Zet jij je Mac binnenkort bij het grof vuil?

83 reacties

Dit artikeltje is voor iedereen die per ongeluk mogelijk belastend materiaal op zijn of haar Mac heeft gekregen en er graag zeker van wil zijn dat niemand daar achter komt.

Voor velen zal het inmiddels geen verrassing meer zijn, maar de prullenmand is in zo’n geval niet voldoende. Het legen van de prullenmand zorgt er namelijk voor dat de verwijzing naar een bestand wordt verwijderd. Op dat moment krijgt het systeem toestemming om de plaats die het bestand inneemt weer te gebruiken als vrije overschrijfbare ruimte.
Door het verwijderen van de verwijzing is het bestand voor het oog dus niet meer te zien, maar het staat nog wel degelijk op de harde schijf. Hoewel Unix behoorlijk rap schijnt te kunnen zijn in het overschrijven van vrijgekomen ruimte, wil dit nog niet zeggen, dat de data ook daadwerkelijk overschreven wordt. Bovendien bestaat er verschil tussen overschrijven en overschrijven.

Wanneer iemand een nieuw systeem op zijn of haar harde schijf zet, dan wordt meestal gekozen voor initialiseren, dat is snel en lijkt fris, maar alle data, hoewel onzichtbaar staat nog gewoon op de harde schijf. Formateren duurt wat langer en maakt de schijf al ietsje schoner. Omdat alles in nullen wordt omgezet, zou je verwachten dat hierdoor alle data is verdwenen en toch is dit niet zo. Speciale recoveryprogramma’s zijn ook dan nog steeds in staat om data terug te halen. Een uitgelezen kans voor fabrikanten van ‘versnipper-programma’s’ zou je zeggen.

Mac OS 10.3 Panther
Toen Mac OS X 10.3 Panther nog niet officieel was uitgebracht, had je naast het gewoon legen van de prullenmand nog de mogelijkheid om te kiezen voor het ‘veilig legen’ en het ‘extra veilig legen’ van de prullenmand. Veilig legen bestaat nog steeds en houdt het 7 maal overschrijven van data in. Dit overschrijven wordt op een door het ministerie van Defensie van de VS voorgeschreven manier gedaan. Extra veilig legen is uiteindelijk in de definitieve versie van Panther komen te vervallen en hield het 35 maal volgens de ‘Gutmann methode’ overschrijven van data in. De reden om deze laatste te doen vervallen is onduidelijk, maar vertraging is waarschijnlijk de reden.

Voor de Mac zijn diverse programma’s die beweren dat zelfs Peter R. onmogelijk door hun programma verwijderd materiaal boven tafel kan krijgen. Toch is vrijwel iedereen het erover eens dat er maar 1 manier is die het werkelijk onmogelijk maakt en dat is de hiervoor genoemde ‘Gutmann methode’. Voordat je een programma gaat kopen dat dit werkelijk kan of beweert net zo goed of zelfs beter te zijn, neem dan eens een kijkje bij het gratis programmaatje Permanent Eraser van Edenwaith.

Het is simpel, gratis en ondanks deze intensieve manier van verwijderen toch nog aardig snel. De maker van het programmaatje heeft aangegeven bezig te zijn met een uitbreiding, namelijk het ‘shredden’ van vrije schijfruimte. Dus mocht je van plan zijn om je Mac bij het grof vuil te zetten en wil je niet in het nieuws komen als de heer Tonino, wacht dan nog even… of schaf Tiger aan…

Mac OS 10.4 Tiger
Want een aantal dagen terug ontdekte ik dat Apple in Tiger gebruik maakt van de ‘Gutmann methode’, of beter gezegd: het mogelijk maakt om de al sinds Panther ingebouwde ‘Gutmann methode’ ook daadwerkelijk te gebruiken. In Schijfhulpprogramma zit nu onder Wissen linksonder een nieuwe optie.

Zo kun je nu met Schijfhulpprogramma de vrije schijfruimte door middel van de ‘Gutmann methode’ wissen,

evenals de volledige harde schijf.

Als je Mac dan na een lange tijd klaar is, kun je hem met een gerust hart bij het grof vuil zetten…

Kijk hier voor meer informatie over de ‘Gutmann methode’

Reacties

83 reacties
 • Profielfoto
  empoor

  Handig om te weten :D

 • Profielfoto
  Slagroom

  Weet je wat, voordat je je Mac bij het grofvuil zet, moet je eerst even contact met mij opnemen… ik breng hem met alle liefde, voor jou, naar het grofvuil :p

 • Profielfoto
  JeePee

  Er zit wel een nadeel aan, je komt niet eindeloos in de krant en op de tv.:p

 • Profielfoto
  Erikaatje

  ja indd..bedankt voor de goede uitleg en tips!

 • Profielfoto
  Casper

  Wel cool dit. Bedankt voor de tip!

 • Profielfoto
  inc

  is het niet het makkelijkste om gewoon je harde schijf eruit te halen?

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  sex met dieren is niet strafbaar in Nederland, dus die Gutman-methode lijkt mij een beetje overkill.

 • Profielfoto
  Jolla

  Maar ehm… kan iemand mij uitleggen -waarom- in nullen zetten of 1x overschrijven niet voldoende is?

  Ik kijk er waarschijnlijk verkeerd tegen aan, maar in normaal nederlands; als alle 01010011001 vervangen wordt door 00000000000 dan is er toch geen data meer? en als we 01010011001 overschrijven met 10111101010 dan haalt toch ook niemand de vorige boodschap er meer uit? Je kan toch niet de ene data door de andere heen lezen zoals in een brief.. een hardeschijf is wat dat betreft toch 1-dimensionaal.

 • Profielfoto
  JeePee

  Inderdaad inc, dat is inderdaad het makkelijkste, zet hem tussen de werkbank en ga er flink op beuken, gooi hem daarna in de openhaard en hoppa, de fik erin.:p

  Maar stel dat je hem wilt verkopen, dan laat je je schijf erin zitten, toch?;)

 • Profielfoto
  JeePee

  Ja Jolla, dat is een gigantisch technische vraag… Ik weet er te weinig van om die vraag te beantwoorden. Ik denk dat het antwoord te vinden is bij Peter Gutmann.:D

  Hier: http://rixstep.com/2/20030314,00.html vind je ook meer informatie daarover.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Leuk, maar als je computer gejat wordt ben je nog niet geholpen.
  Zo zat ik vorige week naast een jongen in de trein die z’n laptop en spullen gejat werden. (Duivendrecht ws.)
  Met ’n beetje pech trekken ze al je bestanden er alsnog af, en hij werkte nog bij de overheid ook. (We wachten op Peter..)

  Als je toch het zeker voor ’t onzekere wilt nemen en echt vertrouwelijke informatie te verbergen/beschermen hebt zou ik gewoon de HD vervangen, en de oude trakteren op een treat met schroevendraaier en gasbrander.

 • Profielfoto
  The - DDD

  Sodeju, ik klik er voor de grap ook even op.

  En ik koos dus voor eenmalig…

  Geschatte tijd 1 uur 23 minuten krijg ik te zien.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik buig diep met de pet af : een zeer dekundig en daardoor zeer duidelijk, en vooral leesbaar stuk. Heel veel geleerd!

 • Profielfoto
  franswilco

  Veel sneller is een grote hamer pakken en dan een kwartier compleet uitleven op de hardeschijf. Net zo effectief, veel sneller EN leuker.

 • Profielfoto
  JeePee

  Wat bedoel je Bob Ross? Hoezo ben je nog niet geholpen als je computer gejat wordt? In zijn geval had hij FileVault moeten gebruiken en dan natuurlijk een wachtwoord op Sluimer en snel dichtklappen, zodra ze naar z’n laptop graaien. ???

  En sedikit, heb jij een pet op?;) Dank je.:D

 • Profielfoto
  lsmisch

  Dacht ik ook met FileVault kan niemand toch nog aan de data als ze het paswoord niet weten,of heb ik het mis?

 • Profielfoto
  robbie8

  Prima artikeltje, maar Panther gebruikte die functie volgens mij al wel bij de optie ‘Secure Empty Trash’

 • Profielfoto
  JeePee

  Ismisch, je hebt gelijk, al je data in je gebruikersaccount is versleuteld en is alleen toegankelijk met je wachtwoord.

  Nee hoor Robbie8, dat was de 7 maal wissen (DoD), de 35 maal zat alleen in de beta van Panther. Hij zat natuurlijk nog wel in het systeem, maar was niet meer bereikbaar via de finder.

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  je kan je mac ook cremeren, ik denk dat je dan wel zeker weet dat de data niet in handen kan komen van PRDV

 • Profielfoto
  trabant

  Jolla, zo simpel ligt het niet. Hoewel de magnetische deeltjes op de harddisk intussen alweer andere informatie bevatten (lees: een andere 0 of 1 stand hebben aangenomen) schijnt de oude stand er nog een beetje wazig op rond te spoken.
  Een 0 die een 1 wordt, wordt eigenlijk. een 0,98 en dat lezen we als een 1. Maar met 7 resp. 35 correctieve tikjes staat het bitje alsnog op 1 (Of eigenlijk 0,9999999 danwel 35 negens)

 • Profielfoto
  cip

  Wie is Peter R…?

 • Profielfoto
  error

  Peter Repelsteeltje de Vries

 • Profielfoto
  Sad

  “Secure Empty Trash” (Prullenbak veilig legen) zit in 10.3 en 10.4 ook nog hoor. Kijk maar eens in de Finder onder het Finder menu.

 • Profielfoto
  Strifer

  ja, maar dat is zeven keer en niet 35 keer als ik het goed begrijp

 • Profielfoto
  Rnowed

  Komt er met dat verwijderen nu ook daadwerkelijk meer schijfruimte vrij?

 • Profielfoto
  Bob Ross

  FileVault zit niet op PC’s, maar het is idd wel ’n goeie.

 • Profielfoto
  DoppieDoppie

  “Erasing Internet Explorer.app”

  :D

 • Profielfoto
  Brak Mak Morn

  Het was natuurlijk wel zo dat die Tonino niks gedaan had… zelfs niet zijn history gewist. 35x wissen, dat lijkt me toch vooral nuttig voor atoomgeleerden en geheim agenten…

 • Profielfoto
  JeePee

  Dank je Strifer, want voor de zoveelste keer, Secure Empty Trash houdt het 7 maal overschrijven in volgens de DoD methode. Die 35 keer zit inderdaad al sinds Panther in het systeem, maar wordt niet gebruikt, doordat Apple het na de beta van Panther uit het menu onder de Finder heeft gehaald. Er waren toen 3 opties: Leeg prullenmand, Leeg prullenmand veilig en … geen idee hoe die andere ook al weer heette, maar hij stond erbij.:D

  En Brak Mak Morn, geloof maar dat Peter R. en anderen er wel wat voor over hadden om informatie boven tafel te krijgen. Dus zelfs als ze op het eerste gezicht niets vonden, dan gingen ze wel wat ‘hulp’ in schakelen. Kijkcijfers en zo’n kans krijg je niet vaak.:p

 • Profielfoto
  Brak Mak Morn

  Ja, maar ik denk toch dat het verhaal van PRDV wat anders was geweest als ie uitgebreide data-recovery op een zorgvuldig gewiste schijf had losgelaten…Vraag me af of dat zomaar mag? In ieder geval had PRDV een stuk minder de sympathie aan zijn kant gehad.

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik denk dat dat wel mee zal spelen, maar toch zal de schande rond die kinderporno de manier waarop Peter aan die info kwam wel in de schaduw stellen.
  Ik denk dat het wel mag, niet wanneer hij de PC gestolen had, maar in dit geval stond hij gewoon bij het grof vuil, dus wat dat betreft zal het denk ik wel mogen. Dat het wel wat kwalijk is en ver gaat wat betreft de privacy, ben ik met je eens.

  Overigens zullen veel mensen zich nu meer bewust worden van de gevaren rond privacy-gevoelige data op hun computer. Vervelend voor Tonino en Justitie en de AIVD, want ook terroristen zullen beter uitkijken en misschien wel een Mac kopen.:p

 • Profielfoto
  ISS

  Internetten in ‘Privé-modus’, je Thuis-map met Filevault beveiligen, prullenbak veilig legen (geen hacktool ergens om van 7x 35x te maken?) en af en toe je vrije ruimte wissen (35x).

  Hmm…klinkt veilig zo :p

 • Profielfoto
  JeePee

  Gewoon Permanent Eraser een keer proberen.:D

 • Profielfoto
  Mattnh

  Goede tip.

 • Profielfoto
  Merkava

  In Den Haag zijn ze gek genoeg om het wissen van bestanden op je computer te verbieden.
  Als je het 35 keer wist heb je dus iets te verbergen.
  Het wachten is dus op wetgeving dat je verplicht wordt voor 10 jaar je historie te bewaren:p

  Ik vraag mij af wie de volgende is die zijn “oude” computer bij Tonino op de stoep zet.:)

 • Profielfoto
  JeePee

  Nou, ik niet, de mijne werkt nog perfect.;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Maar eh…. die interessante vraag van Rnowed: komt er bij veilig wissen en heel heel heel erg veilig wissen ook meer schijfruimte vrij?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Overigens vond ik Peter R. nog bijzonder voorzichtig in zijn verhaal tegen Tonino. Het is toch gewoon lariekoek dat Tonino die kinderporno gedownload zou hebben ZONDER dat hij het zou weten?! Zulke flauwekul heb ik nog nooit gehoord!

 • Profielfoto
  Rene Teunissen

  Jullie kunnen, wat mij betreft, allemaal nog heel lang blijven doorkletsen (het lijkt wel of jullie bij de nieuwe politieke club van PRDV horen!), maar ik vind het een verrekt goed verhaal van JeePee.

 • Profielfoto
  JeePee

  Dank je atz!:D

  En MacAanZee, er komt niet meer schijfruimte vrij. Bij het legen van de prullenmand wordt de ruimte die het zogenaamde gewiste bestand vrijgegeven en dat terwijl alleen de verwijzing ernaar gewist wordt. Op dat moment is die ruimte dus vrij, hoe vaak je de ‘vrijgegeven ruimte’ overschrijft maakt niet uit, vrij is vrij.:D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De overheid, rechtbanken etc. horen specialisten in dienst te hebben, die dit soort stupiditeiten kunnen voorkomen. Als je hierboven leest hoe moeilijk het is om echt veilig te wissen (wist ik helemaal niet, toch goed om te weten) ben je natuurlijk ongelooflijk dom om je spullen op de stoep te zetten.

 • Profielfoto
  chonazz

  Prachtig artikel!
  Als er hier toch iemand op het idee komt om z’n mac met een hamer te lijf te gaan… Weet het me te vertellen, ik wilm altijd komen halen…
  Bij mij zijn je bestanden veilig:-) en hoe oud je macje ook is, je kan er altijd een visbak van maken:-)

 • Profielfoto
  PureLogic

  Denk niet dat je al deze stappen nog kunt uitvoeren als je Mac bij het grofvuil moet!:p

  In dat geval werkt een magneet bij de HD houden ook heel goed! :D

 • Profielfoto
  JeePee

  Even je harde schijf in een andere Mac planten kan ook.:D Bovendien zal de harde schijf van de heer Tonino het blijkbaar nog gedaan hebben.:p

  En het lijkt me ook heerlijk even te mogen rammen, dus ik doe mee.:p

 • Profielfoto
  Erik Joling

  @JeePee: in Nemo in Amsterdam is er een tafel waar je met hamer en nijptang allerlei electronica te lijf kunt gaan (veiligheidbril verplicht!), maar alsjeblieft, niet met een Mac :angry:

 • Profielfoto
  PureLogic

  Nou ben het toch maar ff aan het uitproberen met me Xtra HD (13,45 GB free, 7200 rpm). Heb em op 7x overschrijven staan van de vrije ruimte, hijs nu al één uur bezig en volgens Mac OS X 10.4.1 Disk Utility zal het nog 1 uur 46 minuten duren voordat ie klaar is.

 • Profielfoto
  sillyslim

  Mooi verhaal. Maar als het veilig is dat je de lege ruimte 35 keer overschrijft, ik vraag me dan af of het niet ook nodig is de NIET-vrije ruimte op een bepaalde manier te behandelen. Anders kan toch de informatie die, voordat het huidige bestand op de harde schijf werd gezet, toch ook nog teruggehaald worden?

 • Profielfoto
  PureLogic

  @sillyslim
  Jah dat doe je dus door em helemaal te formatteren met 35x overschijven…

  Iets wat wordt overschreven door een ander bestand (handmatig) is ook niet meer terug te halen.

 • Profielfoto
  Remon

  Wanneer kan je dat verwijderen dan.
  Bij mij is het wissen licht grijs en onklikbaar,
  waar kan het aan liggen, of is dat normaal?

 • Profielfoto
  Hugoengels

  Als je alles 35x moet overschrijven om het te wissen kun je je Mac inderdaad snel bij het vuil zetten…..

 • Profielfoto
  JeePee

  En toch PureLogic, lijkt me dat niet kloppen. Waarom zou je 35 keer moeten overschrijven, terwijl je met 1 keer een file er ‘handmatig’ overheen zetten hetzelfde resultaat hebt. Hoe het precies zit weet ik niet, maar het lijkt me niet logisch wanneer dat zo zou zijn.

  @ PureLogic, waarom doe je niet 35 keer?:p

 • Profielfoto
  robbie8

  @JeePee: bedankt voor de correctie.

  Door dit draadje de volgende vraag: stel ik wil een disk gedegen legen (mooie alliteratie;)) en daarom maak ik een leeg disk image ter grootte van die disk.
  Dat kopieer ik erop, is nu ook al mijn data weg?
  Want dat is natuurlijk een stuk sneller dan 35x keer heen en weer…

 • Profielfoto
  atelier argos

  Een Mac bij het grofvuil zetten zal ik sowieso nooit doen! Dus problemen met data op mijn MAC. Nee dat niet. Er kan nog genoeg met een oude Mac. Van vissenkom tot wandvulling, maar grofvuil?? NOOIT !!:D

 • Profielfoto
  PureLogic

  @JeePee
  haha jah kijk wel uit, 7x duurde al lang. Ben bang dat tegen de tijd dat ie klaar is met 35x ik al 3 Macs verder ben.:D

  Je zult met 1x overschrijven niet hetzelfde resultaat hebben natuurlijk. Bij iedere keer dat je zo’n bestand overschrijft wordt het moeilijker om em terug te halen. Voor een beginner is 1x overschrijven al moeilijk, denk dan ook dat 35x bedoeld is voor wanneer een kenner het met professionele tools probeert te herstellen. Maar goed als je je HD toch weggooit kan je em beter vernielen, dan weet je zeker dat niemand er ooit meer iets mee kan.

  @Remon
  Je kunt je start up disk niet formatteren, daar staat je systeem op. Kan alleen via een systeem op een tweede partitie of via de Mac OS X Installer DVD.

 • Profielfoto
  ISS

  Er is geen manier om in het Finder-menu een 3e optie toe te voegen? Permanent Eraser werkt goed, alleen de prullenbak legen via Finder / Prullenbak legen vind ik gebruiksvriendelijker.

  In Safar kan/kon je ook een debug-menu ‘creeëren’ via Terminal commando’s… dus wie weet?

 • Profielfoto
  PowerMac

  Hm, zou effe mijn 160 GB harde schijf 35 keer “schoonmaken”. Van de 160 GB is 152,5 GB voor mij waarvan 118,3 GB in gebruik en dus 34,2 GB beschikbaar. Dit zou volgens mij dus betekenen dat ik nu bezig ben om 34,2 GB 35 keer te overschrijven. Aangezien ik twee harde schijven heb , waarvan de Raptor 74 GB 10.000 rpm voor Tiger is en de originele Maxtor 160 GB 7.200 rpm voor data (beide SATA) wordt in principe weinig anders op die 160 GB schijf gedaan.
  Disk Utility zegt dat ie zo’n 5 uur nodig heeft. Met de huidige harddisks van 400 GB of meer ben je dan wel even bezig lijkt me.
  Interessant stukkie enniewee!

 • Profielfoto
  Doede

  Handig, zo’n programma die na 7x overschrijven toch nog bestanden kan terughalen;) Is die ook via versiontracker te vinden?

  Even zonder gekheid: met welk programma kun je verloren data terughalen?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Een magneet is te creeren door een stuk metaal (ijzer) herhaaldelijk in dezelfde richting door een magnetisch veld te bewegen. De sterkte van deze (nieuwe) magneet zal afhankelijk zijn van het aantal bewegingen, de magnetische veldsterkte waarin de het metaal bewogen wordt en nog een aantal variabelen. De harde schijf is te beschouwen als een veelvoud van dergelijke miniscule magneetjes. De richting waarin zo’n magnetisch punt wijst is bepalend of het systeem dit als een 0 of als een 1 beschouwd. De resulterende magnetische verldsterkte van dit punt is slechts van belang om leesbaar te zijn.

  Wanneer een 0 overgeschreven wordt door (wederom) een 0 zal de veldsterkte van dit magnetisch puntje toenemen. Voor onze Mac blijft het een 0. Voor een systeem dat ook de veldsterkte meet zou herkent kunnen worden dat er reeds eerder een 0 stond.

  Eenmalig overschrijven door slechts nullen maakt het opsporen van bestanden door consumenten undelete progs onmogelijk. Systemen die de veldsterkte meten van een punt, kunnen met het slechts eenmalig overschrijven door nullen dus prima achterhalen welke data er stond.
  Deze datarecovery is bij mijn weten niet met een simpel progje te realiseren.

  Herhaaldelijk overschrijven door wisselend nullen en enen in een werkelijk willekeurige volgorde maakt het bijzonder lastig de overschreven informatie weer naar boven te halen. Omdat willekeurig in de informatica niet bestaat (vaak worden voor “willekeurige getallen” gewoon tabellen gebruikt met “willekeurige getallen” of een formule om een willekeurig getal te berekenen)(Zie hiervoor ook het “willekeurig shuffelen van iTunes) is ook eenmalig overschrijven met “willekeurige” nullen en enen niet veilig. Vandaar meermalen overschrijven. Wanneer je zelf de nullen en de enen zou kunnen bepalen zou eenmalig voldoende zijn. Helaas ben je dan de volgende eeuw nog bezig.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Zou je bijna denken dat Pjotr natuurkunde leraar is: eenvoudige uitleg over een complexe materie. Maakt het begrijpelijk.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Dat per ongeluk downloaden van porno is bij een Mac onwaarschlijnlijk. Bij Windoos toch anders. Voor je het weet heb heb je verkeert geklikt in je hotmail spam en ben je getrakteerd op adware die je webbladeraar laten openen op een pornosite inclusief diverse pop-ups. Als je denkt dat bij Windoos viroiden een prbleem zijn? Wat dacht je dan van kernelpatches, bootsector ellende, spyware, adware etc etc. Neen, Tonino had met een Mac vast minder ellendige spullen op zijn harde schijf gehad.

  Wanneer ik mijn fiets op straat zet, lijkt het me erg onwaarschijnlijk dat iemand mijn fiets “per ongeluk” meeneemt. Toch zet ik mijn fiets op slot. Tonino is vergeten zijn “fiets” =winPC op slot te zetten. (Had hij een Mac gehad, had filevault hem kunnen helpen) Peter R de Vries is een moderne variant van een fietsendief. (of een heler dan)

  Dus, werk je in een verantwoordelijke baan? Bang voor PRDV? Koop een Mac.

 • Profielfoto
  JeePee

  Geweldig stuk Pjotr! Data Rescue X kan volgens de makers slechts data terug halen die ‘zomaar verdwenen’ is, niet verwijderd via de prullenmand, laat staan overschreven. Dus het lijkt me een duur klusje om overschreven data terug te halen. Ik ga er vanuit dat Peter R. er wel wat geld voor over had, mocht het nodig geweest zijn.

  @ Doede, Data Rescue X is een zeer goede en verder heeft SubRosaSoft er een aantal, geen idee hoe goed die zijn. Ook zou het via de terminal moeten kunnen, maar hoe? En ten slotte heb je nog gespecialiseerde laboratoria, die je via Google kunt vinden.

  @ Robbie8, een diskimage eroverheen zetten zal niet voldoende zijn, zie ook het stuk van Pjotr. En ISS, dat zou inderdaad handig zijn, maar velen zullen het niet gebruiken, omdat het simpelweg te lang duurt. Iemand die toch de boel volgens de ‘Gutmann methode’ gewist wil hebben, die gebruikt alsnog Permanent Eraser of een ander gratis progje dat ook de in Panther en Tiger ingebouwde ‘Gutmann methode’ gebruikt.

  Geweldige tip Pjotr: Koop een Mac. Ik zou sowieso een Mac kopen.;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ook bij Windows kan je volgens mij NOOIT per ongeluk porno binnenladen. Je kunt per ongeluk klikken op een link uit een spam mail, maar daarmee heb je nog geen foto’s of filmpjes binnengeladen. Het is gewoon een kletsverhaal van Tonino. Ze dekken elkaar gewoon.

 • Profielfoto
  robbie8

  Hoewel PRDV ook mijn man niet is, is hij natuurlijk niet de heler in deze.
  De computer stond tenslotte bij het vuil.

  Dus eerder een moderne en mediageile Sil de Strandjutter;)

 • Profielfoto
  AppleFlap

  De bestanden echt verwijderen kan toch ook via de finder en dan Secure Empty Trash?? VOlgens mij verwijdert ie het dan ook “echt”:?

 • Profielfoto
  MacUser

  .
  De uitleg is duidelijk maar het blijft vreemd.

  Een vervelende vlieg is met een stevige krant in 1 klap hartstikke plat. En als alle vrije ruimte van een HD met nullen wordt beschreven is de data ook plat.

  Die vlieg is en blijft plat na 1 klap, daar ga je niet 35 keer op rammen. Waarom moet dat dan wel met een harde schijf, als alle vrije ruimte is volgeschreven met nullen wat voegt 35x hetzelfde daar nog aan toe ?
  .

 • Profielfoto
  iJezz

  Titel :
  Zet jij je Mac binnenkort bij het grof vuil ?

  – jawh ..:p

 • Profielfoto
  JeePee

  @ AppleFlap, je verwijdert het dan ook, maar dat is de DoD methode, 7 keer verwijderen en niet de Gutmann methode, waarbij het succes absoluut gegarandeerd is. Dit is al een paar keer aangegeven. Die 7 keer zal volstaan wat betreft het softwarematig recoveren (zie ook de reacties van Pjotr), maar echte garantie heb je pas bij de Gutmann methode.:D

  En Macuser, na 1 keer is de vlieg plat, maar hij ligt er nog wel. Om hem goed weg te krijgen, moet je even boenen, 35 keer er gewoon op rammen werkt hem niet weg. :p De speciale Gutmann methode krijgt het wel voor elkaar.:D
  Als je de link naar de Gutmann methode aanklikt, dan kom je een tabel tegen, waar staat wat er gedaan wordt. Het is dus niet gewoon even 35 keer in nullen omzetten, maar er wordt echt een speciaal recept doorlopen.:)

 • Profielfoto
  iPod Jimmy

  is er ook zo’n eraser programmaatje maar dan het tegenovergestelde?

 • Profielfoto
  JeePee

  Wat bedoel je precies iPod Jimmy? Iets wat dingen terughaalt?

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Ik draai even de HD los en gooi hem in de prullenmand.
  Die magneetjes haal ik er vaak uit :p

 • Profielfoto
  ISS

  Vrije ruimte op HD: 120 GB >> vrije ruimte wissen 35x >> duurt ± 30 uur

 • Profielfoto
  JeePee

  Maar ISS, je hoeft er niet bij te blijven…:p ;)

 • Profielfoto
  ISS

  duhhh…:P

 • Profielfoto
  iPod Jimmy

  voor alle mensen die hem weg doen. neem please contact met me op ik bied me aan om jullie macs over te nemen…

 • Profielfoto
  JeePee

  Dat is heel nobel van je iPod Jimmy! :D

  Maar wat bedoelde je een paar reacties terug met het tegenovergestelde van een eraserprogje? Een recoverprogramma?

 • Profielfoto
  ISS
 • Profielfoto
  JeePee

  Inderdaad, ik ben net even een reactie aan het toevoegen.:D

 • Profielfoto
  Giovanni

  Geweldig, maar het neemt toch heel veel ruimte in beslag als je alle vrije ruimte 35x wil opvullen?? Of begrijp ik het verkeerd?
  Giovanni

 • Profielfoto
  JeePee

  Je begrijpt het verkeerd. Het gaat er niet om dat die vrije ruimte 35 keer wordt opgevuld. De ruimte wordt 35 keer overschreven en dat op een speciale manier, dus niet gewoon 35 keer. Van opvullen is dus geen sprake en van ruimte innemen ook niet, aangezien die vrije ruimte gewoon vrij blijft. Het systeem blijft het als vrije ruimte zien.:D

 • Profielfoto
  VincentMX

  als je noch steeds van plan bent je mac weg te doen, geef hem dan mar aan mij. ik kan wel een nieuwe mac gebruiken. (liefst g4 400MHz of sneller maar je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.:)

 • Profielfoto
  rolfoow

  ik heb nu sindskort een mac g5 ben er heel blij mee maar ik zou toch graag wat programma’s van cdrom willen instaleren op mijn mac maar ik zou niet weten hoe want bij alles wat ik probeer wordt er aangegeven dat er geen juist programma is om het bestand te openen en dus kan ik het niet installeren!!
  wie helpt?!?!?!?!?!?:(

 • Profielfoto
  JeePee

  Hoi Rolfoow, zet die vraag in het forum, want hier kijkt vrijwel niemand. Niemand komt hier om jouw vraag te beantwoorden, want ze weten niet dat jij die vraag hier hebt gepost.:) En jij kunt niet eenvoudig zien wanneer iemand op je vraag heeft gereageerd.:D

  Slepen helpt ook niet? Klikken, vasthouden en slepen naar je desktop en dan loslaten?

 • Profielfoto
  simiban

  vet