Veelbelovende Tiger benchmarks

29 reacties

Nu Tiger officieel verkrijgbaar is heeft Barefeats zich gestort op een vergelijking van de presaties van Tiger met Panther in een paar rekenintensieve programma’s. Dit naar aanleiding van de bewering van Apple dat programma’s bij gebruik van wiskundige operaties automatisch beter presteren in Tiger.

Uit de vergelijking (op een PowerMac Dual 2,5Ghz) blijkt deze bewering te kloppen en vooral in Doom 3 blijkt Tiger significant sneller dan Panther:

Panther Tiger Verschil
Maya 6 Software Render
Photoshop CS2 MP Actions
Halo “High” 800×600 4X FSAA
Doom3 “High” 800×600 4X FSAA
Doom3 “High” 1920×1200
50 sec
28,2 sec
80,7 fps
35,7 fps
25,6 fps
47 sec
25,8 sec
83,8 fps
50,7 fps
35,1 fps
6,4%
9,3%
3,8%
42%
37%

Veelbelovende cijfers die nog maar eens aantonen dat Tiger meer is dan alleen Spotlight en Dashboard. De verbeteringen onder de motorkap zijn zeker zo groot.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  maceddy

  Ik krijg hier een w00t gevoel:D

  Hoezo optimalisatie:)
  Netjes gedaan Apple….

 • Profielfoto
  Sachin

  Bravo Apple!:)

 • Profielfoto
  Mendoza

  veelbelovend. ik ben alleen benieuwd of ik er wat aan heb. GB vind ik nog wel eens traag.

 • Profielfoto
  vanhaze

  Ik vind het jammer dat er nooit eens de prestaties van audiosoftware in zo’n benchmark wordt meegenomen, zoals bv Logic.

  Hierin vinden toch ook wiskundige berekeningen plaats ?

  Rob.

 • Profielfoto
  Jolla

  Hier is een kleine footnote wel even op z’n plaats. BF schrijft er namelijk bij ‘The Doom 3 gains are hard to believe. We didn’t use any tweaks and had no ATI Displays overrides active in either case.’

  Bovendien zijn deze tests uitgevoerd op een DUAL G5 2.5Ghz, 8GB Ram (!) en een X800 XT 256MB videokaart… Apple store zou voor een dergelijk systeem ongeveer 5000 a 6000 euro rekenen.
  Een PC met een beetje videokaart (prijs 1000 a 1500 euro) haalt helaas al betere resultaten.

  Maar, al met al laat het resultaat, ook al is het ‘hard to believe’, duidelijk zien dat er wel verbeteringen zijn gemaakt.

 • Profielfoto
  sparkle

  @vanhaze:
  in importeren en exporteren wel, de rest denk ik niet. het is meer een kwestie van: gegeven invoegen, gegeven uitlezen, niet veel wiskundigs aan denk ik:D

 • Profielfoto
  D.R.

  MacOs X Tiger heeft veel meer 64-bit applicatie mogelijkheden voor G5 computers, zoals toegang tot grote hoeveelheden virtueel geheugen. Daaraan zal het dus niet liggen, indien de makers er geen rekening mee hebben gehouden.
  Ik denk eerder dat het ligt aan de videokaart. Ik las 6 maanden terug dat iemand Doom 3 op een miezerige computer met een Voodoo 2 videokaart vloeiend kon spelen, mits alle schaduw/licht en hoge texture resoluties waren uitgeschakeld.
  De volgende stap voor Apple is dus zich meer te gaan richten op 64-bit grafische videokaarten and then Apple will kick Doom 3’s ass!

 • Profielfoto
  Sachin

  @Jolla:
  Enkel een PC van 1000 tot 1500 euro haalt betere gameprestaties in DOOM III. Niet in de belangrijke programma’s zoals Photoshop. Voor games is een PC/console jammer genoeg nog altijd beter.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @sparkle . . .
  alles wat op een computer plaats vindt is in principe rekenwerk. waarom staat photoshop wel bij het rijtje? daar is toch ook weinig wiskundigs aan?
  ik ben ook benieuwd naar de winst op audio-software.

 • Profielfoto
  iJezz

  @ D.R. wat heb je nou aan een 64 bit video kaart als er nog geen 64 bit spelletjes zijn? Het zal er heus niet sneller door lopen..

  De testresultaten zien er op het 1e gezicht leuk uit totdat je het testsysteem ziet.
  Ik had wel wat meer verwacht ; dit zijn natuurlijk de maximale veranderingen. Op elke andere mac zullen die veranderingen minder zijn

 • Profielfoto
  robbie8

  Waarom wordt het testsysteem plotseling met een PC vergeleken? Het is op hetzelfde systeem dat Panther en Tiger zijn gedraaid en Tiger komt er sneller uit (niet verbazend voor mensen die Tiger al draaien, is duidelijk sneller) maar er worden toch geen ‘externe’ claims gemaakt?

 • Profielfoto
  Norm 2782

  @vanhaze en mendoza…
  CoreImage en het feit dat 2D rendering nu ook met behulp van de GPU gebeuren zorgt hoogstwaarschijnlijk voor deze prestatiewinst. Audio gaat niet over je GPU (duh..) en dus zal de winst minimaal zijn, als die er uberhaupt al is. Voor zo ver ik weet hebben ze CoreAudio vrijwel helemaal met rust gelaten…

 • Profielfoto
  sparkle

  @mendoza:
  je hebt gelijk. *w8 zorgvuldig af op een benchmark van Teksteditor*

 • Profielfoto
  Gans

  Het blad Sound on Sound (http://www.soundonsound.com) doet uitvoerige tests bij iedere nieuw uitgekomen Mac of nieuw besturingssyteem. Er zijn geen goede benchmarks beschikbaar die vergelijkingen tussen systemen kunnen maken – zowel apples onderling als tussen pc en apple. Ze hebben dus een systeem bedacht door plug-ins die tegelijkertijd actief kunnen zijn te meten. Ik denk dat volgende maand een uitgebreide revieuw van tiger zal verschijnen in hun ‘apple notes sectie’ Volgens mij is die nog altijd gratis te lezen op hun website.

 • Profielfoto
  iTommie

  is Wolfenstein ET ook sneller geworden? ik kan dit niet zien omdat ik toch te weining ram heb…. ??

 • Profielfoto
  D.R.

  @iJezz
  Wat heb je aan 64-bits videokaart, als-ie er nog niet is en als er ook nog geen spellen voor zijn. Let op je logica aub:P

 • Profielfoto
  iJezz

  ja mijn reply is een beetje vaag ja ..
  Maar wat k bedoelde is : je hebt niks aan een 64 bits GPU aangezien Doom III 32 bits is en het op een 64 bits GPU niet sneller zal lopen ( als we er vanuit gaan dat de GPU niet sneller is of betere drivers ed: dus puur om de 64 bit zelf)

 • Profielfoto
  Timdeh

  @iJezz:
  een 64-bits GPU?:D Oei oei oei, ik geloof dat je niet echt weet waarover je praat. Mijn oudere TNT2 was al 128-bit:)

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Tiger is dé max:D

 • Profielfoto
  dirk_w

  Geil :p

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  Ik heb gehoord dat juist de ondersteuning voor 2 of meer processoren sterk is verbeterd in Tiger. Of is er ook voordeel bij de gewone Macjes met ‘slechts’ één processor?

 • Profielfoto
  D.R.

  @iJezz
  Ik bedoelde het ook meer uit een toekomst perspectief en niet perse bij Doom 3. 64-bit GPU’s zullen meer geheugen weten te trekken en Apple kan hiermee een slag slaan in de spellenmarkt en dus meer gebruikers trekken in de toekomst.
  Longhorn komt nog lang niet en de ontwikkeling van videokaarten heeft de wet van Moore al gebroken. De limieten zullen dus relatief snel bereikt worden en ik denk niet dat M$ met Longhorn zo snel naar 64-bits zal gaan switchen omdat wellicht er nog niet genoeg applicaties zijn die de techniek nuttig zullen gebruiken.

  Klein feitje:
  32-bit = maximaal 2 ^ 32 bytes, oftewel 4.3 GB
  64-bit = maximaal 2 ^ 64 bytes, oftewel 18 miljard GB (!!!) of 18 miljoen TB (TeraByte) enzovoorts :O
  Ik bedoel wel hardware geheugen.

 • Profielfoto
  Torz

  Die 30% snelheidswinst van Doom 3 hebben ze inmiddels gecorrigeerd naar10%. Lijkt meer op wat ikzelf ook had geconstateerd.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  wel ff lezen wat er staat:
  “Even with that, we could not believe the Doom3 gains of over 30% in our first posting. So rechecked our settings and tried a third run. We don’t know what we did wrong the first time but this time the gain was more like what we expected (around 10%).”

 • Profielfoto
  Aglaea

  Norm heeft gelijk, dit artikel heeft niets met ‘rekenintensief’ te maken. Het heeft te maken met drastische wijzigingen in de grafische onderdelen van het OS en dat er nu meer naar de GPU is verplaatst (mits modern genoeg), wat de dramatische verbeteringen op grafisch gebied verklaart. Lees het stuk van ArsTechnica dat bij de nieuwsflitsen staat en dan het stuk over Core image en Core video.

  Het zou beter zijn geweest als hier was gesproken over ‘grafisch intensief’ of iets dergelijks.

 • Profielfoto
  peterterhark

  Wel leuk allemaal, maar naast een algemene snelheidsverbetering van de Finder, heb ik het donkerbruine vermoeden dat het saven van bestanden veel langzamer gaat. Voor een gewoon Excel bestandje gaat het balletje draaien en duurt het minuten. Verder komt mijn tweede schijf erg langzaam op gang. (G5, 1,8 dual, 1,25 ghz intern 1x80gb en 1x 250gb)

 • Profielfoto
  mvexel

  Mijn ‘real life’ ervaring tot nu toe is dat ik weer vaker tegen een strandbal aan zit te kijken. Ik vermoed dat Apple optimalisaties heeft toegepast waarvan vooral – of misschien zelfs uitsluitend – de nieuwste Apple-hardware profiteert.

  Sommige zaken gaan echter wel degelijk sneller, trouwens. Zoeken in Mail bijvoorbeeld (met dank aan Spotlight, zal wel) – voor mij een zeer belangrijke.

 • Profielfoto
  Mattnh

  De zomer komt er aan.
  Een strandbal zie ik ook regelmatig voorbij komen ???

 • Profielfoto
  empoor

  Zozo :O :O Via de Apple site kom ik opeens hier :D :D