Sachin
Sachin Nieuws 17 mei 2005

Sony PlayStation 3 voor 2006

Nadat Microsoft haar next-generation Xbox op MTV gepresenteerd heeft, is het nu de beurt aan Sony. In de persconferentie die gehouden werd in Californie deze week, heeft Sony Computer Entertainment Inc. haar PlayStation 3 Computer Entertainment System voorgesteld.

De PS3 is backwards-compatible en zal dus in staat zijn alle huidige games voor de PlayStation en PlayStation 2 probleemloos af te spelen (al dan niet in tegenstelling tot de Xbox 360: Microsoft weet zelf nog niet of ze de huidige Xbox games op hun next-generation console aan de praat krijgen). Prototypes van de PS3 worden getoond tijdens de Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles.

De PlayStation 3 verschilt qua ontwerp sterk van de Xbox 360 – op de officiële foto’s hieronder zie je duideijk dat Sony een moderne titaniumachtige spelconsole ontworpen heeft.

Update: In tegenstelling wat hierboven geschreven staat, zal de Xbox 360 wel backwards compatible zijn met de huidige Xbox-games. Dit is vandaag bekend gemaakt.


Wie dit toestel wenst te kopen, zal jammer genoeg minimaal moeten wachten tot de lente van 2006. De technologie waar de PS3 uiteindelijk gebruik van zal gaan maken is nog in ontwikkeling. De PlayStation 3 zal gebruik maken van een Cell-processor die ontwikkeld is door IBM, Sony Group en Toshiba Corporation. De grafische processor (RSX) is ontworpen door NVIDIA Corporation en SCEI. Tenslotte wordt het XDR-geheugen geleverd door Rambus Inc.

In tegenstelling tot de Xbox 360 zal de PS3 gebruik maken van BD-ROM (Blu-ray Disc ROM) met een maximale capaciteit van 54GB (dual layer) om zo high-definition (HD) kwaliteit weer te kunnen geven: de gameconsole zal videobeelden kunnen weergeven met een resolutie van 1080p. Dit is de hoogst mogelijke resolutie binnen in de HD-standaard en superieur t.o.v. 720p/1080i. De Xbox 360 heeft als maximale resolutie 1080i.

Vermits de PS3 maarliefst 2 teraflops kan berekenen zal deze rekenkracht in combinatie met het grafisch geweld van de grafische kaart ingezet kunnen worden om realistische landschappen, karakters en objecten te renderen (real-time!). Op de website van GameSpot kun je enkele videofilmpjes bewonderen.

Het ziet er naar uit dat de PlayStation 3 qua design, technologie en hardware superieur is t.o.v de Xbox 360. Discussieer hierover in ons forum!

Na het schrijven van dit artikel hebben andere grote websites ook items over de PS3 geplaatst. Voor meer details kan je o.a. terecht op de website van GameSpot en Tweakers.net.

Reageer op artikel:
Sony PlayStation 3 voor 2006
Sluiten