svreeburg
svreeburg Reviews 5 juni 2005

Review: Albumservice.com

Een tijdje geleden hebben we een iPhoto album besteld en onze bevindingen op de website geplaatst. Dit keer is het de beurt aan een andere aanbieder; Albumservice.com! Deze site gaf ons de mogelijkheid om hun service te gebruiken. We hebben weer een paar foto’s uit de digitale schoenendoos gepakt en wederom een groot boek besteld…

Aangezien deze site nog geen upload-programma heeft voor de Mac, moeten we alles via de website doen. Als we op de site komen moeten we even van browser wisselen, we krijgen de melding: “Helaas lust Safari onze site (nog) niet; gebruik daarom Explorer.” Omdat Explorer niet meer standaard in Tiger zit, moeten we die even downloaden.

Aan de slag.
Stap 1 is jezelf aanmelden. Na simpel je e-mail adres in te vullen krijg je direct een e-mail in je inbox met je paswoord. We vullen op de site onze gegevens in en we zijn ingelogd! Op deze pagina vinden we alle informatie die we nodig hebben om ons album te gaan maken. Allereerst willen we weten welke albums beschikbaar zijn. Gelukkig vinden we de knop ‘Voorbeelden’ snel.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Small, Large en Extra large. Wij kiezen voor Large. In onze vorige review hebben we ook voor een groot boek gekozen en zo kunnen we goed zien wat de verschillen zijn. Omdat we niet in een fotoprogramma werken maar via een website doen we alle voorbereidingen in iPhoto. We hebben al onze foto’s kleurgecorrigeerd en de wit- en zwart balans opgekrikt. Zo weten we zeker dat het uiteindelijke resultaat niet aan de aanvoer ligt. Nadat we alle foto’s hebben geëxporteerd uit iPhoto kunnen we gaan uploaden.
Op de site worden we persoonlijk aangesproken;

[textquote]Opmerkingen voor Apple gebruikers: In het algemeen geldt dat als je je foto’s niet groter maakt dan maximaal 1 Mb je dan zonder problemen kan werken. Heb je toch last van een ‘server time out’, dan is de aanvoer van megabytes te groot voor je provider. Doe dan de upload van foto’s in je folder per 3 foto’s. Staan ze eenmaal in je folder, dan kun je aan de slag![/textquote]

Foto’s Uploaden.
Als we de foto’s checken zijn er een paar die zwaarder zijn. We nemen de gok!
We klikken op ‘Maak nieuwe map en upload foto’s’. Albumservice geeft ons de mogelijkheid om een naam aan onze map te geven. Daarna verschijnt de knop ‘Upload foto’s’. We krijgen een Java sript melding; Ik gebruik Windows 98 of hoger met Internet Explorer. We gebruiken veel, maar dat gelukkig niet. Zouden we wel op Windows werken dan hadden we hier de mogelijkheid om een upload-programma te installeren. Het upload-programma van Albumservice is nog niet voor de Mac ontwikkeld. Komen er nu heel veel Mac gebruikers die deze online dienst gaan gebruiken, dan wil het bedrijf de ontwikkeling hiervan zeker overwegen! Voorlopig moeten we hier nog even op wachten. We willen het programma dus niet installeren en klikken op ‘Annuleren’. We komen op een pagina terecht waar je, per keer,
10 foto’s kunt uploaden. Aangezien we er 46 hebben gaat dat wel even duren. We klikken op blader, selecteren de foto en kiezen het bestand. Nadat we dat 10 keer hebben gedaan klikken we op ‘Upload foto’s’.
Er gebeurt…… Niets.
Toch maar kijken of de grote van de foto’s er iets mee te maken heeft. We verkleinen de foto’s in iPhoto en proberen het opnieuw. Dit keer krijgen we een foutmelding.

We komen niet verder. In de foutmelding staat niets over een server time out, waar we eerder voor gewaarschuwd zijn. We proberen het ditmaal met Firefox. Nu krijgen we een andere foutmelding en ons geduld begint langzaam op te raken. Firefox meldt dat het bestand leeg is!? Terugdenkend aan de eerste waarschuwing op de beginpagina proberen we het nu per drie foto’s. Dit Werkt! We zien nu onze eerste drie foto’s in onze map staan. De 46 foto’s die we in totaal moeten doen wordt een aardige klus. We gaan aan de slag met het uploaden en na een tijdje zijn we klaar. Deze service heeft echt een upload-programma nodig! Dat zou veel prettiger werken.

Album aanmaken.
We zijn aanbeland bij stap 3 ‘Maak nieuw album’ Als we daar op klikken komen we op de pagina om ons album samen te stellen. We kunnen hier specifieker het soort album kiezen. De keuze is enorm! Daar houden we van. We nemen Album Large, 21 bij 28 en 24 pagina’s.

Met kleine vierkantjes worden de achtergrond voorbeelden weergegeven waaruit we kunnen kiezen. Veel kleuren en enkele foto achtergronden. Een foto achter een foto vinden we te veel afleiden. We kiezen daarom voor een kleur. We nemen ‘Lime’.
Desgewenst kunnen we hier ook nog een naam aan ons album geven. We klikken op ‘Maak nieuw album’ en we komen op de overzichtspagina. We zien ons nieuw aangemaakte album in het overzicht staan en klikken op ‘Bewerk’.
Een nieuw venster groet ons. We zien een mooi overzicht. Onze foto’s aan de linkerkant, diverse indelingen aan de bovenkant en de te maken pagina’s, van ons album, in het midden.

We kiezen eerst voor de gewenste indeling en daarna welke foto we vervolgens op de pagina willen hebben. We beginnen uiteraard met de voorkant van ons album. Vanuit de linker kolom kunnen we foto’s slepen naar de pagina. Vrijwel direct verschijnt de foto op het digitale canvas. We kunnen gelukkig ook wat tekst kwijt. We tikken de titel van onze vakantie in en de voorkant is al helemaal af.
Albumservice heeft ook over véél tekst nagedacht. We kunnen hele epistels kwijt als we voor de tekstindeling kiezen. Deze wordt aangeduid met een grote T.
Een inleiding is altijd leuk. Waar zijn we, waarom en vooral wanneer. Helaas kunnen we niet voor een ander lettertype kiezen. Na de informatie te hebben ingetikt klikken we weer op ‘Volgende’.

Foto’s plaatsen
We kiezen voor een aantal verschillende soorten pagina’s, maar al vrij snel worden we beperkt in onze creativiteit. Of twee foto’s boven elkaar, een paar naast elkaar, een hele met tekst. De keus is al vrij snel saai.

Dit komt waarschijnlijk door dat alles recht toe, recht aan is. Variatie is er wel maar speels en verrassend is het helaas niet.
We gaan het album vullen en klikken en slepen er vrolijk op los. Op pagina 14 zijn we al door onze 46 foto’s heen! Iets te enthousiast. Gelukkig kunnen we heel makkelijk terug om de pagina’s aan te passen. De browser hoeft er niet lang over na te denken om de pagina’s te laten zien. Dit werkt erg lekker om snel dingen aan te passen. Aangezien we de pagina’s anders moeten indelen zijn we aangenaam verrast door de knoppen ‘Pagina tussenvoegen’ en ‘Pagina verwijderen’. Alleen werken deze bij ons niet! We kunnen er op klikken tot dat we een ons wegen maar werken doet het niet. Dan maar een paar foto’s weghalen en opnieuw plaatsen.

We zijn aardig op weg! Het is altijd handig als je iets aan het maken bent om het te bewaren. Ook in dit geval. We zijn immers web-based bezig en niets zo vervelend als het programma eruit ‘knalt’ en dat je hele creatie ‘down the drain’ is. Albumservice had waarschijnlijk dezelfde gedachte, getuigende de ‘Bewaar album’ knop. Er zit wel een nadeel aan. De website brengt je terug naar het overzicht en als je vervolgens terug naar je album gaat, plaatst Albumservice al je gebruikte foto’s weer terug in de linker kolom. Nu kan je helaas niet meer makkelijk zien welke je al hebt gebruikt. Na wat puzzelen hebben we alle foto’s geplaatst en zijn we klaar. Helaas is er geen mogelijkheid om een extra pagina toe te voegen. Zo moeten we alle foto’s precies in de 24 pagina’s plaatsen. Tijd om ons kunstwerk te bestellen!

Bestellen
Als we op ‘Bestellen’ klikken roept de website dat we onze gegevens moeten invullen en dat we daarna pas kunnen bestellen. Bij ‘Mijn Gegevens’ vullen we alles in. We hebben gelukkig ook de optie om ons album ergens anders te laten bezorgen. Altijd handig! We klikken wederom op ‘Bestellen’ en krijgen de melding dat ons product in onze winkelwagen zit. Nu hoeven we alleen nog maar af te rekenen en we zijn klaar. We klikken op ‘Winkelwagen’ en zien dat we €2.50 verzendkosten moeten betalen. Dat is niet zo’n hoog bedrag. Bij Apple waren we het drie dubbele kwijt.

Als we verder gaan zien we een keurig overzicht van wat we gaan bestellen.
We kunnen nu een betalingsvorm kiezen en zijn blij verrast dat we niet perse een creditcard nodig hebben. Zelfs ‘Mijn Posbank.nl’ staat in het rijtje. Wij kiezen voor een eenmalige afschrijving via de bank en klaar zijn we! We worden doormiddel van een ‘foutmelding’ bedankt voor het bestellen en worden terug geloodst naar het overzicht van ons aangemaakte album. We hadden eigenlijk direct een mailtje verwacht. Een bevestiging van de bestelling was toch fijn geweest. Ook op de website zien we niets terug van de lopende bestelling. We wachten af……

Het album is binnen!
Al na een 4 dagen valt ons album op de deurmat! Dat is even wat sneller dan het iPhotoalbum. Daar moesten we twee weken op wachten. We halen ons boek uit het karton en zijn erg blij verrast! Het ziet er heel mooi uit. Het papier is perfect. Goeie dikte en een mooie glans. De foto’s zijn bovendien erg goed gedrukt. Net als het iPhotoboek maken de paginavullende pagina’s de meeste indruk. Voor de rest is het boek als verwacht. Degelijk door de saaie indeling, maar mooi om je vakantie foto’s op deze manier afgedrukt te zien.

Conclusie.
We zijn blij met het resultaat. Dat voorop gesteld. De voorbereiding en de bewerking lieten duidelijk te wensen over. Een upload / bewerking programma zou zeer welkom zijn! De foutmeldingen van de browsers konden we weinig mee, maar die heeft Albumservice waarschijnlijk niet in eigen hand. Of deze website nou het beste alternatief voor iPhoto is vragen we ons af. FotoXS, een site waar je ook fotoalbums via het web kan maken, ziet er op het eerste gezicht strakker en gebruiksvriendelijker uit. Wellicht dat we deze ook nog een keer testen.

Albumservice vs iPhoto.
Qua prijs is Albumservice zeer concurrerend met iPhoto. Voor 20 pagina’s bij Apple ben je €27,34 kwijt. Nu hebben we 24 pagina’s voor €22,45(inclusief verzendkosten) en het is er binnen 4 dagen! Er is wel duidelijk een verschil van kwaliteit. Bij Apple heb je echt het idee dat je een album hebt gekregen en hierbij denk je toch eerder aan een naslagwerk. Het papier is wel weer beter bij Albumservice.com!
De laatstgenoemde is veel toegankelijker. De betaalmethodes zijn divers en goed ingesteld op de Nederlandse gebruiker.
Als eindconclusie is de vergelijking met Apples hardware en pc’s wel toepasbaar. Het ziet er wat beter uit, werkt wat makkelijker, maar je betaalt er wel wat meer voor.

Reageer op artikel:
Review: Albumservice.com
Sluiten