Wine voor Intel Mac’s

15 reacties

Door gebruik te maken van Wine zijn enkele ontwikkelaars erin geslaagd om een aantal Windows programma’s te laten werken op de x86 versie Mac OS X.

Wine is een openbron implementatie van Windows bovenop X Window System en Unix waarvoor men geen Microsoft code gebruikt. Dit laat de ontwikkelaars van Wine toe om het programma gratis ter beschikking te stellen aan de gemeenschap. Om Wine te gebruiken heb je een x86 gebaseerde Unix, Linux, FreeBSD of Solaris versie nodig.

Apple ondersteunt al het X Window System via X11 voor Mac OS X en met de overstap op Intel (x86) processors zal ook aan het tweede vereiste criteria voldaan worden.

Alhoewel veel Windows programma’s nog niet niet stabiel of zelfs helemaal niet werken onder Wine opent dit een brede waaier van mogelijkheden voor de toekomst. Net zoals X11 een laag is waarin je Unix programma’s kan gebruiken zal ook Wine een laag zijn maar dan voor Windows programma’s.

Op het forum van het OSx86 Project is informatie te lezen hoe aan de slag kunt met Wine op een Intel Mac. Er is ook een screenshot gepubliceerd van mIRC onder Mac OS X.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  LuniX

  Arme onwikkelaars van DarwineX, al dat werk voor noppes.

 • Profielfoto
  Jello

  Welkom virussen, spyware to Mac, niet??

 • Profielfoto
  TRML

  Ik zou niet weten welk Windows porgramma ik nu op een Mac zou willen draaien ??? ???
  Ik snap ook niet waarom iedereen dat zo graag zou willen, er is genoeg software voor de Mac, ik heb die Windows rommel er niet bij nodig. :angry:

 • Profielfoto
  markclausing

  een aantal windowsspelletjes doen het dan ook. lijkt me een nuttige ontwikkeling!

 • Profielfoto
  XBL

  @Jello: Spyware en virussen kunnen weinig aanrichten op een systeem dat, los van enkele programma’s, volledig verschilt van Windows. Een register, waarin wat settings veranderd kunnen worden, bestaat niet. De directory structuur weikt volledig af en hoogst waarschijnlijk zal het ook nog wel enkele wijzigingen in de programmatuur vereisen, wil de spyware werken in Wine.

  Wel is het zo, als de spyware zich enkel ‘in’ het programma nestelt (voor zover dat mogelijk is), het wel in die windows programmatuur kan belanden.

  Maar direct bang zijn dat je Mac nu opeens toegankelijk is voor virussen en spyware, hoef je niet te zijn. OSX beschikt namelijk over meerdere security layers, waardoor het doorbreken van één van die lagen, nog niet betekend dat het systeem besmet is (daarvoor moeten alle lagen doorbroken worden).

  En ik kan me wel enkele programma’s bedenken, die ik wil draaien, TRML. Voornamelijk games die werken onder Wine en stabiel draaien, zou perfect zijn.

  Jochem

 • Profielfoto
  Esquare

  Spaart de software-ontwikkelaars in elk geval een hoop moeite: hoeft er geen Mac-versie meer gemaakt te worden. Stoppen ze gewoon Wine erbij. :sealed:

 • Profielfoto
  Chasnam

  Niet alles negatief zien..

  meerdere apps voor windows draaien dan ook , vrij beveiligd eigenlijk moet je zeggen, want via wine heeft het programma ook enige restricties, EN zoals reeds gezegd, de virussen en worms voor windows nestellen zich zeer vaak in het register, wat mac inderdaad niet heeft.

  Maar inderdaad, ik denk als je tegen veel mensen die twijfelen om over te schakelen naar mac later zal zeggen : ja maar je kan die programma’s via wine meestal echt wel draaien hoor.. Is helemaal niet zo moeilijk.. Dan zullen sommige mensen veel sneller switchen..

  Nu ja, we zien wel wat de toekomst brengt, de kans is klein dat ik me er mee ga bezig houden, ik hou m’n windows bakje wel voor windows apps..

 • Profielfoto
  ivan.roos

  Eindelijk MSN met webcam voor Macintosh!

 • Profielfoto
  TRML

  @XBL: Ik snap werkelijk niet waarom iedereen hier zo opgewonden raakt van het feit dat je in de toekomst misschien Windows programma’s kan draaien. En zoals je al zegt kan jij er wel genoeg opnoemen die je zou willen draaien. Nou ik kan er geen een verzinnen. Maar noem er dan eens één waarvoor er geen Mac versie beschikbaar is, en dan bedoel ik geen games. Ik vind het wel hypocriet dat iedereen hier altijd loopt te schelden op Windows gebruikers, maar zelf wel Windows programma’s wil gaan gebruiken. Ik word al helemaal kriebelig als ik een Windows programma interface zie, laat staan dat ik er mee zou moeten werken. En als je dan zo nodig een hele lijst met Windows programma’s kan opnoemen die je wel zou willen gebruiken, wat doe je dan met een Mac, koop dan gewoon een PC met Windows erop. Ik ben blij dat ik GEEN Windows programma’s kan draaien :D , anders had ik nu misschien wel met een PC gewerkt :angry: :sealed: Gebruik een platform gewoon met zijn eigen software. Wedden dat er nu allerlei tegenwerpingen komen :) .

 • Profielfoto
  GIJay

  Ben het met TRML eens. Iedereen loopt hier elke dag maar te zeiken op microsoft, maar vanaf het moment dat we hun troep zelf kunnen draaien wordt het toegejuigd… :(… ik zou geen programma kunnen bedenken dat ik per se op men mac wil draaien dat er nu niet is!

 • Profielfoto
  ishark

  Vogens mij wordt dat hele Wine gedoe net zo’n grote nutteloze flop als Virtual PC: heb je precies nul komma nul aan… Heb momenteel de mogelijkheid win2000 te starten in VPC maar dat gebruik ik alleen uit nostalgie:D
  Ik kan me overigens ook geen windows programma indenken dat ik zou willen gebruiken op m’n bookie :p

 • Profielfoto
  arnoud

  Hooguit zouden mensen die nu een PC hebben met een sloot legale software met iets minder pijn over kunnen stappen op een Intel Mac?

 • Profielfoto
  XBL

  @TRML: Allereerst raak ik niet opgewonden over het feit dat ik straks Windows programma’s kan gaan gebruiken. Ten tweede scheld ik nooit op Windows. Windows heeft zijn te kort komingen en dan doel ik voornamelijk op veiligheid (ik sprak al over meerdere security layers). Ten derde omarm ik Open Source en ben ik voor open standaarden, maar staat gebruiksgemak bij mij vooraan. Kiezen voor Apple is dan het perfecte compromis (ze zijn de beste in gebruikersgemak en hun core is open source).

  En programma’s die ik wil draaien? Grappig genoeg zijn dat allemaal games… maar die mag ik van jou niet opnoemen. Een aantal games draaien al stabiel onder Wine en met Apple op Intel op komst en dus een vergroting van de userbase van Wine, zal hopelijk de ontwikkeling op dat gebied toenemen. Dat betekend dat eindelijk dat ik niet meer Windows hoeft te gebruiken voor een potje Counterstrike (één van de weinige games die ik nog af en toe speel).

  Verder is het zo dat ik wel Windows programma’s wil gebruiken, maar niet het OS zelf. De programma’s zijn goed en vaak zelf voor meerdere platforms beschikbaar, daar ligt het totaal niet aan. Once again, het is het OS wat me tegen staat (en de handelswijze van MS, hoewel Apple ook z’n eigennaardigheden heeft… gelukkig voor Apple dat ze niet in de monopolie positie staan (want man oh man, dan zou het pas erg zijn)).

  Verder nog: ‘zou willen gebruiken’ en ‘moeten gebruiken’ is een groot verschil.

  En nog als laatste: naast mij staat een Windows pc te draaien, simpelweg omdat ik af en toe daar iets op doe, dus ik gebruik beide platforms. Ga dus alsjeblieft niet tegen mij schreeuwen dat ik dan maar Windows moet gebruiken.

  Bovenstaande was niet eens laatste, want ik lees nog die laatste zin van je post: Natuurlijk komen er tegenwerpingen, blij dat je dat door hebt, want je argumenten raken kant noch wal.

  @ishark: Wine bestaat al geruime tijd en wordt gebruik op Linux platforms. Geflopt is het altijd nog niet. Virtual PC noem ik ook niet echt een flop… voor jou is het misschien nutteloos, voor anderen is het de redding omdat zij dat ene kleine programmaatje kunnen missen. Gelukkig komen er steeds meer vervangers, waardoor Virtual PC straks overbodig is.

  Jochem

 • Profielfoto
  TRML

  He Jochem, Jij voelt je wel erg aangesproken he.:( :D

 • Profielfoto
  BigAL

  Microsoft Acces zou ik wel graag op de Mac willen hebben. Om eens een programma te noemen die niet op de mac is. Gewoon omdat “de rest van de wereld” het ook gebruikt.