Security Update 2005-007 zorgt voor problemen

39 reacties

Verschillende websites waaronder AppleInsider en MacNN melden dat de laatste beveiligingsupdate van Apple de ondersteuning voor 64-bit software uitschakelt. Programma’s zoals Mathematica 5.2 die gebruik maken van deze 64-bit extensies kunnen hierdoor niet meer werken. Apple heeft blijkbaar de plank serieus misgeslagen met deze update.

Update: Apple heeft het probleem opgelost. Security Update 2005-007 versie 1.1 (18,2MB) is opnieuw te dowloaden via de Software-update.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Bonte

  En 2 programma’s zijn nu werkloos :p

 • Profielfoto
  Esquare

  Is die komkommertijd nu nog niet voorbij? ???

 • Profielfoto
  PureLogic

  foutje bedankt!;)

 • Profielfoto
  Xserve

  wat een blunder :sealed:

 • Profielfoto
  Sachin

  @ Esquare:
  Dit is wel een belangrijk probleem voor mensen die 64-bit programma’s draaien. Je kan daar misschien mee lachen maar het zou echt niet mogen, zeker niet van Apple en hoeveel programma’s hierdoor niet werken maakt niet uit. Dit is een zware fout.

 • Profielfoto
  AppleFlap

  jah en Apple zou er ook snel iets aan moeten doen:(

 • Profielfoto
  BigAL

  Die security update is wel veilig hoor… “You can’t break what you can’t use” :p

 • Profielfoto
  Elger

  heb em nog niet geinstalleerd…:) altijd eerst ff afwachten (en gewoon te lui zijn om de moeite te nemen de compu te herstarten)

 • Profielfoto
  robbie8

  Tja, de mensen die er problemen mee hebben zijn waarschijnlijk ook wel in staat om 10.4 opniew te installeren en 10.4.2 zonder de laatste Security Update er overheen te halen.
  Wel prettig als nieuws om mensen het eventuele extra werk te besparen natuurlijk…

 • Profielfoto
  RoberT

  Tja, nog effe, dan is het als een PC……… :O

 • Profielfoto
  fvdveen

  Wacht nou maar tot 10.4.3. Dat volgt meestal enkele weken na een Security Update… Dan zal het allemaal wel weer kloppen.

 • Profielfoto
  Esquare

  @larridon: op die snelle G5’s heb je in 20 minuten een archive & install gedaan. Dus voor dat ‘belangrijke probleem’ bestaat een eenvoudige oplossing.

  En hou nou toch eens op met dat ‘zeker niet van Apple’. Het bedrijf blundert al vanaf dag 1 net zo vaak als andere bedrijven, en nog zijn er mensen die hier versteld van staan. :sealed:

 • Profielfoto
  Sad

  Apple blundert wel vaker, alleen ze staan er niet bekend om dat ze patches op patches moeten maken omdat er iets serieus vernaggeld is. Microsoft wel, maar Apple tot op vandaag dus niet.

  Ze moeten toch wat beter testen vind ik.

 • Profielfoto
  Buzz

  Waar ik toch wel verbaasd over ben is dat er blijkbaar maar zo weinig mensen met de 64-bit functionaliteit in Tiger werken. Het is compleet door Apple’s eigen testen heengeglipt voordat ze de update uitbrachten, het duurde ongeveer anderhalve dag voordat ik het bericht van Wolfram in mijn inbox kreeg, en het is ondertussen al weer een halve werkweek verder voordat het onder de algemene aandacht van het Mac-publiek wordt gebracht. Bijna niemand schijnt er last van te hebben. Ik heb op dit forum in ieder geval nog geen concrete problemen gehoord. Is er iemand op dit forum die met 64-bit applicaties werkt?

  Apart is ook dat Wolfram meldt dat Apple de update heeft teruggetrokken terwijl dat niet het geval is.

 • Profielfoto
  Sad

  update: er is zojuist een nieuwe security update uitgebracht die dit oplost.

  en inderdaad, de meeste apps zijn gewoon nog 32-bits dus vrijwel niemand heeft het gemerkt.

 • Profielfoto
  Buzz

  Inderdaad: Security Update 2005-007 v1.1: 18.2 MB
  Is er ooit eerder een v1.1 geweest van een security update?

 • Profielfoto
  Esquare

  @Pliep: Dat het nu toch echt voor het eerst is dat een software-update van Apple iets ‘serieus vernaggelt’ hoor ik al jaren. Dat vernaggelen gebeurde in de dagen van System 7 en 8 namelijk ook al. Blijkbaar zijn Mac-gebruikers niet alleen heel creatief, maar hebben ze ook erg veel last van selectief geheugen en overspannen verwachtingen.:p

 • Profielfoto
  Esquare

  @Buzz_D: Ik ken eigenlijk maar één 64-bit applicatie en dat is Mathematica. Dat is ook niet zo gek, want er zijn natuurlijk maar heel weinig computergebruikers met een G5.

 • Profielfoto
  byrolf

  hmm..

  als ik nu op softwar-update klik via het appeltje in het menu, krijg ik nog steeds versie 1.0. Waar staat die 1.1 dan?

 • Profielfoto
  Sad

  @byrolf: je moet wel 10.4 hebben, en misschien eerst 1.0 installen en daarna weer software update doen.

  @esquare: ik ben van het OS X tijdperk, alles daarvoor is een andere wereld. Je kan Apple natuurlijk niet blijven afrekenen op problemen in System 7 en 8!

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Tjah, iedereen kan al eens een foutje maken en het is wel erg goed dat ze zo snel met een oplossing zijn gekomen voor het probleem.

 • Profielfoto
  Buzz

  Natuurlijk hebben OS X software updates in het verleden ook wel eens bij een groep gebruikers tot problemen geleid. Op het eerste gezicht is hier niets anders aan de hand.

  Maar die problemen in het verleden hadden vrijwel altijd te maken met verborgen foutjes in software van derden, zoals hardware drivers of Safari extensies, die met de nieuwe update opeens wel tot problemen leiden. Daar was op zich geen excuus of herstel van de kant van Apple voor nodig, hoogstens een update van de hardware leverancier of een herinstallatie door de gebruiker.

  Wat hier fundamenteel anders is is dat Apple blijkbaar bij het testen van de update compleet de eigen 64-bit functionaliteit van de G5 en Tiger over het hoofd heeft gezien. Dat is toch een van de features van de G5 en OS X 10.4 waar Apple uitgebreid reclame mee maakt. De hele marketing hype die 64-bit eigenlijk toch wel is (behalve voor een klein groepje wetenschappers die het daadwerkelijk gebruiken) komt hiermee wel vrij pijnlijk aan het licht, ook al is het oorspronkelijke probleem vanochtend al weer hersteld.

 • Profielfoto
  Esquare

  @Pliep: Da’s prima. Maar kom dan niet aanzetten met “maar Apple tot op vandaag dus niet”. De reeks software’blunders’ van Apple gaat lang terug.

  @Buzz_D: Je hebt volkomen gelijk: het 64-bit verhaal was en is voor 99,9 procent van de gebruikers totaal onbelangrijk en dus een reclamestunt. Als er al een punt is waar Apple (onder leiding van Jobs) bijna nooit faalt, is het de marketing.

 • Profielfoto
  Frans T

  Er is alweer een nieuwe update die de problemen verhelpt: versie 1.1. dus het rumoer in het kippenhok kan weer verstommen..

 • Profielfoto
  Rini

  geweldig hoe wij maccers met dit soort blunders omgaan. Sjappo. Goed praten is het toverwoord:)

  Hoe zouden we gereageerd hebben als dit bij microsoft zou gebeuren ?

 • Profielfoto
  kluivers

  @rini: Dan was het in ieder geval een goede invulling van hun marketing campagne geweest: Do something ! Heb je weer wat om over te babbelen.

 • Profielfoto
  Esquare

  ‘wij maccers’?? Zo te zien zijn de meningen behoorlijk verdeeld en voornamelijk negatief. ???

 • Profielfoto
  Bitcrumb

  Helemaal akkoord met Rini, als Apple steken laat vallen, slik dan ff je trots in, en geef toe dat je fout zat. Zo ondergraaf je ook niet je geloofwaardigheid.

 • Profielfoto
  SplendidMac

  Security Update 2005-007 V1.1 is net uitgekomen!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Kan Larridon z’n stukje even aanpassen aan de huidige stand van zaken? (v1.1)

 • Profielfoto
  iAgree

  Ik vraag me af wanneer pro progs als FCP en dergelijke ook eens 64bit gaan worden of zou dat niet veel uitmaken in de zin van snelheids verbeteringen en realtime/render tasks ??

 • Profielfoto
  Bram

  Over van een mug een olifant maken gesporken, tjongejonge. Apple is snel met een update gekomen. Ik vind het ook niet zo gek dat een Security Update niet goed wordt getest, want zo’n update moet snel verschijnen, anders krijgen we van dezelfde mensen hier te horen: “Die Security Updates schieten ook niet op! Als MS dat zou doen was iedereen al gehackt en stonden jullie ze uit te lachen”.

  Wat ik destijds erger vond was dat bij een update van Panther firewire-harddisks het ineens niet deden. Daar kwam niet snel een oplossing voor. Kennelijk heeft Apple wel van haar fouten geleerd.

 • Profielfoto
  Boskabouter

  Vreemd dat er nu niemand van jullie zegt dat ze hun fout snel hersteld hebben nu die nieuwe herstelde update er is……

 • Profielfoto
  iAgree

  Netjes dat ze de fout zo snel gevoonden en hersteld hebben he trouwens .;-)

 • Profielfoto
  luukwagon

  ach, ik ben al lang blij dat apple zo vaak updates uitbrengt. Kun je van windows niet zeggen volgensmij?

 • Profielfoto
  Buzz

  djdata: Ik geloof dat op dit moment 64 bit geen (of weinig) snelheidsverbetering met zich meebrengt. Het voornaamste voordeel van 64 bit in de combinatie Tiger+G5 is volgens Apple’s website de hoeveelheid adresseerbaar geheugen. Met 32 bits kan je maximaal 4 GB (ongeveer 2^32) aanspreken, met 64 bits is dat die 4 miljard in het kwadraat, dus praktisch oneindig. De pro-apps van Apple zijn wel erg CPU-intensief, maar lang niet zo geheugen-intensief dat 64-bit noodzakelijk is.
  Een ander voordeel zou zijn dat je in 64-bit wiskundige berekeningen nauwkeuriger kan doen met dezelfde snelheid, omdat je minder last hebt van afrondfouten. Die nauwkeurigheid van 32-bit berekeningen is voor Apple’s pro apps ook waarschijnlijk al ruim voloende.

  Boskabouter: Ik vind het trouwens ook erg netjes dat het zo snel hersteld is! Maar een compliment over dat ze het zo snel gevonden hebben krijgen ze van mij niet, want ze hebben het uiteindelijk niet zelf gevonden, dat hebben ze hun klanten laten doen!
  ;)

 • Profielfoto
  iAgree

  Duidelijk buzz_d dank je wel voor de heledere en korte uitleg;-) .

 • Profielfoto
  Peach

  Onder het rijtje ‘nieuwe spreekwoorden’: De plank misslaan:p

 • Profielfoto
  timo

  Ik heb na de update opeens dat de shockwave plugin (flash) is verdwenen in safari.. Hoe kan dit? Net nieuwe installer gedownload van macromedia maar die geeft een library error aan…

  ???