Gecombineerde Radeon 9600 voor Mac en PC

26 reacties

ATI heeft aangekondigd dat het een nieuwe versie van de Radeon 9600 videokaart op de markt brengt die geschikt is voor zowel Mac als PC. Deze Radeon 9600 PRO PC & Mac® Edition is een qua functionaliteit gelijk aan de al bekende Radeon 9600 pro, maar de kaart werkt zowel in een Mac als in een PC. Tot nu toe werden van videokaarten over het algemeen aparte versies verkochten, hetgeen nogal eens tot aankoopverwarring leidde. Vooral omdat de prijs van de Mac versie meestal hoger was.

[textquote]”As the world leader in discrete graphics for both the Mac® and PC platforms, ATI Technologies Inc, is introducing the Radeon® 9600 Pro PC and Mac Edition, the first graphics card to support both platforms. While maintaining all the key software features for Mac OS™ X and Windows® XP that users of ATI products for the Mac and PC have come to rely on, the Radeon 9600 Pro PC and Mac Edition offers dual-link capabilities to support ultra high-resolution flat panel monitors like the Apple® 30-inch Cinema Display.”[/textquote]
In de VS is de adviesprijs van de combi-kaart $199. Over Europese prijzen en leverbaarheid is nog niets bekend.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Hobbes

  Als ze evengoed werken dan als ze ze appart maken kan het enkel maar goed nieuws zijn, dit betekend een dramatische prijsverlaging :D

  Ik zou zeggen doe zo verder ATI.

 • Profielfoto
  Rini

  Ze spelen leuk in op het feit dat apple naar intel gaat. Ze moeten een beetje in de picture blijven he.
  Jammer dat ze dit niet 2 jaar gelee gedaan hebben (of nog langer). Dan zou ik respect hebben voor het besluit. Nu vind ik het niet minder dan een beetje reet likkerij;)

 • Profielfoto
  Chasnam

  Ze gaan mooi mee met de 3e transition van apple, en dat vind ik goed, zo hopen ze misschien ook nVidea kaarten uit de powermacs enzo te krijgen, zodat je ook met een radeon kaart de 30″ cinema display kan aansluiten, waarvoor je momenteel nog steeds een 6800 voor nodig hebt.

 • Profielfoto
  Sachin

  Deze kaart is zowel geschikt voor AGP4x als AGP8x PowerMac’s. Dit is een zeer mooie upgrade voor een oudere PowerMac G4! Let op: heel oude PowerMac’s (zoals de Cube G4) hebben maar AGP2x of zelfs geen AGP slot.

 • Profielfoto
  iMac-Boy

  Worden de kaarten nu duurder (apple prijs) of goedkoper (PC prijs) ???

 • Profielfoto
  edwin.bossier

  Goedkoper zou ik denken, dankzij de grotere oplage, geen onderscheid meer in produktie, verpakking, transport, administratieve rompslomp…

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Dit is een mooie ontwikkeling.
  In het verleden was het nodig om een specifieke Mac variant van een grafische kaart te ontwikkelen omdat de architectuur van de Mac verschillend was/is.
  Dit is een tussenstap, men zal zien dat er dadelijk veel meer grafische kaarten beschikbaar (kunnen) komen omdat ook de Mac op een zelfde architectuur als de PC werkt, het verschil is dan waarschijnlijk alleen het Mac OS.
  Ik vermoed als de Mac op Intel werkt, dat dadelijk ondersteuning voor derde partij grafische kaarten slechts een kwestie van drivers zullen zijn.
  De kosten voor het ontwikkelen van ALLEEN drivers voor een PCI kaart zijn geringer dan het ontwikkelen van een Mac specifieke kaart, dit zou betekenen dat Mac gebruikers dezelfde kaart als PC gebruikers kan kopen, voor dezelfde ‘PC’ prijs.
  Het zou mij niet verbazen dat in de toekomst het voor Mac gebruikers heel interresant kan worden om een Mactel te kunnen upgraden met de nieuwste processoren (tenzij Apple specifiek een CPU check inbouwt in OS X) en veel meer derde partij PCI en PCI express kaarten kan gebruiken.
  Maar in dat geval denk ik ook dat Apple geen ondersteuning geeft op derde partij PCI kaarten of drivers in het Mac OS meelevert, dat zal de taak van ASUS, ATI, Nvidia, etc, etc, etc worden, ALS ze drivers willen ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Rini

  Denk dat zowieso de prijzen flink gaan zakken. Das zeker positief aan dit verhaal.
  Op zich is het ook geen verkeerde ontwikkeling, zeker niet. Alleen vind ik het zo jammer dat het nu pas gebeurd. Aan de andere kant we leven nu, en niet in het verleden.:)

 • Profielfoto
  Sachin

  @ iMac-Boy:
  Als PC videokaart is de Radeon 9600 PRO PC & Mac Edition een dure grap. Er is dan wel ondersteuning voor 30″ TFT schermen op PC’s.

  Als Mac videokaart is de Radeon 9600 PRO PC & Mac Edition een goede vooruitgang qua prijs/specificaties.

  @ Rhapsody:
  Volgens mij klopt wat je zegt:)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Na 06.06.2006 zal dit gemeengoed zijn. Jippie.

 • Profielfoto
  ateazz

  @chasnam

  je kan de 30″ ook aansturen met een ati hoor (x800)

  Maar dit bericht klinkt goed, beetje mosterd na de maaltijd

 • Profielfoto
  Pink Grapefruit

  Een PC Radeon 9600 Pro met 256MB kost 80 euro…
  http://www.tweakers.net/pricewatch/120626

  Dus… kan niet zeggen dat het een goedkoop kaartje is geworden.

 • Profielfoto
  daclooo

  veel en veel te duur….

 • Profielfoto
  Pjotr

  De adviesprijs voor huidige grafische kaarten is zelden verkoopprijs. Deze kaart zal dus naar verwachting een stuk goedkoper utivallen in de winkel. Zeker nu AGP binnenkort vervangen wordt door PCIE (ofzoiets) worden AGP kaarten nu al steeds goedkoper.

 • Profielfoto
  Eddie

  Dat is geinig, plaats ik gister een bericht over dit onderwerp. Staat het vandaag op de voorpagina…

  Ik hoop dat deze trend zal doorzetten, en dat we meer variatie en betaalbare videokaarten hierdoor gaan krijgen.

  Een afb. van de nieuwe 9600 kun je hier vinden:

  http://www.macworld.com/images/content/2005/08/19/radeon9600.jpg

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Kan iemand deze “nitwit” de meerwaarde van zo’n kaart uitleggen.
  Ik heb een G4 450 AGP met een ATY,Rage128Pro (of zo iets)….
  Ben wel benieuwd WAT er dan veel beter/sneller gaat met zo’n kaart…

 • Profielfoto
  markclausing

  spelletjes/quartz extreme/core image/quartz 2d extreme/opengl

 • Profielfoto
  PureLogic

  Jammer genoeg kan je alleen in PowerMacs nieuwe kaarten inbouwen.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  @Hans
  De G4 450AGP heeft een AGP 2x bus, deze grafische kaart werkt dus niet in jouw systeem, want de kaart heeft minimaal 4x AGP nodig.
  Deze ATI Radeon 9600 kaart komt het beste tot zijn recht in een Power Mac G4 of G5 met zgn “write-combining” op de AGP bus.
  Het zgn “write-combining” zorgt ervoor dat grafische informatie veel sneller tussen de processor en de grafische kaart verloopt.
  De eerste G4 PowerMacs die “write-combining” hadden zijn de ‘Digital Audio’ Macs, die vanaf 466 t/m 733mhz werkten.
  Ook de Mac mini heeft “write-combining” op zijn 4xAGP ATI Radeon 9200.
  Deze kaart werkt dus goed op de nieuwere PowerMac G4’s, maar ook bij deze Macs zijn de processor-snelheid, moederbord snelheid, geheugen-snelheid en harde schijf snelheid ook begrenzende faktoren.

 • Profielfoto
  TonE

  Getest op Barefeats inmiddels, geen kaart voor gamers, nu ben ik dat toch niet. Wat erger is dat de core image prestatie bar tegenvalt, veel en veel te duur dus…

 • Profielfoto
  markclausing

  een agp4x kaart werkt ook op agp2x en agp1x hoor. Alleen is de bus langzamer, maar die hoop je niet nodig te hebben met 256Mb vram. Die bus is sowieso altijd veels te traag, ook bij agp8x, je wilt niet dat over die bus je textures worden geladen (als je te weinig vram zou hebben, eigenlijk alleen in spellen als doom3 en UT2004)

  feit blijft dat deze kaart veel te duur is, op de pc kan je daar nu een aardige 6600GT voor kopen.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Deze 4x AGP kaart werkt niet op een 2x AGP of AGP bus, dat staat ook in de specificaties van deze kaart.

 • Profielfoto
  teigetje

  Goeie ontwikkeling!

 • Profielfoto
  japser909

  combikaart ??? ehhhhh stapper de stap

 • Profielfoto
  stinky

  @rhapsody

  gaat dit dan ook betekenen dat je een mac op een gegeven moment kunt volstoppen met allerlei kaartjes? en dat het OS dan volgepropt moet worden met 100-en drives om alles te ondersteunen. zou wel weer heel erg gaan lijken op windows-peecees… brrr

 • Profielfoto
  Outragemac

  Anandtech heeft inmiddels een niet zo heel positieve review geschreven over deze videokaart, zoals uit de conclusie valt op te maken.
  http://www.anandtech.com/mac/showdoc.aspx?i=2502&p=9