“Apple gaat nauwer samenwerken met Intel”

Door: XyonN - 23 reacties

Apple Insider krijgt van ‘betrouwbare bronnen’ te horen dat Apple en Intel een nauwer samenwerkingsverband krijgen dan aanvankelijk gedacht. In oktober liet Intel al doorschemeren een speciaal Apple Team opgericht te hebben. Er werd alleen nooit specifiek verteld wat dat team nou eigenlijk gaat doen…

Aangezien Apple een deadline heeft beloofd voor de transitie en die ook van plan is na te komen, zetten ze alles op alles om dat te laten gebeuren. Zo ook voor de ontwikkeling voor de moederborden voor de nieuwe lijn Power Mac’s. Intel zou dit vele malen goedkoper kunnen aangezien ze alles in huis hebben om dit mogelijk te maken. Een van de andere redenen is vanwege de problemen met hackers die OSX op een ‘normale’ Intel-PC willen laten draaien.

Als Intel het moederbord zou maken, zouden ze het een stuk moelijker kunnen maken voor hackers dmv “Apple-specifieke” componenten op het moederbord te plaatsen die je in geen enkele Wintel machine zou vinden. Dit is ook één van de andere meldingen die Apple Insider in zijn bericht geeft. Intel zou mogelijk een op maat gemaakte chipset ontwikkelen die alleen maar op Intel-Mac’s zou komen.

Sommige analisten zijn bang dat Apple teveel werk uit handen geeft en vrezen dat de mooie design kasten van Apple straks tot het verleden horen. De bron van Apple Insider’s bericht zegt dat Apple dit nadrukkelijk in eigen hand gaat houden, aangezien dit hun identiteit is.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Orson

  Qua design zal Apple het idd nog zelf doen, alleen de chipset is voor Intel.

 • Profielfoto
  JvR90

  mooi

 • Profielfoto
  tennapel

  Sommige analisten zijn dommer dan het achtereind van een koe. Apple produceert zelf al jaren helemaal niets meer; alles wordt uitbesteed aan andere producenten, en Apple levert gewoon de specs.

  De nauwe samenwerking is wel interessant, kennelijk ziet Intel een bedreiging van hun hegemonie in de toekomst en hopen ze met Apple de markt te willen dicteren.

 • Profielfoto
  Stof

  @tennapel: Niemand heeft het hier volgens mij over produceren, het gaat hier om het ontwerpen. Dat heeft Apple tot nu toe altijd zelf gedaan volgens mij.:)

 • Profielfoto
  chonazz

  Als ze die aparte chip ontwikkelen voor apple, dan wordt deze toch gewoon gehacked? Dat deden ze nu toch ook? Het os wijsmaken dat er dingen in de computer aanwezig waren die er niet zijn?
  Of mis ik hier toch nog een stap?

 • Profielfoto
  XyonN

  @ chonazz: Klopt, maar des te meer componenten ze Apple-exclusief maken, des te moeilijker het wordt om te hacken.

 • Profielfoto
  chonazz

  Ik hoop het van harte, maar ik vrees er een beetje voor!
  Ik ging er altijd vanuit dat apple Leopard niet uit zou brengen als ze niet 100% zeker waren dat het niet gehacked kan worden… Maar dat begint er nu beetje onmogelijk uit te zien… Zijn er niet nog manieren om het moeilijker te maken?

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Ik had niet anders verwacht dan dat er een andere chipset komt.

  En wat dat hacken betreft. Dat zal zoals XyonN als zegt moeilijker worden. Misschien wordt het ooit gehackt, maar dat gebeurt met alles.

 • Profielfoto
  XyonN

  Zoals Mac Daddy al zegt: Het zal hoe dan ook ooit gehacked worden. Er is geen 100% waterdichte beveiliging hiertegen.

 • Profielfoto
  Turbanus

  Ik hak er ook vrolijk op los, maar dat zal wel wat anders zijn…..;) Het is gewoon koffiedikkijken met dit verhaaltje. Je weet niet wat Steve in januari uit de hoed tovert…. Maar of het wel iets met hacken te maken heeft valt te betwijfelen.

 • Profielfoto
  Rayel

  Apple is niet dom! de beveiligingen die nu in de intel developers macs zaten waren niet zo spectaculair.
  Maar ze hebben wel extra publiciteit gekregen. En omdat meer mensen nu veel positiever zijn over de intel mac hebben ze daar ook een zetje in de rug gekregen.
  Ik was bijv. nooit geswichted als ik niet eerst mac os x op Pear Pc had kunnen uit testen, lekker rustig op mijn gemak.

  Op de echte intel mac, word het zeker onmogelijke gemaakt om de macs software matig te hacken.

 • Profielfoto
  JanWillem

  Misschien een beetje domme vraag, maar wordt de kans op MacOSX virussen groter wanneer MacOSX op Intel gaat draaien? PC’s en Macs komen dichter bij elkaar, maar heeft dit ook geen vervelende gevolgen?

 • Profielfoto
  Esquare

  JanWillem: die chip maakt geen moer uit zolang je maar geen Windows installeert.

 • Profielfoto
  Meccs

  Nou ja, alles wat gemaakt wordt kan ook gehacked worden als je het mij vraagt. Denk alleen dat het zo’n omslachtige gebeurtenis wordt dat het de moeite niet waard is voor niet-hackers. Ik bedoel, Apple zal de nadelen toch zeker wel goed door genomen hebben alvorens voor intel te kiezen. Ik vindt het wel spannend moet ik zeggen.:)

 • Profielfoto
  XyonN

  @ JanWillem: De hardware maakt niet uit. Het is niet de Apple machine zelf die nauwelijks vatbaar is voor virussen, maar het besturingssysteem. En die blijft onveranderd.

 • Profielfoto
  junkiesxl

  Een van de betere dingen aan Apple is hun “schijnbaar” hoge tolerantie qua OS-legaliteit. Bijv. je hoeft geen ellenlange irritante code in te voeren om zo duidelijk te maken dat het om een echte schijf gaat, er zit zelfs geen superbeveiliging op de schijf om de installatie zo moeilijk mogelijk te maken.

  Daarom zou ik het jammer vinden als ze dmv iets software-matig (en dus nog n extra stap voor de gebruiker) de installatie-procedure gaan verknallen.

 • Profielfoto
  TandMac

  Als zij het niet echt weten
  DAN
  kunnen wij het ook niet echt weten!

  ;)

 • Profielfoto
  MrPapple

  Volgens mij zal Apple zelf het uitzicht van zen computers blijven bepalen en de specs leveren. Zoals ze altijd gedaan hebben!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  “Dit is ook één van de andere meldingen die Apple Insider in zijn bericht geeft. Intel zou mogelijk een op maat gemaakte chipset ontwikkelen die alleen maar op Intel-Mac’s zou komen.”

  Dat noem ik niet samenwerken maar je door Intel aan de band laten leggen. DOS bakken werden pas echt goedkoop toen Intel concurrentie kreeg van AMD. Bij Apple kunnen we daar dus naar fluiten.

 • Profielfoto
  Powerrrr....

  Wat ik nou niet snap hoe, het nu precies zit met die z.g. MegaHertz Myth waar Apple het doorlopend over had. Nu zwijgen ze als het graf. Niks uitleg hoe het kan dat de performance naar beneden gaat als je minder warme CPU’s wilt hebben. Hoe zit het nu met de Pipeline lengte ? Heeft Intel ploseling het Pentium concept veranderd ? Tja rara hoe kan het. Ik kijk in ieder geval de kat eerst uit de boom. Misschien komt er ook wel een Sparc versie OSX.

  Voor meer info zoek op MegaHertz Myth op de Apple side http://www.asia.apple.com/g4/myth/

 • Profielfoto
  bommels

  De megahertz mythe was van toepassing op de P4. De P3, en nu ook de Centrino, zijn gebalanceerde processors zonder de achterlijk lange pipelines van de P4. De Centrino draait ook op veel lagere kloksnelheden dan de P4, en presteert erg goed.

  En sowieso zou ik de claims van Apple over de prestaties van de G4 en G5 maar met een grote hap zout nemen. Onafhankelijke tests geven vaak een veel beter inzicht in de werkelijke snelheid. En wat dat betreft gaan we met de overstap naar Intel er zeker niet op achteruit :D

 • Profielfoto
  roblemmen

  Goedkope is beter.

  En het design zit aan de buitenkant. De laatste keer dat ik een Powermac G5 zag zat t moederbord aan de buitenkant ???

 • Profielfoto
  Aglaea

  Goedkope is beter??

  Nog los van de taalfout (goedkoPE wat?) is bijvoorbeeld een Kia stukken beter dan een BMW… ;)