Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 16 oktober 2005

Over iPods, video en de toekomst

Een nieuwe iMac, nieuwe iPods en alweer een nieuwe versie van iTunes. Dit is wat Steve Jobs afgelopen woensdag onthulde op zijn presentatie die aangekondigd werd met de woorden ‘One more thing…’.

Vrijdag organiseerde Apple Nederland een persbijeenkomst om een en ander nog eens uit te leggen en, natuurlijk, om te pronken met de nieuwe producten.

Een verslag in “three acts”.

Act 1: iMac
De iMac was een grote verrassing. De discussie ging vooraf voornamelijk over iPods, Powerbooks en PowerMacs. Maar een nieuwe iMac, nee. Maar toch kwam Steve op de proppen met een 2e generatie imac G5. De ontwikkeling van deze nieuwe iMac G5 begon feitelijk toen de de eerste iMac G5 werd aangekondigd. Blijkbaar had men al zoveel ideeën voor een nieuwe iMac dat men meteen begonnen is met de ontwikkeling ervan.

Geheel onterecht is dit niet, want de iMac heeft een flinke make-over gehad. Uiterlijk lijkt hij hetzelfde. Hoewel, hij is dunner geworden, de poorten zitten nu horizontaal en er zit een eigenaardig zwart stipje boven het beeldscherm. En wat doet die iPod shuffle daar aan de zijkant van de iMac?

Van binnen heeft hij een iets snellere processor en een betere videokaart met meer geheuge gekregen en is hij ook nog stiller. Het zwarte stipje is een ingebouwde iSight en de iPod shuffle aan de zijkant is een afstandbediening.

Een afstandsbediening? De laatste keer dat Apple een afstandsbediening meeleverde was met de Twentieth Anniversary Mac. Maar de Apple Remote die met de iMac wordt meegeleverd (en d.m.v. een magneetje aan de zijkant van de iMac kleeft) heeft meer potentie. En dit komt doordat Apple Front Row meelevert.

Front Row is eigenlijk een nieuwe interface voor bestaande programma’s als iPhoto, iTunes, iMovie en DVD Player. Met een versimpeld menu dat lijkt op de interface van de iPod navigeer je door foto’s, muziek, filmpjes en DVD’s. Front Row verschijnt zodra je op de menu knop op de afstandsbediening klikt. De wijze waarop dit verschijnt, is verbluffend; het meest lijkt het nog op de manier waarop Dashboard verschijnt.

Het mooie van Front Row is dat het net als Dashboard razendsnel werkt. Je klikt op een knop in de afstandsbediening en je kunt vanuit je luie stoel direct neuzen door je foto’s, films, of muziek. Klein detail: het infrarood sensortje op de iMac zit achter het Apple logootje aan de voorkant.

Act 2: iTunes 6
iTunes 5 was geen lang leven beschoren. Enkele weken nadat iTunes 5 werd uitgebracht is daar nu al weer iTunes 6. Deze nieuwe versie bevat weinig nieuwe functionaliteiten. Wat direct opvalt is het videos knopje in je bron lijst. Hier zijn alle video’s te zien die in iTunes staan. In de meeste gevallen zijn dit video podcasts.

Maar daar moet verandering in komen. Want vanaf nu zijn er in de iTunes Music Store ook video’s te koop. Allereerst kun je nu muziek clips kopen; het assortement bestaat uit 2000 clips. Kosten: $1,99. Maar er is meer mogelijk. Met de Amerikaanse zender ABC (waarvan Disney de moedermaatschappij is) is een deal gesloten waardoor er nu ook tv-series te koop zijn. Desperate housewives, Lost en Night Stalker en nog twee Disney series mogen de spits afbijten. Slechts één dag nadat deze series op de televisie verschijnen, kunnen ze al gekocht worden in de iTMS. Kosten: $1,99 per aflevering. Daarnaast bevat de iTMS nu ook zes korte films van Pixar. Kosten: $1,99. Al deze afleveringen worden afgeleverd in de H.264 codec op het formaat 320 x 240.

Mijn excuses als ik iemand enthousiast heb gemaakt. In de meeste Europese landen is het niet mogelijk om video’s te kopen. In Ierland, Engeland, Frankrijk en Luxemburg is het wel mogelijk om de muziek clips te kopen. De prijs is hier helaas geen €1,99, maar €2,49 en het assortiment is beperkter.

Act 3: iPod
De iPod photo is niet meer. Vanaf nu hebben we de iPod shuffle, de iPod nano en de iPod. De nieuwe iPod had natuurlijk iPod video kunnen heten, maar hier is heel bewust niet voor gekozen. Apple benadrukte tijdens de perspresentatie dat de iPod in de eerste plaats bedoeld is voor muziek.

Maar vooruit, video afspelen kan de nieuwe iPod ook. Iedere video in H.264 of MP4 kan de iPod aan. In QuickTime zit bij export nu een extra mogelijkheid om fimpjes speciaal te coderen voor de iPod. Dit doet hij dan in de H.264 codec en in het formaat van het beeldscherm, namelijk 320 x 240 pixels. Precies het formaat waarin de video’s van de iTMS te koop zijn.

Het uiterlijk van de iPod is geheel in de stijl van de iPod nano. Opvallender is echter de dikte. Zelfs de 60 Gb iPod is nu dunner dan de oude 20 Gb iPod. Op papier is dit niet goed uit te drukken, maar als je de iPod in je hand hebt, merk je duidelijk het verschil.

One more thing…
Wat moeten we nu denken van deze drie nieuwe producten. Wat hebben ze gemeen? Is er een visie te destilleren uit deze mini keynote van Steve?

Er zijn tegenwoordig twee belangrijke dingen aan het veranderen. Ten eerste wordt alle content digitaal. Muziek, films, televisie, radio, alles moet in digitaal formaat want daar kunnen we wat mee (op iPods zetten bijvoorbeeld). Ten tweede zien we de verschuiving in de manier waarop we de content tot ons nemen. Wachten op een televisieprogramma raakt uit, evenals de televisiegids. Content komt naar je toe, of het nu podcasts, radio of televisieprogramma’s zijn.

Apple beseft deze veranderingen en heeft met de iTunes Music Store een goed begin gemaakt met het voorbereiden op de toekomst. Want nu is het nog een leukigheidje om Desperate housewives te downloaden, maar in de toekomst is dit de énige manier. De iTunes Music Store wordt dan het station tussen content (podcasts, muziek, tv) en de consument.

Puntje van aandacht is wel het feit dat Europa wat achterblijft op Amerika. Op dit moment is het in Nederland niet mogelijk om video’s te kopen, en als het al kan, dan is het duurder. Maar dit blijft een eeuwig discussiepunt.

Reageer op artikel:
Over iPods, video en de toekomst
Sluiten