Think different (unless it’s about Apple boss Jobs)

42 reacties

De uitgeverij John Wiley and Sons, bekend van onder andere Mac OS X voor Dummies zou de nieuwe biografie over Steve Jobs uitgeven. De schrijver Jeffrey Young heeft een onofficiele biografie over onze geliefde CEO Steve Jobs geschreven. Zijn eerste biografie ook over Jobs geschreven in de jaren 80 tijdens de eerste jaren van Apple was erg negatief. Volgens de uitgever en Jeffrey Young zelf is deze meest recente biografie genaamd ‘iCon: Steve Jobs The Greatest Second Act In The History of Business’ meer positief. Er is onder andere te lezen over Jobs z’n prive leven; z’n scheiding en de recent geconstateerde kanker. Dit zou de reden kunnen zijn dat Apple liever niet heeft dat het boek wordt uitgegeven.

De uitgever en schrijver hebben geprobeerd om een schikking te treffen maar Apple is alleen tevreden als het complete boek niet wordt uitgegeven.

Al dit gebeurde nadat de uitgever een trial versie naar Cupertino stuurde. Apple was niet blij met deze versie en sommeerde de stop van het boek. Dit was onbespreekbaar en daarop heeft Apple per direct alle technologie boeken van de uitgever uit zijn Apple Stores gehaald. Volgens de uitgever heeft dit geen negatief op de verkoop cijfers van de uitgever. Het zou natuurlijk een slimme marketing actie van Apple kunnen zijn. De biografie die niet uikomt tot over een maand staat nu al op de 21ste plaats in Amazon.com’s best verkochte boeken.

Natuurlijk kan het ook te maken hebben met de vele rechts zaken die Apple recent heeft aangespannen tegen verschillende websites over het te vroeg uit brengen van bedrijfs geheimen.

Alhoewel het meest waarschijnlijke is dat Jobs het niet prettig vindt dat zijn prive leven genoemd wordt. Jobs heeft altijd een hekel gehad om over zijn prive leven te praten, in een recente aandeelhouders vergadering wimpelde hij vragen over zijn gezondheid af en zei dat hij zich prima voelde.

Wat het ook moge zijn zoals je van ons gewend bent houden wij je natuurlijk op de hoogte van alle nieuwe activiteiten rondom dit conflict.

Bron: The Independent

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  Larz

  wil ik wel eens lezen:D

 • Profielfoto
  MacUser

  @ Kasper,

  Je schrijft “De schrijver Jeffrey Young heeft een onofficiele biografie over onze geliefde CEO Steve Jobs geschreven.”


  Ik denk dat het beter zou zijn als je in deze tekst het woordje “onze” had vervangen door “mijn”. Ik moet namelijk weinig tot niets hebben van meneer Jobs vanwege zijn zeer autoritaire en rancineuze manier van een bedrijf runnen. Als hij zo’n bekwaam en/of prettig persoon was dan zou hij vast niet kort nadat Apple naam had gemaakt de fabrieksdeur zijn uitgezet.

  Interessant stuk verder, groet Wim.

 • Profielfoto
  Bonte

  En dat is ook gebeurd :p

 • Profielfoto
  Kasper

  Nou ik denk dat ik het laat staan. Mijns inziens denkt de meerderheid van deze site hetzelfde en daarbij Jobs heeft Apple nieuw leven ingeblazen toen hij in 1996 als onafhankelijk adviseur werd aangesteld daar zal de toenmalige directie vast een reden voor hebben gehad.

  Zonder meningsverschillen zou de wereld erg saai zijn

  Kasper

 • Profielfoto
  MacAttack

  Inderdaad Kasper het is jouw stuk dus ik zou het ook niet aanpassen als ik jou was.

 • Profielfoto
  MacUser

  @ Kasper

  Natuurlijk moet je het woord “onze” laten staan, t’is toch immers jouw mening. Ik wilde je er slechts op wijzen dat we er niet allemaal zo over denken;-)

  En gelukkig leven wij in een land waar we “onze” meningen kunnen uiten. En ik weet zeker dat er maar heel weinig lezers van dit forum zijn die over mijn gebruik van het woord “onze” in deze context zullen vallen.

  Schrijf ze, groet Wim.

 • Profielfoto
  suicide

  Och het lijkt me ook niet echt prettig als anderen privezaken in een boek gaan uitegeven. Voor de rest weer een flinke storm in een glas water denk ik:)

 • Profielfoto
  Pjotr

  Ach, is het “onze geliefde CEO van Apple”? of is het “de CEO van ons geliefde Apple”?.

  Het punt is denk ik dat wel of niet geliefd mede kan worden beinvloed door een “biografie”, die kennelijk geschreven is zonder de (nog levende) persoon te intervieuwen, erbij de betrekken of anderszins een rol toe te kennen bij de totstandkoming ervan. Geen gebruik gemaakt van persoonlijke brieven of emails. Geen informatie gebruikt die ter beschikking is gesteld door de persoon zelf of door verwanten. Zeg maar, geen journalistiek bedreven. De marketing, de rechtszaak, zal de auteur van deze riooljournalistiek zeer ten goede komen.

  Het geeft niet wat voor onzin je schrijft, als het maar verkoopt.

 • Profielfoto
  Boskabouter

  Een boek met ZO’N titel zou ik OOK uit de handel willen hebben.
  Als je goed kijkt en leest staat daar iCon wat je in principe (en dat zullen veel Amerikanen doen) maar op EEN manier kunt vertalen:
  Ik Bedrieg
  Of het nu wel of niet zo is dat Jobs dat zou doen doet er niet toe, het is eigenlijk gewoon grof om zo’n titel te verzinnen.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @macuser,

  ik ben het in ieder geval met je eens. wat nou ‘onze geliefde . . .’? spreek voor jezelf en niet voor ons allen.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Kennelijk heeft deze auteur al eerder behoefte gehad een “biografie” te schrijven zonder overleg met de betrokken hoofdpersoon en heeft voornamelijk bedoelt om de betrokken persoon in discrediet te brengen.

  In Nederland zou je vanwege stalking en laster naar het gevang mogen.

 • Profielfoto
  Mattnh

  Ik zou een smeuig boek over “de CEO van ons geliefde Apple” met veel plezier doorhappen.
  Nu zijn er al een aantal fijne boekjes.
  Die zijn de moeite waard.
  Wellicht niet 100% betrouwbaar.
  Maar lekker zijn ze wel:D

 • Profielfoto
  mvexel

  Onze, mijn, ’t is lood om oud ijzer. Als je je journalistieke onafhankelijkheid wil bewaken kun je je beter helemaal onthouden van dergelijke niet gefundeerde waardeoordelen – of deze nu positief of negatief zijn.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Toch even op wijzen dat de link naar de bron niet klopt. dat moet zijn: http://www.independent.co.uk
  En blijkbaar loopt het momenteel op die site ook een beetje stroef.

 • Profielfoto
  sally

  “Het zou natuurlijk een slimme marketing actie van Apple kunnen zijn. De biografie die niet uikomt tot over een maand staat nu al op de 21ste plaats in Amazon.com’s best verkochte boeken. ”
  Dus dat is wat Apple wil?

  Dat ‘onze geliefde’ las ik aanvankelijk als ironie, maar dat blijkt het niet te zijn. Dus spreek voor jezelf …..maar ik zou er op deze plaats geen collum van maken.

  Wat deze voorpagina nodig heeft is een strenge eindredacteur die alle kromme zinnen recht schrijft, de schrijver af en toe vraagt wat hij bedoelt en of dat er eigenlijk wel staat..
  En waakt over de toon en de kwaliteit van de stukjes op de voorpagina.

  Niet alle enthousiaste vrijwilligers zijn geboren schrijvers.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  sally: Ironie of niet, het lijkt me niet iets om als lezer moeilijk over te doen. We zijn hier allemaal Mac-fans, dus zoiets wordt nogal snel met knipoog geschreven.

 • Profielfoto
  mvexel

  Dat ‘iedereen hier’ een Mac-fan is, wordt op deze manier wel een ‘self fulfilling prophecy’ – en maakt het nog steeds geen excuus om je journalistieke integriteit overboord te zetten. Klinkt misschien wel bits, maar zo moeilijk is het niet om wat neutraler te berichten en je zou er een hoop meer mensen mee aanspreken (of: minder mensen mee wegjagen).

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Ik zei niet voor niets ‘knipoog’ natuurlijk.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @adriaan,
  met het risico dat de discussie al te serieus wordt, we zijn niet allemaal mac-fans. ik zie mijzelf als een gebruiker van apple. net zoals ik een gebruiker ben van een Sony tv. ik zit niet te wachten op een forum met mac-adepten. wat ik wel wil is een forum waarmee ik een beetje op de hoogte word gehouden en af en toe een vraag kan stellen of beantwoorden.
  net als op macfreak loop ik hier net te vaak tegen pubers aan die het merk apple als een verlengstuk van hun identiteit zien.

 • Profielfoto
  arneblk

  …zoals je van ons gewend bent houden wij je natuurlijk op de hoogte van alle nieuwe activiteiten rondom dit conflict./

  Aangezien dit nieuws al een week oud is, laten we ons wel door de andere sites op de hoogte houden.;)

 • Profielfoto
  jangg

  @ Mendoza: hear, hear!

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  arneblk: Bedankt voor je bijdrage! Lekker niveau! Laten we maar ophouden met deze zinloze discussie.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Volgens mij beseffen sommige mensen niet dat deze site geen advertenties heeft, het meeste werk gewoon op vrijwilligersbasis is en dat je hier dus niet alleen redactie hebt met 4-6 jaar ervaring. Het is altijd makkelijk om van afstand te roepen hoe het niet moet. We hebben hier nog redacteuren zitten van 1-2 jaar terug, als je deze artikelen in de loop van deze tijd bekijkt zie je grove verbeteringen. Kortom, geef redactie ook een kans of bied jezelf aan om als eindredactie de artikelen te controleren.

 • Profielfoto
  Aglaea

  Persoonlijk zou ik ook wel iets meer diepgang mogen zien. Nu ben ik persoonlijk wel te spreken over Steve Jobs, maar ik kan mij goed vinden in de kritiek dat het artikel net iets te familiair en groupie-achtig wordt als je over ‘onze geliefde CEO’ begint. Zit net iets te ver met die arm “up Apple’s ass”, zeg maar.

  Waar ik meer op zit te wachten zijn artikelen die iets meer de diepte ingaan, zoals dat artikel van Arstechnika waar jullie naar linken. Niet direct altijd zo lang en uitgebreid, maar in ieder geval meer de diepte in dan ‘cool spel’ of ‘gave kleurtjes’…

  En over dit artikel, het zal vast de verkoop verder helpen doen stijgen, zo’n dreiging met een rechtszaak.

 • Profielfoto
  sally

  ‘Het zou natuurlijk een slimme marketing actie van Apple kunnen zijn. De biografie die niet uikomt tot over een maand staat nu al op de 21ste plaats in Amazon.com’s best verkochte boeken. ‘

  Als ik zoiets citeer, bedoel ik dat als opbouwende kritiek.
  Apple wil dat boekje tegenhouden. Hier wordt verondersteld dat Apple er misschien wel heel slim op uit is er zoveel mogelijk van te verkopen.

  Dat is natuurlijk een ongewenst bijeffect van deze publiciteit als tegenhouden niet lukt en ik denk dat de schrijver van dit stukje dat best wel snapt. Slimme marketing is iets anders

  Redactie plegen is op dat soort dingen wijzen (en dat de zin niet loopt)

 • Profielfoto
  ThinkApple

  wat zitten jullie nu weer te lullen over 3 woordjes… het gaat’m toch om de informatie? Ik word een ouwe zaag, maar ik kan me dood ergeren aan al dat scheef commentaar op één zinnetje…
  Als je niks interessants te vertellen hebt, zwijg dan.

 • Profielfoto
  WOZ

  Het is allemaal doorgestoken kaart!!!

  Changing the subject, a very interesting news story came out this week. Steve Jobs of Apple is reportedly furious about an unauthorized biography of him that has been published by John Wiley. iCon Steve Jobs: The Greatest Second Act in the History of Business by Jeffrey S. Young and William L. Simon bothered Jobs so much, we’re told, that he ordered all Wiley books (notably the For Dummies series) pulled from Apple’s more than 100 stores.

  Nonsense.

  I have written things about Steve Jobs that are far worse than anything in this book, which is in many ways just a refresh of an earlier Jobs biography by Young. Steve hasn’t black-listed me. In fact he rather likes his bad-boy image and loves to hear the nasty things that people have said about him.

  So what is this all about? As always, I have a theory.

  I think this episode with Wiley and Apple’s earlier legal attacks on people who it accused of leaking product information are part of a campaign to look tough to movie studios and record companies. As I’ve surmised before, Apple is trying to put together a high definition movie download service that requires content from all the major movie studios. If Steve looks soft on IP theft or unwilling to flex his corporate legal muscles, the studios may think he won’t adequately protect their corporate jewels.

  And that’s all it is. Steve couldn’t care less about this book.

  Nor is Wiley unhappy. Here’s word from a breathless reader inside the Wiley machine: “The news broke everywhere from the NY Times to Forbes. And the book shot up to #144 on Amazon, which is unheard of. Everyone is running around like crazy.”

  http://www.pbs.org/cringely/pulpit/pulpit20050428.html

 • Profielfoto
  wilfred

  Wat wordt er precies bedoeld met ‘Second Act’? Zijn tweede ‘daad’ in de computerindustrie, oftewel zijn terugkeer bij Apple?

  Groeten, Wilfred

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Apple heeft gewoon een goed systeem en Jobs zal daar wel voor iets tussen zitten. Maar om er een personencultus van te maken gaat mij ook wel iets te ver hoor jongens. Die man doet gewoon zijn job zoals hij vindt dat het moet. Voor de rest denk ik dat ze hem best met rust laten.

 • Profielfoto
  Xserve

  WoW, ik wist niet dat Steve Jobs kanker had:(

 • Profielfoto
  GIJay

  Ik vind het ook allemaal wat gezever. Ik steun Adriaan op dit vlak helemaal. Dat de artikels hier zo vlot geschreven worden helpt gewoon aan het leuke imago van de site. Buiten extreme nerds die interesse hebben in computers hebben we ook onze menselijke zijde. In mijn ogen is dat net DE reden waarom er hier dagelijks zoveel mensen passeren.

  Ben je het er niet mee eens, lees de artikels van die bepaalde persoon dan niet of ga gewoon op een ander. Maar kom aub de sfeer hier niet verpesten. Als je de topic “voor bert” even leest zie je dat deze site meer kan betekenen voor mensen. Maar ach, lullen over 3 a 4 woorden is veel leuker.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Een klein verzoekje: kan er niet eens andere foto van Jobs worden geplaatst. Ik wordt er een beetje moe van om altijd maar weer diezelfde glimlach te zien. En dan bedoel ik niet zozeer op MacOSX.nl maar op alle mac-sites. Please… Gebruik desnoods zo’n oude hippiefoto!

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Bij deze aangepast, deze gebruiken we ook regelmatig.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Bedankt!

 • Profielfoto
  sedikit

  Er wordt in dit stuk geschreven over”onze geliefde Steve Jobs”. Ik wil even benadrukken dat hier niet namens mij gesproken wordt. Laat dat soort aanduidingen maar over aan de Noord Koreanen! En verder zal het me worst wezen wat voor ziektes de man had/heeft, wat hij eet, of hij gescheiden is en wat zijn hobby’s zijn.

 • Profielfoto
  Mattnh

  Kanker heeft gehad.
  Lijkt allemaal in orde nu.
  Dat was vlak voor de intro van de U2-Pod.
  Bij de introductie refereerd Bono hier nog naar.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Beste mensen. Iedereen mag over iedereen een biografie schrijven. Met of zonder toestemming. Als daar iets in staat wat de beschreven persoon niet aanstaat kan hij altijd actie ondernemen. En de mensen die nog niet in de gaten hebben dat ze op deze site tot over hun oren in de Apple adepten zitten, hebben die oogkleppen of zo? Apple is niet alleen een computer. Het is een lifestyle, een karaktertrek, een deel van je leven, je partner en voor sommigen zelfs hun religie. hahahaha! En zolang Jobs voor het salaris van 1 dollar per jaar (zie Guinness Book of Records!) een bedrijf aanvoert dat zoveel kwaliteit levert, is hij door (bijna) allemaal hier bijzonder geliefd.

 • Profielfoto
  sedikit

  MacAanZee,
  Leg mij dan nou eens uit wat dan die “lifestyle, karaktertrek, deel van het leven en de partner enz. enz. van iemand is die (toevallig) een mac-computer bezit.Want ik voel mij niet aangesproken door deze prietpraat-kwalificaties.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  iPod maakt deel uit van lifestyle. De brand Apple maakt deel uit van lifestyle, geloof het of niet. Zelfs Spotlight vind ik een deel uitmaken van lifestyle, organiseren is namelijk overbodig geworden, alles komt op zoeken neer.

 • Profielfoto
  MacUser

  Hallo Forum,

  Met veel genoegen heb ik deze en de vorige pagina gelezen en ik kom tot de volgende (voorlopige) conclusie:

  Apple gebruikers kan je blijkbaar (grofweg) in 3 categorieen indelen.

  1) Een categorie die als ze iets lezen over, of iets doen met hun Apple produkt gelijk “in de Heere zijn” (lees Steve Jobs). En dan hebben we het dus over een vorm van Apple reli-crap. Of heel neutraal en afgezwakt gezegd; een life-style. Deze mensen worden steevast snel geirriteerd als er kritiek op hun life-style funderingen wordt geuit. Dit forum biedt hen volop zaken aan die erin gaan gelijk het bekende woord in een Ouderling.

  2) Je hebt ook een catogorie mensen die het allemaal niet zo veel uitmaakt, wat onverschillig hun schouders ophaalt, en lekker doen waar ze zin in hebben. Je vindt ze overigens zelden op een forum terug.

  3) En als laatste is daar de catogorie kritische gebruikers van Apple produkten, zij zijn over het algemeen, maar zeker niet altijd te spreken over Apple. De mensen in deze groep zijn heel geinteresseerd in alle ins/outs van Apple omdat zij wel willen weten waarom het volgende apparaat toch maar weer een Apple moet worden. Deze mensen voelen zich absoluut niet aangetrokken tot de reli-crap van de mensen in catagorie 1 omdat het hen UITSLUITEND om het gebruiksnut en het gebruiksplezier gaat van het produkt. Toevallig zitten deze zaken vaak volop in Apple produkten vandaar hun belangstelling voor dit forum.

  Blij dat ik atheist ben, u ook;-)

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  > Blij dat ik atheist ben, u ook ;)

  Yup! Maar ik observeer de reli’s graag:p

 • Profielfoto
  DropOutCrew

  inderdaad kanker?!?!?!:( :O

  Ik stel voor allen een kaars te branden voor de man die het leven van ons allen zwaar vereenvoudigd heeft.

  Let us pray.