Meerdere besturingssystemen op Intel Macs

47 reacties

Als Apple binnenkort hun assortiment Intel Macs aan het grote publiek voorstelt dan opent er zich een nieuwe wereld van besturingssystemen die kunnen werken op Macs. Dit is positief gezien het feit dat hierdoor de compatibiliteit toeneemt waardoor particulieren en bedrijven al hun software zullen kunnen gebruiken op één systeem. Dat één systeem is een Mac en zal gebruikers toelaten om zowel Mac, Windows als Linux software te gebruiken en dat op bijna volle snelheid binnen in Mac OS X.

Ook Microsoft kan meegenieten van het succes van Intel Macs. Een belangrijke troef van de software reus uit Redmond is Virtual PC (vroeger van Connectix). Doordat Intel Macs geen emulatie meer zullen vereisen kan een nieuwe versie van Virtual PC enorm snel werken op toekomstige Apple’s. Voor Microsoft gaat hiermee een grotere markt open. Veel mensen schakelen over op Mac maar hebben toch nog enkele programma’s nodig die enkel werken met Windows.

Er zijn verschillende mogelijkheden om andere x86-compatibele besturingssystemen te draaien op Intel Macs.

1. Apple heeft aangegeven geen beveiliging in te bouwen om het draaien van andere besturingssystemen op Intel Macs tegen te gaan. Bijgevolg zal het mogelijk zijn om een Linux of Windows installatie uit te voeren op een andere partitie en door middel van een bootloader te kiezen welk besturingssysteem men opstart bij het aanzetten van de computer.

2. Het is mogelijk om een beperkt aantal Windows programma’s en spelletjes te gebruiken door middel van een compatibele laag. CodeWeavers heeft een tijd geleden een persbericht gepubliceerd waarin het bedrijf aangeeft hun CrossOver Office compatibel te maken voor Macs met Intel processor. Net zoals het gratis programma Wine maakt de commerciële software van CodeWeavers het mogelijk om Windows programma’s te draaien op Unix en Linux besturingssystemen zonder gebruik te maken van Microsoft Windows.

3. De huidige versie van Microsoft Virtual PC 7.0 voor Mac maakt gebruik van emulatie. Dit is nodig omdat de huidige Macs gebruik maken van PowerPC processors. De PowerPC instructies moeten dus omgezet worden in instructies die leesbaar zijn voor een besturingssysteem dat werkt op x86 processors zoals de Intel Pentium en AMD Athlon processors. Dit is een zeer reken intensieve taak waardoor Windows erg traag werkt op een snelle Mac met PowerPC processor.
Onder Windows kan men aan de hand van virtualisatie software zoals Virtual PC 2004 en VMWare Workstation 5.0 meerdere besturingssystemen gebruiken. Het is duidelijk dat virtualisatie veel sneller is dan emulatie. Doordat Apple in de toekomst overstapt op Intel processors kan Microsoft, VMWare en mogelijk nog andere bedrijven virtualisatie software op de markt brengen voor Intel Macs. Hierdoor kan men op Intel Macs zowel Mac, Unix, Linux en Windows programma’s te draaien!

Intel’s Vanderpool technologie laat tevens virtualisatie toe in de hardware laag. De nieuwe Intel en AMD processor ondersteunen deze technologie waardoor ze in samenwerking met een virtualisatie programma dat Vanderpool technologie ondersteunt de prestaties en het gebruik van dergelijke toepassingen serieus kunnen verbeteren. Het is natuurlijk de vraag wanneer Virtual PC voor Intel Macs het levenslicht zal zien en of Microsoft ondersteuning zal inbouwen voor Intel Vanderpool technologie.

Het grote voordeel is dat men Mac OS X niet moet verlaten om Linux of Windows software te gebruiken en alles loopt toch erg snel. Het nadeel van virtualisatie is dat tot nu toe de grafische kaart niet gedeeld wordt waardoor men geen 3D software en games kan draaien. Wie dus graag spelletjes speelt die enkel beschikbaar zijn voor het Windows platform zal toch een extra partitie nodig hebben met Windows.

Veel “switchers” hebben toch nog enkele Windows programma’s en ook voor bedrijven is het niet mogelijk om in één keer al hun software te vervangen door Mac versies. Daarom zou het interessant zijn moest Virtual PC 8.0 binnenkort uitkomt voor Intel Macs. Als Microsoft hun visualisatie software niet kan afwerken binnen afzienbare tijd dan zullen ongetwijfeld andere spelers de markt betreden.

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Ik hoop het!

 • Profielfoto
  dfI*)#[email protected](*_)$U#JHEN#[email protected]$(#@Halert('hi');

  zou wel donders handig zijn. Dan gaan denk ik meer mensen ‘switchen’, als dat nog zo heet :P. Er zijn nu veel studenten die geen apple nemen omdat ze programma’s nodig hebben voor school die niet op de mac kunnen.

  En daar hoor ik volgend jaar, of dat jaar daarna ook bij.

 • Profielfoto
  svreeburg

  Ik denk dat dit voor Apple hét wapen wordt om Micro$oft de van ‘de troon’ af te stoten! :p

 • Profielfoto
  Esquare

  Ja, óf dit wordt dé aanleiding voor software-ontwikkelaars om maar geen Mac-versies meer te maken. ???

 • Profielfoto
  iBooker

  [edit] visualisatie=virtualisatie

 • Profielfoto
  Rickje

  Vet, Bevestiging van de topic “Ga jij voor Dual Boot?”.
  Kunnen we eindelijk eens Gamen op de Mac :D
  Alleen gaf unsound een heel goed tegenargument…

  Quote Unsound
  “…maar wat gebeurt er als je Macs de mogelijkheid om Windows te draaien krijgen ? Dan gaan de mensen die graag games spelen Windows installeren, het aantal OS X gebruikers stijgt dan niet, kortom: het OS X platform wordt niet interessanter voor software-makers.”

  Edit: Esquare zei het ook al een paar posts hierboven.

 • Profielfoto
  A

  Dat klinkt heel handig. Ik hoop echt dat het mogelijk wordt !

 • Profielfoto
  tennapel

  Hoopvolle retoriek van de faithful.

  Denk je nu echt dat er 1 bedrijf van plan is dual-boot systemen te gaan onderhouden voor hun werkplekken? Laat staan als je moet rebooten om bij een ander programma te kunnen… en dan hebben we het nog maar niet als incompatibele Apple en Windows profielen die remote opgeslagen worden etc etc.

  Bedrijven kijken naar hele andere zaken dan het OS alleen. Voor Windows is er een zeer ruime markt aan (systeem)beheerders te krijgen, is alle bedrijfssoftware op te krijgen, vaak in verschillende smaken en is qua hardware-investering gewoonweg goedkoper. Dat gaat niet veranderen met de Apple MacIntel.

 • Profielfoto
  Neowave

  Alinea twee is een leuk fictief stukje: Verzonnen toekomstbeeld, weinig feiten. En “Visualisatie” is zeg maar niet de Nederlandse vertaling van “Virtualization” dat je het even weet.;)

  Afhankelijk van het gemak om te dual booten en beschikbare drivers zal ik zeker Windows op m’n Mac zetten, maar puur voor de games. Want dat is nog steeds 3x niks op Mac OS X vind ik.

  @tennapel
  Jup ben het wel met je eens. Ik zie het ook niet echt voor me dat ze bij een bedrijf massaal booten naar Mac OS X voor het ene programma en naar Windows voor het andere.:p

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Ik ga geen windows op mn Mac zetten, nooit! :angry:

 • Profielfoto
  vogel

  Is er al meer bekend over de hackers en hun pogingen om X te laten draaien op een PC? Want als dat kan, waarom zou je dan alsnog een dual-boot Mac gaan kopen? Meerdere systemen op een Mac is top, maar het OSX86 verhaal moet door Jobs toch onder ogen gezien worden, lijkt me.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Ik hoop ook dat er betere ‘gaming’ tijden aanbreken voor de Mac. Want dat zuigt nog echt. Alleen het aanbod van goede grafische kaarten is al knudde.

  X800? Ga voor datzelfde geld eens op een Wintelbak een grafische kaart kopen, en zie het verschil!

 • Profielfoto
  iAgree

  ALs virtual pc straks snel draait omder deze processoren en ik normaal kan webcammen op me mac onder xp of wat ever kan eindelijk die lawaii bak van een sony vaio de duer uit , lijkt me heerlijkl;-) .

 • Profielfoto
  Raikkonen

  Betekend dit ook dat de mac vatbaarder wordt voor virussen en spyware??

 • Profielfoto
  Sachin

  @ Raikkonen
  Als je Windows draait op je Mac dan kan die Windows installatie geïnfecteerd worden met virussen en spyware maar die hebben GEEN invloed op je Mac OS X installatie en de bestanden die op de harde schijf staan.

 • Profielfoto
  jozem

  Apple zal zich niet meer bezighouden om zich weer in te vechten op de zakelijke markt, die is naar MS en Linux.
  Consumentenland, dat ligt nog helemaal open. Dus 2006 wordt de introductie van; iMac/Intel 23 inch iMC, supersnel, computer,tv en spelconsole, 3 in 1

  :p

 • Profielfoto
  roblemmen

  JA!!!

  Kan ik mijn hele city-building collectie weer draaien/

  Caesar I
  Caesar II
  Caesar III
  Pharao + Cleopatra
  Zeus + Olyumpus
  Emperor
  Children of The Nile

  En in 2006: Caesar IV

  YES!

  Eindelijk!

  Kan ik ook weer hier overheen komen. Dit was de enigste teleurstelling die ik ooit met Macs heb gehad. Dat mijn spellen er niet op konden.

 • Profielfoto
  Jor1

  “Apple zal zich niet meer bezighouden om zich weer in te vechten op de zakelijke markt, die is naar MS en Linux. ”

  bul.. er is natuurlijk nog zat werk te verrichten in de audio, video, grafische sector. Het een sluit het ander niet uit.

 • Profielfoto
  Mr Macintosh

  Het maakt voor mij niet uit of ik het ga gebruiken. Maar DAT het mogelijk is, om andere systemen te draaien. Men zal namelijk nooit weten wat de toekomst brengt.

 • Profielfoto
  Wildmac

  Ik denk zelf dat het niet direct mogelijk is om een ander OS; lees windows of Linux zo te laten draaien op een Intel Mac. Apple heeft een bijzonder goede onderlaag tussen de HW en SW: Open Firmware. x86 heeft een BIOS. Ze doen hetzelfde, maar toch weer anders. Ik denk dat Apple samen met Intel een Mac maken, die Open Firmware zal gaan gebruiken als tussen laag.

  Apple heeft herhaaldelijk aangeven dat er geen Pentium in gaat. Er is altijd gezegd: intel maakt de processor. En daarom denk ik eerder dat Apple er alles aan zal doen dat alleen Mac OS erop kan draaien. Ik denk dat eerder Intel al een op Open Firmware Architecuur had liggen, maar dat MS daar niet aan wilde. En dat er nu met Apple wel die architectuur gerbuikt kan worden!

 • Profielfoto
  Pjotr

  Windows dat 95% marktaandeel heeft. Dual boot op een Mac. Dus: minder native platform ondersteuning. We veroveren Windows, ja ja. Tuurlijk. Eerst zal Apple zich als software leverancies moeten gaan zien. Dan gaat pas echt de deur open.

  Apple is al bezig met de transitie. Video, muziek, film van creatie, via distributie naar consumeren. Geheel en totaal op gefocused. Is, de facto al een sotware firm.

 • Profielfoto
  remier

  Ik heb nu nog een PB 12″, maar strakjes mooi een PB Intel 15″ (rev B) als ik er dan nog mooi Windows op kan is het mooi meegenomen, kan ik thuis voor me werk nog wat proggen in Delphi…

 • Profielfoto
  Sachin

  @ Wildmac
  Volgens mij heb je het toch serieus mis. De Intel Mac zal gebruik maken van de Intel (Pentium) processors die beschikbaar zullen zijn voor de ganse x86 markt, niets speciaals dus. Doordat Apple nu overstapt naar Intel zullen ze Open Firmware niet meer kunnen gebruiken of toch zeker niet zoals die nu bestaat. Je hebt wel gelijk dat de BIOS of was het ook zal worden roet in het eten kan gooien maar ik denk niet dat dit blijvende problemen met zich zal meebrengen.

 • Profielfoto
  Bonte

  @larridon
  Als je Windows partitie ook bv de muziekbestanden kan zien op de harde schijf dan kunnen de virussen die evengoed naar de verdoemenis helpen. Als osX op 1 of andere manier afhankelijk zal zijn van de bios (denk het niet) dan kan die evengoed naar de filistijnen geholpen worden. Het zal allemaal jammer genoeg niet zo makkelijk worden vrees ik.:(

  het beste is een soort immulatie van windowsprogramma’s binnenin osX met een eigen harde schijf partitie of telkens een waarschuwing als er een programma (of virus) wil opstarten.

 • Profielfoto
  compie

  @Larridon

  eh de intel mac zal geen gebruik maken van de pentium

  De cpu die apple gaat gebruiken zijn next generation intel cpu die nu nog niet te krijgen zijn, zoals de Yonah

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik denk dat we dan ook weer

  NORTON INTERNET SECURITY

  mogen gaan gebruiken… dat is dan wel weer een dood doener!!!!

  Maar voor de rest SUPER DUPER!!!

 • Profielfoto
  Wildmac

  @ Larridon

  Inderdaad zal Apple een andere processor gaan gebruiken, zoals b.v. de Yonah.

  Nooit zal Apple de stap nemen om een terug te stappen naar een 32bit architectuur, wat de Pentium nog steeds is. Vegeet dat niet!

  Als je kijkt naar de huidige PowerPC, en de toepassingen die ze nu hebben: De Xserve, de G5 PowerMac en iMac. Dan heeft 64 bit de toekomst.

  Kijk eens goed naar de Keynote van Apple tijdens de WWDC van dit jaar:

  Dan zie je , en hoor je duidelijk Steve zeggen: Intel gaat de processor’s maken. Niet Pentium of wat dan ook.

  Alleen om met Intel processoren te kunnen werken, zijn er voor de Developers, en alleen voor de Developers een speciale PowerMac met een Pentium te huur. Deze PowerMac moeten weer terug naar Apple, als er Intel Mac’s beschikbaar zijn. De Librarys waar mee ontwikkeld wordt, zjn speciaal voor Intel geschreven. Om te test of het werkt op een Intel Driven computer. Dit betekend niet dat de nieuwe intelMac ook Windows ed gaat ondersteunen. Zoals hierboven wel beweerd wordt.

 • Profielfoto
  iRik

  betekent dit dus dat programma’s zoals Maya, niet zullen gaan draaien op Intel Macs ??? ? (ik vindt het maar niks… windows op een mac :sealed: )

 • Profielfoto
  compie

  @iRik, waarom denk je dat maya niet draait op een intel mac?

  Zal volgens mij geen enkel probleem zijn hoor,

 • Profielfoto
  Nicks

  Toch is Apple een meester in dingen geheimhouden. Als ik de bovenstaande reacties lees, zijn het een hoop speculaties en veronderstellingen, maar weet eigenlijk niemand wat er nou echt voor (drastische) veranderingen zullen plaatsvinden met de processorswitch. Ik moet zeggen dat mijn technische kennis niet zo ver reikt dat ik weet wat de gevolgen zouden kunnen zijn van een andere processor, maar ik denk dat Apple wel zo slim is om hun eigen inkomsten te beschermen en dat de Mac zijn eigen identiteit/status houdt. Dus Windows op een Mac lijkt me vanuit Apple-oogpunt geen optie.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Apple heeft al meerdere malen bevestigd dat ze het draaien van Windows op een Intel Mac niet zullen tegenhouden. Dus die fabel kan bij deze de wereld uit.

  Er is ook al aangekondigd dat er geen Open Firmware meer zal worden gebruikt. Er zal echter ongetwijfeld een geintje in het BIOS komen waardoor je alleen op een Mac (Intel) MacOS X kunt draaien (ook al komen er ongetwijfeld gehackte versies)

  Ongelofelijk hoeveel fabeltjes er nog rondzingen, een half jaar na de aankondigingen!

  Enneh, virussen worden niet veroorzaakt door een processor, dus dat maakt geen biet uit. Het enige wat kan, en da’s een terechte opmerking hierboven, dat als er vanuit Windows HFS+ partities lees/schrijfbaar zijn onder Windows, dat er dan bestanden kunnen worden verneukt. Je zult Windows altijd goed moeten beveiligen, ook al draait het op een Mac. MacOS X daarentegen maakt ’t geen biet voor uit.

  Enneh, Intel zal de Yonah waarschijnlijk gewoon Pentium noemen hoor, Pentium V misschien?

  Illegale versies die op ‘grijze’ Intels zullen draaien.. Apple zal dat niet al TE moeilijk maken denk ik. Zo is Windows ook groot geworden, door de illegale kopieermarkt. Da’s een bekende strategie om marktpenetratie te krijgen. Lijkt me geen domme zet. Het moet echter niet TE makkelijk zijn. Jan met de Pet moet het niet zomaar kunnen maar die whizkid buurjongen wel met behulp van een forum en wat andere online hulpjes. Nu zul je denken: ja maar daar is Apple niet bij gebaat, illegale kopietjes. Zeker wel. Mensen maken kennis met het OS. En als het ze goed bevalt zullen ze er daarna misschien voor gaan betalen. Niet 50% van die mensen ofzo. Maar als nou 1 op de 100 Windows gebruikers eens Apple proberen op hun grijze PC.. En als daarvan nou 1 op de 100 weer besluiten om de volgende keer een Mac te kopen? Dat zijn MILJOENEN mensen! Kassa!

  Last but not least: Dat je Windows kunt gaan draaien op je Mac is nu juist het sublieme van Apple’s strategie. Nu wordt de Mac ook interessant voor mensen die MacOS X willen proberen maar hun Windows niet kunnen missen (games, bedrijfsoftware). Dat is een grote markt. En dan zijn er nog mensen die dolgraag zo’n geile mooie design machine willen om er gewoon Windows op te draaien. Prima, is allemaal inkomsten voor Apple. Enneh, daar gaat ’t om uiteindelijk (soms helaas).

  Kortom, laten we niet te gek speculeren en rustig even afwachten wat komen gaat. Dat het interessant gaat worden is zeker!

 • Profielfoto
  Apfel

  Ik dacht altijd dat Macs voor de “shosen few” waren. Als ze nu ineens voor de massa willen zijn worden ze wel wat laat wakker.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Appearance: Dat is de denkfout die veel Mac fans maken inderdaad. Apple zal nooit maar dan ook nooit hebben beweerd voor een select groepje te willen zijn. Een bedrijf bestaat om zoveel mogelijk winst te maken in ons kapitalistische systeem. Dat geldt zeker voor een beursgenoteerd bedrijf zoals Apple.

  Natuurlijk heeft Apple zich gericht op een bepaald marktsegment. Maar dat is puur overleven in het Microsoft-geweld.

  Als Jobs in het verleden hier en daar andere keuzes had gemaakt draaide nu 80% van de wereld op een Mac inplaats van Microsoft. Maar het liep anders. Da’s de enige reden dat het marktaandeel nu zo klein is.

 • Profielfoto
  dloko

  Ik houd Windows gewoon op mijn PC.

 • Profielfoto
  renato

  Ik krijg een beetje een Deja-vu gevoel uit mijn tijd met OS/2 (jawel, kinders…papa vertelt ;-).

  OS/2 kon native Windows programma’s draaien (‘better than Windows’). Hierdoor zorgden veel ontwikkelaars dat ze zich aan de standaarden hielden, zodat de Windows spullen op OS/2 te draaien waren. Slechts enkele fabrikanten (Wordperfect!) deden enige moeite om hun software beter te integreren met de OS/2 desktop (drag and drop, etc.). Nog veeeeel minder ontwikkelaars bleven OS/2 native software produceren. De voordelen van het geweldige OS werden hierdoor volledig teniet gedaan. OS/2 werd een soort virtuele machine voor het draaien van Windows applicaties.

  Dual boot KAN een kans zijn voor Apple. Ik ben daar wat sceptisch over. De meeste mensen zullen een goedkope PC kopen, dat blijft zo. Apple zal in een aparte niche blijven. Alles ‘native’ kunnen draaien binnen OSX klinkt mooi; ik voorzie echter een scenario zoals hierboven beschreven toen OS/2 dit ook kon…..

  Persoonlijk zal ik een eventuele Intel Apple hier in huis alleen voor OSX gebruiken. Als ik Windows nodig zou hebben (en dat heb ik niet) zou ik er een goedkope PC naast zetten. Dat doe ik nu ook met Linux. Die bestuur ik met VNC vanaf mijn macje.

  We zullen zien of Apple zich blijvend weet te onderscheiden in de Intel PC markt.

 • Profielfoto
  Esquare

  renato, ik ben het volkomen met je eens. :)

 • Profielfoto
  Elger

  hm… zou dit ook betekenen dat er eindelijk een windows is die geen last heeft van driverproblemen?:)

 • Profielfoto
  Steff

  En waarom zal ik nou Windows XP moeten installeren op de Mac?

  We zijn er tog uit dat je Office (mogt je het nodig hebben er ook al voor opde mac is, zelfs nog in het Nederlands)

  Nee ik denk niet dat ik het ooit zal doen,,

 • Profielfoto
  J-Styler

  Dit was de eerste gedachte die in me opkwam na de aankondiging van de intel switch.
  Ideaal voor professionele gebruikers, veeleisende hobbyisten en geavanceerde thuisgebruikers + de informatica student.
  Dit zou(ik zeg zou) weleens Apple’s toekomst veilig kunnen stellen voor x aantal jaren, mits het goed wordt aangepakt.

 • Profielfoto
  aToMac

  @renato, Esquare: Vergeet niet dat OSX al heel veel applicaties meegeleverd krijgt, waardoor het zich onderscheidt van Windows. Als die applicaties er niet waren geweest dan was het hele OSX platform totaal niet geaccepteerd.

  Apple zorgt er dus voor dat je in principe alles met je computer kan doen zonder software van derde partijen te kopen. Daar noem ik de standaard consumenten zaken als: internetten, emailen, tekstverwerken, fils maken, foto’s beheren enz. enz.

  Hierdoor gaat de vergelijking met OS/2 niet helemaal op. Ik heb verder geen zin om te tikken, dus denk hier maar over na. Jullie kunnen in het maximale doemscenario gelijk hebben. Maar ik denk dat de OS/2 vlieger niet helemaal opgaat.

 • Profielfoto
  Caddy

  Eindelijk! Kan ik eindelijk Norton Anti Virus op mijn Mac instaleren!:p

  Het is geen slechte stap maar ik ben zeer tevreden met het Application Aanbod voor de mac. Ik zou alleen graag de Windows Internet Explorer kunnen draaien omdat ik me vooral richt op web ontwikkeling.

 • Profielfoto
  japser909

  als je al deze answers en opmerkingen 3 jaar geleden maakte werd je op de brandstapel gegooid ???

 • Profielfoto
  Yakke

  @Kriska: software is meer dan Office alleen.
  Er zijn genoeg mensen die (specifieke) software nodig hebben die niet op OS X draait, en waar geen evenwaardig alternatief voor is, dus voor zo’n mensen kan het heel handig zijn XP op een mac te installeren.

 • Profielfoto
  lammmetak

  Dit zou voor mij iig super nieuws zijn. Ik wil volgend jaar een keer een powermac kopen waarmee ik met OSX kan werken en als ik wil gamen toch ffkes kan gamen op die powermac. dat zou een zeeeeeer mooie combinatie zijn

 • Profielfoto
  Aglaea

  En weer wordt het dual bootverhaaltje uit de kast gehaald… Dit verhaal is al verteld. Breng eens nieuws.

  En ik begrijp het niet. Koop je een Mac met MacOS X, “zo fijn zonder virussen,” om vervolgens virusaantrekker nummer 1, Windhoos, er op te gaan zetten. Koop dan lekker gewoon een Delldoos, want meer ben je niet waard.

 • Profielfoto
  BenHVL

  Apple heeft maar 1 bedoeling , nu ze zijn omgevormd van fabricagebedrijf naar marketingbedrijf ( apple maakt niks meer zelf , maar laat maken in China ; ze ontwikkelen nog wel ) : ze willen groter worden dan IKEA , IBM en Microsoft. Ze willen nummer 1 worden in de computerbranche .
  Hoe doen ze dat ? Heel eenvoudig door produkten te maken die iedereen kan bedienen , zelfs men moeder van 82 jaar .
  Hoe gaan ze zo groot worden ?
  Ze gaan de nieuwe PC open stellen voor Windowsprogramma’s , zodat iedereen zijn bestaande programma’s kan blijven gebruiken.
  De nieuwe Imacs kosten niet veel meer dan een PC , dat nog steeds een lompe bak is naast je bureel ivgl met de IMac die alles in 1 is .
  De meeste mensen vernieuwen toch na een 3-4 jaar .
  Ze gaan het design nog mooier maken .
  Ze gaan die nieuwe groep gebruikers overspoelen om over te stappen naar volledig OSX , dit tegen betaling natuurlijk .
  Zo zal langzaam Windows en LINUX worden weggedrukt .
  En op termijn zal er een alliantie zijn met Bill Gates en Apple ( als die er achter de schermen al niet is .
  Beiden willen alleen maar rijker worden .

  Apple heeft heel goed geleerd van hun marketingsukses van de IPOD en gaan die manier van werken gewoon doortrekken .

  Wat mij interesseert : dat dat bakske waar ik voor zit gewoon probleemloos blijft werken en mij geld laat verdienen .
  Of dat nu van bedrijf X , Y Z is interesseert me niks .
  En ik heb goede momenten gekend en ook zeer slechte ( problemen) met Apple en Windows .

  Wat mij stoort is dat sommige programmamakers gewoon hun software nog niet hebben door ontwikkeld naar OSX en nog steeds blijven werken op OS 9 .
  Dus kunnen wij met de huidige Intel OSX niks aanvangen .
  Solid data zal misschien tegen september 2006 met de nieuwe boekhoudingssoftware klaar zijn ( ???????? )
  En wij kunnen niet overschakelen naar een andere software omdat die ook niet ter beschikking is ( even krachtige software hé ) .
  Wetende dat OSX al 5 jaar op de markt is .javascript:emoticon(‘:angry:’)

 • Profielfoto
  ra.keizer

  Ik heb altijd gedacht dat Michael J Fox in Back to the Future speelde, maar als ik bovenstaand verhaal lees ga ik toch anders denken…

  P.S: OSx86 werkt fantastisch :b