RSS Feed your screensaver

36 reacties

Er zitten veel nieuwe, briljante en revolutionaire features in Tiger, waarvan je de belangrijkste hebt zien langskomen in onze Tiger Spotlights serie. Eén feature die nog onbesproken is gebleven is de RSS Visualizer! Apple heeft een staaltje RSS techniek in z’n schermbeveiligingen verwerkt.

Een leuke toevoeging aan de vaak zo voorspelbare screensavers. Je scherm gaat na een bepaalde tijd over op een screensaver. Vaak lijkt je Mac dan op een derderangs tropisch diepzee aquarium. Kies je echter voor deze nieuwe feature dan geeft de schermbeveiliging, de door jou aangegeven, RSS feed weer! Met een cool effect razen de news feeds over je scherm. De naam van Mohammed B. zag er nog nooit zo flitsend uit!

Klik in systeemvoorkeuren op ‘Bureaublad en Schermbeveiliging’, selecteer de RSS Visualizer en klik op ‘Opties…’. Daar staan alle RSS feeds die Safari heeft opgeslagen. Je kunt nu een feed kiezen en direct ‘previewen’. Helaas staat de Feed van MacOSX.nl er nog niet bij. Dat kunnen we niet zomaar over onze kam laten gaan! Als we zoeken naar ‘Voeg Feed toe’ komen we bedrogen uit. Apple heeft deze feature gelinkt aan Safari. Alle feeds die ooit zijn toegevoegd aan de safari bladwijzers, staan ook in de RSS Visualizer opties. Om dus een nieuwe feed toe te voegen moet je in Safari de pagina opslaan in het bladwijzermenu.

We hebben voor het gemak in Safari maar gelijk een mapje aangemaakt. We surfen naar MacOSX.nl en zien in de adresbalk direct een RSS logo staan. Klik je daar op dan zie je de RSS Feed die wij aanbieden. Voeg de pagina toe aan de bladwijzers en klaar ben je. We hoeven nu alleen nog maar de opties in ‘Bureaublad en Schermbeveiliging’ aan te passen. We selecteren MacOSX.nl en sluiten systeemvoorkeuren. Sit back and relax!

Na de ingestelde tijd komt onze nieuwe screensaver direct voorbij. Apple heeft nog iets leuks toegevoegd! Onder de RSS feed staat nog een regel. ‘Druk op toets 1 om meer te lezen’

Dat is handig! Tiger brengt je direct naar het gekozen artikel zodat je verder kunt lezen.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  DonJoe

  Ik ga meteen een extra mac kopen voor in de huiskamer, kan die de hele dag RSS feeds laten zien.

 • Profielfoto
  Bigs

  Met quartz composer (te vinden in de developer tools) kun je nog veel meer.. echt vet speelgoed:)

 • Profielfoto
  Freek.

  Inderdaad very cool! Meteen ingesteld. Enige nadeel: ik moet nu eerst m’n computer 3 minuten ongemoeid laten…

 • Profielfoto
  JeePee

  Heb je geen Interactieve hoeken ingesteld?:p

 • Profielfoto
  yvinhei

  Inderdaad: cursor naar linksonder en even de voorpagina lezen!

 • Profielfoto
  gewoonbob

  ‘Druk op toets 1 om meer te lezen’ ?

  volgens mij staat er toets ‘4’…..

  ;-)

 • Profielfoto
  iljavanroon

  Nou nou nou wat begint deze review weer met een toon alsof er een universele oplossing voor kanker is geworden. Een door RSS gevoede screensaver is grappig, maar laten we nou niet over de kop slaan met termen als “briljant” en “revolutionair”. Enthousiasme is een ding, overdrijven is een ander. Het laatste maakt dit soort reviews beduidend minder prettig om te lezen.

 • Profielfoto
  xkrprtl

  En even de titel van het Forum aanpassen. Nu staat er bij mij “MacOSX.nl Forum Forum”.

 • Profielfoto
  Freek.

  @JeePee en yvinhel: oops, interactieve hoeken :) Even niet goed gelezen inderdaad. Leuke feature!

 • Profielfoto
  Undaunted

  @iljavanroon groot gelijk. Het is maar een screensaver. De hele dag berichten als: Quicktime 7 is uit, in de nieuwe iMac zit een bla bla bla.. Daar bezoek ik deze website voor:)

 • Profielfoto
  Berriep

  Wat moet je met een RSS reader op je screensaver..
  Als je screensaver aanspringt zit je niet achter je pc, tenzij je in slaap gevallen bent!! ook dan heb je die niet nodig..
  Leuk, maar nutteloos..

  PS: “De naam van Mohammed B. zag er nog nooit zo flitsend uit!”
  Waardeloze opmerking!! Hou het bij je stukje, en onthou je van dit soort opmerkingen.. Het gaat hier over Mac en niet over hou jij denkt over de kwestie… Je laat het wel doorschemeren…

 • Profielfoto
  Jonnotie

  Hmmm komt het door dat ik geen quartz extreme heb dat ie r niet tussen staat?

 • Profielfoto
  Sixer

  Undaunted: Je kunt zelf kiezen welke RSS feed je weergeeft. Hoeft dus niet Hot News of MacOSX.nl te zijn.

 • Profielfoto
  Uxmal

  Een beetje relaxed zeg. Het artikel is misschien een beetje te zwaar aangezet – want RSS lijkt vooral slechts een hoog ‘amusementsgehalte’ te hebben – maar realiseer je dat de 1 eenmaal liever naar een goede film kijkt en de ander graag naar ‘goede tijden slechte tijden’. Wind je er niet over op, smaken verschillen. Misschien vind je dit wel brilliant als je op amusement bent ingesteld. Vond de artikelen verder prima. ;)

 • Profielfoto
  zebaz

  Bij mij niets te zien hoor. Ik heb nog steeds de normale screensavers op mijn iBook g3.

 • Profielfoto
  t.leffers

  Ik zie ‘m ook niet. Zou dat komen omdat m’n ibookje Core Image niet ondersteunt?

 • Profielfoto
  GodzillaPresley

  Ik vind hem ook geweldig, ik heb alleen 1 klein minpuntje: Het is jammer dat ie op het midden uitlijnt, waardoor sommige teksten aan de rechterkant buiten beeld vallen, terwijl er aan de linkerkant nog schermruimte genoeg is! Misschien iets voor een update?

  @gewoonbob: de toets waar je op moet drukken voor de rest van het bericht is voor ieder bericht een andere.

 • Profielfoto
  zebaz

  Als ik met spotlight zoek op RSS komt hij wel bij schermbeveiliging uit maar geen screensaver hoor. Hoe kan dit?

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Dat is inderdaad het meest revolutionaire en briljante idee sinds de uitvinging van de paperclip! :p

 • Profielfoto
  Uxmal

  @ Zebab

  Zoek in systeemvoorkeuren > beveiliging

 • Profielfoto
  Kenny

  Mag ik eens vragen waarom er plots zo uitgehaald word naar de homepage artikels? Indien jullie (met “commentaar” )het beter kunnen, waarom zien we dan geen artikels verschijnen van jullie?

  Sorry, die bad vibe begint me te storen.

  Groetjes,
  Kenny

 • Profielfoto
  Mendoza

  @Kenny
  uitgehaald . . . dat viel geloof ik wel mee. misschien dat jou die ‘bad vibe’ begint te storen, maar wat een aantal bezoekers alhier begint te storen (of altijd al gestoord heeft) is een ‘alles wat van apple komt is op zijn minst geniaal, maar vaak nog beter’ houding die nogal eens de toon zet in artikeltjes die helemaal nergens over gaan. in dit geval een screensaver. wellicht zouden de schrijvers van de artikeltjes zich dit eens kunnen aantrekken en gewoon schrijven dat apple iets nieuws heeft: een screensaver met RSS-feed. gewoon een geinig extraatje

 • Profielfoto
  Mefait

  @zebab
  Volgens mij ondersteund je mac dan geen Quartz Extreme. Hij staat wel ergens in de library maar als je hem dan als screensaver wil gebruiken krijg je een wit scherm.

  bron: Apple Discussions

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  WEET IEMAND MISSCHIEN WAT DE STANDAARD RSS WEBSITE WAS, ik wil weer terug….

 • Profielfoto
  Bram

  Mag ik eens vragen waarom er plots zo uitgehaald word naar de homepage artikels? Indien jullie (met “commentaar” )het beter kunnen, waarom zien we dan geen artikels verschijnen van jullie?

  Sorry, die bad vibe begint me te storen.

  Groetjes,
  Kenny

  Geheel mee eens.

  Het begint mij ook erg te irriteren, bij elk artikel waar enthousiasme is, moet het per se in de grond worden gestampt. Dan weer over Intel die de Mac mini overduidelijk kopieert, waar Macfanaten over lachen (of ‘huilen’) wat blijkbaar niet mag, nu dit dan dat. Bedenk ook dat hier nu eenmaal veel MacFans komen, maar om daar nou elke keer tegen in te gaan begint mij ook te irriteren.

  Met betrekking tot het commentaar op de nieuwsflitsen zelf:
  vergeet niet dat dit geen betaalde redacteuren zijn, die een journalistieke opleiding hebben gedaan enz.

  Je kan geen nieuwsflits meer lezen of er staat weer negatief commentaar tussen.

  Kom op: allemaal wat positiever, het moet geen zeik-site worden.

 • Profielfoto
  snorder

  wat heeft mohamed b nou met rss feeds te maken? nutteloos….

 • Profielfoto
  yabbanoname

  Oja, diegenen die de RSS visualiser niet zien, missen QE (Quartz Extreme) …
  Dezelfde mensen hebben ook geen mooi roterend kubusje bij fast user switching in Panther.
  Tis jammer, maar waar.

  YO!

 • Profielfoto
  baphi

  jammer, ik merkte ook al bij dashboard dat ik het rimple-effect niet had… geen rss feeds-screensaver… geen fastuser switching kubusjes…

  IK WIL EEN NIEUWE MAC!

  maar ben wel heel blij met mijn iBook G3 SE (die vast en zeker een design-classic is/gaat worden!)!!! Dat wilde ik nou even kwijt!

  En nou allemaal weer normaal tegen elkaar praten! Het is tenslotte bevrijdingsdag!!

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Je kunt ook de feed van het forum toevoegen: feed://forum.macosx.nl/rss/

 • Profielfoto
  Whieee

  is het tegenwoordig normaal om artikelen die hier gepost worden af te zeiken? Als het artikel je niet bevalt kun je dat op een NORMALE manier laten merken; kun je dat niet, reageer dan ook niet. Ik word er echt kotsziek van dat elke discussie over een artikel tegenwoordig steevast dient te verzanden in oeverloos gelul over de schrijfstijl van de auteur. Als je het beter kan, laat het dan maar zien! Als iedereen het nou eens over de functionele informatie in het artikel zou hebben en niet over het feit of hij/zij de schrijfstijl van de auteur niks vindt dan zouden discussies hier nog enige inhoud hebben…

 • Profielfoto
  empoor

  @ Whieee:
  Ben het met je eens..

  En ik vind het trouwens wel een leuk artikel om te lezen ??? Zie niet wat er mis mee is.. ;)

 • Profielfoto
  Bram

  Over dat ripple-effect in Dashboard, heeft iemand dat eigenlijk wel? Ik namelijk niet, maar ik heb de kubus wel bij het fastuser-switchen en kan ook de RSS screensaver gebruiken. Zit dat ripple-effect soms niet in de officiële versie?

 • Profielfoto
  iFredo

  @Bram, daarvoor moet je videokaart Core Image ondersteunen, da’s weer iets anders dan Quartz Extreme. Mijn iBook G4 ondersteunt wel QE, maar geen Core Image.

 • Profielfoto
  iRik

  Voor de mensen die ’t niet kunnen bekijken, heb ik ’n klein filmpje gemaakt:) : http://www.putfile.com/media.php?n=rssscreensaver1

 • Profielfoto
  NCKRTS

  Ik bekijk m hier op een iBookG4, doet het opzich prima, alleen ik krijg die ‘wolkenachtergrond’ niet. Ik krijg die 3D geanimeerde textlayers op een effen, lichtblauwe achtergrond. Er vliegen wel af en toe zwarte stippen door beeld, alsof het vliegen zijn die in mijn TFT terecht zijn gekomen.

  Ligt dit aan de hardware van mn iBookG4 of kan ik er iets aan doen??

  edit: je kan dus 1 RSS feed laten weergeven? dus niet feeds van meerde bronnen.. wel jammer.

 • Profielfoto
  GuyMac

  Waar vind je die optie eigelijk? Ik kan ‘m niet vinden:(

  OK – geen Quartz ondersteuning in m’n oud G4-TJE :angry: