Apple krijgt geen patent

7 reacties

Het is Apple niet gelukt om patent te krijgen op de menustructuur van de iPod. Zo meldt AppleInsider. De aanvraag, waar overigens Apple’s vice president Jeff Robbin en Steve Jobs zelf opstaan als voornaamste ontwikkelaars, is definitief van tafel geveegd. Het grootste probleem is de aanvraag van uitvinder John Platt. Hij heeft namelijk vijf maanden eerder, in mei 2002, een aanvraag voor soort gelijke software ingediend.

Het is nog niet bekend hoe Apple op deze uitspraak zal reageren. Ook is niet bekend of John Platt een claim bij Apple in gaat dienen. Het is overigens niet gezegd dat beide systemen identiek zijn aan elkaar. Apple heeft nog drie maanden om te reageren.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  PietjePuk

  Spijtig, het zou spijtig zijn moest de structuur klakkeloos gecopieerd worden door een ander bedrijf. Het menu van de iPod is toch een belangrijk onderdeel van het apparaatje.

 • Profielfoto
  chatsmit

  wat is er zo speciaal aan het menu, of gaat het ook over het klik geluidend ronde gevoelige witte navigatie bedienings knop dingetje?

 • Profielfoto
  xer

  Stomme zet van Apple, dat hadden ze al veel eerder moeten doen. Bovendien lijkt de menu structuur als 2 druppels water op de structuur zoals die gebruikt is in de Workspace manager van NeXT. Waarom hebben ze dat niet eerder gepatenteerd ? Als eigenaar van de NeXT interface zou Apple toch wel een goede kans maken om aanemelijk te maken dat ze (ofwel: Steve Jobs als eigenaar van NeXT) het wel degelijk als eerste hebben uitgevonden. (en niet John Platt).

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik begrijp het niet echt, dat patent is aangevraagd een jaar nadat de eerste iPod op de markt was en blijkbaar gelijksoortig aanwezig op Next. Hoe kan iemand dat zo’n patent nog gebruiken?

 • Profielfoto
  xkrprtl
 • Profielfoto
  BearPig

  De octrooiaanvrage is NIET definitief van de baan. Apple kan nog verschillende stappen ondernemen om alsnog octrooi te krijgen. Het is gebruikelijk om na een “final rejection” een voortgezette octrooiaanvrage in te dienen, wat eigenlijk een voortzetting van de procedure is (de Amerikaanse octrooiraad wil dan gewoon meer geld krijgen omdat de procedure langer dan gemiddeld duurt, en ze meer werk moet verrichten). Apple kan ook nog in beroep gaan. Ik heb zelf in mijn werk al een paar final rejections gekregen, en toch uiteindelijk octrooi gekregen.

  Interessant is dat in het dossier (online in te zien) een verklaring van Steve Jobs zit dat de uitvinding (de iPod) op 9 november 2001 in een persverklaring publiek is gemaakt, wat ruim voor de datum van de octrooiaanvrage van de Microsoft-medewerker is. In Amerika mag je binnen een jaar naar publicatie een octrooiaanvrage indienen, in dit geval is dat op 28 oktober 2002 gebeurd. De Amerikaanse octrooiraad heeft voorzover ik kan zien met de verklaring echter geen rekening gehouden, daarvoor zal een aparte procedure nodig zijn waarin de data waarop beide uitvindingen zijn gedaan moeten worden vastgesteld.

 • Profielfoto
  jozem

  Volgens deze site van vandaag is er van een MS-patent geen sprake.

  http://www.newsmax.com/archives/articles/2005/8/16/154021.shtml