Alweer een update voor Tiger?

69 reacties

Over twee weken krijgt Tiger z’n tweede update.
MacRumors meldt dat versie 10.4.2 inmiddels naar ontwikkelaars is verspreid. Deze update bevat veel verbeteringen voor programma’s zoals Automator, AddressBook, Mail, iWork en Safari. Airport- en printproblemen zouden ook met deze update tot het verleden behoren. Tenslotte zou ook Spotlight met deze update verbeterd worden.

Gezien de vele updates (en de snelheid waarmee ze worden uitgebracht) lijkt het er toch op dat Apple Tiger te vroeg heeft uitgebracht. Bij veel mensen loopt Mac OS X 10.4.0 in elk geval alles behalve soepel.

Reacties

69 reacties
 • Profielfoto
  Erikaatje

  ik vind hem niet te vroeg uitegbracht.. hij loopt gewoon soepel bij mij..

  maar updates vind ik altijd leuk (als hij er op vooruit gaat)

 • Profielfoto
  maceddy

  Mooi!

  Sinds 10.4.1 is mn iBook der niet stablieler op geworden :angry:

 • Profielfoto
  error

  Als het inderdaad in dit tempo doorgaat dan zit Apple in no-time bin 10.4.9… Maar goed, beter snelle updates dan wachten op een jaarlijkse ‘Service Pack’.

  Geen problemen hier met 10.4.1 overigens.

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Hier zijn we wel tevreden.
  Eens je wat dieper met Tiger gaat werken loop je snel tegen de fouten aan. Ik ben in ieder geval content.

 • Profielfoto
  Ijope

  he versie 10.4.11 kan gewoon hoor

 • Profielfoto
  Chris Meijburg

  Hopelijk is hierbij ook meteen de videochat-bug in iChat verholopen. ???

 • Profielfoto
  vikking

  ja percies te vroeg uitgebracht, ik kan het NOG niet weten want ik heb het nog niet

 • Profielfoto
  Berend

  ik heb ook geen problemen..
  alles werkt tot nu toe perfect.

 • Profielfoto
  renn

  “Deze nieuwe versie van MacOSX loopt in elk geval alles behalve soepel.” Spreek voor jezelf, Sander Vreeburg. Tiger loopt hier heel erg fijn, nog geen problemen tegengekomen na ruim een maand.

 • Profielfoto
  roy

  Ben blij dat ik nog niet ben overgestapt naar Tiger

 • Profielfoto
  ivoss

  Hopelijk zijn dan ook de Backup2-problemen voorbij, ik kan niks backup-en naar mijn iDisk namelijk via Backup2. Verder ben ik nog geen schokkende zaken tegengekomen, wie wel?

 • Profielfoto
  Xenophon

  Hier ook nog geen problemen met Tiger. Integendeel.

 • Profielfoto
  Ewout

  Tiger loopt als een speer, maar je moet nooit een archive&install doen, dan vraag je erom. Als je een serieuze installatie wilt hebben dan wis je eerst je schijf.

 • Profielfoto
  bas-macfan

  Ook alles top hier!!! En updates blijf je altijd houden, anders kan een progje nooit uitgebracht worden:)

 • Profielfoto
  chonazz

  Hier archive en install gedaan, werkt perfect, nog geen problemen gehad, met geen enkel programma…

  Maar laat de update maar komen…

 • Profielfoto
  klaus

  Tja, die uitlating van “het is te vroeg uitgebracht” vind ik ook nergens op slaan. Mensen die dit lezen krijgen nu een verkeerde indruk.

  Ik heb 0,0 problemen met Tiger

 • Profielfoto
  Anoniem

  Geen problemen met 10.4.0 en 10.4.1 hier, maar als 10.4.2 verbeteringen brengt met problemen die er blijkbaar zijn ben ik gelukkig!

 • Profielfoto
  Dries

  niet soepel????? Het loopt supersoepel hier!! Met werkelijk elk programma!! dus pas je tekst maar gauw aan!

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Ik heb de update van 10.3.9 naar 10.4 gedaan en vindt hem toch niet zo super stabiel. Safari loopt bij mij regelmatig vast!

 • Profielfoto
  lowfi

  Idd bij mij wil safari niet echt stabiel lopen.

  Bovendien blijft finder een bron van irritatie bij mij… zo traaaagggg afentoe. Hoop dat ze ooit nog eens de finder gaan uitbreiden en verder optimalizeren. Ach ja mss in 10.5;)

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik heb het nog niet geinstaleerd, maar dat er in zo’n korte tijd al twee updates zijn, geeft wel aan dat ze inderdaad de zaak iets te snel de deur uit hebben gewerkt. ik wacht nog maar even…

 • Profielfoto
  Zorcky

  In het begin ondervond ik ook enkele problemen maar dat had eerder een beetje met mezelf te maken. Nu voor de mensen die eens een probleem van 10.4.x willen ontdekken probeer dit eens. Open tekst edit maak een kleine tekst aan en bewaar het naar je HD. Je zult wel zien dat er zo een simpel progje heel lang over doet om een docje van nog geen 4k weg te schrijven, je krijgt zelfs het strandballetje te zien en dit op een dual 1.8 Ghz. Het is niet omdat het een OS is van Apple dat er geen problemen kunnen mee voorkomen. Het is voor mij het beste OS maar die hebben daar ook hun kuren ;)

 • Profielfoto
  MacFranky

  Bij mijn 2×2,5Ghz G5 loopt het aardig; maar alles wat met video te maken heeft zuigt behoorlijk. VLC klapt er steeds uit, iDVD met AVI’s is een ramp, evenals TOAST met avi’s. (ja, ik heb alle quicktime components en QT7 Pro). Safari klapt er ook wel eens uit.

  Verder loopt het smooth en ben ik tevreden voor een 1e update.

 • Profielfoto
  Missundaztood

  geen problemen hier. alleen op mijn G5, maar die is ook dood

 • Profielfoto
  Orson

  Ja hier ook alles goed :D

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Heb hier een Archive&Install gedaan, geen problemen gehad….. Machien (PB17″) werkt nu duidelijk sneller.

 • Profielfoto
  Atagonis

  Wil de schrijver zijn tekst veranderen want mensen krijgen nu wel een heel verkeerde indruk. Het is geen windows hoor!!! Loopt hier meer dan prima.

 • Profielfoto
  mr.greenish

  Heb archive&install gedaan op ibook en g4, geen problemen en loopt soepel.

 • Profielfoto
  mrmaarten

  Ik vind het bijzonder -in de goede zin- dat zo veel mensen geen problemen hebben met Tiger. Blijkbaar heeft Apple toch een goede inschatting gemaakt dat de gemiddelde gebruiker geen tot weinig hinder zou ondervinden. Het werkt voor het grootste gedeelte vlekkeloos, maar er zijn duidelijk dingen nog niet af in Tiger (een voorbeeld is dat coreimage uitgeschakeld staat en nog niet 100% werkt, ander voorbeeld is spotlight dat soms resultaten niet weergeeft). Terwijl nu toch al van al de verbeteringen van Tiger genoten kan worden in de praktijk. Professionele gebruikers updaten toch pas al ze zeker weten dat er geen problemen zullen opduiken (hoewel dat jammer genoeg nooit zeker te weten is van te voren). Een voordeel nu is dat er een grote schare testers overheen gegaan is en de updates komen gelukkig wel heel snel.

 • Profielfoto
  ivan.roos

  Niet soepel? pffff…. typisch Nederland! Bij mij doet het als een tijger! :p

 • Profielfoto
  mrmaarten

  De reden waarom ik bovenstaande zeg is omdat ik Tiger op een G4 400Mhz al geinstalleerd heb, maar soms wat vreemd gedrag ervaar. Ik wacht ermee voordat ik het op mijn iBook zet tot 10.4.2 dat er nu blijkbaar snel aankomt.

  Ik vraag mij wel af hoe ze dat dan doen met Tiger die ze in de winkel verkopen… wordt dat dan op een gegeven moment de ge-updrage versie of blijf je die van internet moeten halen?

 • Profielfoto
  Mattnh

  Mijn PB en DP G4 met 10.4.1 lopen echt prima.

 • Profielfoto
  Patrick Stam

  Traag als dikke stront, mijn externe schijf is niet vooruit te branden en de finder lijkt nauwelijks te reageren. Soms lijkt Itunes al mijn 10.000 mp3-tjes kwijt te zijn en is een herstart mijn enige uitkomst. Kom maar op met die update, hopelijk is alles dan weer bij het oude. Hij start wel rete snel by the way…

 • Profielfoto
  Chester2

  Nog altijd problemen en onverklaarbare disconnects op Imac G5 en Airport Express. De foutmelding is zo summier dat het me aan Win98 doet denken “Algemene fout”.
  Herstarten is dan het devies. Toch nog een beetje nostalgie.
  Raar is dat mijn Winxp laptopje gewoon op internet blijft. Deze problemen bij Panther nooit gehad. Vriend van mij heeft zelfde G5 en AE, zelfde problemen sinds Tiger (en ook 129 euri betaald)
  Oplossen die handel! Anders ga ik binnenkort gewoon weer inbellen ;)

 • Profielfoto
  robbie8

  Bij mij ook als een speer, op mijn PowerBook Archive and Install, op mijn G4 (werkstation) Clean Install en daarna gegevens overgezet met de Migration Assistant.

  Voor de mensen met vreemde problemen: mijn eerste Clean Install had ook wat vreemde kuren, schijf nog een keer gewist en weer geïnstalleerd en alles als een zonnetje. Wel een minpuntje maar niets om over te vallen.

  Verder erg tevreden met alles tot nu toe, behalve het verdwijnen van de gewone zoekfunctie die ik graag naast Spotlight had gezien, maar daar helpt EasyFind me voorlopig uit de brand…

 • Profielfoto
  zero200

  voor de mensen die problemen hebben met Safari:
  Google er eens naar! Vooral plugins zijn een groter irritatie:
  Update Saft, Speed download en andere plugins en dan zal safari het een stuk beter doen, verder kun je er even naar googlen als dat allemaal niet werkt

 • Profielfoto
  Arwins667G4

  Tiger draait hier als een zonnetje! Update gedaan van 10.2.8 naar 10.4 en de snelheid is met reuzesprongen vooruit gegaan. Nergens problemen mee. Het opstarten gaat binnen een halve minuut! Alleen maar snelheidswinst en verbeteringen bij Tiger, hier dus een blije gebruiker :D

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  hier gewoon geupdate en geen enkel probleem.

 • Profielfoto
  kenmasters

  Het loopt allemaal net zo goed als in Panther hier, sommige dingen gaan nog weer wat soepeler dan voorheen dus ik ben tevreden.

 • Profielfoto
  klaasb

  Ik had na een upgrade constant crashes van programma’s, na een schone installatie doet alles het weer prima.

 • Profielfoto
  tomworld

  Voorlopig draaien Tiger client op PobO Alu 1,25 en tiger server op een Xserve G5 DP als vertrouwd…stabiel….

  Net als bij windows worden de meeste problemen veroorzaakt door niet compatibele of defecte hardware.(Dimm, Video kaarten etc) Haal bijvoorbeeld het extra geheugen eens uit je Machine en draai dan de apps die niet goed werken. Clean install doet ook wonderen…!

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  @renn en anderen die de ongelovige Thomas willen uithangen: doe niet zo kinderachtig. Kijk es rond op het internet en ervaar hoeveel gebruikers problemen hebben met de updates van Tiger. Kom toch es uit die ivoren toren en stop altijd met die stomme vendetta’s tussen Windows en Apple. Wat is dat toch met Apple-gebruikers die nooit kunnen geloven dat er problemen zijn???????

  Tiger is voor mij hoe langer hoe meer een “holle update” aan het worden. Spotlight, Dashboard zijn zaken die al eerder bestonden voor de mac en eigenlijk toen veel beter was. Launchbar en Butler werken bij mij bijvoorbeeld nog altijd veel sneller dan Spotlight. Tel er dan nog es al die problemen bij op, en dan is dit een tijger zonder klauwen…..

 • Profielfoto
  gbruit

  Safari crashed steeds (nop, geen plug-in installed). Maar Firefox loopt probleemloos. So..

 • Profielfoto
  Torz

  Helemaal met Mika eens.Het is te gemakkelijk om te roepen ” bij mij loopt het als een zonnetje”. Problemen ontstaan meestal door a:niet Apple hardware en b:niet apple software en dan pas door bugs in de OS software. Maar dat neemt niet weg dat ze er wel degelijk zijn!!! Elke machine reageert anders op het gebruik van derden. Ik vind het nog simpeler gedacht om dan te zeggen dat je alle “derden” dan moet laten verdwijnen, als of dat de oplossing is.
  Dat is pas monopolie, dat laten we liever aan anderen over is het niet?
  Nee, laten we realistisch zijn elk systeem kent z’n troubles, ook Apple. En als je die niet hebt heb je mazzel.

 • Profielfoto
  ridesmet

  Laat ons hopen dat Quartz 2D Extreme standaard zal geactiveerd worden. Dit is namelijk nog niet het geval op dit ogenblik.

 • Profielfoto
  figini

  Regelmatig problemen met Tiger.
  Heb het over 10.3 heen gezet maar krijg nu zelfs een kernel panic als ik fotoos probeer te importeren van mijn Sony digitale camera.
  Veel isync meldingen voor bestanden met een é in de naam:-(
  Krijg er nog geen zwitserleven gevoel van.
  PGP werkt niet ook niet meer.

  Overweeg een schone installatie maar doe dat liever niet want dan moet ik mijn oude serienummers van de applicaties weer gaan opzoeken ed.

 • Profielfoto
  Maat

  Hoewel dit threadje onderhand meer over Tiger problemen gaat dan over de 10.4.2 update, wil ik nog wel even toevoegen dat het bericht bij Macrumors onder de categorie “Page 2 rumors” valt. Dat betekent dat het erg onzeker is en zeker onbevestigd.

  ‘k Geloof best dat 10.4.2 eraan zit te komen, maar het wordt hier bijna las feit gepresenteerd (inclusief time line, etc).
  :p

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Hier nog geeneen probleem met Tiger ondervonden, dus zeker niet te vroeg uitgebracht.

 • Profielfoto
  janmorren

  Tiger niet soepel??
  Wel, ik moet zeggen dat ik nog nooit zo makkelijk een upgrade gedaan heb. Zonder ECHTE problemen met programmatuur. En stabiel loopt Tiger zowiezo. Ik heb hier zelfs een Graphite iBook met 192Mb RAM, met Tiger die ook lekker draait. Weliswaar trager dan normaal, maar hé, dit Bookie is wel 6 jaar oud hé mensen. Voor de rest nog geen noemenswaardige problemen opgemerkt, integendeel zelfs.

 • Profielfoto
  Blaireau

  De meeste problemen en veranderingen zijn van toepassing onder de moterkap. Max OSX is een BSD unix variant die speciaal door Apple is aangepast en daarnaast zijn er nog zaken die aangepast moeten worden. Vooral door veranderende hardware.

  Bekijk de onderstaande link over bepaalde problemen van MAC OSX.

  http://arstechnica.com/reviews/os/macosx-10.4.ars.

  Mijn 10.4 loopt op en pb 17”, voor zover ik kan kontroleren, zonder problemen. Heb doodeenvoudig een opdate gedaan zonder archiveren.

 • Profielfoto
  stevenv

  Tiger loopt op zich soepel, maar vanaf de schone installatie op 29 april heb ik nog nooit zo vaak de melding gehad dat een programma onverwachts stopte (verschillende programma’s). Onduidelijk is of dat aan Tiger of aan de desbetreffende programma’s ligt, maar het gebeurde onder 10.3 niet.

 • Profielfoto
  MrPapple

  Om eerlijk te zijn, bij mij loopt hij echt wel heel soepel hoor!

  Niels

 • Profielfoto
  Paetor

  wat een negatiev k*t-bericht.. nul problemen hier

 • Profielfoto
  Aglaea

  Ik stoor mij verschrikkelijk aan diegenen hier die mensen met problemen zo grof de mond proberen te snoeren. Ook MacOS X is niet perfect. En mensen hebben gewoon het recht om aan te geven als een upgrade slecht is verlopen en zij nu problemen ondervinden. Ik neem aan dat zij dit doen omdat zij dit bij eerdere updates niet of minder hadden.

  Ik constateer wel dat er bij Tiger vrij veel opmerkingen zijn over problemen. Zoals ik heb kunnen zien duidelijk meer dan bij Jaguar en Panther. Ik zie dat toch als een indicatie dat er nog wat zaken op te lossen waren, c.q. zijn. Aangezien ook na 10.4.1 er weer vrij veel klachten en problemen zijn, zou het mij niets verbazen als 10.4.2 er snel aankomt. Dit ook omdat er vooral op fundamenteel niveau in het OS enorme stappen zijn gemaakt, vooral met het filesysteem (cruciaal onderdeel van een machine), kernel en de grafische subsystemen.

  Met name vanwege die vele onderhuidse, ingrijpende veranderingen vind ik de opmerking van mika_janssens onterecht. Spotlight en Dashboard zijn wel, in mijn ogen, mindere onderdelen van Tiger. Het revolutionaire van Spotlight is niet het programma zelf, maar waarvan het gebruik maakt. En Dashboard mogen ze er van mij direct weer afgooien, maar dat is mijn mening. Tiger is een enorme (tijger)sprong voorwaarts voor MacOS X.

  En ik verwacht nog wel meer updates op Tiger. Als alle gebruikers hun problemen en opmerkingen zo duidelijk blijven melden en zich niet laten afbekken door de Mac-fundamentalisten, krijgt Apple nog veel zinnige informatie binnen over de resterende (grotere) bugs.

 • Profielfoto
  fetcher

  Ik kwam bij 10.4.0 nog wel wat bugjes tegen, met de update naar 10.4.1 is dat al aardig verbeterd.

  Ik had een clean install gedaan en ben tot nu toe nog wel te spreken over tiger, zowel qua functie als performance.

  Dat er verder nog issues spelen geloof ik graag, niet iedereen maakt gebruik van dezelfde programmatuur en hardware wat nou net kan zorgen dat iets onstabiel/vertragend werkt.

 • Profielfoto
  zebo

  de mijn loopt als een tiger…

 • Profielfoto
  Uxmal

  Bij mij kan het beter

 • Profielfoto
  yvinhei

  Ook ik ben tevreden ;) !!

 • Profielfoto
  thijsbrg

  Panther was bij mij behoorlijk langzaam als je het vergelijkt met Tiger en ik ben tot nu toe maar 1 bug tegengekomen (de schuifbalk bij safari wil soms nog wel eens blijven staan). Verder ben ik 200% tevreden. Het is echt een OS met een heel erg hoge ‘cool factor’ en ben er echt ONTZETTEND blij mee!!! :D :D :D :D

 • Profielfoto
  foobar

  ik heb mijn eerste mac (mini) net 4 dagen, kende mac os x nog niet echt en heb ook nog geen zware dingen geprobeerd, maar volgens mij loopt alles hier gewoon goed, mss maakt het iets uit dat tiger gepre-installed was en dat er geen hardware van derden in zit??
  ik vind spotlight erg handig (geen id hoe de oude zoekfunctie werkte) maar dashboard is idd iets tamelijk zinloos…

 • Profielfoto
  bartatlife

  ik heb hem inmiddels 3 keer geinstalleerd…..op dezelfde mac! Bij mij ronduit crisis. Finder vaak erg langzaam en wordt vaak uit programma’s geknikkert. Daarnaast zijn er nogal wat programma’s die niet Tiger compatible zijn (hoewel dat laatste nu beter wordt). Wat in ieder geval nog niet draait is 4d client. Verder problemen met Illustrator, Quark, PGP, Mail 2.0, Word versie 11 en ARA (Inmiddels ontdekt dat ik grof extra moet betalen om naar 2.0 te gaan die wel Tiger aankan).

  Ook Spotlight, Automator en Dashboard lijken naar mijn mening nog niet af.

  Ik wou dat ik weer terugkon maar dat is wel heel bewerkelijk. Van mij had Apple dus wel ff mogen wachten met Tiger.

 • Profielfoto
  fistkikker

  Ik had in het begin ook dat Safari regelmatig er mee ophield. Een kwestie van een java update opnieuw installeren en het was gefixt, wat precies weet ik niet meer. maar het was iets met Java, waar hij instabiel van werd. Of haal ik dingen door elkaar en was dat met 10.3.9?

 • Profielfoto
  PureLogic

  Er zijn zat problemen met Tiger, hoor ze er bij de Mac Store ook over.

  Heb 10.4.2 erin maar merk echt totaal niets aan veranderingen.:(

 • Profielfoto
  MACniffecent

  loopt als een zonnetje hoor:D
  djbkl`bsa dlhf

 • Profielfoto
  Festinger

  Sinds OS X 10.4.0 ‘tiger’ is uitgebracht heb ik geen enkel probleem gehad. Alles werkte in al die tijd prima! Ik heb het dan ook bij 10.3.8 gehouden. En dat blijft nog wel even zo;-)

 • Profielfoto
  Aglaea

  @PureLogic: jij hebt 10.4.2 er in? Dat is knap… Het bericht gaat er juist over dat dit over een week of twee wel eens zou kunnen uitkomen… :p :D

 • Profielfoto
  Ian L

  Robbie8
  Voor de mensen met vreemde problemen: mijn eerste Clean Install had ook wat vreemde kuren, schijf nog een keer gewist en weer geïnstalleerd en alles als een zonnetje. Wel een minpuntje maar niets om over te vallen.

  zou je dit ook zeggen als het windows was??

 • Profielfoto
  E.S.Prins

  Vanaf de eerste dag (29 april) problemen met een kernel panic.
  Ik verdacht m’n wacom tablet want trok ik de USB plug eruit dan was er niets aan de hand. Met wacom gemaild maar ook dat bracht geen oplossing.
  !4 Dagen zonder wacom is wel erg lang.
  Wat was de oplossing????
  Heel simpel, toen ik de USB plug verplaatste van de achterkant van het cinema diplay naar de computer (G5 2,5GHz DB) draaide alles perfect.
  Kleine zaken kunnen grote problemen geven.

 • Profielfoto
  slewes

  klopt het dat 10.4.6 al uit is. deze heb ik namelijk op mn mac volgens het info scherm. is er al een nieuwe update uit?