ifeelfine
ifeelfine Geruchten 23 mei 2005

Apple praat met Intel over levering chips

Zojuist bereikte ons het bericht dat Apple in gesprek zou zijn met Intel over de levering van Intel chips voor Macintosh computers. Hoewel een woordvoerder van Apple het bericht afdoet als ‘speculatief’, zou het gesprek wel degelijk serieus zijn.

Een tijdje geleden bleek uit interne documenten van IBM al, dat Apple een switch naar Intel overwoog, maar de overstap te riskant vond omdat het voor een vertraging zou zorgen door de overgang van PowerPC naar de nieuwe chip. Apple was bang daardoor klanten te verliezen. Nu lijkt het erop dat Apple toch weer over een overstap nadenkt.

Een overstap naar Intel zou een daling van de productiekosten betekenen, als Intel ten minste dezelfde korting aan Apple zou geven als dat het aan andere computerfabrikanten geeft. Dat betekent dat er een eventuele prijsdaling verbonden zou kunnen zijn aan de overgang. Een daling van de prijs, in combinatie met een snellere processor, zou ervoor kunnen zorgen dat Apple de concurrentie aan kan gaan met producenten zoals Dell.

Een overstap betekent namelijk ook dat Apple niet meer uitsluitend Power PC processors zal gebruiken in de computers. Of dit gevolgen heeft voor de snelheid van de processors is nog onbekend, maar Intel schijnt bezig te zijn met een dual-core processor die een kloksnelheid van 3Ghz bereikt. Apple zou al prototypes in bezit hebben. Hoe ver IBM is met de ontwikkeling van snellere processors, is onbekend, maar vorig jaar werd verondersteld dat zowel Intel als IBM ongeveer rond deze tijd met een 3 GHz processor op de markt zouden komen. Dit duidt erop dat IBM onderweg vertraging heeft opgelopen; iets wat Apple misschien heeft meegenomen in het besluit om een gesprek aan te gaan met de concurrent.

Bron

Reageer op artikel:
Apple praat met Intel over levering chips
Sluiten