iBooks vervangen lesboeken

Door: Lucas Raggers - 16 reacties

Boeken zul je niet veel tegenkomen op de Empire High School in Arizona. Op deze school hebben alle 340 studenten een Apple iBook gekregen. De school gelooft dat studenten op deze manier gemotiveerder hun studie doorlopen.

Veel uitgeverijen van schoolboeken bieden al digitale versies aan van hun boeken. Dit maakt de overstap naar computers een stuk haalbaarder. Studenten krijgen hun lesstof via het draadloze netwerk.

Studenten kunnen hun huiswerk online inleveren. Een webprogramma kan zien of werk is overgenomen van mede-studenten waardoor fraude zo goed als uitgesloten is. Ook beschikt de school over een filtersysteem waarbij het downloaden beperkt kan worden.

“In het begin was het moeilijk omdat je je spullen in virtuele folders moest plaatsen, maar na een paar dagen ben je er al wel aan gewend,” zegt Julian, student op deze school.

De school heeft boeken niet helemaal in de ban gedaan. De bibliotheek is er nog steeds en studenten worden er regelmatig op pad gestuurd. “We proberen boeken niet te elimineren,” zegt inspecteur Calvin, “we houden van boeken.”

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  bieker

  Er staat ook al een heel item bij Tweakers:

  http://www.tweakers.net/nieuws/38624

  met heel wat commentaar van voor- en tegenstanders.

 • Profielfoto
  AppleFlap

  Dat moeten ze bij ons op school doen, ze zeggen nl. dat ik niet gemotiveerd ben;)

 • Profielfoto
  I-think

  dat zul je dan ook niet wezen met laptop want dan wordt er namelijk nog meer motivatie van je verlangd om bij de les te blijven!

 • Profielfoto
  Peach

  Persoonlijk zou ik het afschuwelijk vinden! Ik kan onmogelijk geloven dat je gemakkelijk grote hoeveelheden leerstof kan leren vanop ’n computerscherm. Je hebt de papieren versie nodig om aantekeningen op te maken. Ik kan zo al de reacties horen “je kan ze toch afdrukken”. Wel, dan kan je toch net zo goed die iBook laten vallen! Als je ’n iBookje nodig hebt om gemotiveerd te blijven in de les, heb je volgens mij toch al serieuze problemen hoor. Ik vind het botweg een dure grap.

  correctie:
  boeken zal je …

 • Profielfoto
  iFreaky

  het is wel aardig van die school :p
  Hier kan je nou echt jaloers om worden.
  Deden ze dat maar bij mijn school.
  mensen, mensen: bij balie 1, gratis ibook! haal hem nu op! :D

 • Anoniem

  Wauw! Wannneer beginnen wij. We gebruiken al weinig boeken en ook is er weinig online te vinden over drukwerk en nabewerking. Dus kom maar op, bovendien scheelt het veel boven. Maarja drukwerk zal dan wel weer antiek worden. Maar goed dat werd toch al slechter, de Grafisch Sector heeft te toch al moeilijk

  iJunk

 • Profielfoto
  atropos

  Wij hebben ook al meer dan de helft van onze lessen op iMac G5’jes…

 • Profielfoto
  gbruit

  Ha! In 2001 zijn wij al gestart met een ibookklas dus oud nieuws (www.ibookklas.nl). 15 ibooks in de (brug)klassen en een draadloos netwerk door de school. Veel gebruikt met blackboard toepassingen.

  Voordelen … (teveel om op te noemen, zie ‘successtory’)
  Nadelen: Diefstal, vollopen van HD (ff een uurtje of wat video capture), collega’s (toch wel lastig, geen win xp)
  gb

 • Profielfoto
  Tuffi

  @appleflap::D als we nu eens met z’n allen gaan zeggen dat we niet meer willen werken totdat we met een iBook krijgen…

 • Profielfoto
  Alexander Online

  Geweldig lijkt het me. Het is vooral mooi als er overal in school draadloos is, en centrale servers voor e.e.a op te slaan maar ook te downloaden. Ik zie dit niet echt op een middelbare school gebeuren, denk dat sommige er toch “te klein” voor zijn om met een lapper om te gaan:P
  Daarnaast, voor het werken is het prima, maar het lijkt me _NIKS_ voor het leren. Op t.net zeide ze wel dat de jeugd minder moeite heeft met lezen van het scherm, als ik heel thema economie moet doornemen (of een ander vak) lijkt me dat best moeilijk om goed te leren, al lezend van het scherm.
  Je moet voor aantekeningen een flexibel programma hebben waarmee je ook snel en makkelijk pijltjes trekt, tabelltjes maakt etc, want met de snelheid waarmee de leraren een aantekening op bord zetten lijkt me dat niet gemakkelijk!
  Ik betwijfel of mijn schoolprestaties erg vooruit gaan, voor verslagen etc wel, maarvoor de rest ben ik vast te veel afgeleid:D

 • Profielfoto
  iApple

  Hardware geen probleem software wel. Het Nederlandse taalgebied is te klein en derhalve niet interessant voor softwaremakers met name op basisscholen. Dus hele onderwijsgebeuren Apple voor Nederland is wat overdreven.

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  Tuurlijk zijn er een hele hoop voordelen, alleen denk ik dat het nog een aantal (tiental) jaar te vroeg is om een digitale school op te richten.
  Aantekeningen maken is heel wat moeilijker op de computer dan op papier. Een ibook met een pentablet (zoals intuos, graphire) in plaats van een touchpad zou dan veel makkelijker zijn.

 • Profielfoto
  PureLogic

  Lijkt mij niets, als ik wil leren heb ik geen zin om continu achter een computer te zitten. Een boek leest toch lekkerder weg dan een computerscherm. Daar komt bij dat computers nog steeds rare kuren kunnen vertonen (zelfs als ze Mac OS X draaien), boeken, pen en papier “doen” het altijd.

  Om een lang verhaal kort te maken: Ik wil niet met schoolwerk voor 99% afhankelijk zijn van een machine. Tenzij gegarandeerd kan worden dat de kans op hard/software fouten te verwaarlozen is en er Tablet PC’s gebruikt worden.

 • Profielfoto
  MacBeer

  Het is de grootst mogelijke onzin. Het lezen van (lange) teksten op een beeldscherm is zeer vermoeiend voor de ogen. Dit hou je absoluut niet vol. De ‘attentionspan’ van de huidige generatie scholieren is al zo kort, hoe kunnen ze dan in hemelsnaam denken dat deze studenten een hele dag de volle aandacht bij de les (het scherm) kunnen houden? Leuke deal voor Apple maar een grote flater van het onderwijzend personeel. Ze komen hier op terug.

 • Profielfoto
  Timotheus

  Buitengewoon dom van die school, zoals ieder zinnig denkend mens direct begrijpt.

 • Profielfoto
  VincentMX

  ik krijg ook een iBook voor school. niet voor de motivatie,
  maar ik heb een groot probleem met snel/leesbaar schrijven. als ik snel schrijf, dan is het onleesbaar. zelfs voor mij. en als ik leesbaar schrijf ben ik te traag. een kwarttier voor 10 regels text. daarom gaat typen dus handiger. dmv een zogeheten “Persoons Gebonden Budget” (PGB) gaan we dat dan betalen (dat betaalt de regering dus gewoon ff (heeft belasting toch nog nut). daar ben ik zeer blij mee. het is wel de kleinste en traagste maar ik ben er zeer blij mee. maarja. ik ben zelfs blij met een Apple ][ series, of Apple Macintosh, of een Apple LISA of een Apple Macintosh portable. lekker retro. maar vergis je niet. het is dan wel 1,25 MHZ maar das wel 1,25MHz pure Apple snelheid. :D