Update voor Power Mac G5?

28 reacties

De laatste update voor de Power Mac G5 is intussen zo’n tweeënhalve maand geleden en betrof het weg laten vallen van de het low-end single processor model van 1,8 GHz en een aantal speedbumps voor de andere modellen. Hierbij werd onder andere het high-end model met een dual 2,7 GHz-processor uitgerust en de videokaarten en het geheugen in de standaardmodellen vergroot.

Het lijkt erop dat Apple de G5 nu opnieuw gaat updaten. Volgens Think Secret zou de update al aan het eind van deze maand plaats kunnen vinden.

Hoewel de Keynote van Steve Jobs op de Apple Expo in Paris op 20 september niet doorgaat, zou het volgens Think Secret goed kunnen dat er evengoed een update van de G5 aankomt.

Bij deze update zou het gaan om een update van de processor van 970FX Single Core naar een 970MP Dual Core Power PC processor. IBM kondigde in juli aan dat ze deze processor klaar voor gebruik had, net toen Apple de overstap naar Intel had aangekondigd. De Dual Core processor schijnt 50 tot 70% performance verbetering te bewerkstelligen en door Apple geïmplementeerd te worden omdat de verkoop van Power Macs G5 tegenvalt. Dat zou ook verklaren waarom de Power Mac G5 zo snel na de laatste update alweer vernieuwd wordt.

Hoewel de Dual Core processor duidelijk een stuk sneller is dan zijn Single Core familielid, is nog niet duidelijk of Apple de chip ook in alle modellen gaat gebruiken, of dat de chip alleen in de high end-modellen wordt gebruikt.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Larz

  en wat zou dat mogen kosten dan wel niet… ???

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Dat is nog niet bekend. Ze zullen ze wel niet erg veel duurder maken als het om een verkooptactiek gaat.

 • Profielfoto
  a la Mac

  Je zou toch verwachten dat een site als MacOSX.nl de Power Mac juist spelt…

 • Profielfoto
  ifeelfine

  O! Je hebt helemaal gelijk. Ik zal het even aanpassen. Het is nog vroeg voor me:)

 • Profielfoto
  markclausing

  welke sotware is er dan sneller met 4 cpu’s?

 • Profielfoto
  Jakobbb

  Dual Core en het kost nu al mega veel

 • Profielfoto
  Rini

  dingen zijn volgens mij ook niet bedoeld voor thuis. Of je moet rete snel willen msnen of ichatten.
  voor het echte rekenwerk heb je wel een berg power!

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Ik vraag me intussen af of Apple er ook twee Dual Core-processors i gaat zetten, of dat ze het bij één laten. Misschien één in de low-end modellen en twee in de high-enders?

 • Profielfoto
  bonjorno

  Wow!
  Hoop dat dit gerucht waar is. Wacht al weken op een bestelde G5 2,7 DP. Zou een goede en mooie verklaring zijn voor de slechte levertijd.

  :D

 • Profielfoto
  iDuck

  mwah niet voor thuis?… meer dan welkom hoor! ;) Ik zie het wel zitten een krachtige dual core G5 nog voor de Intel switch.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Toch maar even vloeken in de kerk…

  Ik wacht wel op de intel Power Mac (De naam Mactel vind ik lelijk).
  Waarom zou ik investeren in een Power Mac G5 terwijl ik weet dat het met de PowerPC lijn voor Apple is afgelopen.
  Ooit was het heel verlokkelijk om een G5 te kopen, maar aangezien de prijs en toch de mindere prestaties van de G5 hebben me doen besluiten tot het wachten op de Intel macs.
  PCI-X is ook niet echt populair in het intel kamp, dus het verbaast me waarom Apple niet PCI-express heeft geadopteerd in de eerste plaats.
  Ik denk dat de tegenvallende verkopen van de G5 alles te maken heeft met de ophanden zijnde intel Macs, de investering in een G5 is hoog en moet zeker 5-7 jaar mee, en dan kan je beter investeren in een Mac met een processor die de toekomst heeft.
  Voor mezelf zie ik me alleen een G5 kopen als ie in een Mac mini zit en ook voor de Mac mini prijs zie komen.

 • Profielfoto
  Hugoengels

  Ik ben bang dat het nog even duurt voordat er weer een update komt, maar hoe sneller hoe beter!

 • Profielfoto
  thomdebom

  @Rhapsody:
  7 jaar vind ik wel heel lang voor een computer uit de professionele lijn. Je zou denken dat bedrijven die met een G5 werken snelle computers nodig hebben, ook over vier jaar, en dus niet langer dan 4-5 jaar met hun G5’s doen…

 • Profielfoto
  iAgree

  Laat ze nou eerst maar eens zorgen dat je ubberhaupt 1 kan kopen en niet soms wel maanden moet wachten, dat zou ook wel helpen om de verkoop cijfers omhoog te krijgen.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  @thomdebom

  Ik werk profesioneel als een Apple technicus, en je zult verbaast zijn hoeveel B&W G3s en Yikes G4 nog zie die professioneel gebruikt worden.
  In de Mac wereld worden computers niet zo snel vervangen als in de PC wereld.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ à la Mac: Het is toch PowerMac (zonder spatie)?

 • Profielfoto
  Rini

  even offtopic: met spatie (kijk maar op de apple site).

  Dat er nog zoveel “oude”spullen gebruikt worden zal maar aan 1 ding liggen : geld… Economie…

 • Profielfoto
  huinkroese

  Als je toch nú de snelste Apple nodig hebt voor je werkzaamheden, dan zal het je toch worst zijn dat er over een jaar de eerste InMacTels™®© komen?! Je hebt je computer nú nodig, en als dat 70% sneller kan dan dat het het nu gaat: Beter!! Als je met video werkt en alles rendert 70% sneller is die inverstering heel vlot terug verdient toch? Bovendien is het leuk voor de collectie: “De laatste PowerPC krachtpatser”!

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Ik koop elke 1.5 a 2 jaar een nieuwe snelle mac, de oudere schuift door en de langzaamste vindt zijn weg op tweedehandsmac.nl.

  Fijn systeem en zo betaald meneer Zalm relatief het meeste mee aan mijn Apple’s. ;)

  En ik koop liever de laatste G5 Powermac of laatste G4 Powerbook dan de eerste intel Macs…… ???

 • Profielfoto
  svreeburg

  @ Koen: het is Power Mac met spatie
  kijk maar op deze link http://www.apple.com/nl/powermac/

 • Profielfoto
  peterterhark

  Ben toch wel benieuwd naar deze speedbump. Begin me steeds meer te ergeren aan traagheden (incl. strandbal) in PM 1,8 DP met 1,25 GB intern. Alles met Office, maar ook andere zaken als ophalen bestanden van andere HD gaat gewoon te traag. Het houdt nooit op, zo blijkt! Volgens mij krijg je dezelfde jankverhalen als er Intel in zit, de hoop op een computer waar niks aan mankeert heb ik opgegeven:(

 • Profielfoto
  Anoniem

  Oeps, ik was in de war met PowerPC :O

 • Profielfoto
  Rhapsody

  @huinkroese

  Als je een Power Mac Intel ziet opstarten van een koude start tot een volledig functionele Finder in 6 seconden, dan denk je wel anders over een ‘snelle’ Power Mac G5, het is weliswaar Apple developer kit op 3.6 GHZ maar het is zeker indrukwekkend.
  De CPU maakt mij niet zoveel uit, het Mac OS maakt de Mac.

 • Profielfoto
  markclausing

  in het woordje intel zit niet het woord ‘power’ zoals bij powerpc, dus volgens mij zijn die intels heel traag.

  het zal mij echt een worst wezen welke architectuur mijn pc is, als er maar osx op draait en hij stil/snel en klein is.

 • Profielfoto
  MahRain

  @ peterhark: gebruik je soms 10.4 Tiger? Dan kan een terugval naar 10.3 Panther weleens een wereld van verschil maken.

  Bij mijn Powerbook G4 iig wel.

 • Profielfoto
  Freek.

  @peterhark: check je systeem eens. Moet niet mogen. Heb er op hetwerk hoegenaamd geen last van (5x G5 1.8 DP met 2GB RAM, eerste serie). En we tarten de G5’s met forse hoeveelheden grote bestanden en Photoshopbewerkingen.

 • Profielfoto
  jozem
 • Profielfoto
  Sbojevets

  Dan wacht je dus eerst al een paar maanden op je 2.7 G5. Dan hoor je dat die niet meer komt want er is een Dual Core (jippie). Dan moet je nog weer 2 a 3 maanden wachten voordat je die uberhaupt in huis hebt. Hoe bedoel je marketingstrategie!!?? Ik snap Apple echt niet meer hoor! Hoe denk je zo je klanten tevreden te houden? Als je zoiets aankondigt, lever dan ook meteen!!!!! Alleen dan kan je je markt aandeel snel vergroten.

  (En dit geld niet alleen voor de G5’s natuurlijk) :sealed: