Apple Store Regent Street

26 reacties

Op vakantie in Londen mocht een bezoek aan de Apple Store in Regent Street natuurlijk niet ontbreken. De digitale camera ging mee. Lees nu mijn verslag van een middagje rondkijken in de eerste Apple Store van Europa.

Het gebouw waarin de Store is gevestigd, is eigendom van de Britse Kroon, oftewel het Britse koningshuis. Apple heeft vier jaar gewacht om het gebouw te kunnen gebruiken en schijnt voor vijftien jaar getekend te hebben. De huur bedraagt 1,5 miljoen pond – ruim 2,1 miljoen euro – per jaar. Voordat Apple het gebouw in gebruik kon nemen, is het hele gebouw eerst voor een half miljard pond verbouwd.


De originele ontwerper van het gebouw (The Regent House) was G. D. Martin voor T. H. Brooke-Hitchings. De ontwerpers van de huidige Store (Peter Bohlin, Karl Backus en Joshua Keller), zijn verbonden aan architectenbureau Bohlin Cywinski Jackson uit Californië. Dit bureau heeft ook de Apple Store in Ginza (Tokyo, Japan) ontworpen. Hoewel de ontwerpers in Londen een stuk minder ruimte hadden dan in Tokyo, hebben ze in Regent Street toch een zee van ruimte weten te creëren door een gedeelte van de tweede verdieping als open plafond van de begane grond te gebruiken. Hierdoor krijg je als bezoeker een grotere indruk van de begane grond.

De Ginza Store in Tokyo

De straatbreedte van de Apple Store is bijna 23 meter. Aan de voorzijde zijn twee grote deuren in het midden, geflankeerd door twee enorme etalages. De totale oppervlakte van de twee verdiepingen die de Store beslaat, is ruim 1.800 vierkante meter. Daarnaast heeft de Store ter plekke nog bijna 300 vierkante meter opslagruimte.

Bij binnenkomst valt onmiddellijk op hoe druk het er is. Hoewel er veel mensen rondlopen en rondkijken, komt het geheel niet vervelend druk of vol over. Dit is een direct gevolg van de opzet van de Store. Op de begane grond is de ruimte in tweeën gedeeld door de grote glazen trap die je ook in veel andere Stores tegenkomt. Hierdoor is er in het midden van de Store open ruimte van een paar meters breed gecreëerd.

De begane grond wordt verder opgedeeld in vijf verschillende specialisaties waarin de verschillende computers en bijbehorende (third party-)software/hardware staan opgesteld. Aan de rechterkant vind je Home en Pro. Bij Home staan de iMacs G5 en de iBooks, terwijl je in de sectie Pro de high-end modellen van de desktops (PowerMacs G5 in het algemeen en de high-end iMac G5) en de PowerBooks vindt. Ook in de Pro-sectie: pro-software en 20″, 23″ en 30″ displays.

Links vind je de secties Photos, Music en Movies. In Photos staan iMacs G5 met iPhoto ’05 en digitale camera’s. In Music wordt ook met iMacs G5 gewerkt, en daar kun je iTunes, Garageband, keyboards en verschillende speakers uitproberen. Ook in Music: iPod photo, iPod mini, iPod shuffle, iPod U2 en verschillende soorten muziek-software, zowel amateur als professioneel. Bij Movies staan verschillende digitale videocamera’s opgesteld, en wordt iMovie en iDVD ’05 gedraaid op iMacs G5.

Achterin de Store is de counter waar je kunt afrekenen. Hier staat de hele dag door een flinke wachtrij. Naast de counter staan aan beide kanten kasten met daarin Apples eigen populaire software aan de rechterkant, en de Apples populairste artikelen aan de linkerkant. Op het momenten dat wij in de Store waren, stond rechts de kast vol met Tiger, .Mac, iLife ’05, iWork en AppleCare. Aan de linkerkant stonden twee kasten vol met iPod socks, AirPort Express, AirPort Basestations, iSights en iPod accessoires.

Als je trap opgaat, is links de Genius Bar, waarvoor je via iedere Mac die in het pand staat een afspraak kunt maken. De hele linkerkant van de bovenverdieping is aan gewijd aan de Genius Bar, een concept waarbij de klant een afspraak maakt om later op de dag een probleem opgelost te krijgen. Er zijn experts aanwezig van verschillende gebieden, van specifieke software tot switchen van PC naar Mac. De Genius Bar in de Apple Store Regent Street is met 14 meter (of 46 feet) de langste Bar van alle Apple Stores.

Recht voor de trap is het Theatre waar je gratis workshops kunt volgen. Toen wij er rondliepen, zaten er verdacht veel Wintel-laptops in de zaal. In de Store zelf, maar ook op de site van Apple Store Regent Street, kun je per dag zien welke workshops je kunt volgen.

Als je bovenaan de trap rechtsaf gaat, kom je langs een aantal kasten vol software, van spelletjes en taalcursussen tot gespecialiseerde muzieksoftware en designsoftware. Daarnaast staan verschillende kasten met accessoires en tassen.

Vervolgens kom je langs de Kids-corner, waar kinderen zich kunnen uitleven op onverwoestbare eMacs terwijl ze zitten op ergonomisch verantwoorde ronde poefkussens van Unica. Prijskaartje: €350. Per stuk, welteverstaan. Er zitten trouwens altijd veel meer volwassenen dan kinderen.

Naast de winkelruimte is er ook ruimte achter de Store. Een gedeelte hiervan is bestemd voor opslag, maar er is ook een ruimte waarin workshops worden gegeven, de Studio Series. Dit zijn vaak specialistische workshops waarvoor betaald moet worden.

Al met al heeft Apple een Store neergezet die een groter doel dient dan alleen winkel zijn. Het is hét uithangbord voor Apple in Groot-Brittannië, misschien wel voor Apple in heel Europa. Daarnaast biedt Apple de mogelijkheid om je kennis van Apple, haar hardware- en softwareproducten en third party-producten te vergroten, door middel van het Theatre en de Studio Series. De Store biedt voor ieder wat wils; van potentiële switcher tot professioneel gebruiker, voor iedereen is voldoende hardware en software beschikbaar en – misschien wel veel belangrijker – voldoende service en kennis.

Apple Store Regent Street is een mooie, grote Store waarvan er hopelijk nog meer door heel Europa zullen verschijnen. Deze Store is een zogenaamde ‘flagship’-store, die dient als uithangbord voor Apple. Misschien komen er in de toekomst wel kleinere Stores door heel Europa, die deze Store als voorbeeld hebben. Denk aan een aantal Stores door heel West-Europa: Amsterdam, Berlijn, Wenen, Parijs, Madrid, Rome en Kopenhagen. Apple heeft in ieder geval al gepland om een Store te openen aan de Champs Elysées (Parijs) in 2007, dus misschien volgen de andere steden wel sneller dan verwacht.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Het is vast een flinke verbouwing geweest maar een half miljard pond kan ik toch niet geloven. Daar bouwen wij op kantoor drie complete ziekenhuizen voor. Een dergelijke verbouwing zal zo’n 2.500 pond/meter kosten, reken maar uit.

 • Profielfoto
  davedive

  Idd prachtige winkel en … (onbelangrijk en misschien misplaatst hier) mèt een mooi verzorgd toilet dat ook toegankelijk is voor gehandicapte mensen !!! (fnac gent of andere grote winkels : lezen jullie dit ??)

  Moet je bezoeken als je in Londen bent !

 • Profielfoto
  Nic

  De tweede foto is toch de Store in Ginza?
  Verder ziet het er echt wel mooi uit!

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Het hele gebouw is voor dat bedrag verbouwd (dus ook de appartementen en de kantoren erboven, plus de winkelpanden naast de Apple Store).

 • Profielfoto
  sammerman

  shit ik was een maand geleden in londen en ben er niet geweest gsus wat vind ik dit jammer. maar wel erg mooi zo te zien

 • Profielfoto
  XyonN

  Wow, ik moet echt eens naar Londen. Ik denk dat het een leuk familie uitje zou kunnen worden:)

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Aller eerst: geweldig stuk over de Apple store. Erg leuk om te lezen.

  En dan tot slot. Wat een ontzettend mooie winkel zeg. Niet te geloven! Ziet er echt strak uit. Die glazen trap herken ik overigens ook van de Apple store in SF. Daar zag ik het voor het eerst. :)

 • Profielfoto
  boesboes

  Denk aan een aantal Stores door heel West-Europa: Amsterdam, Berlijn, Wenen, Parijs, Madrid, Rome en Kopenhagen.

  Vergeet Brussel niet! The capital of Europe

  :D

 • Profielfoto
  chonazz

  Brussel? Als er iets komt in Belgie, dan wed ik er op dat dat in Antwerpen zal zijn:-)

 • Profielfoto
  Hermanko

  Leuk verslag .. en als het door Apple kan worden “waar” gemaakt dan verheug ik me op alles Apple Store wat er in EU nog komen gaat.:)

 • Profielfoto
  Marresc

  Eén kleine opmerking: Het architectenbureau noemt niet “Bohlin Cywunski Jackson” maar “Bohlin CywInski Jackson”…

 • Profielfoto
  MacThijn

  mooi verslag!!:D

 • Profielfoto
  Xserve

  Brussel is nou net iets belangrijker dan Antwerpen.

  Diplomatieke hoofstad van België, grootste- en hoofdstad van België….

 • Profielfoto
  desappie

  Belangrijker ja, maar voor shoppen ga je naar Antwerpen

 • Profielfoto
  Remon

  In Brussel moet je naar Boulevard de Waterloo
  gaan de PC van Brussel.
  Niet de PC maar de PC …..str.

 • Profielfoto
  JosB

  Afgelopen zondag was ik er ook. Hoe druk het was kan je hier zien http://homepage.mac.com/josbode/PhotoAlbum56.html . Het is prachtige winkel, waar het draadloze netwerk voor iedereen openstaat.

 • Profielfoto
  danielpunt

  Waarom niet zo’n winkel in de PC hoofdstraat, te Amsterdam.;)

 • Profielfoto
  liudger

  Het ontwerpen van de trap en door wie vind je hier http://arstechnica.com/journals/apple.ars/2005/8/6/888
  Net terug van av spektakel in Utrecht. Volgende zaterdag weer. Dus Utrechters kom oook!!!:)

  http://impakt.smartprojectspace.net/read/page.php?kind=events&serialfrom=27&ppf=present

 • Profielfoto
  bekhof

  @boesboes en @XServe:
  In Brussel? Capital of Europe? Zal best, maar het is zo’n gedoe met verhuizen elke keer…

 • Profielfoto
  Donnie Darko

  Het is er echt prachtig, nog mooier dan Harrods*
  (*duurste warenhuis op deze planeet).
  Als echte MAC-fan moet je er een keer geweest zijn, het is echt ”heaven”. :D.
  Loop je weer de winkel uit, ben je zo weer een uurtje verder.

 • Profielfoto
  rburgt

  Ik kom nu net toevallig van Londen vandaan, vrijdag ben ik dan ook met veel verwachtingen naar de Apple Store op Regent Street gegaan.

  Ik vondt in tegenstelling tot de schrijver van het het artikel de winkel erg tegenvallen. Over het uiterlijk van de winkel is natuurlijk niets te zeggen, deze ziet er zowel buiten als binnen perfect uit. Wat mij echter erg tegenviel was de sfeer die er hing. De winkel was vol met joggers die hun email aan het checken waren op de gratis internet verbinding, je werdt met moeite geholpen, ja ze helpen je wel maar het ging erg moeizaam ( en ik spreek een goed woordje engels ) en de groote van de winkel valt ook erg mee. Bovenin was er een workshop bezig over .Mac. ongv 12 mensen zaten daar met hun i en PowerBooks waarvan ik geen één de workshop zag volgen, allemaal waren ze weer bezig met internetten ( Wel sneu voor de persoon die de workshop gaf maar die heeft het waarschijnlijk toch niet door ). Ook zaten er 2 verdwaalde windows laptops in het publiek :S

  Niet alleen slechte dingen over de winkel natuurlijk, erg leuk dat je alle dingen in winkel uit kan proberen ( Mighty Mouse:) ), e Genius bar wordt druk en dankbaar bezocht ( zover ik het kon zien ) en alles is erg leuk aangekleed.

  Mijn conclusie: Leuk om naar toe te gaan, mits je in Londen bent. Ik had 2 uur voor de winkel uitgetrokken omdat ik dacht dat het een enorm groot gebouw was met vanalles te doen, dat viel enorm tegen.

  Ik ben trouwens Zaterdag nog even terug geweest om mezelf ongelijk te geven dat het tegenviel, misschien had ik een verkeerde dag ofzo. Er was echter niets anders dan de dag daarvoor.

  Donnie Darko schreef:
  Het is er echt prachtig, nog mooier dan Harrods

  Grappig dat je daar een opmerking over maakt. Natuurlijk ben ik ook naar Harrods gegaan. Daar werd ik echter metteen geholpen en wist de verkoper mij ook alles meteen over de vragen die ik stelde. Maar goed, ik denk dat het ook heel erg moeilijk is om Harrods te vergelijken met een Apple store. Hierbij wil ik trouwens niet zeggen dat de medewerkers van de Apple store geen expertise in huis hebben, ze zijn echter wel minder allert op vragen vindt ik. Het uiterlijk van de electronica afdeling van Harrods ziet er wel veel minder uit.

  Voor de schrijver van dit artikel: Jammer dat er geen persoonlijke draai aan het verhaal zit. Feiten over de Apple Store op Regent Streek kan ik zelf ook wel opzoeken. Waar ikzelf meer in geinteresseerd ben zijn jouw ervaringen. Bijv als het Artikel begint met “De digitale camera ging mee.” zorg dan ook dat er een aantal gemaakte foto’s in het artikel staan. De enige foto die ik niet herken is die van de genius bar.

 • Profielfoto
  i Am

  Zo te lezen, is het concept van de apple store overal hetzelfde….

  Ik ben geweest in de ‘stores’ van NY-soho (de allereerste), chicago en san fransisco
  en allemaal hebben ze de indeling zoals hierboven beschreven.

  Als ik in london ben, zal ik zeker even langs wippen, want aan de buitenkant ziet het met met die ramen spectaculair uit….
  voor wat de binnenkant betreft geloof ik: “If you’ve seen one, you’ve seen them all……”
  Voor de schrijver: De trap is een ontwerp van James O’Callaghan en behalve in Osaka en Shibuya waar ze een ronding hebben, zijn het rechte trappen.
  meer over de glazen trap van apple op http://www.ifoapplestore.com/stores/glass_staircase.html

  :D i Am

 • Profielfoto
  ifeelfine

  ze zijn lang niet allemaal door mij genomen. ik heb alleen gezegd dat de camera mee was, niet dat de foto’s ook allemaal gelukt waren:)

  de stores zien er inderdaad allemaal hetzelfde uit. alleen de buitenkant van de Regent Street Store is best mooi, met oude goudkleurige mozaieken boven de ramen en inderdaad ook die grote ramen.

 • Profielfoto
  iPappa

  Afgelopen januari was ik met mijn gezin (inkl. iTommie) in de Apple store in SoHo. Wat mij daar opviel was dat er minstens 500 man binnen waren en dat er rijen voor de kassa’s stonden. Eenmaal buiten gekomen besloot ik, zodra ik thuis zou komen, direct aandelen te kopen. Apple heeft eindelijk momentum gekregen en is niet meer af te remmen. (Het aandeel gaat ook prima) Wie wil er nou eigenlijk geen super goed draaiende computer, die niet vast loopt, die er supergoed uitziet en heel betaalbaar is? Juist, de angsthazen, degenen die het niet snappen en degenen die nog geen kennis hebben gemaakt. Oh ja, en mijn broer, want dan zou hij niets meer te doen hebben. (Nachten doorhalen om zijn PC’s weer tot leven te krijgen)javascript:emoticon(‘:O’)

 • Profielfoto
  Whymme

  Wat de rest zei. De store in Regent Street is niet echt verschillend van de eerste Apple Store, in Soho, NY. Zelfde indeling, zelfde idee.

  Toen ik in Londen was, ben ik er wel regelmatig naar toe gegaan – inderdaad, om mijn e-mail te checken. Als ik 100 euri per jaar betaal voor een .mac-account, dan vind ik dat ik dat toch wel moet kunnen doen in een Apple store:)

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik zit nu in de Store in Londen op het gratis internet dat ze daar hebben. De hele dag door zijn er hier seminars maar je kunt er dus ook gratis het internet op. En wie stroom mee neemt kan er de hele dag blijven zitten.