Sachin
Sachin Nieuws 14 augustus 2005
Leestijd: 1 minuut

Zal Apple de huidige Intel CPU’s ook gebruiken voor de Intel Mac’s?

Het grote voordeel van de G4 processor ten opzichte van de G3 is het gebruik van AltiVec dat ontwikkeld is door Apple, IBM en Motorola. Het antwoord van Intel was destijd de SSE2 instructieset en in de nieuwste Intel en AMD processors wordt ook SSE3 gebruikt. SSE zorgt o.a. voor een verbetering van de floating point operaties binnen een processor.

De developer versie van Mac OS X voor x86 processoren maakt gebruik van SSE3 voor het draaien van onder andere Rosetta. Nu blijkt uit documenten van Apple dat het bedrijf zich niet enkel zal toeleggen op SSE3 extensies.

[textquote]SSE3 is an optional hardware feature on MacOS X for Intel. If you wish to use SSE3 features, you must detect them first, similar to how you are required to check for AltiVec.[/textquote]
De reden waarom Apple niet zuiver kiest voor SSE3 is evident. Enkel de nieuwste en dus duurste Intel processoren ondersteunen deze instructieset. Op dit moment bevatten de Intel Pentium M en Celeron M geen SSE3 extensies. In de toekomst zal dit veranderen maar Apple kan niet de laatste nieuwe Intel processors gebruiken voor de eMac, iMac, iBook en Mac mini. Hierdoor zou de prijs van Mac’s stijgen i.p.v. dalen of gelijk blijven. Apple zal hier rekening mee houden en de x86 versie van Mac OS X waarschijnlijk ook optimaliseren voor SSE2.

Behalve de kloksnelheid, het aantal cores en het aantal processoren zal ook de instructieset het grote verschil bepalen tussen de high-end en consumenten Mac’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.