Opnieuw onder de aandacht: Click & Buy mogelijk in de iTMS

33 reacties

Artikel ingezonden door Mark “XyonN” Otte

2 juli jongstleden al heeft Apple aangekondigd Firstgate’s ‘Click & Buy’-betalingssysteem te implementeren. Hiermee is voor mensen die geen creditcard bezitten, de barrière weggehaald om muziek aan te schaffen via de iTunes Music Store.
Je kunt je via de iTMS aanmelden voor Click & Buy. Alles wat je aanschaft zal nu automatisch van je rekening afgeschreven worden, mits je geldige bank- en adresgegevens opgeeft.

Apple is blijkbaar tot de ontdekking gekomen dat buiten Amerika de creditcardcultuur niet zo erg leeft als bij de Amerikanen zelf. Nog geen kwart van de Nederlanders heeft een creditcard en dus kan de rest van Nederland niet direct muziek aanschaffen via de iTMS. Apple zelf wordt hier financieel waarschijnlijk alleen maar beter van, aangezien de consument (voor de huidige prijzen) best bereid is het illegaal downloaden links te laten liggen.

Bron: European iTunes Music Stores Now Accept Firstgate’s Click & Buy

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  mennodeij
 • Profielfoto
  Aaargh

  > “Apple zelf wordt hier financieel waarschijnlijk alleen maar
  > beter van, aangezien de consument (voor de huidige prijzen) best
  > bereid is het illegaal downloaden links te laten liggen.”

  Bijna, heb wel eens bijna op het punt gestaan een album aan te schaffen via iTMS, maar heb er toch van afgezien omdat je dan met ge-DRMde nummers zit waar je verder weinig mee kan. Als ze gewoon MP3’s verkochten zonder DRM had ik er wel af en toe gebruik van gemaakt, maar zo is het voor mij niet interessant.

 • Profielfoto
  mennodeij

  Als ze gewoon MP3’s verkochten zonder DRM had ik er wel af en toe gebruik van gemaakt, maar zo is het voor mij niet interessant.

  Zonder DRM is een fantasie, die nooit uit zal komen. Verder: de nummers kun je op vijf verschillende apparaten tegelijk afspelen. Dus, je iPod, je mac, die van je partner, die op je werk en die van je moeder. Verder kun je een aantal keer een CD ervan branden. Wat wil je nog meer?

 • Profielfoto
  Laagwater

  Aaargh, als je je in Itunes gekochte nummers op cd brand en daarna importeerd heb je ze weer ‘kaal’. Dus je zit niet echt vast aan het DRM.

  succes

 • Profielfoto
  Richard5

  Wat ik wil voordat ik bij iTunes gaat kopen is een lossless formaat zodat ik dezelfde kwaliteit heb als dat ik een CD koop. En ik wil er hetzelfde mee kunnen doen… kopieren, uitlenen e.d.

 • Profielfoto
  Laagwater

  @Richard5: en een vriendin? :D

 • Profielfoto
  rutgerz

  Richard5 die tijden zijn voorbij. Het IS technisch mogelijk om je te beperken, dus wordt het gedaan.

 • Profielfoto
  MacAdder

  @Aaargh: zoek even op het proggie JHymn. Die haalt de DRM van gekochte muziek weg. Op deze manier kun je je gekochte muziek wel op meerdere computers gebruiken.

  Uiteraard is dit niet bedoelt om nummers te verspreiden ;)

 • Profielfoto
  fistkikker

  Uitlenen? Weggeven? Helemaal niet moeilijk met DRM’ed liedjes. Gewoon ff een CD’tje van branden en je kan het geven aan wie je maar wilt. Lossless kopen lijkt me wel wat.

 • Profielfoto
  Larz

  hmm hoelang moet je wachten tot de account geactiveerd wordt?

 • Profielfoto
  Big Mac

  Hehehehehe…..ik moest even denken aan een nieuwe betaaldienst hier in Nederland op het internet. Introducing : ‘ iDeal ‘ . Toevallig of niet….

  Geestig is het wel…

 • Profielfoto
  snorder

  Ik geef liever geld uit aan cd’s dan downloaden. Stel je hebt 300 tracks gedownload en per ongeluk crasht je hd, dan ben je alles kwijt tenzij je natuurlijk alles op een cd gebrand hebt, maar dat voel ik niks zo. Heb liever een originele CD met een CASE en BOOKLET.

  edit: En kwalteit speelt natuurlijk een grote rol, althans voor mij dan:)

 • Profielfoto
  Aaargh

  > Wat wil je nog meer?

  Op m’n Clié die ik o.a. als draagbare muziekspeler gebruik afspelen ? In m’n MP3 autoradio (die geen AAC snapt, wel audioCD maar dan moet ik weer CD’s wisselen en ik had nu juist een mp3 autoradio gekocht zodat dat niet hoeft).

  Naar CD branden en opnieuw encoden naar MP3 komt de kwaliteit niet ten goede.

 • Profielfoto
  Bram

  Het verschil tussen CD en iTunes AAC nummer wordt zelfs door audiofielen niet vaak gehoord. Lossless is dus niet echt een argument denk ik.

  DRM kan je wel wat voor zeggen. Maar om nu te zeggen dat zonder DRM nummers verkrijgen een utopie is, daar ben ik het niet mee eens. Het grote voorbeeld is de CD zelf. Ik heb zelfs het gevoel dat men best wel een meer winst kan maken zonder DRM.

 • Profielfoto
  wildsseb

  Is het niet beter als ze een soort van prepaidkaart maken.
  gaat er niets van je rekening en heb je de kosten in de hand.
  Prepaid kaart zouden ze dan in apple stores moeten verkopen.

 • Profielfoto
  error

  @snorder: wie maakt er tegenwoordig nog een backup op cd? Mijn hele iTunes Music Library (+27000 nummers) backup ik dagelijks naar een 2e externe harde schijf…

  Originele cd’s kunnen kapot gaan of gestolen worden – dus ook niet zonder risico.

  Er zijn verschillende DRM-loze download-winkels, playlouder.com verkoopt enkel mp3, warchildmusic.com mp3 en aac (zonder drm), het prachtige bleep.com alleen mp3 en bij wijze van experiment ook soms flac (voor een paar euro extra).

  Het zijn de grote jongens die denken dat ze drm nodig hebben. De kleinere labels met serieuze muziekliefhebbers hebben over het algemeen ook liever geen DRM omdat dat ook een belemmering is voor hun eigen muziekconsumptie.

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  Prepaid-kaart is geen optie in Nederland omdat de muziek juridisch vanuit Luxemburg wordt verkocht. Als de prepaid-kaarten in Nederland in de winkel zouden liggen, geldt er een ander BTW tarief.

  Wellicht zijn hier wel mazen in te vinden, maar Apple houdt het vooralsnog tegen.

 • Profielfoto
  The Podfather

  Pay Pal??

 • Profielfoto
  tennapel

  @Bram: ik hoor het verschil al op mijn autoradio en dat is een baggerapparaat.

 • Profielfoto
  MrPapple

  goeie zet

 • Profielfoto
  TradeMARC

  Maak sinds juni alweer vrolijk gebruik van de click&buy dienst. Geen problemen. Aanmelden ging vlot en makkelijk.

  Bovendien ervaar ik een goede service; Bij een download van een album, waren twee nummers nummers beschadigd. Contact met support leverde een snelle reactie en de restitutie van het gehele album-bedrag op. Goede service dus! Ken cd-shops die duurder en moeilijker zijn.

  Je moet overigens wel door die marketing-zeepbel heen prikken, die ervanaf drupt. Alle album omschrijvingen zijn te positief voor woorden. En de zgn. topdownloads verschillen soms per venster.

 • Profielfoto
  @tje

  ik gebruik click & buy ook al een tijdje en het bevalt mij heel erg goed.

  Krijg netje een email als ik wat gekocht heb en wordt dan van mijn rekening afgehaaldt. Beter kan niet :D Toch zou ik liever een cd in de winkel kopen met een mooi hoesje.

 • Profielfoto
  senzor

  Betaald downloaden van tracks is wel leuk, maar kan natuurlijk niet op tegen echte cd-kwaliteit. Onlangs nog een testje gedaan en zelfs bij mp3 320 kbs (met lame in de beste afstelling) wordt er hoorbaar ingeleverd op de kwaliteit. Overigens: dit hoor je dus nauwelijks of niet op je iPod. Die is niet goed genoeg! Het verschil tussen mijn iBook (zeer goed), eMac (goed) en iPod Mini (goed) is bij beluistering via een kwaliteits koptelefoon of geluidsinstallatie zeer goed waarneembaar. Voor de meetse mensen maakt het allemaal niet zoveel uit en is AAC 128 kbs (iTunes Music Store) prima te doen. Overigens als je een cd brandt van de gedownloade tracks en vervolgens deze terugkopieert naar de computer kun je ongelimiteerd kopiëren… Dan heb je toch geen last meer van drm?

 • Profielfoto
  XyonN

  Ik heb meteen het album “U2 – How To Dismantle An Atomic Bomb” gekocht. Ik hoor het verschil niet zo, ook niet met een kop telefoon. Mijn oren zijn verpest door jarenlang drummen zonder bescherming. Ik kreeg inderdaad netjes een mailtje van Click & Buy én van de iTMS. Beide zijn uitgeprint en netjes in de administratie verdwenen (nee, niet mijn prullenbak ;))

  Ideaal systeem.

 • Profielfoto
  osxgio

  hoe kan ik van ACC naar MP3 , want de CD speler van mijn zoon kan alleen MP3 lezen, is er een instelling die ik mis in iTunes ?

 • Profielfoto
  SanderQ

  Waarom zoveel drukte over kwaliteit? Vroeger kopieerden we grijsgedraaide lp’s uit de openbare bibliotheek op een drie keer gerecycled cassettebandje.

 • Profielfoto
  iStefan

  Al die drukte rond de kwaliteit van AAC. Ik herinner mij een test in één of ander computertijdschrift waarin de geluidskwaliteit van MP3, AAC en originele CD’s ter vergelijking werden voorgelegd aan muzikanten. Enkel Alex Callier (Hooverphonic) die de bestanden door zijn professionele opnamestudio joeg kon de juiste geluidsbestanden aanwijzen. Algemeen werd geconcludeerd dat AAC de beste kwaliteit bood in verhouding tot de bestandsgrootte

 • Profielfoto
  Kimmo

  FirstGate wordt ook bij MSN Music gebruikt en is zow lek als een mandje.

  Muziek downloaden op kosten van een ander
  http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=1001973

  Betaaldienst MSN Music slecht beveiligd tegen fraude
  http://tweakers.net/nieuws/35772

 • Profielfoto
  Slager Korrel

  AAC omzetten naar MP3 kan door in je voorkeuren bij Importeer het gewenste formaat te selecteren. Daarna kan je in je Library nummers selecteren en onder Geavanceerd kiezen voor ‘converteer selectie naar’. iTunes kopieert het nummer naar je iTunes map.
  Offehh, zit dat DRM dan in de weg?

 • Profielfoto
  dr.greenthumb

  Ik snap er de ballen van.
  Wil ik een Firstgate Click&Buy account aanmaken, moet ik daarvoor mijn creditcardnummer ingeven.. ???

 • Profielfoto
  bassmac

  1 beveiligd AAC op cd branden;
  2 importeervoorkeur van AAC naar een van de mp3 kwaliteiten zetten;
  3 cd importeren als mp3.
  Heb je dus een beveiligd bestand voor 5 computers enz, een gewone audio-cd en een mp3 cd in je iTunes. Dus je kan dan doen wat je wilt.
  Ik had trouwens wel de indruk dat het Apple systeem stukken beter was als mp3, dus mp3 kopen is mindere kwaliteit kopen, maar ik begrijp dat AAC ook slechter is als een originele cd??!! Dat valt een beetje tegen.

 • Profielfoto
  Yakke

  @[dr.greenthumb]: ik heb net hetzelfde voor

 • Profielfoto
  J-Styler

  Ik ben er niets mee, het is pas vanaf achttien jaar beschikbaar en daar ik maar gewoon een jongerenrekening bezit van fortis kan ik dus niet downloaden via iTunes…
  Dan wil je al eens legaal gaan…