De iPod en de Universal Dock Adapter

Door: macpro - 13 reacties

Met de introductie van de iPod nano brengt Apple een nieuwe vorm voor iPods op de markt. En al die iPods, met uitzondering van de vroegere iPod modellen en de shuffle, hebben 1 ding gemeen: ze hebben een dock connector om de iPod aan te sluiten op de Mac.

Inmiddels zijn de nodige accessoires leverbaar voor de iPod waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van die dock connector. Denk maar aan de diverse luidspreker sets, waarbij je de iPod in de geïntegreerde houder klikt. Of de Ice>Link om de iPod in de auto te gebruiken. Met een houder voor de “grote” iPod, of de iPod mini.

Maar nu is er dus een 3e vorm gekozen voor de iPod en de accessoire fabrikanten kunnen weer naar de tekentafel. Gelukkig niet om de elektronica aan te passen, maar wel de pasvorm. Kijk maar op de site van Apple naar de nieuwe dock voor de nano. Die wijkt duidelijk af van de docks voor de gewone iPod en de iPod mini.

Om de fabrikanten tegemoet te komen heeft Apple de Universal Dock Adapter (UDA) bij de iPod nano in de doos gestopt. De UDA is een eenvoudig plastic plaatje met daarin een uitsparing waar de nano in kan worden geplaatst. Op de plaats van de dock connector zit een gat in het plaatje waar de connector doorheen zal steken.
De bedoeling is dat fabrikanten hun accessoires aanpassen zodat op de plaats van de dock connector de UDA kan worden geklikt. Hiermee maak je de accessoire dan geschikt voor jouw eigen iPod. En als je een nieuwe of andere iPod koopt hoef je alleen maar de UDA te vervangen om je accessoire te kunnen blijven gebruiken. De verwachting is dan ook dat binnenkort de huidige iPods eveneens voorzien worden van een UDA.


Links de bovenkant van de UDA, rechts de onderkant

Zo’n 20 fabrikanten hebben inmiddels plannen ontwikkeld om producten te introduceren die gebruik gaan maken van de UDA. Hiermee vormt de UDA een alternatief voor de adapters die door onder andere Bose, JBL en Altec Lansing zijn bedacht. In de toekomst hoeven zij alleen nog maar de UDA te accepteren om er zeker van te zijn dat toekomstige iPod modellen zullen passen.
Tenminste, als Apple iPods blijft maken met de huidige dock connector…

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  foobar

  ik volg niet helemaal hoe het moet gaan werken, maar als het werkt, vind ik het geweldig…

 • Profielfoto
  Kjelle_ve

  Het is simpel, ze gaan een universeel slot maken en in elke iPod doos gaan ze een ander stukje plastic steken. Zodat je bij je aankoop van je iPod het juiste stukje hebt om hem in een rand accessoire te steken.

 • Profielfoto
  Haddock

  Kan ik met dit ding ook al mijn iPod-mini dock aanpassen voor de iPod-nano?

 • Profielfoto
  HSL

  @haddock,

  volgens mij wel ja, want er is volgens mij geen aparte dock voor de nano

 • Profielfoto
  GIJay

  dit idee is er eigenlijk al wel even… al die dockjes die je tot nu toe hebt gehad met een dock connecter kon je uitwisselen, als je gewoon ff de moeite deed om het plastieken kapje eraf te prutsen.

 • Profielfoto
  macpro

  @Haddock en HS-L: de nano heeft een eigen dock, die smaller is dan de bestaande docks voor de iPod en de iPod mini. Ombouwen van een dock voor de mini naar een dock voor de nano zal niet gaan, omdat de dock van de mini niet geschikt is voor de UDA.

 • Profielfoto
  Ducboy59

  En de nano lust geen firewire verbinding ….
  Je remote bediening past er ook niet op trouwens.

 • Profielfoto
  McPherson

  Wel met een witte koptelefoon zeker, als je een zwarte iPod Nano koopt?

 • Profielfoto
  Moh


  There are dozens of small, flash-based music players, but I haven’t seen any that combine the nano’s size and features. These features include the relatively large, 1.5 inch high-resolution color screen; Apple’s famous iPod navigation wheel;

  _and the standard iPod connector port_

  which links to numerous iPod accessories. Most flash players have tiny screens that are hard to read, lousy navigation and few or no accessories.

  Volgens Walt Mossberg dus…
  Of die man krijgt betaald om de grootst mogelijke onzin te verkopen zonder dat hij het product heeft gezien of macpro en dit hele artikel hebben het mis..
  Ik snap het niet meer.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En gratis af te halen voor alle eigenaars van eerdere iPods?!! Het enige ECHT handige accessoire voor mijn iPod vind ik trouwens de iTrip – waarmee ik mijn muziek in de auto draadloos op de geluidsinstallatie kan afspelen – of – via tuner – op welke installatie dan ook. En mijn Agent 18 hoesje voor iPod Photo. Ook erg mooi. Maar de meeste speakertjes zijn absoluut rubbish. Alleen de JBL On Tour vind ik mooi – heb ‘m alleen nog niet gehoord en hij is veel te duur. JBL Encounter is trouwens een fantastische geluidsinstallatie voor zowel iMac G5 als iPod.

 • Profielfoto
  macpro

  @Moh: Mossberg en ik hebben allebei gelijk.
  De nano heeft nog steeds de standaard iPod connector port oftewel de dock connector. Maar de vorm van de nano wijkt af van de mini en de gewone iPod. De UDA zorgt ervoor dat je een accessoire aan kunt passen zodat jouw iPod er in past. Of je nou de mini, de nano of de grote hebt.

 • Profielfoto
  error
 • Profielfoto
  Rixt anna

  Ik snap niets van die dockadapter :S Hoe moet je hem gebruiken? Moet je hem laten staan (hij blijftn iet staan) en waar is hij goed voor? Kan iemand helpen……