remier
remier Nieuws 21 juli 2005

Buma Stemra wil vergoeding voor podcasts

Ingezonden door Danny Dikker via de nieuws submit.

Buma Stemra gaat podcasters, via een tijdelijke regeling tot januari 2006, vragen om een vast bedrag per maand te betalen voor de door hen gedraaide muziek.
Het zal hier gaan om maximaal 35 euro voor ‘zend-amateurs’ en minimaal 85 euro per maand voor ‘professionals’.

Buma Stemra ziet podcasting op dezelfde manier als het geval is met webcasting. Het verschil zit in het feit dat bij Podcasting de luisteraar zelf kan bepalen op welk tijdstip hierna geluisterd zal worden:

[textquote]”Voor webcasting hebben we al geruime tijd een licentie beschikbaar. Ook daar waren we toen, de markt hiermee kwam, al heel vroeg bij. We willen in het belang van onze rechthebbenden elke vorm van muziekgebruik natuurlijk zoveel mogelijk stimuleren. Daarom hebben we nu ook voor wat betreft podcasting snel en adequaat een regeling tot stand gebracht om daarmee het gemak voor de podcasters te vergroten”[/textquote]

Voor professionals bedraagt de afdracht 13 procent van de netto-omzet die met de podcast wordt gegeneerd. Dat is de omzet minus de verwervingskosten met een maximum van 25 procent met daaraan gekoppeld een minimumvergoeding van 85 euro. Deze regeling geldt alleen voor commerciële partijen (dat zijn die partijen die iets aan podcasten verdienen, ongeacht het aantal RSS feeds dat ze aanbieden.

Als podcaster is men ook verplicht om zich aan te melden bij Buma Stemra alsmede het toestemming vragen aan de platenmaatschappijen voor het uitzenden van hun muziek.

Reageer op artikel:
Buma Stemra wil vergoeding voor podcasts
Sluiten