Mac OS X op een PC? (update)

101 reacties

Update: Op verschillende nieuwssites en forums verschijnen er berichten dat de x86 versie van Mac OS X effectief draait op gewone computers. Blijkbaar is men erin geslaagd om de beveiligingen van de development kit te omzeilen. Meer informatie hierover valt te lezen bij onze collega’s van Hardmac en in het forum van Concrete Surf.

Orgineel bericht: De x86 versie van Mac OS X 10.4 die meegeleverd is met de developer Mac’s zou behalve op een gewone Pentium 4 computer ook werken met AMD 64 processors. Hoewel we nog niet zeker zijn of deze verhalen correct zijn hebben sommigen al video’s gepubliceerd op Internet.

Hier kan je een filmpje bekijken waar Tiger werkt op een Intel Pentium 4 2,8GHz. Er is ook een video verschenen van Mac OS X 10.4.1 op een PC met AMD Athlon 64 processor. Zo te zien loopt alles erg vlot. Het is moeilijk om te zeggen of dit een echte of vervalste video is. Wie wil kan het fimpje hier bekijken.

Mac gebruikers hebben nog geen reden om ongerust te worden. Het is niet omdat de developer versie van Mac OS X werkt op een gewone computer dat de definitieve versie met ingebouwde beveiligingen ook zal werken op een PC.

Beide AVI filmpjes kan je niet bekijken met QuickTime. Je kan de video’s downloaden door hier en hier te klikken met de rechtermuistoets en te kiezen voor “Download gekoppeld bestand”.

Informatie hierover is beschikbaar op de OSx86 Project website.

Reacties

101 reacties
 • Profielfoto
  xkrprtl

  Laat maar komen. Ik zeg: gooi open voor alle systemen. UNIX, AMD, Intel maakt allemaal niets uit. Zolang het maar draait. Concurrentie voor MS, beter voor iedereen. Men moet weer innovatie-gericht gaan werken. De gunsten van de gebruiker zullen weer belangrijker worden dan de aandelen. Oude tijden zullen herleven.

  Trouwens… een echte Maccer kiest toch voor het ‘hele produkt’.

 • Profielfoto
  himac

  De link van de 2de download file klopt niet.

  die link moet eindigen met .avi en niet .av

  Edit: heb de filmpjes gedownload, en me venstertje in quicktime blijft ZWART :angry:

 • Profielfoto
  himac

  Helemaal mee eens: open gooien zodat de markt eens een vrije keus heeft. Zul je zien dat Apple heel wat OSX-versies zal verkopen. ipv hardware

 • Profielfoto
  Hobbes

  Beide AVI filmpjes kan je niet bekijken met QuickTime.

  beter lezen jong.

  Opstart schijf: Darwin1 ???

 • Profielfoto
  tennapel

  Ik dacht dat de developer versie alleen werkt op speciaal geprepareerde Powermac’s met een DRM chip op het moederbord? (zie ook: http://daringfireball.net/ )

 • Profielfoto
  Atagonis

  Ja hallo nu mag er zekr wel over gepost worden, en tegen mij zeggen dubbel post en illegaal.

 • Profielfoto
  PureLogic

  @tennapel

  Dat klopt. Volgens mij kan Mac OS X niet eens op een AMD CPU draaien omdat deze SSE2+ niet ondersteund, iets wat voor de x86 versie Mac OS X essentieel is (geloof ik).

  Dit staat in het nfo bestand:
  3. This has been extensively tested on various hardware configurations, ?€??
  ? but you WILL NEED a SSE2+ enabled CPU to run this on. Also, this has ?€??
  ? *NOT* been tested, and not expected to work on AMD CPU’s.

 • Profielfoto
  Mattnh

  DiVX?
  Filmpjes doen het hier wel.

 • Profielfoto
  big al

  Atagonis, SPUIT ELF! Als je hier iets over te zeggen hebt, ga dan aub naar http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=662089#662089 ! :p

 • Profielfoto
  martijnG

  http://x6.putfile.com/videos/a6-22016332084.avi

  dan kun je het filmpje wel bekijken met quicktime

 • Profielfoto
  Mc Erik

  Wat denken jullie dat er met MacOSX.nl gebeurt als al die Windoos-gebruikers toegang krijgen tot OSX.
  Vragen zijn nooit dom?
  Nou, dan wel!!

 • Profielfoto
  Atagonis

  @big al
  stelletje grapjassen

  @Purelogic
  nee je hebt geen sse3 meer nodig kan al volledig gekraakt worden. En die tpm chip is ook al min of meer gekraakt.

 • Profielfoto
  Tuffi

  nou, op een van de 2 filpjes gaat het heel erg langzaam allemaal, mss heeft degene het dan wel voor mekaar gekregen, maar echt het kunnen gebruiken ??? (terwijl het wel gewoon een 2.8 Ghz pentium 4 was)

 • Profielfoto
  kvaruni

  @PureLogic: zelf de Sempron reeks ondersteund SSE3, dus SSE2 zal wel geen probleem zijn.:)

 • Profielfoto
  Hobbes

  lijkt me toch wel vals hoor.

  Zie opstart schijf: darwin1
  draait op Darwin.

 • Profielfoto
  Len

  Wow, wat is dát traag! Te vergelijken met mijn 266 MHz iMac waar Tiger m.b.h.v. XPostFacto opstaat, een 400 MHz G3 is al sneller.

  Het is wel grappig dat men probeert om OS X op een ‘normale PC’ te draaien. Ik denk alleen dat Apple nooit een PC versie uit moet brengen omdat:
  – Apple geen hardware meer zal verkopen (waarom zou je?). Dit is al eerder gebeurd met de mac-klonen.
  – Apple afhankelijk is van andere bedrijven (er moeten drivers geschreven worden!)
  – de betrouwbaarheid dan gewoon weg is, ze moeten immers hun OS afstemmen op enkele duizenden mogelijke configuraties en zullen hun tijd moeten besteden aan het schrijven van drivers (of dacht je dat bedrijven die zelf wel maakten zoals voor Windows?)…

  Dus laat ze maar kraken, zolang die officiële universele x86 versie er maar niet komt.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Deze mensen willen zo graag osx op hun pentium bakken draaien. Is er geen goed alternatief op het PC platform? Windows is toch goed? Bijna iedereen draait dat. Als zoveel mensen iets gebruiken dan moet het wel goed zijn toch? Ik snap het niet!

 • Profielfoto
  Hobbes

  Je snapt het niet?? Nou 50% van ons DNA is gelijk met dat van een fruitvliegje. het zal dat deel zijn dat bij die mensen omhoog komt zeker ;)

 • Profielfoto
  fistkikker

  @Guggenheimer::D

 • Profielfoto
  Rini

  heb hier ook die developers uitvoering.
  Maar draait dus niet zonder cracks op een P4 of welke ander systeem ook.

  heb hem op tig soorten machines getest, overal wel de zelfde foutmelding…. (3)..:)
  Dus zoals apple hem uit levert kan het dus niet:)

 • Profielfoto
  rutgerz

  Guggenheimer is oprecht verbaasd:)

  ontopic:

  Misschien is het technisch wel mogelijk om OSX op andere dan Apple hardware te draaien maar ik zie het niet gebeuren dat Apple ooit een OS gaat bouwen voor andere dan Apple computers. Tenzij het bedrijfsdoel verandert, Apple opgesplitst wordt in een hardware- en software bedrijf en ze in Cupertino zoiets hebben van: kom, we helpen onszelf om zeep.

  Apple heeft nu een marginaal aandeel wereldwijd maar het bedrijf is financieel wel gezond. OSX uvrij uitbrengen zou zakelijke zelfmoord zijn.

 • Profielfoto
  Tigertail

  zag ik nou (bij het eerste filmpje) bij system profile intel powerpc staan?

 • Profielfoto
  .pixr

  ik weet niet wat ik er allemaal van moet denken, de hele situatie van OSX op pc geeft me geen goed gevoel.

  je ken t het wel dat gevoel “het begin van het einde”. ???

 • Profielfoto
  Apfel

  Een zelfbouw mac, ik zie dat wel zitten….:p

 • Profielfoto
  xkrprtl

  @Appearance: Dat kan nu al.

 • Profielfoto
  domien

  nou dan krijg je zeker zulke rotzooi als een pc met een zelfbouw mac met allemaal hardware die niet bij mekaar past

 • Profielfoto
  Kyokushinkai

  Er zijn misschien wat hackers die OSX op een pc draaiende krijgen, maar de gewone huis tuin en keuken computeraar krijgt dat echt niet voor elkaar. Ik zie er dus niet extreem veel gevaar in, tenzij die hackers zelf een soort van gekraakte versie van OSX uitbrengen.

 • Profielfoto
  Hugo

  wat dan dus uiteraard gebeurd… ;)

 • Profielfoto
  PnP

  Ik geloof niet dat het op termijn vrijgeven van OSX zelfmoord voor Apple zou betekenen. Het voornaamste probleem is het missen van goede alterntieven voor bepaalde software (mis vooral een alternatief voor Excel), want als Apple MAC OSX vrij geeft zal dat het einde zijn van de support van Micorsoft. De dalende verkoopcijfers van hardware zulleen meer dan genoeg gecompenseerd worden door de sterke stijging van de verkoop van Mac OSX. Als je bij elke winkel uit vele Mac OSX systemen kunt kiezen zal het pltform snel groeien. Ja het elite idee van een mac hebben is weg, maar ik denk dat het voor Apple gpoed zou zijn.

 • Profielfoto
  Nikita

  @ Hans klok: er stond ‘Intel, PowerPC’ dus zo’n ding met beide binaries of hoe het ookalweer heet (geef het beest een naampje)

  Maar ik vind het 2e filmpje wel vreemd traag. Als je die show van Steve Jobs laatst zag, hoe snel ‘ie daarop was… Ga je bijna denken dat het fake is… ???

  @ PnP: een alternatief voor Excel? De PPC versies draaien via Rosetta (zeggen ze) prima op Intel, en met Office 2004 kan je nog wel een tijd vooruit, dus daar zou ik me geen zorgen over maken:) Trouwens, als OSX een behoorlijk groot aandeel krijgt, kunnen standaarden wel eens veranderen. Kijk maar naar MS midden jaren ’90 toen ze IE uitbrachten. Toen was Netscape de standaard en kijk nu eens :sealed:

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  @ rutgerz. Ja, ik ben gelijk eens gaan kijken wat er is te koop is voor de PC. En inderdaad dat windows is niet heel erg geweldig. Geen wonder dat ze zoveel moeite doen om OSX op hun PC te laten draaien! :D

 • Profielfoto
  Buzz

  Demonstratie op de keynote fake, en zo’n vaag filmpje wordt wel meteen door iedereen geloofd? Grappig!
  :)

  Zijn er nou werkelijk mensen die denken dat Apple volgend jaar computers uit zal gaan brengen die niet sneller zijn dan de computers die ze nu leveren? Zodra die eerste officiele Intel Mac er is zal iedere website benchmark-vergelijkingen gaan doen, zowel met PowerPC Macs als met Intel machines met andere besturingssystemen. Reken er maar op dat ze niks uitbrengen voordat ze de PowerPC Macs van hetzelfde type ver achter zich laten, en dat ze goed kunnen meekomen met de andere besturingssystemen die op Intel draaien.

 • Profielfoto
  onem

  @Buzz_D – Ik denk dat jij wel eens gelijk gaat krijgen. Jij slaat de spijker precies op zijn kop :p

 • Profielfoto
  jozem

  Volgens mij is het AMD-filmpje een geintje en gemaakt, zo te zien aan de apps in het dock, op een dagelijks gebruikt Maccie.

 • Profielfoto
  mbrant

  Playlist is not formatted! Rara.
  G5, OSX tiger, 22″ cinimascreen.:p

 • Profielfoto
  Timma

  lol, ik vind het niet overtuigend die filmpjes

 • Profielfoto
  apple freak

  Ga maar eens naar het macosx on intel forum. http://www.concretesurf.co.nz/osx86/

  Daar heeft de een na de andere het voor elkaar.
  ook met een amd zoals hier: http://www.concretesurf.co.nz/osx86/viewtopic.php?t=110

 • Profielfoto
  PureLogic

  oei als dit waar is, is het nogal pijnlijk voor Apple. ???

  Ik vind wel vreemd dat iedereen ook iLife ’05 er al op heeft om eerlijk te zijn…

 • Profielfoto
  ming

  zijn de domeinnamen: macosxPC.nl en macosxmac.nl al geregistreerd?:D

 • Profielfoto
  Hobbes

  http://www.bijmijdraaitosxopmijnpc.nl/ ook niet.

  Het is allemaal fake. Met zo’n resolutie kan iedereen dat filmpje faken.

 • Profielfoto
  Exomusic

  ik vrees dat het toch geen fake is , lees er die forums maar eens goed op na , en je zult verbaasd zijn

 • Profielfoto
  onem

  dit is inderdaad geen fake, en ik ga het denk ik ook eens proberen. Ben nu wel heel erg nieuwsgierig geworden. Als dit echt werkt dan lijkt mij dat ook best wel lache. Dan heb ik hier een hele dure G5 staan, en een goedkope Dell met het zelfde besturingsysteem.:)

 • Profielfoto
  kluivers

  graag. Eindelijk een meer dan serieuze concurrent voor Windows. De tom tom onder de besturingssystemen. Het enige waar ze effe goed op moeten letten zijn die ellendige virussen. Voor de rest is marktaandeel een piece of cake. En zeg nou zelf, Steve zal er zeker even over nagedacht hebben om de windowswereld een poets te bakken, hoe eerder hoe beter. En zoals iemand al eerder opmerkte. Ik blijf gewoon appeltjes kopen, toch beter mooier en stabieler.

 • Profielfoto
  RASH

  Ik heb wat op het Mac OS X on Intel forum rondgeneusd en het lijkt mij dat de huidige developer versie van Mac OS X86 idd kan draaien op een standaard Pentium 4 IBM-compatible.

  Apple heeft duidelijk nog wat werk te doen.

 • Profielfoto
  azteke

  Misschien hebben ze het bij apple bewust niet al te moeilijk gemaakt om OSX te porten naar wintel machines. Gewooon om simpelweg te kijken naar hoe de hacking community reageert en wat hun mogelijkheden en kunnen zijn. Stel dat de halve tweak- / hackwereld binnenkort OS X heeft draaien en ervaring op kan doen met het nieuwe besturingssysteem. Dan willen ze echt niets anders meer! Af van de User Interface van Windows, lekker veel tweaken in OS X (Unix!!!).

  En dan, wanneer Apple er een goede beveiliging op zet met de eerste officiële macintels, wil de halve tweak- / hackwereld niets anders meer:P

  Met als gevolg dat ze ‘de gewone consument’ (lees: vrienden, familie, collega’s) aanbevelen om ook een appeltje te kopen. Kortom, het kan van alles zijn, en alleen de tijd zal leren wat de bedoeling van apple is.

 • Profielfoto
  PureLogic

  haha zou best eens kunnen.;)

 • Profielfoto
  bastiaan1321

  os x is helemaal niet gemaakt voor verschillende configuraties, het probleem in windows is vaak ook dat het alles moet ondersteunen, geheugentje zo schijfje zo.

  apple heeft het zichzelf totnutoe veel makkelijker gemaakt door zelf hun hardware samen te stellen ipv dat over te laten aan jan en allerman daarom draait het allemaal zo mooi.

  en het kan best dat het draait op zo’n developer kit kopie pc met ongeveer de zelfde hardware. Ik kan wel begrijpen dat Os X for Pc stuk relaxeder zou zijn, vandaag ook weer es wat geprobeerd op me pctje na paar minuten scheldend na 2x restarten maar weer uit gezet

 • Profielfoto
  drive

  http://www.concretesurf.co.nz/osx86/viewtopic.php?t=84&lighter=

  Joined: 05 Aug 2005
  Posts: 74

  Posted: Thu Aug 11, 2005 6:06 pm     Post subject:

  For all the people complaining its slow in vmware. remember Apple is a memory hog. They want top-of-the-line components, and quality. Because of that, you need at least 1gb of RAM allocated to it.

  PLUS, you’re running this in VMware. so there is even more RAM and CPU overhead.

  If your machine doesn’t have at least a gig of ram, then ofcourse its gonna run dissappointingly slow. same thing if you don’t have at least 3ghz.

  Now if you’re running it natively, you can get by with much lower specs. 1gb ram total for example. but what do you expect really? Stop complaining that its slow unless you can verify that its not your system.

  For me, I have a 3ghz P4 with 2gb of RAM. Even the adding of 128 more RAM gave me a significant speed boost… now its running at 1152 mb ram. The slowdowns for me occur when VMware has to virtualize the harddrive access and it has to get data from the disk. Once its in memory, things run snappily

  An example of this is in every program’s menus. The first time I load the menu it takes 20 seconds to a 1min for the box to drop down (basically hanging the whole system) but then once loaded I can zoom back and forth watching the menus shoot down and up faster than on my windows PC.

  For all you people who need SSE3 removal patching. Unless you have top of the line Amd’s my logic tells me you don’t have the fastest CPU. Think about it, and understand what you need to do to get it to work fast.

  [just a point of note]
  Edit: I went back to try the menu thing on firefox out of curiousity, lol and when I hit the bookmarks folder (with only 25 items) it lagged all 3 of my firefox windows for a minute. Then I went back and did it again, and it was fast… not as fast as OSX in vmware though… huh.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Het heeft zo z’n voordelen… maar ik ben bang dat als x86-OSX écht zo makkelijk te kraken zal zijn voor gebruik in bijvoorbeeld AMD e.d., dat er een heleboel mensen zullen zijn die de iMacs enzo links laten liggen.
  Die kopen een goedkope PC van 500,-, met een snelle brander, veel ram en grote HD, inclusief scherm (denk DELL), en die kopen dan de x86 OSX erbij.

  Dat gaat OSX veel geld kosten!

  Hopelijk kan Apple dit probleem goed omzeilen, of hebben ze een ander soort oplossing. Want er zijn een hoop OSX-liefhebbers die de Mac-hardware simpelweg te duur vinden, en maar al te graag een goedkope computer willen.
  De Mini is natuurlijk een mogelijkheid, maar zonder toetsenbord, scherm, muis en weinig aansluitingen, hebben ze liever een Dell dimension met een berg van alles.:(

 • Profielfoto
  Exomusic

  ik ben nu bezig aan het proberen installeren enzo , maar van wat ik nu al gezien heb is het redelijk snel , sneller zelfs denk ik als men G4 Quicksilver
  bekijk dit filmpje maar eens : http://xplodenet.com/speed.wmv

  en wees verbaasd :O

 • Profielfoto
  mcdaddy

  Dit is precies wat Apple wilde. Alle die hackers zijn Apple aan het laten zien hoe Mac OS X op een gewonen x86 kan draaien, zodat Apple het OS kan aanpassen om het te voorkomen. Good one Steve.

 • Profielfoto
  himac

  Doordat Apple overgaat op intel kan het zo goedkoop produceren dat het ook nog goedkoper op de markt komt. Hierdoor blijft de marge voor Apple ook interressant.

 • Profielfoto
  Exomusic

  Apple zal dit natuurlijk wel voorzien hebben , maar de manier waarop ze zullen reageren is iets anders.
  Mensen kunnen nu al Mac Osx draaien op hun windows pc en binnen enkele dagen komt er zeker een soort config program uit dat alles voor je regelt zodat elke huis-keuken-tuingebruiker het kan installeren op zijn pc en wat zal Apple dan doen ? Sowieso kan nu iedereen Mac Osx draaien en ofdat ze nu hun machines goedkoper gaan maken of een patch uitbrengen , het zal ze niet tegenhouden

 • Profielfoto
  ivan

  Tja dan is het nu nog maar even afwachten in welke hoeveelheden en wanneer er virussen voor de MAC zullen gaan verschijnen.

  ivan

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik ben nog steeds niet bang voor virussen op osX maar er komen enkele gevarenzones bij. Als je opstart vanaf windows kan een virus evengoed de osX partitie volledig verneuken, er kunnen zelfs virusen komen die zich daar op toespitsen. Er zijn nu al tools om windowsprogramma’s onafhankelijk te emuleren op intelmac osX dus het zou me verwonderen als virussen daar geen gebruik van zullen maken. Windows draaien in een soort classic omgeving zal vroeg of laat ook mogelijk zijn, hoe we dan gevaarlijke programma’s zullen tegen houden is me ook een raadsel.

  Eerlijk gezegd zal ik zo lang mogelijk op PPC blijven werken en de nadelen neem ik er dan wel bij, na een paar jaar intelmac zien we wel hoe ver het staat met de beveiliging.

 • Profielfoto
  mcdaddy

  Een partitie verwijderen is niet zo moeilijk voor een virus. Maar om data te vern**ken op een HFS Plus partitie is wat moeilijker (zeker voor script kidies). De ondersteuning voor HFS Plus op Linux is nog geen eens al te best. Laat staan voor Windhoos.

 • Profielfoto
  sgaap

  @bastiaan 1321
  “os x is helemaal niet gemaakt voor verschillende configuraties, het probleem in windows is vaak ook dat het alles moet ondersteunen, geheugentje zo schijfje zo. ”

  valt wel mee, windows zelf ondersteunt behoorlijk weinig hardware uit zichzelf, er worden wel veel 3th party drivers meegeleverd.

  persoonlijk denk ik dat het probleem voor apple klein zal zijn, er is imho een grote groep die apple koop vanwege de combi osx en de hardware en de algehele verzorging van t pakket, ik zelf heb m ibook niet alleen aangeschaft vanwege osx (al was dat 75% vd reden) maar ook omdat er geen andere goedkope kleine laptop op de markt was, ik denk bovendien dat de mensen die nu een mac kopen daar ook vaak meerdere redenen voor hebben en dat zelfs het vrijgeven van osx niet per definitie slecht zou zijn, omdat er dan ws marginaal minder mac’s verkocht worden (misschien zelfs wel meer als osx meer exposure en support krijgt) maar wel behoorlijk veel meer osx licensies..

 • Profielfoto
  Yakke

  Allemaal speculaties…
  Waar we het waarschijnlijk allemaal wel over eens zijn, is dat Apple dit wel voorzien zal hebben en er wel een reden voor zal hebben.
  Voor de rest wordt het gewoon afwachten wat de toekomst brengt.

 • Profielfoto
  himac

  De glazen bol staat vol…..

 • Profielfoto
  Appletaart

  Dit is precies wat Apple wil, dat osx voor de pc als piraten versie op de “markt” komt. Dit is namelijk het plan van Apple (imho) :

  – Piraten kraken de DRM en vele mensen downloaden osx voor x85.
  – Het hobby circuit / linux opensource gaat drivers maken voor de piraten versie van osx x86.
  – Als eenmaal alles redelijk loopt, komt Steve-ie met het volgende :

  Beste apple gebruikers, we kunnen er niet meer omheen we moeten een officiele pc OSX release uitbrengen want de huidige pirate situatie leverd ons geen geld op.

  Vervolgens wordt Apple tot een 2e microsoft en de hardware wordt bijzaak.

  Ze moeten wel, de Ipod blijft niet eeuwig zo enorm goed verkopen.

  Overigens is er nu al op diverse bekende torrents sites een kant en klaar patched release voor Vmware, dus mounten en starten geen grote technische kennis meer nodig.

 • Profielfoto
  iMe

  We gaan voorbij aan het grote voordeel voor ons als consument. Apple wordt door de makkelijke ‘port’ ook gedwongen om concurrende systemen voor een concurrende prijs te maken…. Een premium voor Apple H’ware zal er altijd wel blijven maar wellicht minder als voorheen.

 • Profielfoto
  maceddy

  Mensen, het duurt nog zowat 1 jaar!! voordat de Intel Mac uitkomt.
  Doordat mensen dit soort geintjes uithalen met kraken enzo weet Apple precies waar ze nog een jaar de tijd voor hebben om te verbeteren..

  Leuk dat dit gekraakt is, zullen we met juichen (of huilen) maar wachten tot de DEFINITIEVE versie er is?

 • Profielfoto
  Hugo

  Maar deze versie kan zowiso toch nog wel wat jaartjes mee :)

 • Profielfoto
  chilli dude

  wat is er mis mee dat mensen met een AMD ook OSX kunnen draaien? Maakt toch niet uit dit betekend alleen maar dat apple dus zijn hardware prijzen omlaag zal moeten gooien:)

  Ik zou maar al te graag OSX draaien op me AMD64…en denk dat er zo meer mensen over denken:)

 • Profielfoto
  Sixer

  Ik begrijp echt niet hoe sommigen van jullie kunnen beweren dat Apple hun hardwareinkomsten kan vervangen/compenseren door Mac OS X-verkoop. Dat is echt de reinste kul.

  Verder, waarom staat er in het artikel niets over dat deze hack alleen onder VMware draait en dus zeer traag draait?

 • Profielfoto
  Atagonis

  Ik heb het hier draaien op een dell 8400. Weliswaar in safe mode en zonder internet of geluid. Maar hij doet het wel, en snel ook.

 • Profielfoto
  daenney

  er zijn al meerdere artikels en screenshots verschenen van OSX op AMD en jawel, de nieuwere AMD procs ondersteunen wel de SSE3 instructie, o.a de nieuw Athlon FX en de Turion
  De TPM-chip beveiliging is ook al gekraakt, heb zelfs de links als iemand dat interesseert.
  Ik denk dat Apple inderdaad uiteindelijk zijn OS zal vrijgeven voor zowel AMD als Intel en voor elk type hardware. Die Mac-representative zei dat Apple geen acties zou ondernemen als het de spuigaten niet uitloopt maar dat zal het wel. Het is zelfs nu al mogelijk om de Developprers editie native (niet eens meer via vmware emulatie) te laten draaien en dit proces zal alleen maar eenvoudiger worden. Der gaan al geruchten de ronde dat er al een kant-en-klare versie is waar je het enige wat je moet doen is de dvd te branden en in je speler te douwen en floep OSX staat op je pc.
  Dit gaat zeker de spuigaten uitlopen en tenzij Apple het OS commercieel beschikbaar maakt zal het heel wat aan opbrengst missen. Downside is natuurlijk dat de Apple hardware (waar ze nu het meeste winst mee boeken) minder zal verkopen maar ik ben overtuigd dat ze daarop ook wat zullen kunnen vinden…

 • Profielfoto
  davedive

  Trouwens in een artikel van arstechnica (weet niet meer precies welk) werd al aangehaald waarom Windows zo’n enorm marktaandeel heeft :
  – windows èn office waren zoooooo eenvoudig om te installeren zonder dat MS daar van wist, dat enorm veel mensen met een gekraakte windows en office werkten.
  – MS heeft dit +- 10 jaar gedoogd om zo iedereen aan de windows en office te ‘lijmen’.
  – nù beginnen ze de duimschroeven dicht te draaien : géén updates meer zonder dat je versies geverifiëerd zijn, minder features in goedkopere versies steken, installatie + verificatie waterdicht maken.

  Wat zien we dus : het kraken van windows heeft enorme voordelen opgeleverd aan microsoft, en vele computergebruikers aan windows gelijmd, waarbij de ‘luiaards’ blijven waar ze zijn (Switchen is altijd moeilijk in het begin).

  Apple zou dus wèl voordeel halen uit zo’n situatie, zij het dat ze het géén 10 jaar zullen laten aanslepen.

  Davedive

 • Profielfoto
  Yakke

  En toch vind ik die vergelijking niet opgaan. Microsoft is altijd al een OS en software bedrijf geweest, Apple in de eerste plaats een hardware bedrijf.

  Hoewel we er als consument waarschijnlijk wel voordelen bij zullen hebben, vind ik het spijtig dat de sfeer/exclusiviteit rond OS X zal wegebben.

 • Profielfoto
  davedive

  Sorry hoor, Apple voornaamlijk een hardwarebedrijf ??

  ’t is niet omdat ze veel winst maken met hun hardware, dat ze geen softwarebedrijf zijn volgens mij.

 • Profielfoto
  Yakke

  Ja ok, Apple maakt ook heel goede software, maar die dient dan ook voor een groot deel om hun hardware beter te kunnen verkopen.
  Ik heb dan ook gezegd in de eerste plaats, wat niet wil zeggen dat de software onbelangrijk is.

 • Profielfoto
  daenney

  Uhm, MS heeft niet zomaar al die jaren toegekeken hoe hun software werd gekraakt hoor, alleen hadden ze toen geen benul van de grote en ook nog niet de methodes om dat kraken tegen te gaan, wat ze nu nogsteeds niet kunnen.
  Het alogritme voor het maken van XP-keys is al gekraakt en zelfs de verplichte Genuine Advantage Controle was 1 dag na de invoer ervan al gekraakt, en kan ontweken worden op meerdere manieren.
  Dat Apple met een stijgende verkoop van OSX de tuimelende hardwareverkoop zou kunnen tegenwerken (in het geval dat ze OSX vrijgeven) is inderdaad lulkoek, want OSX kost 129€-199€ terwijl de goodkoopste mac (de mini) alweer 530€ kost, om al niet te spreken over het verschil tussen de Powerbook en de G5 met de prijs van OSX.
  Dat Apple het OS zal vrijgeven denk ik, na alles wat er gebeurd en gelezen te hebben, wel een logische stap zijn al zal dat wel nog een paar jaar duren neem ik aan.

 • Profielfoto
  wout3r

  Ik krijg die video maar niet geopend :s

 • Profielfoto
  Yakke

  Heb je filmpje eerst gedownload?

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Ach, we hoeven ons niet al te druk te maken om zulke berichten. Al zolang dat er apparatuur is die speciaal voor bepaalde toepassingen is gemaakt zijn er mensen die dat proberen te omzeilen. Je ziet het bijvoorbeeld bij digitale televisie waar hackers de coderingen proberen te omzeilen zodat ze gratis kunnen kijken.

  Toch neemt verreweg het grootste deel van de mensen gewoon een abonnement. Dat is met computers niet anders. Wie wil dat OS X echt goed draait zonder problemen moet gewoon een Mac kopen. Het gros zal dat ook blijven doen omdat Apple nu eenmaal een schare trouwe kopers kent.

  De groep die klooit en hackt zal toch wel tegen problemen aanlopen en bij velen zal OS X niet goed lopen. Daarom maak ik me geen zorgen. De massa heeft namelijk te weinig verstand van computers om echt een bedreiging te vormen voor de verkopen van hardware. Dus dat zit wel goed:)

 • Profielfoto
  Yakke

  Daar denk ik toch wel anders over. Nu is het inderdaad nog wat knutselwerk om OS X op een pc te laten draaien, maar ik denk niet dat het nog lang gaat duren vooraleer er versies worden aangeboden die zo goed als volledig geautomatiseerd zijn, en dus ook bruikbaar zijn voor computergebruikers zonder al te veel kennis.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @ Yakke

  Ik weet niet of de massa wel geinteresseerd is in OS X op hun pc. De meeste mensen kopen namelijk gewoon een A-merk en doen er weinig anders mee dan internetten, mailen en brieven tikken. Dan heb ik het over de gezinnen die toch wel het leeuwendeel van de pc-kopers vormt.

  De nerds zullen inderdaad alles doen om OS X aan de praat te krijgen op een pc, maar ik vraag me af of dat wel loont. Voor mij als trouwe Maccer in ieder geval niet. Ik koop liever gewoon een nieuwe machine als de huidige niet meer meekan en dan ben ik weer tevreden.

  Zo zullen veel mensen dat doen denk ik, zelfs in de Windows-wereld. Als iedereen illegale zooi zou gebruiken en knutselde dan zouden winkels als Dixons en Dynabyte niks meer verkopen en failliet gaan. Hetzelfde geldt voor de A-merken als Dell, Acer en Packard Bell.

  Dus ik denk dat het allemaal wel meevalt. Er zullen altijd lieden zijn die prutsen, maar de massa is meestal tevreden met wat ze bij de MediaMarkt kopen. Zij hebben niet echt de kennis maar vooral ook niet de interesse om zich bezig te houden met zaken als OS X op een PC.

 • Profielfoto
  Yakke

  Ik geef je volledig gelijk, er is altijd een markt van kopers die het legaal doen en dus voor opbrengsten kunnen zorgen.
  Maar zoals microsoft nu heel veel geld misloopt (ik weet het, ze hebben nog steeds genoeg) wegens illegale kopies van hun os en software, zal dat bij Apple ook gebeuren (als ze hun OS vrijgeven, want anders is het natuurlijk sowieso illegaal en kunnen ze er ook niets aan verdienen).

  De meeste mensen zullen inderdaad gewoon bij hun vertrouwde windows XP blijven, maar je mag het koperpotentieel voor OS X toch ook niet onderschatten.

 • Profielfoto
  gerbert

  Volgens mij is het droomscenario van Apple dat iedereen OSX illegaal gaat gebruiken. Verdienen ze in eerste instantie misschien wel geen geld mee. Maar stel dat 10% van de windows gebruikers het gaat proberen en daarvan gaat 10% daarvan gaat het uiteindelijk kopen.

  Even van uitgaan dat er nu ongeveer 500 miljoen windows systemen zijn: is dat 5 miljoen nieuwe OSX licenties. Plus een 10x zo groot marktaandeel en je verkoopt het dubbele aantal licenties, die Apple anders NIET had verkocht.

  Als ik Apple was zou ik niet eens de TPM kernel module beveiligen, maar simpel te kunnen laten verwijderen. Laat het maar heel makkelijk zijn te hacken. Het zal altijd beter draaien op Apple hardware: goeie reden om echte Apple computers te kopen.

 • Profielfoto
  Appletaart

  Tja misschien is dit meer iets voor het forum, maar ik lees hier een boel reacties dat hardware zo belangrijk zou zijn voor Apple.

  Met hardware valt echter lang zo veel niet te verdienen dan met software. Elk stuk extra hardware dat je verkoopt heeft aanmaak kosten. Elk stuk extra software dat je verkoopt kost hoogstens een paar euro voor de dvd+doos+handleiding. Het winstpotentieel voor software is dus vele malen groter dan hardware.
  Zie ondermeer de enorme winsten van microsoft in verhouding tot Apple.

  Als de IPOD zijn uiterste verkoop datum bereikt heeft, dan moet Apple een goed te verkopen product hebben en dat is Software.

  Alles IMHO onder verbehoud, en mocht je het er niet mee eens zijn, ook goed;)

 • Profielfoto
  Hermanko

  O jee en dit soort gezanik moeten de Maccers nog een jaar aanhoren/lezen ! :O

 • Profielfoto
  realaddictive

  Dat gelul over os x draait beter op een mac is je reinste bullshit. Een macintosh is vanaf volgend jaar gewoon een pc met exact dezelfde componenten als een dell, een aldi pc of eentje die je zelf bouwt. Ik snap niet dat mensen apple zo ophemelen alsof ze unieke hardware in die boxjes stoppen. Dat deden ze met de ibm ppc, maar vanaf volgend jaar niet meer. OSX zal even goed op een pc werken als op een imac. HET IS EXACT HETZELFDE. oke… en wat betreft os x vrijgeven, in de windows wereld heeft een ongelofelijk groot gedeelte van de gebruikers een illegale versie van windows (en nee dit zijn geen knutselaars/nerds). De mensen die wel een legale kopie hebben hebben dit bij de aankoop van de pc gekregen, bijna niemand koopt los een cd van windows xp. Dit zullen ze dus ook niet voor Mac OS X doen. Zolang de dells en de HP’s geen legale kopie van OS X bij het systeem verkopen, heeft apple dus A minder hardware sales en B evenveel OS X sales als nu. Kortom: apple is fucked. En wie met mooie scenario’s komt van jaa volgend jaar zullen ze het niet meer kunnen kraken, en de meeste mensen gaan wel premium prices betalen voor EXACT dezelfde hardware als een dell met een apple logo erop of men gaat allemaal OS X kopen: wordt alsjeblieft wakker!

  Groet!

 • Profielfoto
  Yakke

  Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar toch klopt er dan iets niet. Apple zal al die zaken heus ook wel weten, dus op een of andere manier moeten ze toch een scenario in gedachten hebben om hun inkomsten te blijven garanderen, want zoals jij zegt zullen ze waarschijnlijk minder hardware verkopen, en zo goed als geen aparte licenties voor os x (mochten ze het vrijgeven.)

 • Profielfoto
  Atagonis

  Ik zeg maar een ding…. we zullen zien!

 • Profielfoto

  Ik ben eigenlijk ook niet echt blij met deze ontwikkeling, het leuke van een mac in nederland is het exclusieve, dat geeft gewoon een lekker gevoel, laat anderen maar hun werk verliezen op een vastlopende pc, ik heb een mac.

  Ik heb al meerdere mensen aan een mac gelult, mijn broer, mijn moeder, mijn baas, mijn zus, hebben allemaal de windows machine voor een mac verwisseld.

  Ik promoot mac absoluut wel maar het idee dat iedere klootzak met een dell-etje zometeen vrolijk tiger draait, geeft mij niet echt een lekker gevoel.

  Maar natuurlijk is het voor apple wel een goede stap om er financieel goed op vooruit te gaan en dat gun ik ze dan ook wel weer.

 • Profielfoto
  Yakke

  Maar dan blijft de vraag of deze evolutie Apple financieel ten goede gaat komen.
  Bovendien is Apple op dit moment al een financieel gezond bedrijf.

 • Profielfoto
  GeryKa

  gerbenhoogendam; Het is natuurlijk ook geen lekker gevoel dat je zelf netjes de “prijzige” Mac’s koopt en iedereen probeert te overtuigen om dat ook te doen, terwijl er nu gewoon zijn die het gewoon zouden draaien op een “gewone pc” die bij wijze van uit de Supermarkt kan komen.

  Ik gok er echter op dat er uiteindelijk nog steeds een beperking zal blijven om dit te draaien in de vorm van specifieke hardware. Dat blijkt toch de makkelijkste “anti-crack”.

 • Profielfoto
  mulderd

  @GeryKa: Wsl heb je gelijk dat er nog steeds specifieke hardware nodig is. Ik hoop het echter niet, want hoe meer mensen gebruik maken van de OSX interface, hoe beter het is. OSX is nou eenmaal DE interface voor 70% van PC gebruikers.
  Het is wat gebruikersvriendelijker en nu nog vrij van virussen. Dat zal helaas wel veranderen als OSX terrein gaat winnen.

 • Profielfoto
  Nisei

  Morgen even een extra HD erbij zetten en dan ga ik het proberen. Ik heb gee SSE3 dus geen PPC applicaties draaien maar goed, gewoon even proberen de boel aan de praat te krijgen lijkt me wel leuk:)

 • Profielfoto
  Appletaart

  Mal hoor, op het forum word ik op de vingers getikt als ik over osx op x86 praat maar hier op het nieuws is het o.k. Meten met 2 maten dus maar goed…

  Hier heb ik tiger-x86 prima aan de praat op een externe usb-harddisk. Mijn pc heeft sse2 dus alles draait behalve itunes en idvd want die zijn nog ppc ipv x86.

  Start snel op en is leuk om wat mee te rommelen. Helaas herkent osx mijn usb wifi stokje niet dus internet op gaat niet helaas. Wel herkent osx de moederbord lan, dus met een wire internetten moet geen probleem zijn.

  Tis gewoon leuk om het aan de praat te krijgen. Als je een SSE3 chip hebt dan heb je alle functionaliteit, zorg dus echter wel dat je met een draadje aan je router zit want wifi dat wil niet. (misschien wel met pcmcia wifi of pci-wifi kaart).

  Het is bijzonder grappig om je p4 te zien starten met een apple logo whaaa.;)

 • Profielfoto
  Rini

  Draai hier sinds gisteravond op een P4 2000 mhz
  draait redelijk goed. Het gaat wel wat stoterig. Heb zelf geen sse3, dus alleen de echter x86 apps draaien. Heb zelf een paar pcmcia wireless kaartenen, maar die werken niet. worden wel herkend als zijnde een bepaalde chip. Maar aan gaan ze niet. De bleutooth module word wel direct herkend. Zit nu op de x86 mac dit te tikken. Via een wireless ethernet brugje. M’n netwerk kaart word zonder moeite herkend. Op zich valt het me mee hoe het loopt. Had verwacht dat het heel stroperig zou zijn, beetje het idee van windows xp met VPC7. Maar het loopt vloeiender.:) Nu nog apps zoeken.

 • Profielfoto
  onem

  Ik heb het draaien op een P4 3.2 presscott en dus wel SSE3. Maar het draait echt net zo snel als op een G5 hoor. Niks langzaam, alleen mijn videokaart moet nog worden aangepast naar een van Intel900 en dan heb ik ook volledige resolutie. Nee, dit scheelt een hele zak duiten, de ombouw kan ik doen voor nog geen 600 euries, dat is heel erg veel geld tegenover een G5.

 • Profielfoto
  Rini

  Tis alleen als je de benchmarks bekijkt dan komen de P4’s er toch niet zo heel geweldig uit op dit moment.
  http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=144

 • Profielfoto
  DJP

  Op dit moment is het gelukt om rosetta te patchen naar sse2. Het is dus nu mogelijk om bijna alle ppc programma’s te draaien op sse2 compatible machines.

 • Profielfoto
  himac
 • Profielfoto
  Nickel

  En ja, het werkt. Ik heb het met mn eigen ogen gedaan en gezien! Toch vind ik mn iMac stukken fijner werken!

 • Profielfoto
  WildCard

  http://www.concretesurf.co.nz bestaat zo te zien al niet meer:( Beetje jammer er was veel goede info te vinden…

 • Profielfoto
  Rini

  heb zelf ook die mach_kernel vervangen en nog wat zaken. om die rosetta handel goed te krijgen. Echter de meeste ppc apps starten niet op.
  Ik wacht wel tot er een beetje snelheid in die handel komt.
  ondertussen mn p4 weer netjes voorzien van een vlot os (linux).

  Vind het toch wel rete traag in verhouding met een real mac.

 • Profielfoto
  oscarlaw
 • Profielfoto
  topaj

  Het is gelukkig werkelijkheid geworden:D
  Nu heb ik een beter systeem op me PC staan