Adobe transitie

20 reacties

Voor heel wat software fabrikanten staan er drukke tijden voor de deur. Hun software moet namelijk compatibel gemaakt worden met Mac OS X voor Intel processors. Dit is niet zo’n eenvoudige klus zegt Adobe CEO Bruce Chizen in een interview met CNET.

Volgens Adobe zal het maanden werk vragen om hun complexe software opnieuw te compileren en te testen. Het zal waarschijnlijk wachten zijn tot eind 2006 of begin 2007 alvorens Adobe Creative Suite uitkomt voor de x86 versie van Mac OS X. Apple heeft er rekening mee gehouden dat grote fabrikanten met complexe software niet van de ene dag op de andere dag de transitie van PowerPC naar Intel kunnen verwerken. Daarom zal Apple pas in 2007 hun professionele lijn van PowerMac’s uitrusten met Intel processoren.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Granny Smith

  Hop naar de 3Ghz;)

 • Profielfoto
  Brims

  Die pakket draaien toch ook al op Intel. machine’s?

 • Profielfoto
  chatsmit

  Nee, deze draaien maar voor de helft…;-)

 • Profielfoto
  jan jansen

  Is een leuk virus ook zo makkelijk om te zetten?

 • Profielfoto
  Buzz

  Het complete interview fragment dat over Apple gaat is nog korter dan bovenstaand nieuwsbericht:

  CNET: Let’s talk about Apple Computer. What is the early word about moving Mac apps over to work on Intel-based systems? Not so easy?
  Chizen: No, it’s not…If you look at most testing cycles, that’s three or four months until the product’s out. You can’t just turn a switch and get a MacTel product…and Steve knows that.

  CNET: So when do you think Adobe will be ready to take Photoshop to MacTel?
  Chizen: I haven’t given a date yet…there’s just a lot of work to do.

  En dan kletsen ze verder over Windows Vista. Wat hij dus eigenlijk zegt is dat test cycli van de CS eigenlijk altijd enkele maanden kosten. Zo’n test cyclus voor een nieuwe Intel Mac versie zal niet anders zijn. Ze hebben het ook over maanden, niet over de 16-28 maanden die het nog duurt voordat we over 2007 spreken! Er staat ook verder niks over een tijdstip van de nieuwe CS of Intel PowerMacs. Dus ik zou graag nog weten waar die conclusies dan vandaan komen…

 • Profielfoto
  Esquare

  Er is blijkbaar iets veranderd, want elders bij news.com (http://news.com.com/2100-1046_3-5844899.html ) citeren ze uit datzelfde interview:

  Adobe CEO Bruce Chizen recently met with CNET News.com to discuss his company’s acquisition of Macromedia and changes he sees in the technology world. During the interview, he offered insights into Apple Computer’s switch to Intel chips.

  Q: I wanted to get your take on Apple’s switch to Intel. How difficult is the process of migrating apps from platform to platform?
  Chizen: Steve (Jobs) likes to trivialize the process and make it seem easy, but moving the apps over is not that easy…Getting over to MacTel is work. I think in the long run it’s going to be great because what the users will get is better performance…and greater value. At Adobe, we tend to optimize for Intel today on the Windows side. The fact that we’ll be able to optimize for Intel cross-platform will make it even better for us.

  Q: What are the early returns from the people doing some of the work with the developer market? Not that easy, is it?
  Chizen: It’s not that easy because you have to compile the app, you have to test it. If you look at most testing cycles, for any complex cycle, for any complex product, that’s three or four months until it’s out. You just can’t turn a switch and get a MacTel product–and Steve knows that.

  Q: So, when do you think that Adobe will be ready to take Photoshop?
  Chizen: I haven’t given a date yet, I’d be surprised if we did a MacTel only release. I think you’ll find us doing what we did with OS X, which is to enhance the product and support the new environment at the same time. If you look at our product cycles for products like Photoshop and Creative Suite, they tend to be in the 18- to 24-month cycle, which means that you’re talking about either Q4 of ’06 or Q1 of ’07.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Adobe is een commerciele onderneming. Ze brengen geen gratis intel-update uit. Ze wachten bewust tot CS3 marktrijp is. Dat wordt dus begin 2007 en dat is dan hun intel switch.

 • Profielfoto
  Sixer

  Mathematica hadden ze anders met “een paar uur” draaiend op Intel..

 • Profielfoto
  aaike

  Microsoft Office zal ook wel een betalende upgrade zijn… Programma’s als Mathematica worden in XCode ontwikkeld, daar ging het allemaal vrij vlot. Programma’s van Adobe en Microsoft worden vermoedelijk in CodeWarior bijgehouden daar kan je momenteel echter geen vakje aanvinken voor een universal binary…

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ook Maxon gaf al direct na de aankoniging van de overstap aan dat ze een goeddraaiende versie van Cinema 4D op de Macintelbox hebben lopen. Het kan dus wel…

 • Profielfoto
  Granny Smith

  zou adobe dan core image gaan gebruiken in toekomstige versies voor de mac… ik hoop van wel… dat moet een enorme performance boost zijn :D

 • Profielfoto
  robbie8

  @ Sixer: Maar Mathematica was waarschijnlijk al met Xcode gemaakt.

  Ik heb aan die laatste Keynote van SJ dan ook het gevoel over gehouden dat hier sprake is van koppelverkoop: iedereen aan de Xcode…

 • Profielfoto
  Gezellig

  En in de winter van 2017 komt Quark met hun Intel versie uit. Weet je nog hoe lang het duurde voordat ze een OSX versie hadden? Dat heeft ze zoooo veel marktaandeel gekost. En nu kan de laatste Quark-programmeur het licht uit doen.

 • Profielfoto
  AntiHero

  In alle eerlijkheid leek dat alles wel te mooi om waar te zijn natuurlijk. Hop, vakje aanvinken en klaar zo. Intel ready. Nou, niet dus. Maar dat wist iedereen met een half stel hersenen.

  Het beeld echter dat Jobs op de laatste keynote heeft laten hangen is echter dat van aanvinken en klaar. Kijk, hop Mathematica, klaar zo.

 • Profielfoto
  Buzz

  Geen enkele grote cross-platform applicatie (zoals Adobe CS, Mathematica, etc.) wordt natuurlijk enkel alleen in XCode ontwikkeld. Simpelweg omdat je in XCode geen Windows programma’s kan ontwikkelen. Nog veel belangrijker dan het gebruik van XCode is het gebruik van goede cross-platform software-onwikkelings standaarden. Al de interactie met het besturingssysteem, en al helemaal al de interactie met de CPU architectuur moet eigenlijk zoveel mogelijk los staan van de programma-onderdelen die het andere werk doen. Ik denk dat ze hier bijvoorbeeld bij Mathematica erg goed in zijn, en dat de transitie hen daarom makkelijk af gaat. Bij Adobe hebben ze daar blijkbaar wat meer moeite mee, en daarom duurt het bij hen wat langer. Maar ook Mathematica zullen ze natuurlijk eerst nog uitgebreid (waarschijnlijk ook maandenlang) moeten testen voordat ze de Intel versie de deur uit kunnen doen.

 • Profielfoto
  AntiHero

  @Buzz_D:

  Precies.

 • Profielfoto
  Esquare

  Kortom: wie afhankelijk is van Adobe, Quark en meer van die zaken, hoeft niet vóór 2007 aan de MacIntel te denken. En als je zeker wilt zijn dat alle kinderziekten eruit zijn… ???

 • Profielfoto
  Buzz

  Hier is nog een korte column van de O’Reilly website over dit onderwerp:
  http://www.oreillynet.com/pub/wlg/7715?CMP=OTC-13IV03560550

 • Profielfoto
  EL Mystica

  En in de zijkant staat een link naar een andere apple-affaire :

  http://news.com.com/Mac+Mini+offer+quickly+dropped/2100-1042_3-5845443.html?tag=st.pop

 • Profielfoto
  PureLogic

  @gijsraggers
  Die kans zit er dik in ja. Ben benieuwd of ze Adobe CS3 dan ook nog uitbrengen voor PPC.