Apple levert Mac mini nu al met 1.5 GHz

Door: svreeburg - 47 reacties

Volgens diverse bronnen (Macnn en Thinksecret) levert Apple de Mac mini nu al met een 1.5 GHz processor. Op de doos staat als specificatie 1.42 GHz, maar eenmaal aangesloten blijkt de kleinste Mac op anderhalf GigaHertz te zitten, aldus diverse gebruikers.
Naast een upgrade van de processor heeft Apple de videokaart veranderd in een 64 MB Radeon 9200. Helaas wordt de vaak gewenste Core Image-technologie in Tiger hiermee nog niet mogelijk. In de SuperDrive-versie zit met deze update een 8x Dual layer SuperDrive van Matshita. De harde schijf is ook wat sneller geworden. De schijf draait in plaats van 4200 rondjes per minuut nu 5400. Wanneer Apple dit officieel bekend maakt is niet duidelijk.

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  eerdepeer

  Worden het toch nog kleine monstertjes? :p

 • Profielfoto
  LuniX

  Waarom niet die 9550 dan had de mac mini die damn pixel shaders 2! :angry: Al heeft dat ding 32 mb, ik wil pixel shaders 2!

 • Profielfoto
  Tjeerd

  Vet cool wreed man…nu weet ik dat er eentje komt met een 64MB videokaart, straks wordt het pas aantrekkelijk om een mini te kopen

 • Profielfoto
  thomdebom

  nu maar hopen dat er in de pb 12″ die ik heb besteld ook zo’n leuke verassing zit…

 • Profielfoto
  Paetor

  ik help het je hopen thomdebom:P

 • Profielfoto
  arneblk

  Nu opzoek naar een “oude” mini in de aanbieding:p

 • Profielfoto
  Neowave

  Beetje lullig dat ie CoreImage nu nog niet trekt en de eMac wel.:p

 • Profielfoto
  Ldd-tje

  64 mb 9200 videokaartje, 5400 rpm voor de HD, 8x Dual Layer,het gaat de goede kant op, toch nog maar even wachten op de volgende upgrade.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  @ Ldd-tje

  Als je wacht tot infinity dan heb je altijd een beter Mac Mini

 • Profielfoto
  inod3

  sjiiiit, heb ik net een mooie Dell gekocht.. :p

 • Profielfoto
  dfI*)#HN$@(*_)$U#JHEN#U@P$(#@Halert('hi');

  euh……..de prijs blijft hetzelfde hoop ik?

  En wat gaat er veranderen voor de 1,25Ghz? Ook hetzelfde?

 • Profielfoto
  H@roldBeer

  ik kan geen plaatjes zien…
  Heeft iemand dat?

 • Profielfoto
  Pink Grapefruit

  1.25Ghz gaat naar 1.33Ghz…
  Hoorde alleen dat Apple dit als een soort stiekeme upgrade zou uitvoeren waarbij er op de doos gewoon de oude specs staan. Dit om op die manier eerst de oude mini’s nog te kunnen slijten. Ik geloof dit eigenlijk niet, maar goed. Pas als alle oude mini’s uit de voorraden en het kanaal zijn zullen ze officieel geupgrade worden.

  ‘Bron’: http://www.thinksecret.com/news/0509macmini2.html

 • Profielfoto
  JobKuipers

  Dat had ik hier: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=58121 vanacht ook al gepost. Het eerst kwam ik het tegen op http://www.tuaw.com

  Groet,
  Job

 • Profielfoto
  koen

  Op Macnn stond de volgende link: http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=25517. Even scrollen naar MacMini, en let vooral op het buildnummer van OS X.

 • Profielfoto
  Sachin

  Let op als je koopt: niet alle Mac mini’s hebben deze update. Omdat Apple hun voorraad zou kunnen uitverkopen melden ze nog niet welke versie je krijgt. Op de doos staan de minimum specificaties maar het kan evengoed een nieuwer model zijn!

 • Profielfoto
  iDuck

  Ehm… tja:) Niemand die nu nog genoegen neemt met minder. Dus of de doos openen en vooral aanzetten voor de koop of wachten… kan lang duren dan voordat de oudere modellen erdoorheen zijn :D

 • Profielfoto
  foobar

  nou nou…. 80Mhz sneller….
  alleen die videokaart, cdrom en hd maken natuurlijk wel iets uit…

  ik heb weer eens te vroeg gekocht…:p

 • Profielfoto
  JvR90

  me2 :sealed:

 • Profielfoto
  Maccessory

  Ik ook, de mijne is net twee weken oud. Ach boeie, je kan wel aan de gang blijven…

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Teleurstellende upgrade, ik had veel liever een ATI Radeon 9550 of 9600 met 64mb vram gezien in zo’n nieuwe Mac mini, een ATI Radeon 9200 heeft te weinig paardekrachten, en geen Core Image (o.a rimpel effect in Dashboard)

 • Profielfoto
  foobar

  aan de andere kant blijft het natuurlijk een betaalbaar “kennismakings-product”…

 • Profielfoto
  JvR90

  vergelijkbaar met de powerbook ???

 • Profielfoto
  scab

  té vergelijkbaar met de powerbook…

  maar ook dat schept hoop!

 • Profielfoto
  macmickey2

  ??? We hebben het nog wel steeds over een Mac Mini. Wil je meer zal je een zwaarder systeem moeten kopen. Ach ja hoe heet dat ook alweer? Voor een dubbeltje op de 1ste rang???;)

 • Profielfoto
  dirk_w

  Powerbook update lijkt mij nu wel zo eerlijk… ???

 • Profielfoto
  japser909

  Superdrive van Matshita :p in normale mensen taal is dat een dvd brander, maar ach dat zijn “we” niet he ?;)

 • Profielfoto
  pxa270

  > Ach ja hoe heet dat ook alweer? Voor een dubbeltje op de 1ste rang

  Je bedoelt voor vijfhonderd euro op de eerste rang. Voor veel mensen is een computer geen impulsaankoop, ook de Mac Mini niet. Het is een duurzaam goed dat minstens een paar jaar mee moet gaan. Het kost zo veel als een wasmachine of een goede koelkast, dus het is volstrekt begrijpelijk dat je het meeste waar voor je geld wilt hebben.

  Als in de komende tijd veel software gebruik gaat maken van CI is GPU-acceleratie wel zo pretting, vooral omdat er geen mogelijk om de GPU ooit te vervangen in de Mini. 9550’s of fx5200’s die CI versnellen zijn niet bepaald high end te noemen.

  Apple kiest vaak bewust de strategie om hun lager geprijsde producten kunstmatig af te knijpen om hun markt van lucratievere producten te beschermen. Als aandeelhouder zou ik mij prima kunnen vinden in een dergelijke strategie. Als consument een stuk minder.

 • Profielfoto
  Len

  Waarom heb je in godsnaam een high end GPU nodig als Quartz Extreme al werkt op een Radeon 7000 kaart?

  De computer is bedoeld voor de non-gamer. Een 9200 is eigenlijk al overkill voor kantoor en mediawerk. Safari, iMovie, iWork en Photoshop zullen er echt niet sneller door lopen.

 • Profielfoto
  XyonN

  Het wordt tijd dat we weer met zijn allen op een typmachine gaan werken.
  Het valt mij op dat een hoop mensen lopen te piepen op een NIET-merkbare 80 Mhz, terwijl een typmachine volstaat voor wat de meesten doen.

  Koop een mac gewoon, gaan ze upgraden? Jammer, kan je weten, want zo gaan die dingen nu eenmaal. Das al jaren bekend. Beetje naïef om te denken dat je met een “duurzame” aankoop niet al verouderd spul koopt.

 • Profielfoto
  tonie

  Ik heb net twee weken geleden een macmini gekocht. Lang over nagedacht en toch gedaan. Ik ben teleurgesteld in de snelheid waarop hij werkt (Ik kan mij de overstap naar intell plotseling goed voorstellen). en nu flikt apple ook nog dit onaangekondigd. Ik vind Apple niet meer een fijn bedrijf.

 • Profielfoto
  fantamas


  Apple is door de huidige voorraad heen maar wil geen nee verkopen, dus leveren ze wat ze wel hebben in afwachting van een echt nieuw model.

 • Profielfoto
  pxa270

  Het probleem is just dat ze nog niet door hun oude voorraad heen zijn. Apple heeft al tegen eWeek bevestigd (zie macrumors.com) dat ze stilletjes nieuwe modellen leveren zonder dit op de doos of website te vermelden. Het is erg onwaarschijnlijk dat ze nog steeds zowel oude als nieuwe modellen produceren, dus wat er nu van de band in de fabriek rolt zijn nieuwe modellen zijn. De meesten krijgen nog steeds de oude modellen geleverd, dit is dus gewoon voorraad dat ze nog hebben liggen. Als ze officieel de nieuwe modellen aankondigen en op de website zetten, kunnen ze de oude voorraad natuurlijk alleen nog kwijt met korting, vandaar dat ze de update nog even stilhouden, dan krijgen ze er nog de volle prijs voor.

 • Profielfoto
  tonie

  Gaan we met zijn allen ook nog zitten verzinnen waarom apple het op deze manier doet? kom op nou toch.. Het is afzetterij, verlakkerij, zand in de ogen strooien, verbloemen, verzwijgen, naive mensen een loer draaien, gebruik maken van de onwetendheid van onze “minder computerkundige medemens”.
  Het is een slechte zet van Apple, en als de 1.42 32vram machines binnen enkele weken in de uitverkoop gaan verwacht ik op zijn minst een forse excuusbrief van apple voor diegenen die zo dom, onwetend en naif waren om bij apple te kopen. Het geld dat ze blijkbaar zo belangrijk vinden mogen ze houden. Ze verdienen aan mij geen cent meer.
  Ze hadden toch ook gewoon alles kunnen verkopen tot het op is. Nieuwe aankondigen, en die dan in de schappen leggen? Deze vorm van verkopen verdient geen schoonheidsprijs. Het ontneemt de consument zijn keuzevrijheid. blablaetc…

 • Profielfoto
  Sambo

  Ze verkopen toch altijd al MacMini’s met een verouderde processor? Dat maakt hem zo goedkoop.

  Waarom maakt iedereen zich nu zo druk om welke processor er inzit? Hij is verouderd en dat blijft ie! Als je dat niet veel uitmaakt koop je een mac Mini omdat je voor weinig aan de slag wilt. Zij die hier zitten te zeuren hadden beter een G5 kunnen kopen.

 • Profielfoto
  tonie

  oke, je gaat naar een winkel, legt 739 euro op de balie. Draait aan een groot rad van avontuur en maakt kans op een macmini 1.5 64 vram of 1.42 32 vram. Als je gedraaid hebt kun je niet meer terug. En zelfs dit zou nog eerlijker zijn dan de loer die ze ons nu draaien.

 • Profielfoto
  Edwin

  tonie,

  Ook ik heb er lang over gedacht (9 maanden) maar wil de stap nu, na 5 jaar Linux, wagen zodra het 1.5 Ghz topmodel officieel wordt aangeboden op de Apple Store. Kan je aangeven waarom je teleurgesteld bent in de snelheid?

 • Profielfoto
  tonie

  Ik werkte al jaren op een dual G4 450 MHz en had gedacht dat bijvoorbeeld het maken van een DVD film via iMovie en iDVD Werkelijk sneller zou gaan. Dat lijkt in ieder geval niet zo. Ik heb de macmini in de woonkamer gezet en krijgt constante klachten (buiten de gewoonlijke zoals het moeten gebruiken van drie browsers omdat niet alle sites in 1 enkele browser te zien zijn) van de kids over bevriezen. De macmini zet dan alles heel even stop om iets zwaars te kunnen uitvoeren. Dat kenden we op de dual G4 eigenlijk niet. Maar misschien is het verder iets voor een andere draad.

 • Profielfoto
  Len

  De mini is erg traag als er onvoldoende RAM in zit. Met 512 MB of liefst 1 GB is ie echter zeer snel. En geef mij maar een G4 i.p.v. een Intel :-).

  Voor de rest vind ik het commentaar hier nogal idioot. Sorry, maar Apple heeft netjes op z’n site staan dat je een 1.25 GHz of 1.42 GHz mini met 32 MB VRAM koopt. Krijg je dan een nieuwe versie, dan is dat een meevaller.

  Nu mensen er achter zijn dat ze met een nieuwe versie komen en ook al heeft Apple haar bek niet opengetrokken zullen en moeten ze die nieuwe versie hebben ook al betalen ze gewoon nog voor de oude. Het wordt hier gewoon omgekeerd:
  “oke, je gaat naar een winkel, legt 739 euro op de balie. Draait aan een groot rad van avontuur en maakt kans op een macmini 1.5 64 vram of 1.42 32 vram. Als je gedraaid hebt kun je niet meer terug. En zelfs dit zou nog eerlijker zijn dan de loer die ze ons nu draaien.”
  Ho even, Apple verkoopt officieel gewoon nog 1.25 en 1.42 GHz modellen. Jouw schuld als je Apples specificaties negeert en een 1.5 Ghz model verwacht omdat er op een of andere internet site staat dat je die zou kunnen krijgen.
  Ja, natuurlijk is deze manier van verkoop een beetje vreemd, maar verre van onredelijk. Binnenkort wordt de upgrade gewoon aangekondigd (want dat is *nogmaals* nog niet gebeurd) en dan kun je er zeker van zijn dat je een 1.5 GHz mini krijgt (of beter?).

  Nee, met de ouwe mini was niets mis, dat is een duurzaam machientje. Dat ze na een half jaar met een nieuwe komen, nou ja. Maakt het uit?
  Je moest die ouwe zelf zonodig hebben.
  Natuurlijk is het minder als je net voor een upgrade een mini koopt, want dan had je die ‘betere’ wel aangeschaft, maar om dan maar te zeggen “ja GEEF ons ook die nieuwe want we hebben nu opeens een ouwe Mac” alsof het ding opeens niets meer kan terwijl deze waarschijnlijk nog 5 jaar volledig ondersteund wordt en alsof bedrijven kunnen bestaan door gratis upgrades weg te geven… Tsja, dan had ik na mijn IIfx in 1988 ook niets meer gekocht. Moeten ze dan gewoon geen nieuwe producten meer uitbrengen?

 • Profielfoto
  tonie

  ik wist vorige week nog niet dat ik een week later voor het zelfde geld een computer met een andere, betere, inhoud had kunnen kopen. Ik heb het hier niet omgedraait. Dat heeft Apple gedaan. Verder vond ik dit draaieffect wel grappig om te melden. Ik ben wat verbaast over verkopersperceptie vanwaaruit velen hier de situatie bekijken. Maar ach, mijn kijk wilde ik laten zien. Ik vraag me trouwens af of deze verkoopmethode wettig is.

 • Profielfoto
  Len

  Tsja, je kunt Apple misschien aanklagen omdat ze niet geleverd hebben wat er op de doos staat zonder aan te geven dat dat ‘zou kunnen’. “Ja ik heb @$&#(*! een 1.5 GHz model gekregen en er staat iets anders op die doos, die mot ik niet”.
  Ik ben wel heel benieuwd naar het resultaat van zo’n zaak. Apple ruilt hem waarschijnlijk zonder mokken om voor een oud model dus een rechtzaak zit er niet in, tenzij je ze inderdaad direct op deze manier van verkoop kunt pakken wat ik betwijfel.

  Maar ja, ik vind nog steeds dat het onzin is dat je kwaad bent op Apple omdat ze amper een week later een nieuw model uitbrengen voor hetzelfde geld.
  Natuurlijk is dat erg vervelend, maar wat moeten ze dan? Een maand van te voren de verkoop stopzetten? Het nieuwere model een tijdje duurder maken? Ik zou maar gewoon blij zijn met de mini die je hebt, daar heb je je tenslotte ook op ingesteld toen je dat ding bestelde (ja ik weet het, makkelijk gezegd als je zelf je mini al een half jaar hebt…).
  Bovendien zal die nieuwe mini niet veel sneller zijn. De iets snellere schijf en processor merk je niet veel van, en die 64 MB graphics zijn alleen leuk voor spelletjes.

  De klachten over de snelheid wil ik wel eens horen (plaats eens een bericht). Misschien is er wat aan te doen, want ik vind de mijne meer dan snel genoeg (tenzij je het over computerspellen die zo’n grafisch monster nodig hebben hebt natuurlijk).

 • Profielfoto
  Orson

  Apple heeft het officiel bekend gemaakt volgens eweek.com. Kijk maar http://www.eweek.com/article2/0,1895,1865183,00.asp

 • Profielfoto
  Len

  Nou, ze hebben nog niets bekend gemaakt over het nieuwe apparaat. Ze hebben alleen dit gezegd:

  “Some Mac Mini systems may contain components that slightly exceed the published specifications.”

  En dat was het.

 • Profielfoto
  els

  Ik vind het slordig. Als ik nu een computer koop wil ik weten wat de specificaties zijn. Het lijkt me dat er dan iets van de prijs van de oudere af zou moeten. Als de detailhandel dat niet wil volgen, valt er tenminste voor de consument nog wat te kiezen.

 • Profielfoto
  mrt_r

  ehhh ideetje:
  Als je m standaard besteld krijg je een uit t magazijn, waarschijnlijk nog een 1.42 of 1.25 … als een optie zoals extra ram erin laat zetten dan krijg je een nieuwe versie?

  Apple wil nu niet weer met leveringsproblemen komen te zitten dus terwijl ze t magazijn aan t leegverkopen zijn komt de 1.5 productie op gang en bouwen ze daar voorraad mee op …

  Tis of 3 weken wachten omdat er geen voorraad is of de kans lopen dat je ipv een oud model een nieuw model krijgt… wat kiezen we als apple consumers?

  tis ook nooit goed;)

 • Profielfoto
  mmaa

  Precies, Tonie volgens mij zit je een beetje te gallen, maar het gaat nergens over vind ik.

  Want je vergelijkt een 1.42 met een 0.45 ghz model en je klaagt dat die tragere bak sneller is. En je klaagt dat je niet die 1.50 model gekregen had. Maar dat zal je niet eens merken die extra snelheid!

  Waar je overduidelijk last van hebt is gewoon het harde schijfje van de Mini – die is gewoon ontzettend traag in vergelijking met een goeie 3.5″ harddisk uit een echte PowerMac.

  Maar de snelheid waarmee het geheugen en de videokaart en de PowerPC G4 van de Mini opereert is helemaal niets mis mee.

  Overigens is de mini een heel stuk sneller als je 1 GB RAM erin zet, dan hoef je nooit te wachten.

 • Profielfoto
  mmaa

  Ik moet zeggen, 64 MB VRAM is wellicht een goeie upgrade voor de Mini.
  Ik heb de mijne nu 1 maandje, ik had ook liever 64 gehad in plaats van 32, maar je kunt niet op alles blijven wachten….

  De mini bevalt ZO goed dat ik stellig binnen het jaar al op de Dual G5 zit trouwens…. of een snelle iMac!:)

  Want ik denk dat 64MB VRAM goed is met het werken op hoge resoluties op mijn Mini, zodat animatie acties / Expose enzovoorts vloeiender gaan.
  Het is nu zo dat het boven de 1400×1050 85 Hz – millions of colors – toch vaak niet helemaal vloeiend gaat (niet zo belangrijk maargoed)