Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 14 november 2005
Leestijd: 10 minuten

De gids naar video’s voor de iPod video, deel 1

Een paar weken terug gebeurde opnieuw wat de afgelopen jaren een terugkerend thema lijkt te zijn geweest bij Apple: ‘hell froze over’. Eerst was het iTunes dat ook voor Windows uit kwam, toen de Mighty Mouse, de eerste Mac muis met meer dan één knop en nu een maand geleden, op 12 oktober schopte Apple baas Steve Jobs opnieuw een heilig huisje omver door de iPod video te lanceren. Een jaar eerder verkondigde hij op het zelfde podium in San Diego nog dat video de verkeerde richting zou zijn voor de iPod. Het scherm zou te klein zijn voor bewegende beelden en er is was geen legale video’s te koop om er op te zetten.

Inmiddels zijn beide problemen verholpen en is er een nieuwe iPod te koop met een groter scherm en een filmpjeswinkel waar tegen een paar dollar of euro een muziekvideo, korte film of tv serie gekocht kan worden. Éen probleempje: in Nederland wordt ons deze digitale videoboer tot nu toe onthouden. Nu kan je in plaats hiervan je iPod vullen met de steeds groter wordende hoeveelheid video podcasts, maar zeg nou eerlijk, soms wil je gewoon kijken naar je favoriete Simpsons aflevering, de trailer van Wallace & Gromit of dat ‘leuke’ filmpje van die overwerkte dikzak die z’n DOS-bak tot gort slaat. Kortom, de vaak korte filmpjes die wij allemaal in de ‘Films’ map hebben staan zijn prima materiaal voor je iPod video. Maar ja, hoe converteer je al die verschillende video formaten naar een soort die je iPod begrijpt?

De nieuwe iPod video is een kieskeurig apparaatje. Geef ’em een .mpg, .wmv of .avi filmpje en het glansende witte of zwarte hebbeding zal het compleet negeren. Pas als er .mov, .mp4 of .m4v achter het videobestand staat zal de iPod video het misschien afspelen. Misschien, want het formaat alleen is geen garantie voor succes. Met H.264, de codering waar Apple verliefd op is geworden heeft de nieuwe iPod (uiteraard) geen enkel probleem. Video in dit formaat kan worden aangeboden als .mov, .mp4 of m4v zolang maar aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • maximaal 768 Kbps
  • 320 x 240 resolutie
  • maximaal 30 frames per seconde
  • Baseline Profile t/m Level 1.3
  • AAC-LC audio tot 160 Kbps, 48 KHz, stereo

Daarnaast kan de iPod ook een meer ouderwetse codering weergeven, namelijk MPEG-4 video. Waarom zou je dat nog doen als je ook H.264 kan hebben vraag je je misschien af? Dat zal later duidelijk worden.
In MPEG-4 formaat kan de video op de volgende punten afwijken van de voorwaarden hierboven:

  • maximaal 2,5 Mbps
  • resolutie tot 480 x 480
  • Simple Profile

De gemiddelde Apple gebruiker zal ergens wel een klok horen luiden bij dit soort termen en getallen, maar waar de klepel hangt..? In andere woorden. Termen als Mbps, Baseline Profile een KHz zijn misschien bekend maar wat ze uitdrukken of betekenen weten de meeste mensen niet. Eerlijk gezegd is het ook niet bijster interessant. Waar het hier om gaat is dat we eigen video’s zo kunnen omzetten dat ze op een iPod video kunnen afgespeeld en hoe dat gebeurt doet er niet toe. Gelukkig hoef je ook geen video codec expert te zijn om dit te doen. Er zijn een aantal handige applicaties die het ingewikkelde klusje een fluitje van een cent maken. De drie belangrijkste komen hier aan bod.

Quicktime Pro
Apple zou Apple niet zijn als ze het coderen van video’s naar iPod formaat (laten we het zo maar even noemen) niet kinderlijk eenvoudig zou maken. Wie Quicktime Pro koopt voor €29,99 krijgt de mogelijkheid om elke film die met het programma geopend kan worden te exporteren naar iPod formaat. Met 3 klikken wordt er een nieuwe versie van je filmpje gemaakt in hoge H.264 kwaliteit en in de resolutie van de iPod (320 x 240). Het voordeel van Quicktime is dat het geïntegreerd zit in andere programma’s en dus ook vanuit deze programma’s kan coderen naar iPod formaat. Denk bijvoorbeeld aan de TV programma’s die je hebt opgenomen met Eye-TV of je eigen meesterwerken in iMovie. Waarom zijn er dan toch nog andere programma’s nodig voor iPod video conversie? Daar zijn drie redenen voor, drie gebieden waar Quicktime Pro te kort schiet. Om te beginnen kan je, als je kiest voor iPod formaat, verder geen verdere instellingen doen. De kwaliteit van de video, de resolutie of het geluid is niet bij te stellen. Je zult je dus tevreden moeten stellen met de standaard instellingen die Quicktime het beste acht voor je iPod video. Het tweede probleem is nog vervelender: de tijd die het kost om een video te converteren naar H.264 iPod formaat. Natuurlijk zijn processorsnelheid en duur van de film van invloed hierop, maar reken er in het algemeen op de je meer dan een uur kwijt bent met het converteren van een gemiddelde TV show van twintig minuten. Ga maar na hoelang je bezig bent als je een film van anderhalf uur of een hele reeks filmpjes wil omzetten naar iPod formaat. Tot slot misschien nog wel het grootste nadeel: Quicktime kan lang niet alle formaten afspelen, laat staan dat je ze vanuit het programma kan converteren. Door een aantal Plug-ins te downloaden kan een deel van dit probleem verholpen worden, maar er blijven een aantal formaten die Quicktime simpelweg niet wil hebben. Een belangrijke, in ieder geval als het op korte filmpjes van het internet aankomt, is het Windows Media video formaat, WMV.

Flip4Mac
Eigenlijk is het vloeken in de kerk, eigenlijk slaat het als een tang op een varken, eigenlijk moet je het niet willen, maar toch… Zou het niet handig zijn als je WMV filmpjes gewoon in Quicktime zou kunnen bekijken? Dat zou niet alleen beteken dat je een Microsoft applicatie minder hoeft te installeren op je Mac (Windows Media Player), iets wat veel Mac gebruikers zullen toejuichen, maar dit zou ook betekenen dat je met Quicktime Pro direct WMV filmpjes zou kunnen vertalen naar iPod formaat! Je raadt het al, dat kan, en wel met Flip4Mac, een add-on voor Quicktime die je in staat stelt om WMV bestanden in Quicktime af te spelen. Voor het luttele bedrag van $9,99 koop je Flip4Mac’s WMV player. Hiervoor krijg je geen programma maar de mogelijkheid om WMV bestanden in Quicktime te slepen en af te spelen. Dit is echter niet genoeg als je je iPod met WMV video’s wil volstouwen. Met de Player kan je namelijk niet exporteren. Hiervoor heb je WMV Player Pro nodig. Hiervoor betaal je maar liefst $40 meer, maar daarmee stel je Quicktime wel in staat om WMV bestanden om te zetten naar wat dan ook, inclusief iPod formaat. Overigens kan je ook kiezen voor WMV Studio ($99) wat naast importeren ook kan exporteren naar WMV formaat. Dat betekent dat alle programma’s die via Quicktime video kunnen exporteren (zoals Eye-TV of Final Cut Pro/Express) nu ook naar WMV kunnen exporteren. Wil je echt alles kunnen, dan koop je voor $179 WMV Studio Pro waarmee je het zelfde ook in High Definition (HD) kan doen. Maar goed, voor conversie naar iPod formaat heb je dus genoeg aan WMV Player Pro. Een leuk bijkomend voordeel is dat je naast WMV ook WMA, Windows Media Audio bestanden dus, kan exporteren vanuit Quicktime. Tot nu toe was dit vrij ingewikkeld op een Mac (iTunes voor Windows kan het klusje wel klaren) maar met Flip4Mac krijg je het er ‘gratis’ bij. Met Flip4Mac’s WMV Player Pro wordt het dus mogelijk om WMV bestanden naar je iPod te krijgen, iets wat Quicktime Pro zelf niet lukt, maar dit heeft een prijs. Het programma is niet goedkoop en om het te kunnen gebruiken moet je Quicktime Pro gekocht hebben. Daarnaast lost het niet alle beperkingen van Quicktime op.

iSquint
Het laatste en misschien meest verassende antwoord heet iSquint. De naam slaat op het knijpen met je ogen dat je volgens de maker, Tyler Loch, moet doen om video op het kleine schermpje van je iPod te kunnen kijken. Tyler heeft zelf geen iPod video maar toch zag hij de noodzaak en schreef hij iSquint, een gratis (!) applicatie waarmee via een kinderlijk eenvoudige interface videobestanden kunnen worden vertaald naar iPod formaat. Het programma maakt gebruik van ffmpeg, een open-source video-export pakket en biedt een aantal grote voordelen. Om te beginnen is het een stuk sneller dan Quicktime in de conversie naar iPod formaat. Dat komt door een slim trucje van Tyler. iSquint converteert bestanden namelijk niet met H.264, maar met reguliere MPEG-4 codering. De beeldkwaliteit hiervan is minder, maar nog steeds perfect voor de iPod video. Per video kan je de kwaliteit aanpassen door te kiezen voor optimalisatie voor iPod of voor een TV. Kies je voor het laatste, dan wordt de resolutie opgeschroefd naar 512 x 384 (of 640 x 352 bij 16:9 breedbeeld). Op de iPod wordt het beeld teruggeschroefd naar 320 x 240, maar sluit je het apparaatje aan op een televisie, dan komt de ware resolutie naar buiten! Een easter egg van de iPod waar iSquint handig gebruik van maakt. Naast de optimalisatie voor TV of iPod biedt het programma je ook de keus tussen een zo klein of zo groot mogelijk bestand. Met deze optie kan je dus ook zelf de kwaliteit van je filmpje bepalen. Tot slot biedt iSquint je de mogelijkheid om geconverteerde video’s direct toe te voegen aan iTunes en nog veel belangrijker: je hoeft video’s niet per stuk te converteren. Je kan een map aanwijzen waarbinnen vervolgens alle aanwezige video’s (verschillende formaten maken niet uit) in één keer geconverteerd worden naar iPod formaat. iSquint maakt het dus mogelijk om snel en heel eenvoudig grote hoeveelheden video’s te converteren naar iPod formaat. Is de allerhoogste kwaliteit niet het meest belangrijk voor je, dan is dit programma ideaal! Het programma is niet geheel vrij van bugs, zo kan je bij groepsconversie niet zien hoe ver het programma is, maar Tyler is druk bezig met nieuwe versies waarin dit soort problemen verholpen zullen worden. En wie zich afvraagd hoe lang het programma nog gratis zal zijn: Tyler is absoluut niet van plan om er in de toekomst geld voor te vragen. iSquint maakt gebruik van open-source materiaal en zal daarom altijd gratis blijven. Donaties kunnen echter gemaakt worden op de site van Tyler. Ook is hij graag bereid een Nederlandse versie van iSquint uit te brengen als iemand de inhoud voor hem wil vertalen. Vrijwilligers kunnen zich melden!

We zijn nu een heel eind gekomen met drie programma’s, voor twee moet betaald worden en misschien het meest doeltreffende programma is helemaal gratis. Is dit inderdaad alles wat we nodig hebben? Kan iedereen nu al zijn/haar digitale video collectie op die iPod video kwijt? Helaas, niet helemaal. Om te beginnen is er tot nu toe nog geen mogelijkheid om Real Media video’s te converteren. Nu is dat geen ramp aangezien er nog maar weinig Real video’s rondzweven op het net. Een groter probleem is de conversie van sommige MPEG video’s. Niet elk .mpg bestand heeft er last van, maar bij sommige .mpg video’s zullen na conversie audio en video niet meer synchroon lopen. Onacceptabel en gelukkig op te lossen, zij het op een omslachtige manier: converteer het bestand eerst naar .DV met Quicktime Pro en vervolgens naar iPod formaat.

Al met al moet het met genoemde programma’s iedereen met een iPod video lukken om deze vol te krijgen met video’s. ‘We don’t need a stinkin’ video store!’ Natuurlijk is hiermee nog lang niet alles gezegd over het converteren van video’s naar iPod formaat. Zo zijn er programma’s waarmee de Mac gebruiker die wél weet wat ie doet zelf kan rommelen met de instellingen van iPod video formaten. Ook kunnen met een combinatie van programma’s hele DVD films overgezet worden op je iPod. Eigenlijk is de batterijduur van de nieuwe iPod de enige beperking! Meer dan twee speelflims red je namelijk niet met een opgeladen batterij. Over deze mogelijkheden binnenkort meer in De gids naar video’s voor de iPod video, deel 2.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.