JeePee
JeePee Nieuws 17 mei 2005
Leestijd: 3 minuten

Zet jij je Mac binnenkort bij het grof vuil?

Dit artikeltje is voor iedereen die per ongeluk mogelijk belastend materiaal op zijn of haar Mac heeft gekregen en er graag zeker van wil zijn dat niemand daar achter komt.

Voor velen zal het inmiddels geen verrassing meer zijn, maar de prullenmand is in zo’n geval niet voldoende. Het legen van de prullenmand zorgt er namelijk voor dat de verwijzing naar een bestand wordt verwijderd. Op dat moment krijgt het systeem toestemming om de plaats die het bestand inneemt weer te gebruiken als vrije overschrijfbare ruimte.
Door het verwijderen van de verwijzing is het bestand voor het oog dus niet meer te zien, maar het staat nog wel degelijk op de harde schijf. Hoewel Unix behoorlijk rap schijnt te kunnen zijn in het overschrijven van vrijgekomen ruimte, wil dit nog niet zeggen, dat de data ook daadwerkelijk overschreven wordt. Bovendien bestaat er verschil tussen overschrijven en overschrijven.

Wanneer iemand een nieuw systeem op zijn of haar harde schijf zet, dan wordt meestal gekozen voor initialiseren, dat is snel en lijkt fris, maar alle data, hoewel onzichtbaar staat nog gewoon op de harde schijf. Formateren duurt wat langer en maakt de schijf al ietsje schoner. Omdat alles in nullen wordt omgezet, zou je verwachten dat hierdoor alle data is verdwenen en toch is dit niet zo. Speciale recoveryprogramma’s zijn ook dan nog steeds in staat om data terug te halen. Een uitgelezen kans voor fabrikanten van ‘versnipper-programma’s’ zou je zeggen.

Mac OS 10.3 Panther
Toen Mac OS X 10.3 Panther nog niet officieel was uitgebracht, had je naast het gewoon legen van de prullenmand nog de mogelijkheid om te kiezen voor het ‘veilig legen’ en het ‘extra veilig legen’ van de prullenmand. Veilig legen bestaat nog steeds en houdt het 7 maal overschrijven van data in. Dit overschrijven wordt op een door het ministerie van Defensie van de VS voorgeschreven manier gedaan. Extra veilig legen is uiteindelijk in de definitieve versie van Panther komen te vervallen en hield het 35 maal volgens de ‘Gutmann methode’ overschrijven van data in. De reden om deze laatste te doen vervallen is onduidelijk, maar vertraging is waarschijnlijk de reden.

Voor de Mac zijn diverse programma’s die beweren dat zelfs Peter R. onmogelijk door hun programma verwijderd materiaal boven tafel kan krijgen. Toch is vrijwel iedereen het erover eens dat er maar 1 manier is die het werkelijk onmogelijk maakt en dat is de hiervoor genoemde ‘Gutmann methode’. Voordat je een programma gaat kopen dat dit werkelijk kan of beweert net zo goed of zelfs beter te zijn, neem dan eens een kijkje bij het gratis programmaatje Permanent Eraser van Edenwaith.

Het is simpel, gratis en ondanks deze intensieve manier van verwijderen toch nog aardig snel. De maker van het programmaatje heeft aangegeven bezig te zijn met een uitbreiding, namelijk het ‘shredden’ van vrije schijfruimte. Dus mocht je van plan zijn om je Mac bij het grof vuil te zetten en wil je niet in het nieuws komen als de heer Tonino, wacht dan nog even… of schaf Tiger aan…

Mac OS 10.4 Tiger
Want een aantal dagen terug ontdekte ik dat Apple in Tiger gebruik maakt van de ‘Gutmann methode’, of beter gezegd: het mogelijk maakt om de al sinds Panther ingebouwde ‘Gutmann methode’ ook daadwerkelijk te gebruiken. In Schijfhulpprogramma zit nu onder Wissen linksonder een nieuwe optie.

Zo kun je nu met Schijfhulpprogramma de vrije schijfruimte door middel van de ‘Gutmann methode’ wissen,

evenals de volledige harde schijf.

Als je Mac dan na een lange tijd klaar is, kun je hem met een gerust hart bij het grof vuil zetten…

Kijk hier voor meer informatie over de ‘Gutmann methode’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zet jij je Mac binnenkort bij het grof vuil?
Sluiten