Adriaan Mol
Adriaan Mol Nieuws 1 september 2005

Pimp je auto met een Mac mini

Gepimpte auto’s vind ik persoonlijk afschuwelijk. Soms zie je van die plastic speelgoedauto’s rondrijden met daarin volk dat geen Golf kan betalen, maar dan toch al haar zakcentjes verspilt aan de Polo met extra grote spoilers, de net-niet 16″-velgen en nog meer plastic rompslomp.

Als je een dergelijke auto hebt snap ik de velgen wel, maar zet je ze op een Fiat Punto dan kun je beter thuis blijven. Maargoed, dat terzijde. Je auto van binnen aanpakken, dat is wel leuk. Althans, als je het met een Macje doet.


De website iTuned maakt het in samenwerking met DéNieuweMacWinkel al een tijdje mogelijk om een Mac mini te integreren in je auto. In DéNieuweMacWinkel Amsterdam staat als promotie een oude Ferrari 400i met hierin ‘iTuned’ ingebouwd. Zeker de moeite waard om daarvoor een keer langs te gaan. Zie hier een paar foto’s gemaakt door Thomas Schlijper.

iTuned werkt met een Mac mini naar keuze en een 7-inch touchscreen. Daarbij zit ook de benodigde soft- en hardware om de navigatiesoftware te laten werken. In totaal kun je voor € 849,- al een navigatiesysteem hebben dus.

Ik had al een nieuw navigatie-systeem van Pionier (de Pioneer AVIC-X1R) in mijn auto laten zetten. Deze heeft een winkelprijs van ± € 2.300,-. Afschuwelijk duur als je het hiermee vergelijkt. Nu krijg ik binnenkort een nieuwe auto, dus wordt het ook weer eens tijd om de navigatieopties onder de loep te nemen. Ik kan namelijk niet meer zonder.

Bij mijn nieuwe auto zit al een navigatiesysteem ingebouwd. Maar dat is geen probleem, want op de meeste systemen heb je nog de optie om video-in aan te sluiten. Je kunt dus alsnog een Mac mini aansluiten en hierop je gadgets bouwen. Naast navigatie kan je de Mac mini natuurlijk voor nog veel meer gebruiken. Bijvoorbeeld als Jukebox (met iTunes), DVD-speler en je kunt er mee internetten. Op de grachten vind je inmiddels op bijna elke meter een nieuwe (openstaande) HotSpot via WiFi.

Daarbij wou ik het niet laten. Ik ben namelijk al bezig de met voorbereiding. Want met Bluetooth kun je natuurlijk ook leuke gimmicks maken. Salling Clicker maakt het bijvoorbeeld mogelijk om van alles met je Mac en je telefoon of PDA via Bluetooth te doen. Wat dacht je van iTunes op pauze zetten als je telefoon gaat. Een welkomst ‘greeting’ met een mooie vrouwenstem wanneer je de auto instapt. Nummerweergave op je navigatiescherm. Kortom, al een hoop meer opties.

Maar ik dacht verder. Ik heb nog een iSight liggen die ik vrijwel nooit meer gebruik. Als je die nou op de achterruit installeert kun je hem perfect gebruiken voor het inparkeren. Er staan echt genoeg meer opties open om de Mac mini in je auto nuttig te maken.

Wordt vervolgd dus! Ik zal zodra ik deze inbouw ga doen uiteraard foto’s maken en de benodigde tools en scripts die ik hiervoor gemaakt heb publiceren op MacOSX.nl.

Heb jij meer toffe ideeën? Plaats ze dan hier als reactie of discussier mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pimp je auto met een Mac mini
Sluiten