iMac G5 krijgt update

44 reacties

Acht maanden en drie dagen na haar introductie heeft Apple de iMac G5 een opknapbeurt gegeven. Aan het uiterlijk is niks veranderd; de vernieuwing heeft met name betrekking op de binnenkant van de computer.

De iMac beschikt nu standaard over Airport Extreme (net als de iBooks) en Bluetooth 2 (net als de PowerBooks). Daarnaast beschikken alle modellen over een grotere harde schijf, meer geheugen en een betere videokaart. Met de verbeterde videokaart voldoet nu ook de iMac compleet aan de eisen die Tiger stelt voor Core Image.

Lees verder voor de specificaties.

iMac G5, 17-inch
€ 1.299,00
iMac G5, 17-inch
€ 1.499,00
iMac G5, 20-inch
€ 1.799,00 (was € 1.899,00)

1.8 Ghz PowerPC G5 (was 1.6 Ghz)
17-inch TFT-beeldscherm
Resolutie van 1440-900
512 MB DDR SDRAM (was 256 MB)
160 GB Ultra ATA-schijf (was 80 GB)
Combo drive (Dvd/cd-rw-speler)
ATI Radeon 9600 (was NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra)
128 Mb DDR videogeheugen (was 64 MB)

AirPort Extreme (was optioneel)
Bluetooth 2 (was optioneel)

2.0 Ghz PowerPC G5 (was 1.8 Ghz)
17-inch TFT-beeldscherm
Resolutie van 1440-900
512 MB DDR SDRAM (was 256 MB)
160 GB Ultra ATA-schijf (was 80 GB)
SuperDrive 8x
ATI Radeon 9600 (was NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra)
128 Mb DDR videogeheugen (was 64 MB)
AirPort Extreme (was optioneel)
Bluetooth 2 (was optioneel)

2.0 Ghz PowerPC G5 (was 1.8 Ghz)
20-inch TFT-beeldscherm
Resolutie van 1680-1050
512 MB DDR SDRAM (was 256 MB)
250 GB Ultra ATA-schijf (was 160 GB)
SuperDrive 8x
ATI Radeon 9600 (was NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra)
128 Mb DDR videogeheugen (was 64 MB)
AirPort Extreme (was optioneel)
Bluetooth 2 (was optioneel)

Zie de iMac G5 informatie pagina, of kijk in de AppleStore.

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  bij de 20-inch staat er in de specs een 17″-beeldscherm… (snel veranderen ;))
  eindelijk is de update er dan toch gekomen…

 • Profielfoto
  yabbanoname

  de 20-inch heeft een 17 inch scherm met 1440×900 resolutie ?
  Vandaar die prijs …

  YO

 • Profielfoto
  wiedo

  wat dacht je van emac updates?
  ook 512mb heb ik gehoord:)

 • Profielfoto
  tijn22

  mooie prijzen hoor, nu ook inclusief bluetooth en airport!

 • Profielfoto
  ElectricCat

  De eMacs zijn idd ook geupdate, en ook is het goedkoper geworden extra RAM in de Mac Mini te laten zetten.

 • Profielfoto
  macpro

  Instapmodel eMac heeft nog steeds 256 MB.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Leuk als je er net 1 gekocht had ???

 • Profielfoto
  Jakke

  Je bent er vergeten bij te vermelden dat de SuperDrives nu ook dual-layer zijn… ;)

 • Profielfoto
  sammerman

  waaaaaaaaa jullie willen niet weten hoe blij ik ben joepie :) :D ;) :O

 • Profielfoto
  brinkey

  Daar had je beter mee kunnen wachten. Een iMac update zat er aan te komen.

 • Profielfoto
  dirk_w

  Echt niet normaal, wat een update!! Jammer dat ik nog ’t “oudere” model heb.

 • Profielfoto
  sinew

  blijven volgen jongens binnen een paar maanden weer een update:p

 • Profielfoto
  Stof

  Mooide update! Die 2,0GHz 17″ gaat er zeker snel komen!:D

 • Profielfoto
  RaceEend

  …en weet iemand al of de videokaart eenvoudig te upgraden is als je al dik een half jaar een iMac G5 hebt? ???

 • Profielfoto
  mvexel

  Uitstekende upgrade. Eindelijk is de iMac in de standaardconfiguratie compleet genoeg voor de wat meer verlangende gebruiker, en dat voor nette prijzen!

  Mijn vakantiegeld brandt in mijn zak nog (ruimschoots) voordat het op mijn bankrekening is bijgeschreven..

 • Profielfoto
  Saturator

  Had vorige week net een nieuwe iMac besteld. Zag vanmiddag de aankondiging en had toen al een bruin vermoeden waarom de levertijd vorige week zo lang leek te zijn (zo’n 2 weken). Heb inmiddels de e-mail van Apple ontvangen dat er een veel dikkere iMac geleverd gaat worden (Replaced with new product) voor minder geld (€ 70 voor 256 MB extra geheugen wordt netjes terugbetaald). Undaunted heeft dus helemaal gelijk: “Leuk als je er net 1 gekocht had”. Heb het apparaat nog niet eens in huis en ben dus nu al zeer tevreden.

 • Profielfoto
  Xserve

  Proficiat:D !
  Vindt het wel knap van Apple.

 • Profielfoto
  Bigs

  Die videokaart vind ik niet echt een upgrade te noemen. De Radeon 9600 is minimaal 2 jaar oud en is inmiddels opgevolgd door de 9600 XT en daarna de X300. Maar omdat ie net iets minder crappy is dan de vorige kaart noemen ze dit een ‘geweldige upgrade’

 • Profielfoto
  Anoniem

  De ‘nieuwe’ videokaart ondersteunt CoreImage, dat lijkt me wel een vooruitgang.

 • Profielfoto
  Mac-Eddy

  Is de super-drive, nu wel of niet double layer? Kan het in de specificaties niet vinden op de applestore!…of ik heb te snel gelezen

 • Profielfoto
  Berend

  shit.. nu is de keuze weer moeilijker..
  systeem is nu weer veel sneller als een mini..
  :S

 • Profielfoto
  bartvdpoel

  Begon me al zorgen te maken maar wat staat er op de Apple site

  Core Image-capable graphics cards include:
  ATI Mobility Radeon 9700
  ATI Radeon 9600 XT, 9800 XT, X800 XT
  nVidia GeForce FX Go 5200
  nVidia GeForce FX 5200 Ultra
  nVidia GeForce 6800 Ultra DDL, 6800 GT DDL

  Ergo. De vorige iMac ondersteunt ook Core Image.

  O, ik zie het net in mijn System Profiler

  Core Image: Ondersteund

  en

  Quartz Extreme: Ondersteund

 • Profielfoto
  Anoniem

  Bedankt Bart, dat wist ik niet. Wel verwarrend trouwens, is het nu 9600 of 9600 XT in de iMac?

 • Profielfoto
  WildCard

  Leuke update:P Eind van het jaar wil ik er een PowerPC of iMac by hebben:P

 • Profielfoto
  rburgt

  Op de engelse spec pagina spreken ze van de 9600 http://www.apple.com/imac/specs.html

 • Profielfoto
  PnP

  De Power Mac Single wordt zo wel heel erg uit de markt geprijsd. Wil je hier ook 512 Mb RAM, 128 Mb Video,160Gb HD, Airport Extreme en Bluetooth bij dan betaal je opeens bijna 1770 euro. Dat vindt ik nu toch wel echt belachelijk duur worden als je voor bijna dezelfde technische specificaties ook voor ruim 460 euro minder kunt krijgen en je er dan nog een 17″ scherm bij hebt. Misschien eens tijd voor een upgrade voor de single Power Mac.

 • Profielfoto
  mvexel

  Wat GPU betreft heeft Apple nooit voorop gelopen. De Radeon 9600 in deze nieuwe iMacs vormt daarop zeker geen uitzondering. Deze GPU is al bijna twee jaar op de markt, in IT-termen is dat al bijna een life cycle.
  Bottom line is dat je als gamer voor hetzelfde geld een veel beter uitgeruste PC kunt kopen. Voor de rest van ons is de iMac, imho, de perfecte consumentencomputer.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Te gek, ik stond net op het punt een iMac aan te schaffen. Nu weet ik zeker dat ik voor de iMac ga.

 • Profielfoto
  Jolla

  Ik heb net de 20″ besteld met BT toetsenbord + muis… met studentenkorting ruim 1700 euro kwijt (kgeloof 1765)

 • Profielfoto
  Anoniem

  :( en nu ga ik toch eens een serieuze klachtenbrief schrijven…. Net een anderhalve maand de imac thuis staan en nu dit… is de tweede keer dat het me overkomt gotverddddd:(

 • Profielfoto
  Jolla

  @shyos & de anderen die net een iMac / eMac gekocht hebben en boos zijn…
  1. Je weet dat apple om de zoveel tijd hardware upgrade. Apple houdt er nog een relatief lange cyclus op na, in de pc wereld gaat het elke maand weer anders. Bovendien zijn de data waarop hardware wordt vernieuwd redelijk voorspelbaar… zelfs de simpele statistieken van buyersguide.macrumors.com zitten er vaak maar een beetje naast.
  2. Ik wacht al een tijdje op deze upgrade, en ik geloof dat de eerste verwijzingen naar deze update al in januari, begin februari aan het licht kwamen. Als je een beetje had opgelet dan had je kunnen voorkomen dat je vlak voor de update iets nieuws kocht.
  Bij apple is gewoon alles nieuw, totdat er nieuwe producten op de markt komen, dat is bij elke producent zo! Je hebt wel nog de prijsverlagingen van de iMac van enkele maanden meegenomen, en als je er nu 1 zou kopen dan weet je dat je de prijsverlaging over 3 maanden mist! En de update over 6 maanden! Misschien toch maar weer wachten dan? Dan kun je eeuwig wachten!
  Stop A.U.B. met dat zielige gedoe. Ieder die zich een beetje op de markt orrienteerd (ik ben een nieuweling op de apple markt, en ook mij is het gelukt!) kan het juiste moment bepalen voor de aankoop…. en als je dan toch besluit om een product van een half jaar oud te kopen (want je weet hopelijk toch wel dat de iMac die je nu hebt in augustus 2004 is gelanceerd?) dan moet je ook niet klagen dat ‘ie al snel verouderd is!

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  De mensen moeten niet zo zeuren over dat hun iMac verouderd is of wat dan ook. Zolang hij met gemak Tiger aankan is er weinig aan de hand vind ik.

  Datzelfde geldt voor de videokaartzeurders. Een Mac is geen gamingmachine, wat je ook zegt. Voor gewone taken thuis is de iMac meer dan voldoende uitgerust. Wie wat snellers wil moet maar een PowerMac kopen. En spellen kun je vaak beter op de PC spelen, de framerates zijn daar meestal hoger en het loopt allemaal sneller, Doom 3 is er een voorbeeld van…

  In een consumentencomputer als de iMac kun je nu eenmaal geen Radeon 9800 verwachten, de meeste consumenten gebruiken dat namelijk niet. Voor zaken als iLife en dergelijke is de videokaart totaal niet interessant en Apple zorgt ervoor dat de kaarten die ze leveren in nieuwe Macs gewoon goed werken met het OS wat voorgeinstalleerd is. Als dan na twee, drie jaar de Mac niet alles meer kan behappen moet je niet raar opkijken.

  Dat is bij een PC net zo goed, de ontwikkelingen staan nu eenmaal niet stil. Alleen gaat een Mac een stuk langer mee, de iMac G4 kan bijvoorbeeld nog prima dienstdoen voor de gewone thuistaken. Dat kun je niet zeggen van een PC uit 2002…

  Dus: niet moeilijk doen en geniet van je aankoop! Op een dag zul je toch weer een andere moeten aanschaffen, afhankelijk van je wensen;)

 • Profielfoto
  pietroman

  Ik heb nu ruim 1 jaar een iBook G4, het eerste model met de 800 MHz … en ben daar nog heel tevreden over ! Dat de ibooks ondertss weer enkele updates hebben ondergaan kan me niet veel schelen; mijn ibookje doet nog steeds wat ie moet doen. Als je niet tevreden bent met een “oud” model, kan je beter nooit iets kopen en blijven dromen over nieuwere modellen … dat is mijn mening .
  dus mensen, wees blij en trots dat je een mac hebt … en zaag niet over het feit dat Apple eindelijk eens wat vaker bijbeent met de pc wereld ;).

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @pietroman

  Dat vind ik dus ook. Er wordt teveel vergeleken met de pc-wereld. Dat heeft echter weinig nut omdat die markt zoveel groter is dat ook het budget voor ontwikkelingen automatisch hoger is. IBM maakt goede processoren, maar kan niet aan Intel tippen omdat laatstgenoemde zich al sinds jaar en dag met CPU bezighoudt. Vandaar dat de Pentium ook de meestgebruikte processor is.

  Of het ook de beste is kun je je afvragen, maar dat is een heel ander verhaal. Ik vind dat de iMac een prima computer voor thuis is. De Radeon 9600 die er nu inzit kan goed meekomen, de 9600XT is maar een paar procent sneller en dan alleen nog in bepaalde spellen. De enige kaart die echt snel is kunnen wij vaak niet betalen. Een Radeon X800 of GeForce 6800 Ultra kost zo rond de 500 euro en dat vind ik veel te veel geld voor een computer waar relatief weinig spellen voor te krijgen zijn in vergelijking met het Windowsplatform.

  Die 500 euro kun je beter steken in een goed scherm als je een PowerMac aanschaft en anders voor meer geheugen en een grotere harde schijf in je iMac. Daar heb je meer aan dan een snelle videokaart omdat negen van de tien mensen die snelheid nooit gebruiken…

  Nee, voor thuis is de iMac goed, wil je wat meer, dan kijk je naar de PowerMac:)

 • Profielfoto
  Mac-Eddy

  Heb de Imac 2.0 Ghz, 20 inch scherm, net besteld. Was helaas iets duurder uit dan Jolla( € 1999,25) Ook draadloze muis+toetsenbord, 1 Ghz werkgeheugen(1 dimm). (kan ‘m altijd nog uitbreiden naar 2Ghz
  En nu nog even geduld……

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ten eerste bepaal ik zelf wel of ik moet zeuren, je voelt je toch enorm voor de gek gehouden, zeker omdat ze binnen een jaar een computer onbruikbaar maken door er een OS tegen aan te gooien dat niet volledig ondersteund wordt. (core image)

  Wat ik helemaal slap vind van een aantal hierboven is de vergelijking dan weer met “windhoos” wat heeft die ermee te maken, ik ben een poot uitgedraaid, en zit nu voor de derde keer met een “f*cking kl*te” gevoel naar Apple. Nee echt dat je nu ineens voor 100 euro minder: 70 gb, 256 ram meer een beter videokaart meer video geheugen een 2ghz met airport en bleutooth 2 krijgt gaat me echt te ver.

  Het is verdomme bijna een extra computer erbij…..

  :angry:

 • Profielfoto
  MrPapple

  Ze hebben er zeker goed aan gedaan om de iMac te upgraden, nu is het voor mij ook makelijker om een vriend van me te overtuigen om een mac te kopen :)

 • Profielfoto
  Phew

  @ Shyos: niet zo zitten mekkeren… dat een nieuwe iMac lijn uit zou komen is al lang bekend en kon je verwachten. De eerste iMac G5’s zijn alweer van augustus/september, een update is niet meer dan normaal.
  Ik ben zelf nog steeds blij met mijn iMac G5, ja jammer van het prijsverschil en specs, computers verouderen nu eenmaal snel.

  En wat je opmerking over het OS Tiger betreft: check eerst voordat je wat roept. Via Systeemprofiel kan je dan zien:

  Core Image: Ondersteund

 • Profielfoto
  Berend

  precies.. ik had hetzelfde met mijn ibook.. 3 dagen nadat ik hem kreeg werden ze geupdate.. erg jammer.. maar ben nog net zo blij ermee als toen!
  dus niet zo zeuren.. je doet er toch niets aan!

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @Shyos

  Kwaad worden en gaan blaffen heeft weinig zin, hoor. Computers zijn apparaten die verouderen. Wanneer je er eentje koopt en de doos openmaakt is hij alweer achterhaald hoor ik vaak en eigenlijk is dat ook zo. Je kunt van een computerfabrikant niet verwachten dat hij alles constant up-to-date houdt, zeker niet bij een relatief kleine zoals Apple. De computer wordt gebouwd volgens de specs die op dat moment nodig zijn om het OS goed te kunnen laten draaien.

  Na verloop van tijd is er weer nieuwe software die hogere eisen stelt en komt er daarvoor weer nieuwe hardware. Zo is dat altijd al gegaan en zo zal het ook blijven. Daar kun je verder weinig tegen doen. Wanneer je een nieuwe computer wilt aanschaffen moet je gewoon kijken naar de performance die je op dat moment hebben wilt. En houd in je achterhoofd dat je machine hoe dan ook zal verouderen, welke configuratie je ook kiest. Tenslotte adviseer ik je om er vooral veel plezier van te beleven en je niet druk te maken om updates die na de aanschaf komen, dat hou je toch altijd.

  In een televisie van twee jaar oud kun je immers ook geen grotere beeldbuis laten inbouwen omdat dat dan toevallig de nieuwe mode is…

  p.s. Dat je computer na een jaar onbruikbaar is vind ik overdreven. Je iMac ondersteunt gewoon CoreImage, maar als gewone thuisgebruiker zul je daar weinig van merken. Dat soort technieken zijn vooral interessant voor de professionals;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Het spijt me toch zeer, maar ik ben het niet eens met jullie reacties… core image is ondersteund maar toch vreemd dat sommige animaties die het bij anderen wel doen hier niet doen…….

  Ik blijf erbij dat de verandering een te groot verschil is ten opzichte van de vorige!

  Tuurlijk leuk voor diegene die er nog geen had aangeschaft maar voor de anderen denk ik toch wel een zeer vervelende “upgrade”

  :(

 • Profielfoto
  Jolla

  Om even van het shyos rellen af te stappen (srry shyos, ik begon) en ook de rest van de huidige imac g5 bezitters blij te maken; was het niet zo dat er met de nieuwe iMac ook een Firmware update zou komen voor de oudere modellen? Eentje die een aantal problemen (fan noise / harddisk traag etc.) zou verhelpen?

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Geen idee of er een firmware-update gaat komen. Misschien binnenkort. Ik ben zelf toe aan een nieuwe Mac, maar dat wordt geen iMac. Ik ga voor de PowerMac omdat die meer geheugen kan verstouwen enz. Bovendien heb ik al een scherm, dus vandaar. Maar ik blijf erbij dat voor degenen die dat allemaal niet nodig hebben de iMac een goede keuze is:)

 • Profielfoto
  I-think

  ben ik net een weekje weg:komen de updates eraan en tiger…………….
  Nou tiger doet het iig nu wel lekker,maar ik merk eigenlijk geen snelheidsverschil,toch wel jammer.