Kerstspecial: Adriaan en Jenneke

Door: Lucas Raggers - 39 reacties

De kerstdagen komen eraan. Het nieuwe jaar. Familiedagen en oliebollen. De gezelligheid komt als een deken over ons heen. In deze (door sommigen verguisde) ambiance kijken de medewerkers van MacOSX.nl terug op het afgelopen jaar en geven ze stiekem hun gedachten over het komende jaar prijs.

Vandaag wordt er afgetrapt door Adriaan en Jenneke. De eerste is oprichter van MacOSX.nl, de tweede is een van de personen die in 2005 debuteerde als redacteur. Veel leesplezier!

VERLEDEN

Om te beginnen een vraag om erin te komen. Wat voor Mac heb je eigenlijk? (maximaal drie noemen)
– Adriaan: Maximaal drie noemen? Flauw hoor! Voorheen was ik altijd meer iemand van de PowerMacs, maar ik heb nu al een tijdje een nieuwe PowerBook en dat heeft mij toch echt van permanent een ‘laptop-user’ gemaakt. Nooit meer zo’n grote machine voor mij. Op kantoor heb ik een Cinema Display zodat ik daar meteen mijn laptopje in kan prikken.
– Jenneke: Ik begon met een 12” iBook G4 en sinds een paar maanden staat er ook een 17” iMac G5je op mijn bureau.

Het afgelopen jaar is Apple veel in het nieuws geweest. Maar wat vind jij het belangrijkste nieuwsfeit van het jaar?
– Adriaan: Het belangrijkste vind ik toch de groeicurve van het aandeel van Apple. Misschien beseffen weinig mensen het, maar Apple is in een jaar echt veel en veel meer waard geworden. Dit betekent dat concurrentie zoals Microsoft nu ook veel meer op z’n hoede moet zijn. De zet naar Intel is van Apple overigens ook één van de beste beslissingen dit jaar.
– Jenneke: De aanslagen in Londen, helemaal omdat ik er drie weken later met mijn vriend naartoe ging.

Wat is de grootste vondst van het afgelopen jaar? Welk stukje software heeft je verrast?
– Adriaan: Ik vind het zo komisch dat Apple de kerst-oude Calculator zo lang in Mac OS X heeft laten zitten. Eindelijk hebben ze ‘m een beetje aangepast. Hier vind je overigens een leuk verhaalover, geschreven door de maker van de Apple Graphing Calculator.
– Jenneke: Dashboard. Ik gebruik het veel vaker dan ik van te voren had gedacht.

HEDEN

Als jij één dag in de schoenen van Steve Jobs zou staan, wat is het eerste wat je doet?
– Adriaan: Geen idee, is een heel vervelende vraag nu het in het algemeen toch tamelijk goed gaat met Apple. Vroeger had men nog wel eens te klagen over Steve Jobs. Ik heb dat nooit gedaan. Ik kan moeilijk over mijn held gaan klagen en kan dus niks verzinnen wat hij nou anders zou moeten doen. Het blijft een zakenman.
– Jenneke: Jonathan Ive een contract voor het leven aanbieden.

Kies ‘Shuffle Songs’ in iTunes of op je iPod. Welk nummer hoor je nu.
– Adriaan: Different Light van Steve Winwood. Heerlijk.
– Jenneke: Until I’m Fine van k’s Choice

Van welk forumlid zou jij nog wel eens een kerstkaart willen ontvangen?
– Adriaan: Amsterdam natuurlijk.
– Jenneke: Van iedereen! Ik ben dol op kerstkaarten!

TOEKOMST

Op 10 januari bestijgt Steve Jobs het podium van het Moscone Centre in San Francisco voor zijn jaarlijkse keynote tijdens de MacWorld Expo. Wat verwacht jij van deze keynote?
– Adriaan: Tegenwoordig heb ik weinig verwachtingen meer bij keynotes. Het verleden heeft me geleerd dat Apple me altijd wel weet te overtuigen van hun innovativiteit. Maar stiekem hoop ik natuurlijk wel op een PowerBook Intel-versie. Of, mogen we al misschien al een sneak-peak inzien van Mac OS X 10.5?
– Jenneke: Upgrades vooral. Misschien wat previews van Leopard, maar niet veel spectaculairs.

Wat moet Apple volgend jaar anders doen? Hoezo dat?
– Adriaan: Ze moeten .Mac gratis maken. Tegenwoordig is de gratis e-mailstrijd naar mijn mening al gewonnen door Gmail. Als Apple slim is geven ze .Mac gewoon gratis weg aan Apple-gebruikers. Je hebt immers al een Mac gekocht, dus het zou een goede zet zijn als je deze online diensten, als service, gewoon gratis bij je Mac erbij krijgt. iTools (wat nu .Mac is) was immers ook gratis.
– Jenneke: De levering van nieuwe Macs beter regelen, omdat mensen niet van wachten houden. En al helemaal niet op iets waar ze veel geld voor betaald hebben.

Wat verwacht je van de aankomende strijd tussen Mac OS X 10.5 Leopard en Windows Vista? Of mogen we die vraag vooruit schuiven naar kerst 2006?
– Adriaan: Geen, antwoord is duidelijk. Microsoft begon de strijd namelijk met Tiger toen ze met Vista kwamen. Ze zijn overduidelijk bij lange na nog niet klaar. Met Mac OS X 10.5 krijgt Microsoft het alleen maar nog benauwder, voor de rest niks.
– Jenneke: Ik denk dat Vista pas aan het eind van het jaar uitkomt. Leopard laat niets van dat hele Vista over. Niet qua stabiliteit, niet qua prijs/kwaliteitverhouding en niets qua features.

Het is december 2006. Wat voor jaar hebben we achter de rug?
– Adriaan: Een top jaar. 2005 is beter dan 2004, 2004 was beter dan 2003. Kortom, Apple zit in de goede lift. Wanneer krijgen we nou een Apple telefoon zonder onnuttige features. Lijkt me interessant om te zien wat Apple eventueel kan doen op de markt van de mobiele telefoons zoals het nu op de MP3-markt heeft gedaan. Of het gebeurt? wellicht niet….
– Jenneke: Een jaar waarin de overstap naar Intel-Macs geruisloos ging, een jaar waarin de iPod-verkoop nog sterker steeg en een jaar waarin nog meer mensen overstapten op Mac.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Jonnotie

  Leuk!:D

 • Profielfoto
  RobApple

  Leuk artikel. Ik sluit mij bij Jonnotie aan.;)

 • Profielfoto
  greatpetie83

  Dat verhaal van Graphic Calculator is best grappig om te lezen. Toch leuk om te weten dat apple zulke toegewijde mensen heeft.

 • Profielfoto
  ijsbanaan

  Inderdaad een leuk artikel, ben het ook wel eens met de mening dat osx 10.5 niets heel laat van windows vista. Hopen dat de komende jaren voor apple net zo positief uit zullen vallen als 2005 was. Ik heb er wel vertrouwen in maar ze moeten het nog wel waar zien te maken.

 • Profielfoto
  LEXY

  Misschien kan er een date geregeld worden voor Jonathan met Jenneke. Kan zij er dan op MacOsx.nl verslag van doen. Ben nl wel benieuwd hoe J. zoiets vormgeeft….;)

 • Profielfoto
  iPod Jimmy

  Leuk! Nu moet ik alleen naar school… Misschien dat ik het daar even rustig doorlees…

 • Profielfoto
  My-Pod

  Leuk artikel :D:D:D

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Jenneke is ernstig verliefd/verloofd.. dus dat zie ik niet echt zitten:P Of het moet een normaal interview zijn:)

 • Profielfoto
  LEXY

  Ach wat is normaal…
  Maar een interview zou wel fantastisch zijn! Go for it Jenneke!!!

 • Profielfoto
  Caddy

  Nou ik wacht mooi op de intel power/ibook
  Anders heb ik me ibook 800mhz voor niks verkocht!

  Als ze weer met een ipod komen dan trek ik gelijk me stekker eruit en hoef ik nooit meer een keynote te zien;)

 • Profielfoto
  Moh

  Handig dat de oprichter en een redacteur van deze website zo objectief en kritisch zijn.

  Jenneke, een advies voor je: praat niet over zaken waar je geen verstand van hebt, dat komt nogal knullig over.

 • Profielfoto
  Fl@bber

  Leuk artikeltje!

  Ik zelf heb eigenlijk best hoge verwachtingen van de keynote,
  nieuwe iLife, inderdaad, mischien gaan we iets van leopard zien, een nieuwe iWork, vooral Keynote 2 zou ik erg, erg vet vinden.
  Maar ik laat me verrassen!

  Groetjes!

 • Profielfoto
  huinkroese

  @Moh: Waar is jouw kerstgedachte?

 • Profielfoto
  Mr Van

  leuk & kort krachtig verhaal.
  ik hoop in ieder geval dat de ipod nu wat rust krijgt, die hype, het nieuws , de gadgets etc.
  ik had er 1 , was helemaal top, maar gebruikte het nauwelijks. I-pod is 100% cool, echter ik kan het wordt niet meer horen
  (zelfde als je elke dag chips eet !@#$%^)
  ik hoop op een media tv center in de mini mac, die direct op de harddisk kan opnemen en waar 2.1 of 5.1. bijv op werkt dat hoop ik voor jan. 2006

 • Profielfoto
  renn

  @Moh: Waar de fuck slaat dat nou weer op. Als er iemand knullig over komt ben jij het. Sneutje.

 • Profielfoto
  iPod Jimmy

  He heb het gelezen! Is heel leuk… Ben het om eerlijk te zijn in vele dingen met Adriaan eens…:P

 • Profielfoto
  iRik

  moet dit nou op de voorpagina ??? ? (kan er niet een topic voor aangemaakt worden ofzo:o ? )

 • Profielfoto
  Moh

  Vrede op aarde voor iedereen.
  Jenneke praat over Vista terwijl ze NIET weet wat voor features er in komen.
  Vista afkraken is hetzelfde als Tiger afkraken die een flinke make-over heeft gekregen. Totnutoe zijn alle recensisten en techneuten die zowel Vista als Tiger goed kennen het er over eens dat Vista de betere deal is. Van 10.5 is nog niks bekend, dus daar wordt het niet mee vergeleken, maar 10.5 wordt waarschijnlijk voornamelijk een gigantische bugfix met als enige extra wat mediacentertoepassingen voor elke Mac.
  Daarom dus Renn. En ik vind het trouwens heel erg nobel en heldhaftig van je dat je opkomt voor Jenneke. Zal ze heel fijn vinden:)

 • Profielfoto
  Peach

  Ik sluit me compleet aan bij Moh. Welke journalist (al past die term hier zeker niet) gaat nu een interview afleggen over zijn site op zijn site. Ik kan mij geen ijdelere journalistieke daad voorstellen (VANITAS). Blijf gewoon met beide voeten op de grond staan. Op de site hebben nog maar zelden publiceerbare artikels gestaan. Er bestaan toch trouwens veel creatievere einderjaarsboodschappen!
  Ik begrijp dat mijn mening hier vrij provocerend overkomt. Mijn excuses daarvoor. Er wordt nu eenmaal van redacteurs geëist dat ze MEER kunnen dan artikels vertalen (hier vaak zonder bronvermelding: strafbaar) en daarbij zelfs nog fouten schrijfen. Kan jij dat niet? Mij niet gelaten, maar noem jezelf dan toch geen redacteur of journalist. Elke mens kan een stuk vertalen.

  “Schoenmaker, blijf bij je leest.”

  Ps: als iemand door mijn repliek nu de nood voelt om mij de huid vol te schelden. Doe gerust. Ook een discussie ga ik zeker niet uit de weg. Maar stuur me dan zo’n privébericht. Ik heb er geen nood aan om hier de aandacht van dit onderwerp af te nemen.

 • Profielfoto
  svreeburg

  Waarom zijn sommige mensen toch altijd zo negatief! Op deze site werken vrijwilligers en die mensen doen hun best om andere mensen te vermaken. tuurlijk lukt dat niet altijd, maar waarom moet je die dan gelijk affikken? Respect voor een andere mening, maar de toon maakt de muziek! doe eens aardig voor elkaar!

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Wij doen hier niet aan journalistiek. Punt. Daar schop ik zomaar even je hele verhaal onderuit Peach. Mag ik nu excuses voor je onzinverhaal?

 • Profielfoto
  Moh

  Negatief? Kritiek is juist positief, dat betekent dat iemand de moeite neemt om aan te geven wat er verbetert KAN worden. Als ik flame, dan is dat negatief. Als ik reageer op een flame van Jenneke, dan is dat ook negatief. Als ik erbij vertel waarom, dan is dat positief. Is dat duidelijk? Okay, volgend punt: Dat interview snap ik niet, maar goed. De inhoud is zwak en heel erg subjectief. Dat mag dan de persoonlijke mening zijn van de twee redacteurs, want het is een interview, maar dat schaadt de objectiviteit van de redactie. Waarom zou ik als consument op een Mac-site komen als ik hier geen eerlijk nieuws kan verwachten maar sluikreclame? Niks toch.
  Het is dat het forum leeft en er veel mensen zijn die nuttige dingen toe te voegen hebben want het redactionele gedeelte is ver onder de maat.

  ..en een gelukkig nieuwjaar:)

  ps Lucasraggers, bronvermelding heeft niks met journalistiek te maken maar met fatsoen en ooh ja, de wet. Enne, noem jezelf geen redacteur als je geen verwachtingen wilt scheppen.

 • Profielfoto
  Peach

  *zucht* Lucas. Maak het aub niet persoonlijk. Trouwens je stelling klopt niet eens! Jullie doen aan nieuwsgaring en nieuwsgaring is een synoniem voor journalistiek (mij moet je niet geloven, kijk op vandale.nl of vandale.be). Jullie doen uiteraard niet aan diepgravende journalistiek, maar dat hoeft ook niet (dit is geen verwijt trouwens). Waarom kunnen jullie nu niet gewoon kritiek aanvaarden? Nee er moet al direct geschopt worden, liefst zelfs onderuit schoppen. Dat interview is puur naar de uitwerking niet goed en de informatieve waarde is enorm klein. Daar kan je toch niet naast zien. Ik vertel hier toch geen leugens. Het is toch ook niet mijn bedoeling om de hele site af te breken.
  Trouwens als jullie geen zin hebben om deontologische codes toe te passen, dan schrijven jullie geen betrouwbare stukjes. Zo verlies je gewoon het vertrouwen van je lezer.
  Trouwens als je mijn ‘verhaal’ onzin vindt, dan is het droevig gesteld. Toon aub nog gewoon respect, iets banaler vraag ik niet. Ik weet wel waarover ik spreek hoor.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Peach: “Welke journalist (al past die term hier zeker niet) gaat nu een interview afleggen over zijn site op zijn site.” <-- gaat het over MacOSX.nl? Nee. Kritiek mag natuurlijk. Meld je anders aan als redacteur, onderneem!

 • Profielfoto
  Peach

  Pas op, ik begrijp gerust dat mijn opmerkingen hier niet passen. Ik voel me er dan ook zeker niet goed bij dat ik de halve MacOSX-divisie over me heen krijg. Mijn opmerkingen horen binnenskamers thuis, niet hier. Daarom ga ik vanaf nu ook wijselijk mijn mond houden. Uiteindelijk ben ik wel een externe die hier luidop vanalles loop te ‘lullen’. Vele mensen hebben zeker geen oor naar wat ik zeg.
  Ik heb dan ook niet meer gedaan dan mijn frustraties de vrije loop te geven. Ik wil me gerust excuseren omdat ik dit alles gezegd heb (maar niet voor wat ik gezegd heb, want dat klopt). De huidige redactie zal me trouwens liever kwijt dan rijk zijn. Wat zeker geen verwijt is. Ik zou er zelf ook zo geen ‘pipo’ bij willen.

  Ps: het artikel gaat in zekere zin wel over MacOSX.nl:p De invalshoek is duidelijk de site (als redacteurs van ..) en het artikel staat ook in die categorie.

 • Profielfoto
  sally

  Er is niets tegen kritisch zijn maar je moet wel weten wanneer.
  Een paar mensen die deze site een gezicht geven laten ter gelegenheid van de kerst iets van zich horen. Volkomen pretentieloos. Daar is niets mis mee.
  Take it or leave it.

  De neerbuigende reactie van Moh was niet op zijn plaats en wat vervolgens allemaal loskwam ook niet. Allemaal niet nodig.
  Vergeet het, ontspan en maak er een vrolijke avond van.

 • Profielfoto
  Patrick Stam

  Mwah, matig verhaal, schoolkrantje gemaakt vroeger?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Leuk artikel waarbij we geheel passend bij deze dagen meegenomen worden in een terugblik en een toekomstverwachting. Omdat de redactionele vragen geheel niet over de site gingen edoch over Apple, laat mij dan de verwachting hebben dat deze site aankomend jaar vooral bezocht wordt door gelijkgestemden die vooral de behoefte voelen deze leuke site een uitwisselingsplaats van informatie te laten zijn. Een plaats waar wij elkaar hulp bieden en het initiatief deze site in de lucht houden waarderen.

  Wat mij betreft mag door de moderator in het aankomend jaar ook vaker onnutte negatieve en zinloze reacties wissen.

 • Profielfoto
  Freek.

  Guttegut wat een zure reacties op een aardigheidje. Ik sluit me maar weer eens schouderophalend bij sally’s volledige post aan. Kleine aanvulling: “Er is niets tegen kritisch zijn maar je moet wel weten wanneer EN WAAR.”

  Zo, en nu een bord zuurkool met ’n dikke worst :sealed:

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  – Ik denk niet dat dit artikel serieus moet genomen worden, omdat het ook niet serieus bedoeld is! Het is es iets anders, een extraatje.
  – Wat niet wegneemt dat Moh wel gelijk heeft over jenneke dat ze eigenlijk meningen uit, waaruit blijkt dat ze er niet zoveel over weet.
  – en wat ik dikwijls gemerkt heb aan lucasraggers: leer es kritiek aanvaarden, zeg. Je zit altijd te vlug op je paard.
  – Het niveau van MacOSX.nl vind ik wel achteruit gaan. Het is podcast en nog es podcast (en die vind ik niet echt goed). Vroeger was het beter. Anyway, ik breng nog regelmatig een bezoekje!

 • Profielfoto
  Josh

  Geenszins ’n retrograde niveau in het MacOSX-Forum doch eerder een lichtelijk gemak bij schrijvers niet altijd hetzelfde te willen, moeten of kunnen zeggen. Maar ik heb goede leraren gehad, schreef ik in de schoolpagina die eigenlijk elk jaar hetzelfde onderwezen maar met grote voldoening in hun vak.

 • Profielfoto
  Globber

  Nou nou, Leopard laat niets van Vista heel; wat een conclusie… bedenk nu eens wat er zou gebeuren met Tiger als het zou moeten draaien op die miljoenen hardware combinaties, het al die brakke software en slecht geschreven drivers moet draaien, het al die virusaanvallen en dergelijke moet weerstaan? Ai, dan ben je blij dat je de luxe van Vista hebt hoor.

  Dus…

  Leuk artikeltje verder hoor, beetje oppervlakkig alleen, maar dat is Mac-gebruikers eigen, geloof ik;-)

  (ah, nou generaliseer ik teveel… maar kijk iets verder dan een mooi uiterlijk.)

 • Profielfoto
  Alcohol

  Mja.. leuk hoor.

  Eén ding ben ik het echter verre niet mee eens.

  “De levering van nieuwe Macs beter regelen, omdat mensen niet van wachten houden. En al helemaal niet op iets waar ze veel geld voor betaald hebben.”

  Dat is echt je reinste onzin. Dat een paar gebruikers wat narigheid hebben ervaren wil niet zeggen dat het voor iedereen zo is. Natuurlijk, zij zullen hun beklag doen, en degene die het op tijd kregen niet. Dus op dit gebied zul je veelal enkel negatieve berichten opvangen, omdat de positieve simpelweg vallen onder het kopje “niets te klagen? niets te melden”.

  Persoonlijk vind ik dat de levering echt bijzonder goed geregeld is. Ik bestelde mijn iBook op een dinsdag. Kreeg woensdag confirmatie, en maakt diezelfde dag de betaling over (lang leve internetbankieren). Vrijdag diezelfde week had ik mijn iBookje thuis. Als je dat langzaam durft te noemen…

 • Profielfoto
  Strifer

  Alcohol, Apple staat erom bekend dat NIEUWE producten zeer slecht leverbaar zijn en of alweer te snel uitverkocht zijn. Ik denk ook dat Jenneke daarop doelt.

  Wanneer een product beter in productie is, is de levering alleen maar goed. Althans, ik heb twee goede ervaringen bij de Apple Store.

  Verder vind ik de kritiek wat hard. Het is gewoon een aardigheidje om op de site te plaatsen. Ik vond het leuk om te lezen en als jullie mij willen interviewen: stuur maar een pbtje of een mailtje:) Toch leuk!

 • Profielfoto
  japser909

  jenneke: Een jaar waarin de overstap naar Intel-Macs geruisloos ging, een jaar waarin de iPod-verkoop nog sterker steeg en een jaar waarin nog meer mensen overstapten op Mac.

  jaH DUH :p apple <> gadgets

 • Profielfoto
  Pjotr

  De oorspronkelijk codename van de volgende Windows variant (Longhorn) was al zo oud, dat ze het wel moesten omdopen. Vista is dan wel een nieuwe naam, op de markt is het voolopig nog niet. Evenals Longhorn dat niet was. Allerlei functionaliteiten moeten er, on nee, eruit, of toch maar weer terug. Desktopsearch (inmiddels ook op Win middels Google) zit allang in de Mac ingebakken, zelfs voordat spotlight kwam is volgens mrBallmer overgens gepatenteerd door MS. (hoezoo geschiedvervalsing)

  Het zal niemand verbazen dan Tiger gehakt maakt van betarelaeses van Vista, zelfs van Vista zoals die van de ontwerptafel moet komen. Elke keer moet er weer wat bij om straks “beter” te zijn dan de concurrentie.

  Dus: 2006? Groeiend aandeel Mac, dus in 2008 het eerste echte macvirus. Had de Mac maar niet zo’n groot aandeel, dan hadden we dat virus niet gehad.

 • Profielfoto
  Patrick Stam

  Nog even een kleine aanvulling op mijn stukje, Dit is nog steeds mijn favoriete site en de enige waar ik ieder dag tenminste één keer een kijkje neem. Ik vind dat Adriaan (initiatief nemer MACOSX.NL) alle lof moet krijgen die hem toekomt. Ik hoop dat het nog vele jaren blijft bestaan.
  Maar ik blijf bij mijn mening dat ik het stukje hierboven maar ‘mwah’ vind. En hoop dat er volgend jaar weer gewoon serieus over Mac geboomt wordt. Een paar gezellige uitstapjes is best aardig, maar het moet niet de zoveelste site worden waar het meer een theekransje is dan een serieus forum.
  Ik ben het ook met Mika eens, Podcasts vind ik ook niet de moeite waard om te downloaden. Ik LEES liever de info en die mis ik wel een beetje zo af en toe.
  Vrolijk kerstfeest en een voorspoedig nieuw jaar allemaal.

  Patrick:p

 • Profielfoto
  LEXY

  Waar is het commune gevoel in deze community gebleven? Komen hier tegenwoordig alleen maar gefrustreerde journalisten en mislukte schrijvers hun kritiek spuien?!
  Wees eens een beetje aardig voor mekaar zeg hé! Of wordt de naderende intel spanning te groot?!
  We hebben allemaal een gemeenschappelijke liefde. Laat ons dan ook de liefde bedrijven en gemeenschap hebben hahahaha.
  Gewoon leuk om te lezen dit interview. Nou niet meer zeuren.

 • Profielfoto
  bassmac

  Geef mij maar even gezellig geklets met de feestdagen. Zolang er telkens nog geniale forumonderwerpen komen waar ik veel aan heb, mag er ook gezellig gekletst worden. Wat zijn sommige fans toegeweest aan vakantie zeg! Dus: lekker relaxen iedereen, fijne feestdagen:-)

  (kijk anders maar eens op die windoos forums als je echt rampzalige “discusies” wilt meemaken, …ho, ho, ho)