svreeburg
svreeburg Nieuws 1 juli 2005

Column: De Mac Als Gemeengoed?

Steeds meer zie je Apple in het straatbeeld voorbij komen. In Amsterdam zijn er voor de tweede keer king-size billboards met swingende iPods te zien, de Apple-Centers knallen als ‘iPaddenstoelen’ uit de grond en nog nooit schieten zoveel witte oordopjes je voorbij. De ‘Macfans’ zijn helemaal in hun nopjes. Glimlachend kijk ik om als ik weer iemand met een iPod zie lopen. Apple wordt steeds groter en wordt langzaam een beetje van iedereen. Ik vraag me af of dat wel een goede ontwikkeling is? Moet Apple niet gewoon Apple blijven? De kleinste die de grootste bek heeft. De stylevolste met de meest innovatieve producten. Altijd de eerste, maar toch de kleinste. Ik hoor je zeggen:

‘Dat kan toch ook als ze de marktleider zouden zijn!’ ik weet het niet…..
Het is natuurlijk het doel van ieder bedrijf om de grootste te zijn. Bouwen naar meer en zoeken naar het gat in de markt. Terecht! Begrijpelijk en raar als ze dat niet zouden doen. Tegenstrijdig is het in ieder geval wel. Ik hoor mezelf ook te vaak roepen dat je vooral een Mac moet kopen en nodig elke ‘windoos-bak’ uit het raam moet flikkeren. Tot mijn verbazing doen ze dat helaas niet. Maar ik vraag mezelf af; Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen een Mac op z’n bureau zou hebben staan? Waarschijnlijk zou het leuke en het niche er een beetje vanaf zijn…..

En laten we eerlijk zijn het is toch leuker om voor de underdog te zijn dan voor de gedoodverfde favoriet. In het voetbal klopt die ongeschreven regel bij mij niet. Ik ben voor Ajax en niet voor het schoppende FC Utreg. Mijn vader nam me nou eenmaal mee naar ‘De Meer’. Overigens niet met tegenzin.

Apple is de kleinste en absoluut de beste en zo moet het blijven! Ook al hebben we straks dezelfde motor als de ‘vijand’. Steve Jobs weet het in ieder geval briljant te verkopen! Ik kan me nog herinneren dat Apple na een paar jaar eindelijk toegaf dat de muis van de iMac toch eigenlijk niet de beste was. De ‘Puck’ moest het veld ruimen voor de ‘Pro-Mouse’ en Steve zei: ‘We went from the worst mouse, to the best mouse!’ Fantastisch! Klop jezelf op de borst voor het vervangen van een slecht product. Van mij mag het!

Steve zoekt ook elke keynote naar een vergelijking waarin Apple als beste uit de bus komt. Jaren lang werd er bewezen dat de Powermac met lengte voorlag op de concurrentie. Het mooiste staaltje van de laatste keynote vond ik hoe Steve Intel verkocht. ‘Intel delivers much better performance per watt’ Uuuhhhh, wat? Per wat? Natuurlijk is er voor elke vergelijking wat te zeggen. Voor mij voelde de introductie van de ‘MacIntels’ in eerste instantie een beetje alsof de complete Duitse Mannschaft in een Oranje shirt werd gehesen. Een beetje met het idee, als we maar winnen! Hoe maakt niet uit! Als we maar winnen! Aan de andere kant, wat maakt het uit! Is het heel erg dat er straks een Intel processor onder de motorkap zit? Merken we op dit moment iets van onderdelen die niet uit de fabrieken van Apple komen? Ik denk dat het uiteindelijk allemaal wel mee gaat vallen. Wat maakt de Mac een Mac? Dat is toch de software! Software in prachtige behuizing. En dat blijft gelukkig zo…

Reageer op artikel:
Column: De Mac Als Gemeengoed?
Sluiten