ifeelfine
ifeelfine Nieuws 19 oktober 2005

Apple’s Pro-lijn geupdate

Op het event dat Apple vanavond hield op de PhotoPlus Expo 2005 in New York City, zijn drie updates van de professionele lijn aangekondigd. Daarnaast is er een nieuwe applicatie gepresenteerd – Aperture – die is ontwikkeld voor professionele fotografen.

De presentatie werd geleid door David Moody, de vice president van Apple’s Worldwide Product Marketing-afdeling, en niet, zoals van te voren werd aangenomen, door Steve Jobs. Moody viel gelijk met de deur in huis toen hij het event begon met een upgrade van de PowerBook. De 15″ PowerBook krijgt voortaan een scherm met een resolutie van 1440 bij 900 pixels – de resolutie die de vorige 17″ PowerBook had. Deze 17-incher krijgt nu een resolutie van 1680 bij 1050 pixels, dezelfde als de resolutie van de 20″ iMac G5. De schermen hebben een brightness die 46% feller is. Ook de batterijen van de PowerBooks zijn verbeterd en gaan tot 5,5 uur mee, een verbetering van 22 procent.

Na deze upgrade kwam Moody met de aankondiging dat de Power Mac G5 een flinke upgrade krijgt. Het high-end model wordt uitgerust met een Quad processor, wat een snelheidsverbetering van gemiddeld zo’n 70 procent inhoudt.

Onder de motorkap: Twee dual-core 2,5 GHz PowerPC G5 processors, wat betekent dat er acht Floating Point Units, vier Velocity Engines en vier L2 caches van 1 MB inzitten.

De nieuwe G5 ondersteunt tot 16 GB aan DDR2 SDRAM van 533 MHz. De harde schijf kan uitgebreid worden tot het magische getal van 1 Terabyte, oftewel zo’n 1000 Gigabyte. De SuperDrive brandt nog steeds dual-layer, maar nu met 16x speed.

Na de update van de Power Macs kwam de prijsverlaging van de Cinema Displays: de 23″ display wordt €1.389, de 30″ wordt €2.689. Er wordt geen iSight in de Cinema Displays ingebouwd, zoals sommige rumorsites van te voren wel verwachtten.

Omdat het een Photo Event is, wordt er natuurlijk verwacht dat Apple met fotografie-gerelateerde producten zal komen. En dat gebeurt ook. Na de prijsverlaging van de Cinema Displays, wordt er een nieuwe applicatie aangekondigd. De vice president van Applications Marketing, Rob Scoeben, presenteert Aperture.

Aperture is een applicatie die is gericht op de professionele fotograaf. Apple wil het werken met RAW net zo simpel en gemakkelijk maken als het werken met JPEG. Meerdere foto’s kunnen naast elkaar vergeleken worden en de foto’s worden verwerkt zonder dat er ook maar een pixel verandert, zodat de kwaliteit van de foto’s gelijk blijft.

Voor Aperture is minimaal Power Mac G5 met 1,8 GHz, een iMac G5 met 1,8 GHz of een PowerBook G4 met 1,25 GHz nodig, maar een 2 GHz Power Mac G5 of sneller wordt aanbevolen. Ook een flinke portemonnee is meegenomen; de software kost €499. Voor deze prijs wordt het pakketje wel aan de deur geleverd. Geduld is een vereiste: de levering duurt 6 tot 8 weken en Apple kennende kan dat uitlopen.

Reageer op artikel:
Apple’s Pro-lijn geupdate
Sluiten