Mac OS X 10.4.1 update is onderweg

35 reacties

Op AppleInsider is te lezen dat binnen Apple inmiddels de eerste testversies van Mac OS X 10.4.1 zijn verspreid. De update, waar al een maand aan wordt gewerkt, is bedoeld om de tot nu toe in Tiger ontdekte bugs te repareren. De verspreide testversie met codenaam ‘Atlanta’ is volgens AppleInsider build 8B5, 8B7 of 8B9 (versie 10.4.0 is build 8A428).

De update zal een grote diversiteit aan verbeteringen bevatten. AppleInsider noemt onder andere .mac synchronisatie, H.264 codec crashes, PDF printen vanuit Safari en Bluetooth. Verder worden verbeteringen doorgevoerd in applicaties als iPhoto, iCal en iSync en in diverse componenten waaronder AppKit, Carbon, CoreFoundation, CoreGraphics, Directory Services, OpenLDAP, Quartz, SecurityAgent, en WebCore.

Naar verwachting zal de 10.4.1 update in de tweede helft van mei te downloaden zijn voor gebruikers. Of in deze update ook Quartz 2D Extreme wordt geactiveerd is nog onbekend.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Berend

  ik heb over het algemeen geen problemen met tiger.
  maarjah het zal niet slechter worden met de update.

 • Profielfoto
  MacAttack

  Ook nog geen problemen met Tiger tegen gekomen. Wel echt goed dat ze de bugs snel wegwerken en we zijn dan ook nog maar 8 updates verwijderd van 10.5. Laat maar komen dus :D

 • Profielfoto
  Missundaztood

  @MacAttack, hoe weet jij dat er maar 9 updates komen?

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Wat denken jullie: hoe lang gaat Tiger mee? 1 jaar? 1,5 jaar? Ik overweeg om Tiger aan te schaffen. Maar misschien sla ik 10.4 over en ga naar 10.5

 • Profielfoto
  rburgt

  Ik denk dat tiger 1,5 jaar meegaat dan is de volgende lancering ongeveer gelijk met Windows Longhorn die over 18 maanden ( dus ook 1,5 jaar ) geplanned is.

 • Profielfoto
  Sad

  Apple heeft zelf gezegd dat ze met 10.4 langer zouden gaan doen dan met alles ervoor.

  En het zou eens tijd worden dat ze met 10.4.1 komen! Mail werkt voor geen meter (bij een upgrade) en iChat ook niet. En er zijn veel problemen met AD en SMB.

 • Profielfoto
  Paetor

  Ik heb m’n oude panthertje geupdeet, en nix mis mee, except for some minor issues..

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Hoe lang blijft Apple met Panter updates uitkomen? Gaat de stekker er over een half uit? Of blijven belangrijke updates gewoon uitkomen? (ik heb alleen mijn ervaring met windows)

 • Profielfoto
  Mendoza

  security updates zullen ook voor panther nog wel blijven komen, maar echte systeemupdates zou ik niet meer verwachten.

 • Profielfoto
  AppleMies

  Als de Airport Express update er ook maar bij zit!!!! Sinds Tiger heb ik één en al problemen met beide AIrport Express’ in mijn netwerken. Niet vooruit te branden en regelmatig gewoon helemaal geen verbinding. Het duurt soms 30 seconden vvordt en pagina laadt. Heel irritant en echt ontstaan na de Tiger install.

  De de G5 gewoon via wired Ethernet gaat Safari sneller als het licht.

 • Profielfoto
  snorder

  deze update mag er zeker zijn, ik heb regelmatig crashes met safari, irc, unison, en heel af en toe iphoto. hopen dat de update de problemen verhelpt. :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

 • Profielfoto
  eppelke

  Ik begrijp niet dat Apple met dit slechte product op de markt is gekomen. Als men toch al een maand zit te werken aan een update dan waren de problemen bekend bij Apple. Men zadelt de trouwe gebruiker op met een hoop puin. Niet netjes van Apple en slecht voor de goede naam. Ze hadden een maandje kunnen wachten met het uitbrengen, en dan meteen de update op internet. Ik hoop dat ze ervan leren, maar ik ben bang van niet.

  De mensen die niet kunnen mailen moeten de JavaEmbeddingPlugin0-1.9.0.sitx er af halen, dan kan men gewoon mailen. Deze is de veroorzaker van de Bug. MijnPostbank.nl werkt sowieso niet onder Tiger. De postbank loopt weer eens achter in de tijd.

 • Profielfoto
  XyonN

  @ eppelke: Slecht product valt wel mee als je het vergelijkt met Xp of andere OSsen. Bij Apple doen ze tenminste nog wat aan de problemen m eteen goede vaart. Bij M$ doen ze geen hol en moet je een half jaar wachten :(.

  De mensen die problemen hebben zijn maar een handjevol op de “tiger” community…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nieuwe programma’s hebben in het begin altijd bugs, hoewel ze toch goed uitgetest moeten zijn. Daarom wachten veel bedrijven altijd een tijdje tot de ergste bugs eruit zijn. En ik misschien ook nog maar even.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ideetje voor de bazen van deze site: stel eens aan Apple voor de leden van deze site gratis te voorzien van testversies van nieuwe programma’s en updates in de toekomst. Met de verplichting Apple te rapporteren over wat je tegenkomt. Kunnen ze de bugs eerder wegwerken. En hier zitten toch de behoorlijk actieve Appelaars.

 • Profielfoto
  dennis

  Voor de mensen die Quartz 2D Extreme in Tiger aan willen hebben :

  http://macintosh.fryke.com/cgi-bin/macnews.cgi/2005/05/06#20050506_quartz2dextremeturnon

  Ik snap niet waarom ie uitstaat.. in Panther stond het ook standaard aan..

  Groetjes Dennis

 • Profielfoto
  Freek.

  Goed idee van MacAanZee!

 • Profielfoto
  Stof

  @Dennis: In Panther zat alleen Quartz Extreme (geen 2D). In Tiger is extra functionaliteit toegevoegd, maar nog niet geactiveerd. Voor nu heeft Tiger dus ‘gewoon’ Quartz Extreme (gelijk aan Panther).

 • Profielfoto
  peterterhark

  Ben zeer tevreden met Tiger, maar loop toch tegen rare bugs aan, zoals bij systeemvoorkeuren, regelpaneel desktop en screensaver die niet opstart op PM G5 (wel op iMac g5, trouwens). Ook net rare problemen meegemaakt met verdwenen foto’s in iPhoto, die zeer traag werd. Nou ja, zal wel overgaan met de bug-fixers!

 • Profielfoto
  eppelke

  Het is onzin dat er steeds met Windows vergeleken wordt. Ik heb geen Windows en bij mij komt hij de deur ook niet in. Ik heb over de manier hoe Apple met zijn klanten omgaat. Dat is verwerpelijk. Als je een prodoct maak moet het goed zijn bij versie 0 ejn niet bij versie 10.4.9. Je gaat toch ook geen auto kopen die na starten vastloopt en die na 4 reparaties pas eindelijk goed loopt. Waar je dan ook nog een maand op moet wachten

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @eppelke

  Je moet bedenken dat waar mensen zijn ook fouten worden gemaakt. Een besturingssysteem is een complex stuk software met miljoenen regels code en bij zo’n ingewikkeld iets zijn fouten onvermijdelijk. Natuurlijk had Apple even kunnen wachten met het uitbrengen van Tiger, maar er spelen ook commerciele belangen waardoor vertraging veel geld kan kosten.

  Niettemin blijft Tiger een goed product en worden fouten zo snel mogelijk verholpen, dat in tegenstelling tot Windows XP waar dankzij Service Pack 2 zaken als draadloos internet weer slecht of helemaal niet werken. :angry:

  Laten we blij zijn dat we Apple hebben, want als je eenmaal met Windows hebt gewerkt dan weet je wel welk systeem beter is :sealed:

 • Profielfoto
  Viva

  Dank aan alle Mac fanaten die snel Tiger hebben aangeschaft, en rap de bugs hebben doorgegeven aan AAPL;-)

  10.4.1 of 10.4.2 lijkt voor mij werkbaar genoeg om op te gaan draaien (werkmachien)

  groet: Vief

 • Profielfoto
  PureLogic

  Heb een 10.4.1 beta’tje draaien en ben blij dat die Preview bug bij het selecteren eindelijk weg is.

 • Profielfoto
  Erikaatje

  ik heb totaal gene problemen met Tiger!
  maar ik vind updates altijd leuk:D

 • Profielfoto
  macpro

  Het is logisch dat na de uitrol van een major release veel bugs uit het veld binnen komen. Apple kan gewoon niet alle situaties testen. En ook de ontwikkelaars die met developer releases hebben gedraaid zijn niet in staat om alles na te bootsen. Met 10 miljoen gebruikers heb je zoveel mogelijkheden, dat lukt gewoon niet.
  Door snel te reageren met een 1e bugfix release binnen 1 maand geeft Apple een duidelijk signaal dat ze op een volwassen manier met de gemelde problemen omgaan en die ook serieus willen oplossen.
  Verwacht met een volgende grote release van Mac OS X geen ander patroon, want dat zit er echt niet in.

 • Profielfoto
  eppelke

  Dat een besturingssysteem complex is hoef je me niet te vertellen, dat weet ik zelf ook. Dat is is een Jumbo ook. Zit je in een vliegtuig en het stort naar beneden. Komt hij op de grond. Ja we hebben het om commerciele gronden maar laten op stijgen. De update komt over een maand. ondertussen laten we de vliegtuigen gewoon afstorten.
  M.a.w. Het het commerciele belang boven de klant staat ga je failliet, want je houd op den duur geen klamnt meer over. Dus ook geen commercieel belang.

 • Profielfoto
  dennis

  @Stof : Weer wat geleerd;-)

 • Profielfoto
  Pixelman

  Ik heb een prima ervaring tot nu toe met Tiger!
  Gewoon een update gedaan… Heb wel niet veel third parties software draaien, buiten de klassiekers Adobe, Macromedia, etc.

  Heb toch nog 1 belangrijke opmerking: ik vind dat ze QuickTime PRO gratis moeten geven bij de upgrade. Kost al meer dan genoeg. Dat je een movie standaard nog niet ‘fullscreen’ kan bekijken, vind ik heel fout! Zeker als ze dan zo fel gaan stoefen over hun nieuwe H.264 en alle nieuwe features in QuickTime.Die extra 29€ vind ik echt teveel erbovenop.

  Voor de rest prima job van Apple. Zoals we gewoon zijn.

 • Profielfoto
  TLM

  eppelke uit jou ‘commentaar’ kan ik begrijpen dat Tiger voor géén meter zou werken … daar klopt natuurlijk geen bal van.

  TLM

 • Profielfoto
  xer

  Quicktime Fullscreen met het volgende applescriptje:

  tell application “QuickTime Player”
      present front movie scale screen
  end tell

  :p

  http://www.hardmac.com/niouzcontenu.php?date=2005-05-03#3994

 • Profielfoto
  yvinhei

  @eppelke: Alsof Tiger een niet startende auto of een neerstortende Jumbo is? Tuurlijk zitten er wat kleine foutjes in Tiger, maar om ze nou te vergelijken met neerstortende vliegtuigen, gaat een beetje ver… Jammer. Ik vind Tiger namelijk wel goed lopen, en op een gegeven moment moet Apple wel een OS uitgeven en de klanten kunnen laten aangeven waar de bugs zitten. Kijk, dat dat een maandje duurt dat hoort erbij.

 • Profielfoto
  tknaapen

  Inmiddels ook van Panter over gestapt naar Tiger. Wel met de nodige problemen; iOmega Zipdrive 100Mb of de daaraan gekoppelde SCSI-kaart functioneerd niet meer. Ook de Windows MediaPlayer vertikt het onder Tiger. Ik ben benieuwd wat ik verder nog tegen kom.:(

 • Profielfoto
  macpro

  @eppelke: de vergelijking met een vliegtuig kun je absoluut niet maken. Daar wordt niet zomaar even een nieuw besturingssysteem ingezet. En als het wel gebeurd, dan wordt dat uitvoerig getest voordat het vliegtuig weer de lucht in gaat. Daarnaast wordt dat vliegtuig niet voorzien van allerlei plugins en widgets om het te personaliseren. Het blijft dus heel dicht bij de originele specificaties.
  Computers worden echter door veel gebruikers naar eigen believen aangepast en voorzien van diverse toeters en bellen, zodat je ontelbare combinaties krijgt. Dan kun je niet van een leverancier verwachten dat ‘ie ook daadwerkelijk al die combinaties naloopt en probeert. Want dan ben je zo een jaar verder voordat het product eens in de winkel ligt.

 • Profielfoto
  Chips

  Ik hoor het gerucht dat er problemen te verwachten zijn als ik probeer om met Mac/Tiger in te loggen op een Windows 2003 server. Onder Panther gaat dit prima. Is er iemand die hier al ervaring mee heeft (en hopelijk positieve;) dan hoor ik het graag

 • Profielfoto
  georg88

  Laat 10.4.1. maar snel komen want Tiger is verre van perfect momenteel
  Opstartproblemen, blijven hangen op netwerk, airport netwerk niet te vinden, kopieerfouten, safari en internet explorer knallen eruit, iProfit knalt er uit etc. etc.