

Voor meer informatie over podcasts in België :
www.podcasting.be

Voor meer informatie over auteursrechten in België
www.sabam.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Podcasting in België
Sluiten