Column: Hoe redden we de Appledag?

52 reacties

In One More Thing #9 hebben we een kritisch beeldverslag gemaakt van de 102e Appledag in Nieuwegein van stichting Klokhuis. Op deze dag kunnen donateurs in contact komen met elkaar en met de vrijwilligers van de stichting Klokhuis. Daarnaast kunnen ze hardware laten nakijken, de Klokhuishelpdesk raadplegen, supplies en oude Appletjes kopen.

Stichting Klokhuis is al meer dan vijfentwintig jaar actief en heeft een trouwe schare donateurs. Zoals uit One More Thing #9 blijkt, merk je echter dat de belangstelling voor de Appledag, die vier keer per jaar gehouden wordt, tanende is. Doordat de laatste Appledag zo dicht op de zomervakantie gepland zat, was het erger dan anders, maar de trend is duidelijk neerwaarts.

Sommige mensen denken dat alleen kritiek leveren te makkelijk en niet constructief is, daarom wil ik in deze column een aantal suggesties doen hoe de Appledag van stichting Klokhuis nieuw leven ingeblazen kan worden.

Update: ook op het Forum van MacFreak wordt inmiddels naar aanleiding van deze column druk gediscussieerd over de toekomst van de Appledag.

Wat bleek is dat de Appledagen vooral bezocht worden door oudere Applegebruikers die nog niet heel erg vertrouwd zijn met internet. Voor deze doelgroep, die de komende tijd waarschijnlijk kleiner zal worden, heeft de Appledag een onmiskenbare meerwaarde. Het zou echter goed zijn als stichting Klokhuis ook de doelgroep van actieve internetgebruikers weer aan zich zou kunnen binden. Hiervoor is het denk ik nodig om de Appledagen meer te diversifieren. Laat ik daarvoor de elementen van de Appledag uit elkaar te trekken en analyseren:

 • ontmoeten van andere Applegebruikers
 • hardware reparatie
 • helpdesk
 • software cursussen
 • supplies, zoals cartridges en blanco dvd’s
 • nieuwe hard- en software
 • oude (hobby) hard- en software

Ontmoeten van andere Applegebruikers
Hoe je het ook wendt of keert, internet zal dit aspect van de Appledag nooit vervangen. Als plek om Applegebruikers te ontmoeten kan ik echter veel leukere plekken bedenken dan het Nieuwegeinse Business Center.

Hardware reparatie
Ook hiervoor is een fysieke plek handig, maar doordat er steeds meer Applecentra in Nederland verrijzen, staat er druk op deze dienstverlening. Maar een gratis reparatie van een oudere, niet onder garantie vallende, mac is natuurlijk nooit weg.

Helpdesk
De helpdesk staat absoluut onder druk van internet. Er zijn inmiddels verschillende prima Applefora op internet waar je heel gericht in kunt zoeken naar medelotgenoten en hun ervaringen en oplossingen. Het support- en discussiedeel van Apple blaast hier ook een flink partijtje in mee. Daarbij is het prettig dat, als je een probleem hebt, er directe ondersteuning is en dat je niet een kwart jaar hoeft te wachten op de eerst volgende Appledag. Maar in internet zit ook een kans voor Klokhuis: Stel je voor dat elke klokhuisdonateur een klokhuisvrijwilliger in zijn of haar ichat-contactpersonenlijst heeft staan. Je organiseert een aantal iChataccounts met een rooster. Achter één account zitten dus meerdere vrijwilligers. 24 uur beschikbaarheid is misschien wat te hoog gegrepen, maar directe ondersteuning vanuit iChat, getypt, in spraak of in beeld… Wie wil dat nou niet?

Software cursussen
Volgens mij een van de USP’s (Unique Selling Point) van de Appledagen. Laagdrempelig, goedkoop en goed voor mensen die minder bedreven zijn in het zelf uitvinden van programma’s. Eén cursus kan meerdere Appledagen meegaan en misschien is het interessant om naast Apple en Klokhuis ook andere bedrijven cursussen te laten geven. Dan kun je een groter aanbod krijgen, zonder dat het een te zware wissel trekt op de vrijwilligers.

Supplies, zoals cartridges en blanco dvd’s
Het aanbod van supplies op de Appledag is te klein om de moeite van het reizen waard te zijn. Daarnaast verkoopt Albert Heijn inmiddels ook blanco DVD’s en zijn printercartridges prima via internet of lokale winkels verkrijgbaar. Een aanbod dat meer de moeite waard is, kun je vinden op de Mac Expo, die jaarlijks in de Rai in Amsterdam plaatsvindt.

Nieuwe hard- en software
De partij die onopvallend aanwezig is op de Appledag, maar ontbreekt op de Mac Expo is merkwaardig genoeg Apple zelf. Wanneer stichting Klokhuis zou ‘inpluggen’ op de Apple Expo met een Lounge waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, dan wil Apple misschien wel prominent op de Mac Expo in de Rai aanwezig zijn.

Oude (hobby) hard- en software
Hiervoor zijn websites als eBay, tweedehandsmac.nl en marktplaats.nl bij uitstek geschikt. Het aanbod op de Appledagen is te beperkt voor mensen die gericht op zoek zijn naar antiek. Misschien is het een idee om één keer per jaar een ‘Antieke Appledag’ te organiseren met alleen oude macjes en oude software. Het aantal aanbieders kan dan groter worden, vooral ook wanneer donateurs ook hun eigen museumstukken aan elkaar kunnen verpatsen.

Samenvattend stel ik voor om vier inhoudelijk verschillende Appledagen per jaar te organiseren, waarbij in plaats van de naam ‘Apple’, de naam ‘Klokhuis’ prominent genoemd moet worden.

 • april: Klokhuis gecombineerd met de Mac Expo in de Rai. Klokhuis als ‘plugin’ voor ontmoeting, cursus, helpdesk en hardware reparatie. Lekkere banken en catering. Een rustpunt op de beurs.
 • augustus: Klokhuis Lounge. Ontmoeting, cursus, helpdesk en reparatie op een prettige plek. Bijvoorbeeld goed bereikbaar met uitzicht op de skyline van Utrecht vanuit La Place Marché du Monde boven de V&D in Hoog Catharijne. Horeca is aanwezig en met de huur van een paar vergaderzalen ben je klaar.
 • november: Klokhuis Antiek waar commercie kan handelen en privé personen kunnen ruilen in oude, museale macjes. Parkeergelegenheid dichtbij is hierbij handig. Misschien hoeven we daarom het Nieuwegeinse Business Center niet helemaal de rug toe te keren.
 • januari: Klokhuis Lounge. Zelfde opzet als eind augustus.

Een landelijke gebruikersgroep als Klokhuis verdient een plek in de Applecultuur, maar het moet echt anders dan nu.

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  GuyMac

  Misschien de Klokhuisdagen in aantal verminderen 2 ipv 4 ?

 • Profielfoto
  MrPapple

  Mss moet Macosx.nl gaan samenwerken met klokhuis, ik denk dat de inbreng van Macosx.nl wel nuttig kan zijn.

 • Profielfoto
  ParadoX

  De 2dehands hoek moet terug en zo groot als maar mogelijk.

  Gratis voor donateurs en misschien met een kleine vergoeding per tafel voor niet donateurs (en dan bedoel ik een kleine, en geen 70 gulden (zwart in de knip) zoals ik in het verleden heb meegemaakt!!!

  Dit is een punt dat veel mensen aan trekt, leuke 2dehands hard en software van particulieren!
  Want om een appledealer te bezoeken hoef je echt niet naar de klokhuis dag.

  De Kids afdeling moet ook beter, nieuwere macs en leuke games.

  ahja het is makkelijker gezegd dan gedaan.

  Maar dit is mijn idee… (komaarrr met ald ie kritiek op mijn post:p )

 • Profielfoto
  Triumph

  Leuk idee maar ben absoluut geen voorstander om zoiets als onbereikbaar (lees parkeren zonder kosten) als Hoog Catharije te bezoeken.
  En ik weet het niet zeker maar ik denk dat Stichting het Klokhuis meer heeft te maken met de Blokhoeve om daar maar 1 keer te komen.
  Al hoewel ik wel denk dat de oorzaak dat er minder handelaren komen ook een oorzaak heeft met de kosten van hun standplaats.

 • Profielfoto
  Remon

  Ik zag dat gedoe daar in Niewegein daar
  zou ik nog niet dood gevonden willen
  worden, heel crue gezegd.
  Al dat ouderwetse gedoe iets wat ik helemaal
  niet met apple wil vergelijken. Apple is een fris
  modern merk en dat moet je niet in een gebouw
  houden dat al de nodige jaren meegaat.

  Conclusie: de “klokhuisdag” moet een soort van
  metamorfose ondergaan een verjongerings kuur.
  Zoals al wordt vermeld in de topic. En ik zou ook
  zijn voor 2 keer per jaar.
  Een soort samenvoeging van macosx.nl en klokhuis
  is ook geen slecht idee.

  De eerste is met de apple expo in de rai lounge hoek
  van macosx.nl en klokhuis en de tweede
  de ontmoetings dag van macosx.nl en de klokhuis dag
  ergens centraal en in een modernere plaats.

 • Profielfoto
  Jan met de Pet

  Ik bezocht sedert enkele jaren 4 maal per jaar de Appledag. Echter mijn animo werd steeds minder en ik begon met er eentje over te slaan en nu heb ik er al 3 achter elkaar niet meer gezien.

  De reden is simpel. Er is voor mij niets interessants te zien/beleven. Ik heb geen interesse in 5e hands meuk, geen interesse in supplies (OC en MM zijn dichterbij en even duur), geen behoefte aan helpdesk. Kortom om 15 max 25 minuten rond te lopen (langer heb ik er nooit over gedaan) daar ga ik geen 2 maal 60 kilometer rijden.

  Wat zou ik wel willen zien?

  Nieuwe hard- en software die ik rustig kan bekijken zonder de zachte drang van een verkoper! Speciale aanbiedingen die echt interessant zijn, wel Apple want andere merken koop ik elders. En naast dealers zou zeer zeker Apple himself prominent aanwezig dienen te zijn.

  En hoogstens 2 keer per jaar! En absoluut niet ergens midden in een stad waar ik moeizaam en tegen absurd veel geld kan parkeren. Wat dat aangaat is de Blokhoeve ideaal.

 • Profielfoto
  DJP

  Waarom zetten we geen club op voor nieuwe jonge gebruikers? Ik zit er al geruime tijd over te denken om zoiets op te starten voor de provincie Groningen. Het idee om dat te doen is hier wel es eerder voorgekomen maar daar is nooit verder mee gegaan.

 • Profielfoto
  vanzetti

  Waarschijnlijk is dit artikel uit betrokkenheid met de Applewereld, goed bedoelt. Maar wat komt het arrogant over zeg.

  Alsof je een formule die al 25 jaar bestaat even aan de kant kan zetten voor iets wat een geheel ander publiek trekt.

  Is niet erg reeel.

  Ik vind de Appledag inderdaad best wel oubollig, maar dat vind ik de “gewone” computerbeurzen net zo goed. Wat er in dit artikel gebeurt is er een heel ander evenement van maken. Wat de oorspronkelijke doelgroep niet meer aanspreekt, en die verlies je dan dus weer.

  En ik weet niet in hoeverre de schrijver van dit artikel de Appledagen echt heeft gevolgd, maar volgens mij worden er al sinds jaar en dag speciale bijeenkomsten georganiseerd op de dagen, waarin op diverse punten echt diep wordt ingegaan. Ik kan me bv een zeer uitgebreide uiteenzetting van MACOSX herinneren, toen dat nog in de steigers stond.

  Jp

 • Profielfoto
  Esquare

  Dit soort beurzen zijn volledig uit de tijd, net als postzegels verzamelen. Er kan steeds meer ‘gewone’ randapparatuur aan Macs worden gehangen, dus kun je beter naar een ‘echte’ computerbeurs gaan om op koopjes te jagen. En de rest vind je via internet duizend keer makkelijker.

  Over het sociale aspect van die driemaandelijkse bijeenkomst van nerds zal ik maar zwijgen. ;)

 • Profielfoto
  Rini

  Denk dat het inderdaad over aan het raken is. 4 x per jaar is vrij veel voor een rommelmarkt. Misschien 1 keer per jaar, en dan groots aanpakken. Dan wel naar eindhoven beurs gebouw… en de grote appeltjes erbij.. ook een tweedehands hoek (geen troep bakken). Kinder hoek waar je smorges de kids stort, en savonds weer ophaalt.. je stalt er wat imacs uit je zet er een kleuboek op en voila.
  Gewoon wat professioneler dan in nieuwegein.. Zoals eerder beschreven, ik wil daar ook niet dood gevonden worden. Maak er wat moois van… groot.. groter grootst. Daarmee trek je mensen.. wat advertenties… Die site van klokhuis ook schrappen en opnieuw opzetten:)

  (bijvoorbeeld).

 • Profielfoto
  RoberT

  LOL, ik kwam er ook vaak op de Klokhuisdag, (oeps) Appledag, maar Macosx deed de deur dicht, ik kreeg toen gratis van Apple bij mijn aankoop van Macosx, iChat, en vanaf dat moment was de Klokhuisdag (oeps) Appledag voor mij overbodig…………….:D sorry….

 • Profielfoto
  maceddy

  Internet en andere beurzen hebben heel veel overgenomen van de Appledag.
  Vroeger MOEST je erheen voor een kabeltje voor je Mac, tegenwoordig is het allemaal universeel dus is het niet meer verplicht….
  Net wat Esquare zegt inderdaad.

  En is het niet een universeel product dan is er tegenwoordig een Apple winkel redelijk in de buurt of er is het internet…

  Moet zeggen dat de maker van dit bericht wel goeie punten heeft….
  Helaas…. ???

 • Profielfoto
  Scriptkipje

  Lol deze kip wil soms best nog wel eens levend gevonden worden op de KlokhuisKoopjesdag hoor.

  Leuke frisse ideeën brengt iedereen trouwens in, als jullie nu allemaal donateur worden van de stichting, dan zit het met de toekomst van Klokhuis wel goed! :p

 • Profielfoto
  roy

  Mijn probleem was dat het in nieuwegein was. Met bus en de trein reizen voro zo’n dagje. Geen zin in. Laat het in utrecht zelf zijn of Den Haag ofzo

 • Profielfoto
  macpro

  Ik bezoek de Appledag pas sinds een jaar of twee en heb er dankbaar gebruik gemaakt van de leuke aanbiedingen voor mijn oudere Macs. Maar inmiddels heb ik die aanbiedingen niet meer nodig, want ik heb zo’n beetje alles al. Blijft als enige reden voor mij over: het ontmoeten van mede Maccers. En toch even snuffelen of er wat leuks is te vinden.

  De uitstraling van “de beurs voor het kabeltje” is echter onvoldoende om nieuw bloed naar de Appledag te trekken. Apple is zelf druk bezig met de doelgroep uit te breiden via producten als de iPods en de Mac mini. Die mensen moet je warm maken voor de Appledag en proberen naar Nieuwegein te lokken. Maar voor hen valt er op dit moment weinig te beleven.

  De verkopers met beige Macs en accessoires horen eigenlijk ook niet meer thuis op de beursvloer. Hoe leuk het ook is om die Macs van weleer weer te zien, ze zijn voor de iPod en Mac OS X generatie een vreemde eend in de bijt.

  Een mogelijke uitbreiding zou kunnen zijn dan mensen zelf demonstreren wat ze allemaal met de Mac doen. Niet in een grote zaal, maar gewoon op de beursvloer zelf. Dan krijg je ook meer directe informatie uitwisseling en dat levert naar mijn mening toegevoegde waarde voor de bezoekers.

  Of een “Speakers Corner” waar iemand een stelling over Apple (gerelateerde) producten kan roepen, zodat er een discussie met het publiek ontstaat.

  En Apple zelf moet zich eigenlijk heel hard schamen. Het heeft een paar Appledagen gekost voordat ik in de gaten had dat het Apple zelf was die daar met een stand stond. Want dat was nergens te zien. Terwijl Apple net de mensen naar de beurs kan lokken. Want hoe vaak is er nou in Nederland een beurs waar Apple aanwezig is? Laat zien dat je er bent!
  Gooi elke beurs een iPod in een loterij om mensen naar de Appledag te halen.

  En dit forum had natuurlijk allang een stand op de Appledag moeten hebben. Met een paar kratten appels, zodat we ons motto van de lounge waar kunnen maken: “Gratis vers sappig appeltje bij binnenkomst.”

 • Profielfoto
  iAgree

  Ik vind het allemaal erg belerend klinken en vraag me eigenlijk gewoon af waar men zich mee bemoeid.

 • Profielfoto
  snipper

  Hoewel ik maar een paar keer op de Appledag in Nieuwegein geweest ben, voel ik me toch aangesproken door deze oproep. Ik ben het eens met posts zoals die van Esquare: Zo’n dag is niet meer van deze tijd.

  De serieuze Mac gebruiker heeft trouwens nooit maanden gewacht tot er weer eens een Appledag was, om daar dan z’n Mac te kunnen laten repareren.

  Maar de oplossing lijkt me duidelijk: Die IS er namelijk al. Kijk maar eens naar wat er boven in je URL balkje staat..

  Hier vind je antwoorden op je technische vragen. Nieuwtjes over ‘all things Mac’ vinden. Hier kun je iemand anders helpen, wat leren of je amuseren. Dit IS de nieuwe Mac gemeeschap – en hij is springlevend! :D

 • Profielfoto
  himac

  Klokhuis wordt “gelijd” door een groep vastgeroeste Apple kenners uit de jaren 80. Dat is heel lang geleden uit vervlogen tijden joh. Men kan zich niet vinden in de ouwe troep met OS9 en ouder die daar nog verhandeld wordt.

  Het is tijd dat deze ouwe kliek opstapt. Ze hebben de kans laten liggen, hoog tijd voor Apple van deze tijd. Dat is hip etc. Allang geen klokhuis meer die zijn allang ter ziele. Niet willen redden dus! RIP

 • Profielfoto
  janvanes

  Met het huidige economische klimaat en de benzineprijzen vind ik het niet meer dan logisch dat ook de Klokhuisdag een ‘dipje’ kent. Dat hoeft nog niet te betekenen dat Klokhuis alles fout doet. (Ook niet dat ze alles goed doen, overigens)

  Alle ideeën over beursdeelname van Apple, Klokhuis en MacOSX.nl klinken leuk, maar gaan er een beetje aan voorbij dat een beurs veel geld kost.

  – De Blokhoeve is niet goedkoop, maar waarschijnlijk toch nog veel goedkoper dan de RAI. Denk ook alleen al aan die 6 euro RAI-parkeergeld.
  – Apple Nederland krijgt stomweg GEEN budget van Apple Europe voor beursdeelname in Nederland.
  Als Apple op de Klokhuisdag staat, dan is dat het resultaat van veel goede wil bij Klokhuis, en bij de vrijwilligers van Apple (die daar waarschijnlijk ook onbetaald staan).
  – Apple concentreert zijn Europese beurs-budget op de Apple Expo Parijs – die betaal jij als Nederlandse Apple-koper dus eigenlijk mede!
  – Als Klokhuis, of MacOSX.nl op de MacExpo willen staan, zal hen dat waarschijnlijk toch stevig geld gaan kosten.

  Overigens staat Apple de laatste jaren wel “echt” (met een dure stand) op de MacExpo’s Keulen en Londen – ondanks die Europese oekaze “één Apple-beurs voor heel Europa”. Waarom krijgen ze het daar wel voor elkaar?

 • Profielfoto
  alexbak

  niet via macosx.nl . pfff wat een stomme en saaie pod(video)cast (vanaf deel 1tot 9 )niet grappig echt zooi en troep zullen we maar zeggen!!

 • Profielfoto
  Anoniem

  MacExpo is wel wat groter opgezet dan een klokhuisdag. Dus ik kan me voorstellen waar Apple prioriteiten legt om zichzelf te presenteren. Daarnaast is het imago van kabeltjes- en floppies in kartonnen dozen inderdaad wat achterhaald. Maar er is blijkbaar nog steeds een publiek voor, dus waarom niet.

 • Profielfoto
  wannabe steve

  Blokhoeve is een zeer ouderwets gebouw, en die thema-dagen lijken mij ideaal!

 • Profielfoto
  XyonN

  Ik ken stichting Klokhuis alleen van horen en zeggen, maar verders nooit op zo’n dag geweest. Als ik het goed begrijp is dit de Mac variant op de HCC dagen, zeg maar. Ik begreep ook dat ze een blad uitbrengen, laat de mensen daar maar eens fors voor betalen, zorg dat je naam op andere macbladen voorkomt, dan krijg je meer naamsbekendheid voor donateurs etc.

  Inderdaad, Stichting Klokhuis kan gewoon overleven, als ze het internet was meer zouden gebruiken. En misschien kan MacOSX.nl of Macwereld.nl daar goed bij helpen, gezien de ervaring met internet.

 • Profielfoto
  CR_technologies

  Wat veel jonge mensen zou trekken is nieuwere Mac-spellen goedkoop aanbieden i.p.v. € 45,-. Dat gebeurde vroeger wel, toen er nog mensen kwamen. Nu zijn er bijna alleen maar oude (waar steeds minder vraag naar is) en nieuwere (die je toch wel in de winkel kunt vinden) kabels, randapparatuur en softwarepakketten.

 • Profielfoto
  Tuvok

  Ik ben er zelf nog nooi geweest, maar mijn collega gaat al meer dan 12 jaar naar de Apple dag. Maar elk jaar minder. Hij geeft aan dat het altijd maar hetzelfde is en zo langzamerhand wel gezien heeft. Ik kom zelf ook op dagen, onderandere een linux dag en een startrek dag. Daar hebben ze elke keer een ander thema om het boeiend te houden. Misschien is dit ook een idee voor de Apple dag om met thema’s iets te gaan doen. en dan twee keer per jaar ofzo.

 • Profielfoto
  robbie8

  Erg goede actie dit draadje, want de Klokhuisdag kan inderdaad wel nieuwe impulsen gebruiken.

  Misschien wel even goed om je te realiseren dat Klokhuis helemaal op (volgens mij steeds minder) vrijwilligers draait.
  Dus reacties zoals himac: lekker negatief uit de hoek komen over iets waar je zelf niets aan doet komt wel èrg makkelijk over.

  Ikzelf ben al jaren donateur, maar merk ook dat m’n belangstelling duidelijk tanende is en ga zelf inmiddels ook minder vaak.
  Af en toe staat MacHouse er nog met erg goede aanbiedingen (en dan scheelt het echt honderden euro’s) en Mail-a-Mac komt ook nog wel eens goed uit de hoek, maar daar kan zo’n dag natuurlijk niet alleen op draaien.
  Heb zelf een paar keer een lezing gevolgd, maar vond het niveau meestal te laag. Volgens mij wel prima voor beginners en gemiddelde gebruikers.

  Misschien zou het MacOS X.nl team Klokhuis moeten benaderen zodat de krachten gebundeld kunnen worden? Geen idee of daar animo bij jullie voor is.
  3 of 2 keer per jaar zou waarschijnlijk op de korte termijn helpen maar een vernieuwende aanpak zou natuurlijk veel meer zoden aan de dijk zetten.

  Een paar suggesties:
  – een lounge lijkt me een prima idee, past ook meer in deze tijd.
  – een betere locatie, de Blokhoeve is te massaal en teveel een depri hal.
  die nieuwe locatie zou niet eens duurder hoeven zijn, zeker omdat hij
  toch wel wat kleiner zou kunnen.
  – Oud en nieuw scheiden, dus een apart ‘antiek’ gedeelte met OS 9/Beige
  Macs
  – Alleen aanbieders die met aanbiedingen komen die de moeite zijn, dus
  geen ruimtevulling met spullen tegen winkelprijzen.
  Dan weet je als bezoeker ook zeker dat je niet voor niets komt…

  Lijkt me trouwens prima dat het inde omgeving Utrecht blijft, anders wordt het vanuit uithoeken van het land wel erg moeilijk te bereizen.
  (ik zit trouwens in Den Haag, maar pleit absoluut niet voor het hier naar toe halen)

 • Profielfoto

  En ook ik kom niet meer naar de Klokhuis-dag. Is er een iCal-kalender waar ik me op kan subscriben? Ik vergeet het vaak.

  De lokatie is inderdaad matig. Geen daglicht en daar hou ik wel van.

  Ik ben Nederlander genoeg om een rommelmarkt leuk te vinden, maar dat was vooral in de ‘beige-tijd’ zinnig. Nu ben ik er meer op gericht om de beige zooi kwijt te raken aan de verzamelaars zodat er complete collecties bestaan. Als er nieuwe Macs in onderdelen te koop zouden zijn dan zou ik wel gaan denk ik. Zelf heb ik nog een witte iBook met kapot scherm die ik er mooi in onderdelen kan verkopen en ik zoek nog een goed scherm voor mijn 15″ PowerBook (die heeft deuken en knippert soms). Ik hou Marktplaats ervoor in de gaten, maar ik heb het te druk om er actief achteraan te gaan. Zo’n dag helpt om het even hoog op de agenda te plaatsen.

  Het museale aspect is wel leuk, maar nota bene op zo’n dag lukt het niet om de hele Apple geschiedenis op tafels te kunnen zien om langs te lopen. Voornamelijk veel dozen met kabeltjesmeuk die 10 jaar geleden leuk was om te kopen.

  Er was nog wel een tijd dat ik bij het kopen van spullen van genoemde sites afsprak op de Klokhuis-dag. De verkoper ging er toch al heen, dus was het handig om daar af te spreken. Bespaart verzending of bij elkaar langs gaan. Maar door de teloorgang van de Klokhuisdag kan je daar ook niet meer vanuit gaan.

  We hebben al geconstateerd dat er meer Apple-winkels bij zijn gekomen in het land en dat de lokatie niet aantrekkelijk is. Waarom niet combineren? De Klokhuis-dag ‘on tour’, op gratis lokaties bij de Apple-winkels. Een leuk excuus om even een dagtripje te maken naar een ander stuk van het land ook en anders wacht je gewoon tot de tour bij je in de buurt neerstrijkt. Alle dagen bezoeken is inderdaad niet meer iets van deze tijd lijkt me.

  Wat een belangrijke reden lijkt om zo’n dag wel te bezoeken is een uitgebreide demonstratie van nieuwe apparatuur. Bijvoorbeeld die EyeTV zou ik graag eens opgesteld willen zien staan. Een versie met satelietschotel, eentje aan de digitale kabel, werkt het met Digitenne etc. Niet zinnig voor elke dag in de Mac-winkel, maar op de speciale Klokhuis dag wel. Alleen op zaterdag kan dan niet, openen op zondag op vertoon van ‘lidmaatschap’ is vast wel mogelijk om niet in problemen te komen met de winkelsluitingstijdenwetgeving.

  Trouwens, de plek voor mij om andere Mac-gebruikers te ontmoeten is nota bene de sneak preview op dinsdagavond in bioscoop Kriterion (tegenover de Mac-friendly psychologie faculteit in Amsterdam). Daar ga ik toch al elke week heen en anderen blijken ook professioneel met Mac te werken.

  Kortom:

  – een jaarlijkse ‘museumdag’, met de hele Apple-geschiedenis uitgestald (functionerend) en een eromheen een mega-rommelmarkt waar particulieren gratis kleinschalig kunnen verkopen (op zelfmeegenomen tafel desnoods). Grootschalig, meer dan 2 meter breed, dan wel dokken voor een tafel. Zo kan je er als verkoper voor kiezen om alleen de hete broodjes te verkopen en de meuk in je achterbak op de parkeerplaats te laten en alleen met fotootjes te laten zien of al je kabeltjes enzo noemen op een A4tje. Ik hoop dat het OSX tijdperk dan ook eindelijk aanbreekt. Het is wat mij betreft een ideale combinatie met adverteren op de web-marktplaatsen, als je weet dat je vrijblijvend kan kijken op de Klokhuis dag zelf. Prijzen kunnen dan ook lager omdat het verkopen dan makkelijker gaat. Je hoeft niet naar het postkantoor om iets te versturen, je geeft het ter plekke mee.

  – on tour bij de Mac-winkels langs om de Mac-gebruikers elkaar te laten ontmoeten. In overleg met de winkelbaas kan er dan extra uitgepakt worden, voor zover de ruimte het toelaat.

  – geen aanwezigheid in de RAI en dergelijke (te duur).

  ook gepost in nl.comp.sys.mac http://groups.google.nl/group/nl.comp.sys.mac/browse_thread/thread/2e3803fe3e2805b2/d52a24e6c35f0b2b#d52a24e6c35f0b2b

 • Profielfoto
  Slagroom

  Als ze maar niet als suffe gebruikersgroep tussen alle andere suffe gebruikersgroepen komen te staan. Die loop ik altijd voorbij…

 • Profielfoto
  Rickje

  Er is te weinig beleving. Men biedt daar alleen maar zijn oude 2de hands troep aan waar weinig aan is. En als klokhuis nou al die stomme iMacjes G3 kan weghalen en G4/G5 plaatst met(Recente/Goeie) games erop… dan is het in ieder geval veel leuker voor de jongeren mensen. En Klokhuis geeft altijd demonstraties in een aparte zaal. Met hun jubileum dag deden ze dat gewoon in zaal 1. Het was toen veeeeeeel drukker en veel gezelliger! Veel beter dus!

 • Profielfoto
  AppleFlap

  @Rickje, die iMacs heeft stichting klokhuis er niet neer gezet

 • Profielfoto
  Rickje

  :O Wist ik veel! Ik denk: een aantal klokhuis donateurs zit daar, dus zal klokhuis wel achter die iMacjes zitten… Niet dus!

  Wie dan wel? Van mij mogen ze allemaal weg! :angry:

 • Profielfoto
  ganondorg

  ze moeten wat boeierende dingen doen zoals een soort kansspel of in iedergeval iets met het de bezoekrs want ej begint je er ergt te verevelen als je alles al gezien denk te hebben.

 • Profielfoto
  pike

  Het lijkt mij een beetje vicieuze cirkel er komen minder mensen , dus minder stands, dus minder mensen. Inderdaad staat deze wat stoffige dag in schril contrast met het avant garde imago van Apple. Daarentegen is de mac beurs in de rai weer zo gelikt dat je de vloer afglijd. Misschien moeten we het klokhuis een handje helpen en daarmee de vicieuze cirkel doorbreken.

 • Profielfoto
  brabant

  In plaats van praten over anderen lijkt het me beter te praten tegen anderen. Neem contact op met de mensen van Klokhuis en leg hun wat zaken voor.
  Hier een beetje alles af lopen zeiken is niet echt chique.
  Klokhuis heeft volgens mij al jaren lang velen geholpen op wat voor manier dan ook. Ook ik ben donateur, maar kom zeker niet elke keer.
  Het blijft een goed streven iets voor Macgebrukers te orgaiseren.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Wat mij betreft ga ik voor de Apple Nederland lessen over het OS X .. en de Apple nieuwtjes. Ik zou niet weten waar iemand, voor 30€ Klokhuis-lid zijn per jaar wel zo’n drie uren op een zaterdag, zoiets krijgt.
  Voor ’n inmiddels 61 jarige een amateur en Apple liefhebber: onvervangbaar.
  Bram E., Apple NL, was en is een hele goede spreker / leraar en ook nog eens Apple van boven tot ….
  De rest van de dag is wat dat betreft niet echt de moeite waard zeker nu Apple weer een stijgend merk is geworden.
  Het sterk verouderde sfeertje, dat vind ik ook, maar die lezing eens in de drie maanden zou ik niet graag missen.
  En de joelende iPod gebruikers, tja daar hoor ik niet meer bij..
  ???

 • Profielfoto
  macmatters

  waneer gaat het klokhuis bestuur welke deel uitmaak van Apple-GG- HCC iets ondernemen op de HCC dagen?
  En anders waneer gebeurd er wat voor apple en macos op de Hobby Computer Club beurs?

  wie wat waneer en hoe en waarom niet?

  Wil je switchen dan heb je toch pc’rs nodig Wel die vind je daar in overmaat helaas nauwelijs mac .

  Doet er wat aan!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Op een HCC dag de hele dag aan onwetenden Apple Mac vragen beantwoorden ? Aan figuren met een stempel op hun bovenarm, een oorring en een biertje in de hand. O Nee !
  Daarvoor ga ik zeker niet in de HCC file staan !:D

 • Profielfoto
  sabine

  Ben zelf een aantal maal in de Blokhoeve geweest. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het in die paar keer achteruit heb zien gaan. Ik ga er naar toe omdat ik dan misschien wat andere mede online maccers tegenkom. Maar die zijn ook schaars aan het worden. Daarbij wil ik nog wel eens kijken daar voor leuke aanbiedingen van de apple dealers. Maar daar blijft het bij.

  Ik zou graag ook wel eens kijken op de seminars/workshops maar die zijn alleen voor leden toegankelijk (ergens begrijpelijk maar creeert ook een drempel). En ik vind de onderwerpen soms niet echt actueel.

  De ruimte wordt te groot voor wat er aangeboden wordt (en deze is al ingeslinkt). Misschien moet je wat meer interactiviteit met de bezoekers doen (en dan ook voor niet-leden). Als je toegang gaat vragen (al is het maar heel weinig) kan je al wat meer gaan bieden denk ik. Toch zou ik het wel jammer vinden als het zou verdwijnen. Want laten we eerlijk zijn de MacExpo was ook niet echt dat je zegt van wow!

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Ik ben het eens met de mening dat de oude beige Macs gewoon niet meer thuishoren op een Apple dag.
  Misschien hard nieuws voor sommige, maar ADB, SCSI, DB-25, serieel en al het Mac OS voor X is zwaar verouderd, men kan gewoon niet in het verleden blijven steken, het is dus niet meer gerechtvaardigd om nog ruimte en tijd voor deze oude spullen te maken.
  Ik snap niet echt dat mensen nog werken met beige G3’s of zelfs 9600s, etc, deze machines zijn zwaar verouderd met hun 7 jaar ouderdom, en het kan er bij mij niet in dat men niet toe in staat was om nieuwere Macs te kopen.
  Ikzelf ga al een tijd niet meer omdat de Appledagen een hoog geitenwollensokken gehalte heeft vanwege de oude spullen.
  Apple is een modern bedrijf en de Power Mac G5 en de iMac. Mac mini, iPod, etc zijn allemaal moderne apparaten.
  Zo’n Appledag moet gewoon en dag zijn waarop nieuwe Macs en randapparatuur worden verkocht, tentoongesteld, gedemostreerd, etc.
  Een Appledag zou ook plaats moeten bieden voor het tentoonstellen van hardware die niet specifiek voor de Mac is gemaakt, maar er wel er mee werken, zoals DVD-branders, netwerk-kaarten, etc.
  Mijn gedachten zijn dat een Apple dag gewoon state-of-the art moet zijn, iPod-nano, G5 en G4’s, Powerbooks, nieuwste software, etc, etc.
  Een Appledag moet gewoon uitademen dat Apple en diens gebruikers modern zijn en met hun tijd meegaan.
  Ik denk dat dan een Appledag meer bezoekers en potentiele switchers trek.

 • Profielfoto
  Josh

  Op een Huishoudbeurs zijn in elk geval verkopers met commerciële training. De stands zijn esthetisch fraai. Wie kijkt wordt benaderd voor een gesprek. Folders alom.
  De Klokhuisdag is de saaiheid zelve in twee ongezellige ruimten. Aanwezig “personeel” loopt achter een langwerpige marktkraam heen en weer, is moeilijk aan te spreken, of heeft voor één klant ontzettend veel tijd nodig. Van wachten raakt het geduld op.
  Ik houd van omloopbare vierkante stands.
  Kramen met keer op keer dezelfde dingen.
  Het ergst meegemaakt een de rug toegekeerde verkoper die langdurig geen enkele aanstalte maakte de geïnteresseerde aan te spreken. Moeten we nog schreeuwen?
  Veel zielige amateurverkopers derhalve.

  Wie de moeite neemt de reis naar de Applebeurs te maken wil graag een voordeeltje vinden. Hard of soft.

 • Profielfoto
  patricko

  Het is ook niet dat die klokhuisdagen hier worden aangekondigd ofzo. Elke keer kom ik er pas achter dat er weer een was als ie net geweest is.

 • Profielfoto
  MacFan55

  Ben ook geweest; ik denk voorlopig voor het laatst. Het sprak mij niert echt aan; bijna geen echte aanbiedingen meer en wat anderen ook al gezegd hebben: alle ingredienten om een museum te beginnen. Ik was op zoek naar een harddisc voor een ibookje: slechts bij 1 stand was zoiets te vinden en dan ook nog in 1 grootte: 80Gb. Verder helemaal niets! Dan ga je inderfdaad eerder op internet zoeken dan op zo’n beurs. Voeg daaraan toe dat ik helemaal uit drenthe moet komen voor zoiets: toch enigszins teleurgesteld. Ik snap best dat Klokhuis zijn best doet, maar misschien kunnen ze toch beter gaan samenwerken met andere onrganisaties. Ik zou niet weten wat ik een eventuele “switcher” voor interessants zou moeten laten zien. Relatief veel oude troep die zo de kliko in kan, en maar weinig echt nieuw spul en bijna niets daar tussenin.
  Open toegankelijke demonstraties van nieuwe hard- en software spreken mij veel meer aan. Laat zien wat het allemaal kan (net zoals op een echte beurs). Ik hoop dat het weer interessant wordt.
  ???

 • Profielfoto
  egter

  L.s.

  Ik mis op de appledagen de mogelijkheid
  om persoonlijk contact op te bouwen.
  Het is gewoon een beurs voor oude en nieuwe spullen.Men komt en gaat weg in de anonimiteit.

  Het straalt geen hobbyclub saamhorigheid uit.
  Probeer eens een dag te organiseren waarbij men zijn eigen systeem kan meebrengen en te demonstreren wat jij met de mac doet en hoe!
  Ik doel op bv netwerk verbindingen, Painting, Muziek maken, video editing etc etc. Een hobby-onderwerp trekt onmiddelijk de aandacht en er ontstaat uitwisseling van kennis en ideeen.

  Groeten Rob

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik ben het bijna met iedereen eens die hier een reactie geeft. Zelf heb ik ooit voor een bedrijf gewerkt dat zelf op de klokhuis dagen stond met meerdere stands. Ik ben verder ook als gebruiker regelmatig gekomen en ik ben een paar jaar donateur geweest omdat ik vind dat het een goede stichting is die goed werk doet.

  Het komt hier misschien een beetje hoogdravend over als iedereen verteld wat ze allemaal fout doen. Maar dat is echter puur opbouwende kritiek. Voor de Klokhuis-organisatoren kunnen er hier goede plannen tussen zitten om een nieuwe draai te geven aan deze dagen.. Mits ze daar zelf natuurlijk belang bij hebben.

  “Ik wil er nog niet dood gevonden worden” slaat de spijker voor veel gebruikers op z’n kop. Ik heb een grote vriendenkring met Macgebruikers, maar helaas durf ik ze niet mee te nemen naar een klokhuisdag vanwege de trieste uitstraling.

  Ik herinner me een verkoper op 1 van deze dagen die tegen een andere verkoper zei; “Vroeger kwamen er nog professionals die wisten wat ze nodig hadden en daar ook wat voor over hebben. Tegenwoordig komt er alleen nog maar klootjesvolk dat alleen komt om te kijken”. Ik vond het als aanwezige klant knap asociaal dat ik hem dat hoorde zeggen. Aan de andere kant had hij wel gelijk. Opa’s en geitenwollen sokken vinden hun weg naar de Klokhuisdagen. De jonge hippe consument waar Apple tegenwoordig zijn zinnen op heeft gezet past hier niet in.

  Ik zie mezelf even als die “hippe jonge consument”, wat zou ik dan willen zien om de moeite te nemen om daar naartoe te gaan?

  Geen professionele seminars, die zijn er al van bijvoorbeeld Adobe zelf. Wel alles wat er in de MacFan staat. Ik wil een stand met alle NIEUWE assesoires voor iPod en Apple computers. Ik wil een laptoptas kunnen kopen. Ik wil tussen software boeken kunnen zoeken. Ik wil spellen en digitale camera’s kunnen kopen. Ik wil zien wat voor nieuws er te koop is.

  Ik wil gebruikers zien die trots presenteren wat ze kunnen met hun Mac. Een illustrator die zijn portfolio presenteerd en een iemand die muziek op de mac maakt en dat ook aanbied. Ik vind de kinderhoek leuk maar ik verwacht ook een aantal draadloze netwerken waar online competities gespeeld worden. Breng je eigen mac mee en doe mee in een tournooi of een vrij LAN game. Ik wil terplekke het spel kunnen kopen dat anderen er ook spelen. Ik wil een amateur zien die zelf stickers print en verkoopt die op iPods en iBooks te plakken zijn. Ik wil dat er iemand zit met een posterprinter waar ik voor 20 euro een poster kan laten printen van een eigen ontwerp. Ik wil dat Apple past binnen het geheel. Ik wil dat het maar 2x per jaar is en ik wil 10 euro toegang betalen. Ik wil software demonstraties zien van software goedkoper dan 200 euro. Ik wil op de hoogte zijn van alles als ik naar buiten loop. Ik wil zien hoe 2 spelers in hetzelfde luchtruim vliegen met een flightsimulator als X-plane op hun mac. De software en de joysticks die ze gebruiken wil ik daar kunnen kopen. Ik wil een commerciele beurs waar ik graag naartoe ga en waar een apple-logo maar 1 kleur heeft.
  Ik ben echter bang dat ik hiermee niet meer in de doelgroep van stichting Klokhuis thuis hoor. Maar wat mij betreft zit hier wel een gat in de markt. Als ik het zo na lees wil ik een MacOSX.nl dag! Jong, snel, eigentijds en eigenwijs. Niet voor de geitenwollen sok van over de 50 maar voor de jonge nieuwe gebruikers die Mac OS X en de iPod koesteren.

  ….

  Wat een lulverhaal.. ik stop er maar mee ;)

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ recoiller: bravo bravo!!! Van alle reacties sla jij de spijker het meest op de kop!:)

 • Profielfoto
  XyonN

  @ recoiller: Je hebt het volgens mij helemaal bij het rechte eind. Als je wilt dat deze dagen overiend blijven staan, zullen ze het roer om moeten gooien.

 • Profielfoto
  ipod92

  Apple is modern en vernieuwend, dan moet de Klokhuisdag dat ook zijn! Maar weinig mensen beseffen hoeveel jonge mac-gebruikers er actief zijn op fora en site’s (ik ben er eentje van)! Als die allemaal naar de klokhuisdag zouden komen, zou het er een stuk drukker zijn! Ik geef recoiller helemaal gelijk! ;) Ga alsjeblieft verder met dat ‘lulverhaal’, ik las net zo lekker :D .
  Ik wil er alleen geen €10 voor betalen, waarschijnlijk koop je toch iets daar. Laten we de prijs een beetje fatsoenlijk houden. €5 is wel mooi. Dan houdt Klokhuis er meer geld aan over zodat ze het wat leuker kunnen maken.

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik ben ook zo een jonkie ipod92. Maar ik ik ga geen geld betalen om daar naar binnen te mogen. Als klokhuis nou beeldschermen kan plaatsen in de zaal met een LAN netwerk. (draadloos maar ook met kabel) Dan kan je je mac mini bijvoorbeeld meenemen (zoals ik:p ) en daar LAN spellen spelen :) Veel leuker!

 • Profielfoto
  mulderd

  @vanzetti:
  Als slechts 1% (Mac gebruikers) komen, die ook op een doordejaarlijkse dag op een HCC beurs komen, is het méér dan geslaagd. Maar op het filmpje, harde cijfers weet ik niet te noemen, is dit niet te zien.

  Het is inderdaad, zo lijkt het wel tenminste, een dag zonder een echte doelstelling. Hierdoor kan je ook niet veel bieden dan een 2e hands markt.
  Een volgende stap voor de organisatie is denk ik vooral wonden likken en hier wat mee doen. Stel het evenement ter discussie binnen je vereniging. Zet een nieuw doel neer en zorg dat men hier enthousiast over is ! Dan kan je ook Apple, die inderdaad innovatief is, vragen om langs te komen met een eigen stand. Het moet wel aansluiten op hun doelstellingen wil je ze kunnen vragen. Maar dat lijkt me wel inherent.
  Één keer per jaar lijkt ook wel voldoende; misschien zelfs wel in de Jaarbeurshallen ten tijde van de HCC. Dan geef je beide kanten een kans om in de keuken van een ander te kijken.

  Ach, genoeg kapiteins om hier wat over te zeggen als je deze draad volgt. (@recoiller: jouw opsomming is ook mijn richting, goed gedaan. 1 opmerking: een halve geitewollen sok staat geweldig om mijn iPod hoor ;-))

  Succes !

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Contact met andere Applegebruikers is altijd goed en handig. De Klokhuissite had ik eerder gevonden dan MacOSX.nl en via die site heb ik twee jaar geleden heel wat (kopieen) van games voor de Mac voor heel weinig geld kunnen bestellen. (want mijn zoontjes vonden ’t maar niks al die games voor Windows en zo weinig voor de Mac!) Dat mis ik op deze site en zou op zo’n dag ook heel goed kunnen: verkoop van hardware, software en vooral (tweedehands) games voor de Mac. Op een Appledag ben ik niet geweest, maar het komt inderdaad wat suf over. Dus inderdaad: verjongen!

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Ik mis HyperCard… :(
  Het uitwisselen van stacks en hoe heetten die dingen ook weer… XTND’s?

  Klokhuis heeft allang de kans gemist ‘mee te groeien’. Dit komt omdat niet alleen Apple zelf het heeft laten afweten een brug te slaan met gebruikersgroepen, maar ook omdat er gewoon weinig ‘vers’ vrijwilligersbloed is.

  Maar goed… MacFan is een community, iPod is een community, SecondHandMac, macosx.nl – etc.. Gewoon eens de handen ineen slaan.

  In paradiso was laatst zo’n iPod nacht. Kijk… dat spreekt toch ook een doelgroep aan? Trek ze erbij, zou ik zeggen.

  Werk aan de uitstraling… Klokhuis heeft nu het imago van een paar ouwe mannen in een buurthuis die over laserwriters staan te praten.

  Met alle respect, overigens. De vrijwilligers verdienen alle lof voor het leuke werk dat ze doen. En dat van die lezingen… dat wist ik helemaal niet!

  Ben blij dat Mac zo’n trouwe schare volgers heeft en de populariteit van One More Thing toont wel aan dat er nog altijd vele fans zijn!

  Maar ja.. tijden veranderen nu eenmaal. Verandert Klokhuis niet mee, dan is het een gemiste kans.

 • Profielfoto
  E.S.Prins

  Ik meen te weten dat Apple van oudsher goed ingevoerd is in de grafische wereld. Wel “even” weggeweest maar nu weer op route.
  Waarom zie of vind ik op de Klohuisbeurs daar nooit iets over.
  De digitale fotografie en video is toch een hot item. Mag ik schatten dat zeker de helft van de bezoekers daar mee aan de gang is. Adobe en Apple, (ondertussen ook Adobe en PC) laat eens iets van je horen en zien.
  Foto’s bewerken, diashows, videomontage etc. voor de Appelaars.

  Bert