Apple krijgt patent op ‘Tablet Mac’

37 reacties

Zojuist bereikte ons via engadget.com het bericht dat Apple gisteren een patent heeft gekregen voor een apparaat dat erg verhullend ‘electronical device’ wordt genoemd. Op de bijgevoegde tekeningen is te zien dat het gaat om een redelijk kleine computer die in de hand wordt gehouden terwijl men erop werkt.

Update: MacOSX.nl heeft ‘inside info’ verkregen waaruit blijkt dat de Tablet-mac er inderdaad gaat komen. Volgens onze bronnen zal de draagbare Mac, die als ‘wearable’ wordt aangeduid, eind 2005 of begin 2006 worden geïntroduceerd. Het te gebruiken beeldscherm schijnt uit de luchtvaartindustrie te komen en wordt gemaakt door Saab (aerospace). Uiteraard betreft het hier een gerucht en hebben we geen harde bewijzen. Maar desondanks wilden we je deze info niet onthouden.

Het apparaat is uitgerust met een touchscreen, wat de bediening waarschijnlijk een stuk makkelijker gaat maken dan met een elektronische pen (Die kun je toch alleen maar kwijtraken). Het scherm en de omhuizing doen nog het meest denken aan een 12 inch iBook waarvan de onderkant weg is gelaten. Of dit scherm ook werkelijk 12 inch in doorsnee wordt, is onwaarschijnlijk; veel groter dan 10 inch zal het waarschijnlijk niet worden, aangezien het apparaat gemakkelijk met één hand vast te houden moet zijn terwijl men erop werkt, zoals te zien is op één van de afbeeldingen die Apple bij het patent heeft gevoegd:

De patentaanvraag is op 17 maart 2004 ingediend, zo meldde De Register al in augustus 2004. Nu het patent ook daadwerkelijk is toegekend, is het natuurlijk nog maar de vraag of Apple het apparaat ook daadwerkelijk in productie gaat nemen of dat het op de grote stapel met nooit ontwikkelde ideeën terecht gaat komen. Apple staat erom bekend patenten aan te vragen op designs die nooit verder ontwikkeld worden.

Wanneer deze computer in productie wordt genomen, kan het grote speculeren gaan beginnen. Wanneer komt het op de markt? Welke naam zal Apple aan dit beestje geven? Wat zal je er allemaal mee kunnen?

Hier het officiële patent.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  OK, mijn – niet meer dan redelijke – wensen:

  – 1440×900
  – airport extreme

  De rest geloof ik wel, of vergeet ik nu wat?

 • Profielfoto
  edjez

  Nu nog een pda op OsX, in de vorm van een Ipod, dan zijn we toch redelijk compleet..
  met Airport, bluetooth, en camera en als het ff kan ook nog kunnen bellen. Yeah !

 • Profielfoto
  error

  Wow! Een WarehousePod. Handig voor magazijnmedewerkers en vakkenvullers. Of staat die man een beetje ontdaan te wijzen op zijn zojuist afgebroken iBook-scherm.

 • Profielfoto
  Timotheus

  Wat ik me wel afvraag: wat gaat SJ volgende maand vertellen? Hij heeft al toegezegd dat hij de keynote gaat houden, maar hij kan niet meer aankomen met updates van dit of dat model, want met uitzondering van de iBooks is alles zeer recent geupdated. En hij kan ook niet meer aankomen met Tiger. Maar toch moet hij een paar echte verrassingen in petto hebben, anders zal zijn keynote als ‘ronduit teleurstellend’ ervaren worden. En dat zal hij niet toestaan. Daarom: een paar verrassingen zullen er zeker zijn; misschien de bovenstaande?

 • Profielfoto
  PietjePuk

  We zullen wel zien, mss ziet het uiteindelijke ontwerp er nog heel anders uit.

 • Profielfoto
  remier

  Belachelijk die patenten op iets wat nog niet ontwikkeld is

 • Profielfoto
  empoor

  Belachelijk? Juist een garantie dat het ook echt nog jouw uitvinding blijft ;)

 • Profielfoto
  Sylvester..

  Beetje star trek achtig…

 • Profielfoto
  DoppieDoppie

  Beam me up Scotty! :D

 • Profielfoto
  Quaint

  @remier

  Anders ga je je eerst eens verdiepen in wat patenten inhouden enzo….

 • Profielfoto
  Merkava

  Een amerikaans patent heeft weinig waarde.
  dergelijke toepassinegn zijn in de industrie al gebruikelijk, kijk maar binnen de logistieke organisaties zoals UPS.
  Die lopen al enele jaren met een hier afgebeeld apparaat.
  Zal toch eerst de inhoud van dit patent moeten zien, dit is te algemeen (vandaar ook de term electronical device)

 • Profielfoto
  LuniX

  iPad lijkt me een leuke naam:D , als het maar niet gewoon een oversized iPod Video word.

 • Profielfoto
  Bigs

  Voor in magazijnen e.d. zijn tablet PC’s erg handig, maar de gewone thuisgebruiker/kantoorwerker (het grootste deel van Apple’s klanten) heeft hier helemaal niets aan. De x86 tablet PC’s verkopen ook niet echt super hard.

  Ik denk dus niet dat Apple binnen korte tijd met dit apparaat zal komen. Wat ik alleen niet snap, is hoe ze dit patent hebben kunnen krijgen terwijl er al meerdere gelijksoortige apparaten op de markt zijn..

 • Profielfoto
  Nikita

  @gijsraggers:

  1440 x 900 op een 10″ schermpje? Da’s nogal knijpen met je ogen hoor :p Doe mij maar 1024 x 768, da’s ook nog prima werkbaar :)

  Maar die draadloze opties moeten er dan natuurlijk wel bij zitten anders schiet het niet op… ???

 • Profielfoto
  kwispel

  Ik zou het meteen kopen mits de prijs rond 700 euro lag en dat ding wel Bluetooth en 802.11g had (en een pc-kaart slot voor UMTS of GPRS). Ideaal om in de trein te werken en filmpjes onderweg te bekijken!

 • Profielfoto
  jodela_ET

  Het lijkt wel een mega Remote Control voor de “iLiving Room”:D
  http://macdailynews.com/index.php/weblog/comments/5731/

 • Profielfoto
  els

  Lichtgewicht lichtgewicht lichtgewicht…. Apple luister je?

 • Profielfoto
  Turbanus

  Jammer dat we hier niet de tekst even achterhalen… daarin moeten technische features zijn vastgelegd op basis waarvan dit een nieuwe techniek moet zijn. Anders is toekennen van een patent niet mogelijk.

 • Profielfoto
  i2

  @ Turbanus: als ik het goed begrijp is het geen octrooi voor een uitvinding maar een design patent (ongeveer een modelrecht). Klik door naar Slashdot, dat een link heeft naar het Patent Register, dat expliciet zegt dat het gaat om het ornamental design.

 • Profielfoto
  Brak Mak Morn

  Cool ding als het op zijn Apples wordt uitgevoerd, met handig menu, e.d.
  iTunes, gamen, DVD afspelen, internetten…
  in de auto of trein… lijkt me gaaf.

  …een logisch vervolg op de iPod.

 • Profielfoto
  remier

  @Aljo:

  Ik weet precies wat patenten inhouden, vooral de Amerikaanse versie
  Vind het gewoon, vooral voor business logic, slecht dat je vooraf iets kan claimen.

  Ik zie dat Apple deze heeft ingediend op 17 Maart 2004 met een paar wazige schetsen en een wazige omschrijving, terwijl er na 1 jaar nog niets is.

  Voor hardware vind ik het nog niet zo erg die patenten maar voor business logic (software ideeën) wél.
  Je wilt niet weten hoeveel achterlijke patenten er bv. op een webshop zitten :angry: -> http://webshop.ffii.org/

  Paar leuke links:

  http://www.nosoftwarepatents.com/nl/m/intro/index.html
  http://www.videolan.org/patents.html

  Apple heeft zelf ook een paar leuke patentzaken lopen:

  Advanced Audio Devices LLC filed the action on March 3, 2005 claiming that Apple is infringing on U.S. Patent 6,587,403 entitled “Music Jukebox.” The complaint seeks unspecified damaged and other relief. Apple filed an answer to the motion May 4, 2005 denying all allegations, and is continuing to investigate the claim.

  Trevor Blumenau, meanwhile, filed suit against Apple on September 29, 2004, alleging that Apple is infringing on his U.S. Patent, number 5,664,216, entitled “Iconic Audiovisual Data Editing Environment.” The claim is in reference to Apple’s Shake software. Apple received service of the complaint on March 8, 2005 and its response is not yet due. Apple says it is investigating the claim.

  bron: http://www.thinksecret.com/news/0505q310q.html

  ….leuk he patenten :O
  neemt niet weg dat die Tablet Mac mag komen hoor! :p

 • Profielfoto
  Anoniem

  Wow – een patent op een rechthoek :p

  – Koen.

 • Profielfoto
  domien

  komt apple ook nog een keer met eigen printers hoef geen hp wil alles van apple

 • Profielfoto
  MacBeer

  Domien, een hele tijd geleden had Apple Laserwriters en Stylewriters… laat Apple zich nu maar bezig houden met Computers.

 • Profielfoto
  Turbanus

  iPod video/Photo en dus een aansluitbaar schermpje (met nog wat funktie mischien) om je film te kijken of je slide-show….

 • Profielfoto
  Hugoengels

  Newton Part 3:)

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  @MacBjorn, de printers van apple waren heel goed, ik vind dat ze er mogen blijven maken. We hebben ±4 printers van apple en ze werken nog allemaal, niet dat we ze nog vaak gebruiken maar ze doen het toch nog, heel goede printers… Goedkoop waren ze niet in ieder geval…

 • Profielfoto
  DonJoe

  Een kleine HD met een licht OS erop zou mooi zijn, dit wordt toch iets voor magazijnenmedewerkers en airport security oid. Ze moeten er geen cd of dvd drive in doen, en WiFi is een must natuurlijk. Maar een patent op een tabletpc, wat een onzin.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Patenteren heeft hier slechts als bedoeling te voorkomen dat Apple straks een claim krijgt in verband met een patent “infringen”. Een los scherm kan natuurlijk prima in mijn auto (in plaats van een vast en duur DVDsysteem), leuk voor de kinderen op de achterbank, leuk als video pod, leuk als navigatiesysteem. Eigelijk van alles waar een Newton (of Palm of iPaq) te klein voor is. Mogelijk leuk voor de headless macmini. Dit scherm kan draadloos dus nog veel platter. Binnenkort kunnen we een scherm oprollen. Tekeningen zijn verouderd. Tijd voor een nieuw patent.

 • Profielfoto
  justi

  De printers van Apple waren wel printers met een HP binnenkant.
  Apple is er mee gestopt omdat de printers van HP zelf op een gegeven moment veel beter verkochten dan die van Apple… maar dit terzijde… Heb hier nog een perfecte en vooral kleine Apple LaserWriter 4 600 PS staan die het, zij het langzaam, nog prima doet! ;)

  On topic: Ik hoop echt heel heel erg dat er een Apple tablet Mac komt. Op het werk hebben we hier en daar een HP (:p ) tablet en die zijn, op XP na dan, heel erg relax… niks geen scherm meer openklappen, gewoon direct beeld! Standaard op je bureau en een draadloos toetsenbord en muis, klaar!
  Alleen het typen op je schoot wil dan niet meer zo lukken :( maar als digitale levensondersteuner is het een perfect ding! :D
  Ik ben heel erg benieuwd…

 • Profielfoto
  trabant

  D’r zitten krassen op!
  Laat maar komen, hoor! Een nieuwe Newton op OSX. Een PDA zou wel eens heel handig voor me kunnen zijn, maar ik vertik het om met winCE rond te lopen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nou, dit wordt gewoon het multi-media apparaat, de super iPod, waarmee via dat worldwide satellietsysteem movies gedownload kunnen worden en bekeken. En verder natuurlijk de normale computer functies.

 • Profielfoto
  BearPig

  Nogmaals, het gaat om een “design patent”. Dit is niets meer dan een registratie van het model van het apparaat, en dit soort “patenten” worden automatisch toegekend/geregistreerd. Wat er dan precies wordt beschermd moet in geval van inbreuk door de rechter worden getoetst, en hangt af van hetgeen er al aan vergelijkbare apparaten bestond. In het Amerikaanse systeem vindt voor de publicatie een onderzoek plaats naar dergelijke eerdere ontwerpen, en deze worden in de publicatie vermeld (eenieder kan echter andere eerdere ontwerpen aandragen). In dit geval zou ik me kunnen voorstellen dat de afgeronde hoekjes zijn beschermd. Het document bevat alleen figuren, geen technische beschrijving. De verwarrende term “design patent” is typisch Amerikaans, in Europa noemen we dit een modelregistratie of modeldepot.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als het hier gaat om patent op een model…. Het spijt me wel, hoor. Maar als dat wordt verleent op grond van deze tekening, dan heeft Apple patent op de halve wereld…. boeken, dikke schriften, snijplankjes, houten placemats, fotolijstjes, tabletten chocola, enzovoort enzovoort

 • Profielfoto
  MacAanZee

  of het moet om dat kleine ronde puntje gaan op figuur 6. Dat is echt iets speciaals. Een snijplank met oortelefoon, denk ik zo.

 • Profielfoto
  BearPig

  MacAanZee: de modelbescherming geldt alleen voor (computer)tablets

 • Profielfoto
  Chillie

  Jongens! Zien jullie dat dan niet? Dit wordt natuurlijk een iPhone!

  Geruchten doen al enige tijd de ronde dat Apple werkt aan een eigen smartphone. Revolutionair apparaatje wordt het.

  Hahaha check datums;-)