Sony PlayStation 3 voor 2006

41 reacties

Nadat Microsoft haar next-generation Xbox op MTV gepresenteerd heeft, is het nu de beurt aan Sony. In de persconferentie die gehouden werd in Californie deze week, heeft Sony Computer Entertainment Inc. haar PlayStation 3 Computer Entertainment System voorgesteld.

De PS3 is backwards-compatible en zal dus in staat zijn alle huidige games voor de PlayStation en PlayStation 2 probleemloos af te spelen (al dan niet in tegenstelling tot de Xbox 360: Microsoft weet zelf nog niet of ze de huidige Xbox games op hun next-generation console aan de praat krijgen). Prototypes van de PS3 worden getoond tijdens de Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles.

De PlayStation 3 verschilt qua ontwerp sterk van de Xbox 360 – op de officiële foto’s hieronder zie je duideijk dat Sony een moderne titaniumachtige spelconsole ontworpen heeft.

Update: In tegenstelling wat hierboven geschreven staat, zal de Xbox 360 wel backwards compatible zijn met de huidige Xbox-games. Dit is vandaag bekend gemaakt.


Wie dit toestel wenst te kopen, zal jammer genoeg minimaal moeten wachten tot de lente van 2006. De technologie waar de PS3 uiteindelijk gebruik van zal gaan maken is nog in ontwikkeling. De PlayStation 3 zal gebruik maken van een Cell-processor die ontwikkeld is door IBM, Sony Group en Toshiba Corporation. De grafische processor (RSX) is ontworpen door NVIDIA Corporation en SCEI. Tenslotte wordt het XDR-geheugen geleverd door Rambus Inc.

In tegenstelling tot de Xbox 360 zal de PS3 gebruik maken van BD-ROM (Blu-ray Disc ROM) met een maximale capaciteit van 54GB (dual layer) om zo high-definition (HD) kwaliteit weer te kunnen geven: de gameconsole zal videobeelden kunnen weergeven met een resolutie van 1080p. Dit is de hoogst mogelijke resolutie binnen in de HD-standaard en superieur t.o.v. 720p/1080i. De Xbox 360 heeft als maximale resolutie 1080i.

Vermits de PS3 maarliefst 2 teraflops kan berekenen zal deze rekenkracht in combinatie met het grafisch geweld van de grafische kaart ingezet kunnen worden om realistische landschappen, karakters en objecten te renderen (real-time!). Op de website van GameSpot kun je enkele videofilmpjes bewonderen.

Het ziet er naar uit dat de PlayStation 3 qua design, technologie en hardware superieur is t.o.v de Xbox 360. Discussieer hierover in ons forum!

Na het schrijven van dit artikel hebben andere grote websites ook items over de PS3 geplaatst. Voor meer details kan je o.a. terecht op de website van GameSpot en Tweakers.net.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  Boskabouter

  Kijk!!! dat is pas design!!!! :D
  Als ik ooit ZOU moeten switchen van computer, dan zou ik ook idd eerder voor een Sony gaan ipv een Aldi PC, bij Sony doen ze tenminste nog wat aan design…

 • Profielfoto
  Merkava

  Dan moet je er eigenlijk bijzetten dat de presentatie van Microsoft tot stand is gekomen dankzij een Apple computer.

  Nu.nl schrijft
  ” Volgens de Amerikaanse computerinformatiedienst CNET heeft Microsoft gezegd dat de beelden die de afgelopen week bij de presentatie van de Xbox 360 waren te zien, niet uit de spelconsole kwamen, maar uit een computer van Apple. Het zou om een tussenoplossing in de ontwikkeling gaan.”

  Dus ook de demo is met een Appeltje gedraaid.

  Even een toekomst spinsel:

  Het lijkt bijna logisch dan dat pixar eerdaags met een verrasing komt.
  En Apple een iPlay introduceert die mac Mini, iPod, iStation en tv combineert tot een echt multimedia center.

 • Profielfoto
  Ronin

  Ze vergeten in ieder geval niet de consumenten die PS1 en PS2 hebben groot gemaakt door dat het backwards-compatible is. kan niet wachten.

  Het lijkt op de foto toch wel een groot gevaarte of is die Japanner echt zo klein?
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4554025.stm

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Na mijn playstation en nu mijn playstation 2 wordt het duidelijk de playstation 3. Is vaak wel errug duur eerst maar gamen op een gameconsole is wel veel prettiger dan op een pc. Ik ben ook zeer benieuwd want zelf vindt ik sommige spellen nog wel scherp op mijn PS2 zoals gt3 en jak & daxter. Mijn PS2 begint te haperen en hoop dat hij het vol kan houden tot de PS3. Xbox en gamcube vind ik ook lang nie zo leuk… niet Qua design ofzo maar om het aanbod van games ligt mij een Playstation veel meer dus weet ik nu al dat het een PS3 wordt

 • Profielfoto
  Jolla

  Ik zei letterlijk hardop ‘WOW’ toen ik die beelden zag… en dat terwijl ik toch niet vaak tegen m’n computer praat :sealed:
  Sony heeft hier zeker iets moois neer gezet!

  Maar voorlopig weten we alleen de specs van de machines (nintendo zal wel met iets minder op de markt komen) – maar waar het werkelijk om gaat zijn de games en de controls! (even voor de duidelijkheid; ik bezit een PS2, Xbox, GameCube & PC en ben eigenlijk geen hardcore gamer :O)
  Het gross van de playstation games heeft mij nooit aangesproken, te meer omdat de meeste standaard maar met 2 spelers te spelen zijn, en ik hou van multiplayer-mayhem! De xbox is dus meer mijn ding met Halo (2) en dergelijke andere shooters die je met gemak met 12 a 16 man in je (grote) huiskamer kan spelen.
  De GameCube verzorgt dan nog in mijn singeplayer behoeften, nintendo is gewoon geniaal.
  Qua controlers (en hier denken veel mensen niet aan) zijn die van de XBOX (de S versie) mijn favoriet… om de een of andere reden trek ik die van de PS2 niet, maar dit is iets persoonlijks.

  Wat ik overigens haat zijn de ‘fan-boys’ mensen die puur een apparaat kopen vanwege de naam (ja, gek voor een apple freak) – maar op mijn werk (electronica winkel) kom ik regelmatig tegen dat mensen de PS2 willen puur om de naam.. als goede verkoper vraag ik dan waarom en leg ik ze ook, objectief, de voor en nadelen van de andere consoles uit.. de helft veranderd spontaan van mening. Bovendien heb ik een aantal vrienden die een PS2 hebben aangeschaft, maar die er nooit mee spelen.. nee ze komen altijd bij mij langs om op de xbox te spelen (terwijl hier dus ook een ps2 staat) – Ik ben benieuwd hoe dat in de volgende strijd zal lopen.
  Mensen kennen nu ook de kracht van de xbox… en eerlijk is eerlijk; de verschillen zijn overduidelijk met de PS2. Er zijn zat spellen die op de PS2 afgeslankt zijn vanwege gebrek aan power.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Mooi ding, en de filmpjes zien er enorm strak uit. Ben benieuwd wat ‘ie uiteindelijk gaat kosten.

 • Profielfoto
  Sachin

  @Ronin
  De Japanner op de foto is waarschijnlijk niet zo groot:)

 • Profielfoto
  Sachin

  Filmpjes? Waar?:)
  Filmpjes gevonden en link toegevoegd aan artikel:)

 • Profielfoto
  Alfetta

  WOW, het ziet er geweldig goed uit. Zal zeker eentje gaan halen als ze uit zijn! Een waardige opvolgens voor mijn huidige ps2 en ook mijn eerste niet-apple computer aanschaf sedert mijn vorige ps2 in 2000.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  De nieuwe Nintendo dat is pas een beauty:

  http://www.cube-europe.com/news.php?nid=7773

  ;)

 • Profielfoto
  huinkroese

  Vind het een beetje een Senseo…

 • Profielfoto
  LuniX

  Merkava, waar staat dat van Nu.nl?

 • Profielfoto
  iJezz

  Die kast ziet er idd erg strak uit . Maar je zult hem wel nergens goed kwijt kunnen ( niet bovenop je dvd speler + versterker).
  Alleen die consoles..wtf? Dat lijken net boomerangs : iets te ‘glad’ naar mijn mening

 • Profielfoto
  iree

  De controllers lijken sterk op die van Appels Pipin ;)
  Voor degene die het niet weten ja Apple had eens een console.

  http://hyp.adhoc.jp/images/pipin.jpg

 • Profielfoto
  rburgt

  erg indukwekkende specs, vooral dat er 2 (!!!!!) HDTV’s aan gehangen kunnen worden zodat er met een beeldverhouding van 32:9 gespeeld kan worden. Natuurlijk erg onbetaalbaar maar toch leuk om te wten:)

 • Profielfoto
  Jolla

  er kunnen 7 draadloze controlers op aangesloten worden… maar ik deel m’n scherm niet graag in 7 stukken.
  Er kunnen 2 HDTV’s aangesloten worden..
  Dit bijelkaar; kunnen er 2 normale TV’s worden aangesloten.. en de schermpjes van de 7 spelers over de 2 Tv’s worden verdeeld? Hier droom je toch al jaren van:D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ja, Qua design is Sony hier superieur, maar dat weten we al langer. Ziet er heel strak uit – al doet ‘ie me liggend wel denken aan e e n van de eerste generaties videorecorders, als je er een paar grote drukknoppen bijdenkt. Uiteindelijk gaat het vooral om 2 dingen: resultaat en prijs.
  En natuurlijk beschikbare games. Waarom heeft Apple geen gameconsole? We kunnen die debiele spelletjes op de iPod natuurlijk niet meerekenen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple komt met een speciale Game-bril, die je op kunt zetten en waarmee je zelf in een virtueel landschap in een game kunt meespelen. Via een kleine schotelantenne, die je als petje op je hoofd kunt zetten, kunt je via satelliet wereldwijd met anderen samen virtueel gamen.
  Dat lijkt me pas onwijs!

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Nintendo!

 • Profielfoto
  soulrebel

  de xbox360 is ook backwards-compatible hoor(niet alle games, maar toch backwards-compatible).

  verder zijn alle games (behalve u3) niet ingame maar gewoon cg of niet real time gerenderd. SOny staat er beken om om de playstation zo op te hypen en vervolgens een dom product leveren a la ps2, die volgens sony de krachtigste console ooit zal zijn met grapichs ala toy story (dit hebben ze echt gezegd op de E3 voor de ps2 launch).

  Ik vergelijk nog steeds de ps2 en xbox war met de windows en mac war. Veel mensen gebruiken windows en denken dat het de beste is, terwijl in werkelijkheid de xbox veel meer te bieden heeft en dat weten de meeste niet.

 • Profielfoto
  PietjePuk

  De PS3 is wel smooth, maar ik vindt hem toch niet zo revolutionair (qua design dan toch).
  Ik had stiekem iets extravaganters verwacht.
  Maar al bij al deftig;)

 • Profielfoto
  ElectricCat

  ook erg mooi pietjepuk, maar de playstation heeft toch mn voorkeur, ziet er erg strak uit :D

 • Profielfoto
  GIJay

  ben niet omver van het design. De functies zijn echter wel super. Ik was in het begin ook niet omver geblazen van de controller van de cube…. hier hetzelfde verhaal, hoop dat ik er meer mee ga kunnen dan met de hond gaan wandelen;)

 • Profielfoto
  Roel Bink

  Guggenheimer helemaal met je eens!
  Nintendo heeft zeker het mooiste design, laten we hopen dat de gouden tijd van de Snes hiermee terug komt:)
  http://media.cube.ign.com/articles/615/615030/imgs_1.html

 • Profielfoto
  Mac Fundamentalist

  Geweldig!

  Die hele presentatie van de XBOX draaide op een Mac…..:p

 • Profielfoto
  Flameboy

  de nintendo ziet er echt pakken beter uit

 • Profielfoto
  Peentje

  Dit ding ziet er ECHT niet uit.(en is verre van functioneel, ze maken de bovenkant rond jeez, kan je er nix meer opzetten ofzo).
  ik vind de xbox en de rev. mooier.

  zelf heb ik niet te kiezen want ik hoef geen console.

 • Profielfoto
  hnrk

  Of zal dit de kracht zijn van de ps3?
  http://www.omlette.net/mirror/up/ps3grill.jpg

 • Anoniem

  yeaaaaahhhhhhh lang leve de concurentie.

 • Profielfoto
  Nietzman

  Damn, toch bizar dat Nintendo en Sony beide in staat zijn een mooier product neer te zetten naast die lillike Xbox 2.

 • Profielfoto
  M-Jay

  Deze moet ik dus echt hebben, op http://www.gamespot.com staat de release die 1 uur en 50 minuten duurt!!!

 • Profielfoto
  Aglaea

  Is dit nu een Apple-site of een spelcomputersite? Dit is al het tweede bericht over een spelcomputer die geen enkele binding heeft met Apple. Schrijf a.u.b. meer over Apple en Apple-gerelateerde producten en niet over spelconsoles… :angry: :angry: :angry:

 • Profielfoto
  liudger

  http://www.gametrailers.com/
  Zoek op deze site naar Killzone 2 en je wil gewoon een PS3 kopen.

  Xbox 360 is ook mooi maar de spellen zijn me een beetje tegen gevallen van de eerste Xbox. Alleen Halo beviel me echt goed. Halo 2 was wat kort maar ook wel goed. En Oddworld was erg vet.

  Ik ben wel benieuwd naar Nitendo die een game-console wil maken waarbij je geen tv en stereo toren nodig hebt. Alles zit op de console. VR glasses en surround sound koptelefoon. Dan ben je pas echt in een andere wereld. Alleen is minder gezellig als je met elkaar speelt in een huiskamer.

  Dus ik ga denk ik voor de PS3

 • Profielfoto
  inod3

  Volgens tweakers is dit niet het definitieve design voor de Revolution.

  http://tweakers.net/nieuws/37352?

 • Profielfoto
  PnP

  A: Wat hebben consoles met Apple te maken, het gaat tenslotte niet om een Pippin 2 (heb ik ooit gehad, maar de mijne was van Bandai)

  B: Who cares welke beter is elke computer heeft zijn voor en nadelen. Ik weet nog dat iedereen me voor gek verklaarde met mijn Saturn, want PS was het systeem en de Saturn zou geen 3D kunnen. Nou leg Dead or Alive naast elkaar en ik zweer bij de Saturn versie. Om maar niet te sprekken van 2D.

  Maarja waarschijnlijk koop ik geen enkele nieuwe spelcomputer meer gezien ze me niet veel nieuws meer bieden. Go Retro.

 • Profielfoto
  Undaunted

  @liudger. Wat je beweert over Nintendo is niet waar. Myamoto heeft al maanden geleden laten weten dat de Nintendo Rev. gewoon gebruik maakt van de TV. Ik denk dat je dat fake-filmpje van de “Nintendo On” hebt gezien. Overigens kan ik me niet voorstellen dat je een Playstation zou kopen als dat ding er ECHT zo uit zou zien. Voor de mensen die geen flauw idee hebben waar ik het over heb, hier een must-see:
  http://media.cube.ign.com/articles/613/613578/vids_1.html

  Playstation 3 en Xbox360, maar waarom staat er nog geen Nintendo Revolution verhaaltje op deze site? Die mag toch echt niet ontbreken.

 • Profielfoto
  japser909

  @merkava, juist M$ maakt geen computers maar is dol op apple, hun natte droom zou zijn dat apple hun OS zou draaien :p

 • Profielfoto
  didi

  ik vin die play staien wel koel;)

 • Profielfoto
  goelio

  jongens :D

  ik heb dit een beetje gelezen en… ik zie dat de meeste van julie naar het design kijken… dat is niet slim..

  inderdaad ziet de aankomende playstation3 er goed uit, net zo als de Xbox 360

  maar veel van julie weten dan zelfs nog niet eens hoe de nintendo er uit gaat zien…

  neem dan maar een kijken
  http://www.cube-europe.com/news.php?nid=7773

  maar tog zeg ik julie neem ook eens wat anders als je bijv. nu een ps2 hebt ga dan ook ff kijken naar de Xbox en andersom

  groeten Jules

  ;)