Mic
Mic Nieuws 13 april 2005

Welk FTP-programma kies ik?

Vrij recentelijk kwam Panic met een vernieuwde versie van haar FTP-software Transmit, ook Cyberduck (een gratis programma) timmert hard aan de weg. Naast deze twee zijn er nog vele andere programma’s, het wordt eens tijd voor een overzicht.In dit artikel bespreek ik de meest gangbare FTP-programma’s die verkrijgbaar zijnvoor Mac OS X.


Inhoud

Wat is FTP?
FTP staat voor File Transfer Protocol en is dus een afspraak over het versturen van bestanden over het internet. FTP kan worden gebruikt voor zowel het downloaden van bestanden als voor het uploaden van bestanden. Je hebt er waarschijnlijk zelf al vaker gebruik van gemaakt dan je wellicht denkt. Het downloaden en uploaden van bestanden doormiddel van FTP wordt al door veel browsers ondersteund, maar je kunt er ook een programma voor gebruiken. Nou hoef je voor het eenvoudig downloaden van programma’s bijvoorbeeld niet direct een programma te installeren, persoonlijk vind ik dat veel teveel gedoe.

Als test-server voor dit artikel heb ik de FTP-server van Mac OS X gebruikt, die standaard meegeleverd is bij je OS. Hij is heel simpel te activeren door in “Systeem voorkeuren”, “Delen” te selecteren en onder het tabblad “Diensten” op “FTP Toegang te klikken”. Je ziet dan een “Start” knop, et voila, je ftp-server draait. Als login-naam en wachtwoord kun je de login-naam en wachtwoord gebruiken waarmee je inlogt, zie je al waar je terecht komt?
In mijn geval betekent het dat ik moet invoeren als ftp-server: ftp://192.168.0.2.
Wat je misschien nog niet wist is dat de Finder ook FTP ondersteunt, je kunt er bijvoorbeeld (op zeer basale wijze) je webserver mee beheren. Ga maar eens in de Finder naar “Ga” > “Connect” (of Command-K) en vul in: ftp://ftp.apple.com/ deze zullen we gebruiken als test-server, maar er zijn er nog veel meer.

Criteria
Welke criteria zijn belangrijk om een ftp-client op te beoordelen? Dat hang er vanaf waarvoor je het programma gaat gebruiken. Ik gebruik ftp-clients vooral om mijn websites te beheren, maar ik denk dat veel van mijn criteria voor meer mensen van toepassingen kunnen zijn.

1. Permissies
Onder permissies wordt verstaan de rechten die ingesteld zijn voor welke gebruikers met betrekking tot bestanden die op de ftp-server staan. Er zijn in ftp-land drie soorten gebruikers: User, Group en World die drie soorten rechten kunnen bezitten: read, write en execute. Er zijn dus vele combinaties mogelijk. Ook worden deze instellingen vaak aangeduid met een numerieke waarde:777 betekent bijvoorbeeld dat iedereen alle rechten heeft, kan soms nodig zijnmaar heeft ook veiligheids-risico’s. (Let op: ben heel voorzichtig met het spelenmet deze instellingen, wanneer je “User” bijvoorbeeld te weinig rechten geeft, dan kun je helemaal niks meer met je bestanden! In getallen betekent dat dat het eerste getal niet lager moet zijn dan 6) Je gebruikt het instellen van deze rechten eigenlijk alleen bij het beheren van websites, dit hoeft dus niet voor iedereen een hoge prioriteit te hebben. Persoonlijk vind ik het handig om doormiddel van deze numerieke waarde én doormiddel van vinkjes (zie afbeelding) de rechten van bestanden in te kunnen stellen, daarom is het noodzakelijk om deze functie zo goed mogelijkte laten werken. Vaak kun je de rechten van een bestand opvragen door in je ftp programma een bestand te selecteren en op Command-I (inderdaad hetzelfde commando als in de Finder om Info op te vragen).


Voorbeeld van permissies

2. Gebruiksgemak
Verreweg het belangrijkste criterium is gebruiksgemak. Een programma dat je gebruikt moet je werkzaamheden ondersteunen en vergemakkelijken, niet tegenwerken. Met andere woorden: hoe efficiënt werkt dit programma voor mij? Zitten (eventuele) knoppen/functionaliteiten op een logische plaats? Kan het programma naast de belangrijkste functies ook nog een heleboel andere dingen (ook weer niet teveel, zodat je door de bomen het bos niet meer kan zien) Hoe snel kan ik met dit programma werken?

3. User Interface (UI)
Een criterium die dicht tegen de vorige aanhangt is de grafische user interface. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat een programma zo goed mogelijk aansluit bij de “look-n-feel” van Mac OS X. Zien de schermen er logisch uit? Zijn de iconen helder en duidelijk? Daarnaast gebruiken sommige programma’s de “brushed-metal” look andere weer niet, ik vind dat metaal voor de Finder ok, maar voor mijn programma’s liever niet.

Programma-reviews
De programma’s die ik in deze review bespreek lijken allemaal qua functionaliteit op elkaar en zijn de meest bekende ftp-clients voor Mac OS X. Er zijn er nog meer, maar je moet nou eenmaal een keuze maken. Soms gebruik ik de terminal om snel een bestand te downloaden of te wijzigen opmijn server. De terminal heeft praktisch geen interface maar werkt doormiddel van commando’s. Om een verbinding te maken gebruik je bijvoorbeeld: ftp Typ maar eens in man ftp in de terminal dan kun je de commando’s zien. FTP’en via de terminal is zeer efficiënt, maar je moet wel de commando’s en de structuur van je server uit je hoofd kennen.

Ik bespreek de volgende programma’s:

CaptainFTP
1. Om permissies van bestanden aan te passen beschikt CaptainFTP over de zowel “vinkjes” als de numerieke waarde. Deze zijn op te roepen doormiddel de knop “Info”. Deze functie is prima in orde.

2. CaptainFTP maakt gebruik van twee panelen, eentje voor de bestanden op je computer en eentje voor de bestanden op de server. Je kunt eenvoudig doormiddel van een knop bestanden synchroniseren tussen de twee. Voor de rest ziet de indeling van het scherm er standaard uit, met een knoppenbalk bovenaan en de twee panelen daaronder.

3. De interface heeft een zogenaamde brushed-metal look die je eventueel kunt veranderen in een witte Mac OS X-look. Het is wel duidelijk zichtbaar dat het programma gemaakt is voor de metaal-look, aangezien de witte-look niet helemaal perfect is. De knoppen kun je ook in een aantal verschillende looks veranderen, maar naar mijn mening past geen enkele echt goed bij de vormgeving van het programma. De knoppen zelf zien er daarnaast soms niet helemaal logisch uit en sluiten niet goed aan bij Mac OS X volgens mij.

Eindoordeel
Afgezien van een overvloed aan functionaliteiten, vind ik dit geen prettig programma. Hoewel de diskimage er fantastisch uitziet en er leuke grafische snufjes inzitten, past het programma niet mooi bij de look van MacOS X.

Cyberduck
1. Je kunt met Cyberduck Info opvragen van een bestand doormiddel van de knop “Get Info” of Command-I. Je kunt de permissies wijzigen doormiddel van vinkjes, maar niet doormiddel van hexagonale getallen, een jammerlijk gemis.

2. Het programma gebruikt één lekker groot paneel om alles mee uit te voeren. Bestanden kun je up/down loaden door te slepen en laten vallen van/naar de Finder, dat is even wennen, maar sluit in ieder geval wel goed aan bij de drag&drop filosofie van MacOS X… De rest van layout is weer standaard met een knoppenbalk bovenaan en het paneel daaronder. Daarnaast maakt Cyberduck gebruik van “drawers” voor de bookmarks(favorieten) en voor het logboek (welke overigens de UNIX commando’s netjes weergeeft)

3. De look van Cyberduck past perfect bij die van MacOS X, qua kleur en vormgeving. De knoppen zien er logisch uit en behoeven weinig uitleg. Daarnaast kun je de achtergrond van het paneel instellen op “Use alternating row background” die voor de zichtbaarheid zeer nuttig is.

Eindoordeel
Voor een gratis programma is Cyberduck verrassend compleet, het is alleen jammer dat Cyberduck geen gebruik maakt van twee panelen. Daarnaast biedt Cyberduck ondersteuning voor Growl (http://growl.info) een notification-system, waar ik persoonlijk erg blij mee ben.

Fetch
1. Om permissies te wijzigen ga niet zoals gebruikelijk is naar “Info” (Command-I) maar naar Remote>Set Permissions… Dat is helemaal niet logisch laat staan gebruiks-vriendelijk.

2. Fetch kent maar één paneel en om bestanden te up/down loaden klik je op “Put files” respectievelijk “Get” of sleep je ze in het scherm vanuit de Finder. Dit is alles behalve handig, je kunt er ook niet echt snel of efficiënt mee werken. Fetch kent geen knoppen, alle functies worden bediend vanuit de menubalk.

3. Fetch maakt gebruik van de standaard MacOS X interface en past wel goed binnen Mac OS X, maar daar is ook alles mee gezegd.

Eindoordeel
Fetch mag dan al jaren bestaan en gebruik worden door veel mensen, ik vind het een vreselijk programma. Het biedt nauwelijks of geen functionaliteit die ik nodig heb en is voor mij totaal ongeschikt.

Interarchy
1. Permissies wijzigen kan via het Info-scherm van bestanden, gebruik de knop “Get info” (is niet standaard aanwezig!) of Command-I, je krijgt dan een heleboel opties waarvan je de meest niet vaak zult wijzigen, maar goed.

2. Interarchy kent één paneel, up/downloaden geschiedt wederom via de Finder. Interarchy heeft een heleboel functies die je niet allemaal even vaak zult gebruiken. Als je het programma voor de eerste keer gebruikt, dan moet je wel even zoeken hoe je een verbinding maakt met een server. Heb je dat eenmaal door dan lukt het wel, maar echt logisch is het niet. Achter ieder bestand staat het pad op de server, naar mijn idee hoef je dat maar één keer te zien, bovenaan het scherm, nu weet je totaal niet waar je bent op je server. Standaard heeft Interarchy nauwelijks knoppen, maar die kun je gelukkig wel toevoegen wat de functionaliteit en bruikbaarheid van Interarchy flink verhoogd.

3. De stijl van Interarchy ziet eruit als die van MacOS X dus daar hoor je mij niet klagen. De knoppen maken echter gebruik van een mix van iconen voor de knoppen uit de Finder en van Interarchy zelf. Als je de standaard iconen van MacOS X gebruikt maakt het niks uit, maar heb je andere dan ziet het er in Interarchy een beetje slordig uit.

Eindoordeel
De standaard-instellingen van Interarchy wat betreft de knoppenbalk zijn belachelijk minimaal, maar je kunt hem gelukkig wel aanpassen. Ik hoef ook niet van ieder bestand weten dat ze op dezelfde server staan (zie je een lijst met 20 bestanden dan staater 20 keer dat die bestanden op een bepaalde server staan, nutteloos!) Dat geldt ook voor het pad op de server, hoef ik ook niet 20 keer te weten! Je kunt die informatie wijzigen in de preferences, maar er veranderd niks, pas als je het programma opnieuw opstart worden je wijziging zichtbaar. Niet echt gebruiksvriendelijk.

RBrowser Lite
1. Permissies kun je zien doormiddel van de knop of het commando, maar ze werken alleen met vinkjes, beetje jammer.

2. RBrowser maakt gebruik van in principe twee panelen die niet in één scherm zichtbaar zijn (dat wil zeggen naast elkaar), maar als twee schermen die boven, onder of naast elkaar staan. Het up/downloaden geschiedt door het slepen van bestanden van het ene scherm naar het andere of via de Finder. Je kunt daarmee ook rechtstreeks in een folder slepen, maar het komt ook wel eens voor dat je dat per ongeluk doet door de layout. Goed mikken bij deze handeling is vereist! Een bijkomend voordeel van losse panelen is dat je er meerdere kunt openen. Het nut daarvan wordt duidelijk wanneer je bestanden van de ene map naar de andere map wilt verplaatsen op dezelfde server, erg handig!

3. De interface van RBrowser is duidelijk en de knoppen zijn logisch en behoeven geen extra uitleg. Hoewel het er allemaal een beetje “cheesy” uitziet, werkt RBrowserwel snel en intuïtief.

Eindoordeel
Afgezien van de cheesy look werkt RBrowser prettig en efficiënt. Voor een gratis programma (lees: Lite-versie van zijn grote broer) is RBrowser absoluut een optie.

Transmit
1. Ook om in Transmit de permissies van bestanden te bekijken/wijzigen kun je klikken op een knop, “Get Info” of een command, Command-I. Je krijgt dan een kort info-schermpje met de bekende vinkjes of de overeenkomstige numerische waarde. De permissies zijn dus bij Transmit prima in orde.

2. Transmit maakt gebruik van twee panelen in één scherm met bovenaan de overbekend knoppen balk die standaard prima ingesteld staat. De knoppen hebben geen verdere uitleg meer nodig. Transmit is een erg fijn programma om mee te werken. Er is voor mij alleen één heel erg groot probleem. Alle versies van Transmit tot nu toe blijken de FTP server te crashen! (ProFTPD 1.2.8) Dus eigenlijk kan ik Transmit niet gebruiken voor die server, maar dat doe ik soms stiekem wel met alle gevolgen van dien…

3. Transmit ziet er fantastisch uit, de hele look past perfect bij de MacOS X-look. Ik heb daar persoonlijk weinig op aan te merken.

Eindoordeel
Panic heeft een prima programma neergezet, dat zal niemand verbazen aangezien dat al bekend was. Heb je geld over voor een ftp-programma dan is Transmit zijn $29,95 zeker waard.

Vicomsoft FTP Client
1. Dit is alweer een oud-gediende in FTP-land. Vroeger gebruikte ik de Classic-versie van dit programma en was er best tevreden over. De permissies in Vicomsoft FTP Client zijn net als de meeste andere programma’s beschikbaar doormiddel van een knop of commando. Met vinkjes of een getal kun je rechten wijzigen van een bestand, prima in orde dus.

2. Ja, ook Vicomsoft FTP Client kent twee panelen in één scherm zodat je bestanden van je eigen computer naar de server kunt slepen (of andersom) heel eenvoudig. Een knoppen-balk bevind zich ook hier bovenaan en daaronder een drop-downmenu die aangeeft waar je je bevindt. Daaronder bevinden zich de panelen. Dit programma werkt vrij intuïtief en efficiënt maar biedt geen bewonderenswaardige extra functies die je kunnen helpen in je werk-zaamheden. De kolommen zijn standaard niet goed zichtbaar, je moet naar rechts scrollen om alle informatie van een bestand te kunnen zien.

3. De interface van Vicomsoft FTP Client is eenvoudig, misschien wel saai te noemen. De iconen in de knoppenbalk tonen een vreemde mix tussen Finder-iconen en iconen van het programma zelf, niet echt netjes.

Eindoordeel
Vicomsoft FTP Client is een simpel programma waar ik persoonlijk niet meer warm of koud van wordt. Voor een prijs $35 verwacht ik veel meer van een ftp-programma.

Yummy FTP
1. Een knop of command-I om informatie over een bestand op te vragen lijkt standaard aanwezig in iedere ftp-client, en zo is werkt het ook bij Yummy FTP. Permissies zijn in te stellen doormiddel van vinkjes of een getal, niks op aan te merken.

2. Yummy FTP werkt met de bekend twee panelen layout. De knoppenbalk is standaard een beetje contra-intuïtief ingedeeld waardoor je eerst even moet kijken voor je het begrijpt. Gelukkig is de knoppenbalk eenvoudig aanpasbaar. Echte geavanceerde functionaliteit biedt Yummy FTP niet, maar je kunt zonder al te veel aanpassingen direct aan de slag.

3. Het Yummy FTP-scherm ziet er net zo uit als een normaal MacOS X-scherm. De knoppe-balk toont ook bij dit programma een vervelende mix tussen Finder en Yummy FTP-iconen.Tussen de balk en de panelen bevindt zich een statusbalk die er vreemd grijs uitziet, naar mijn mening ziet het er niet uit. Dit programma is duidelijk gemaakt voor de metallic-look, maar wil toch voor de niet-metallic gebruikers een (naar mijn idee mislukt) alternatief bieden.

Eindoordeel
Yummy FTP is een eenvoudig programma waar je snel mee aan de slag kunt. De vreemde statusbalk samen met een heel erg cheesy programma-icoon maken het programma tot een lelijk eendje. Ik vind 25 Dollar voor een dergelijk simpel programma weggegooid geld.

Conclusie
Ik heb mijn ideale ftp-programma nog niet gevonden. Van de betaalde programma’s komt Transmit wonder boven wonder als beste uit de bus, maar die kan ik niet gebruiken vanwege de storing met mijn ftp-server. Heb je geld over voor een ftp-programma dan zou ik Transmit absoluut aanraden. Was Interarchy iets meer intuïtief dan zou het een stuk hoger scoren. Van de gratis programma’s zijn Cyberducken RBrowser Lite de beste opties, hoewel ze voor mijn doeleinden niet voor de volle 100% geschikt zijn. Wil ik snel een bestandje wijzigen dan gebruik ik vaak de Terminal omdat ik de commando’s inmiddels uit mijn hoofd ken en geen enkel ftp-programma tegen de snelheid van de Terminal op kan. Wil ik mijn server beheren dan gebruik ik Cyberduck of RBrowser net waar ik zin in heb, maar voor alle andere functies gebruik ik met veel plezier Transmit.

Programma Website
CaptainFTP 4.0 http://captainftp.xdsnet.de/ Download
Cyberduck 2.4.3 http://cyberduck.ch/ Download
Fetch 4.0.3 http://fetchsoftworks.com/ Download
Interarchy 7.3.2 http://www.interarchy.com Download
RBrowser Lite 3.3.6 http://www.rbrowser.com Download
Transmit 3.0.2 http://www.panic.com/transmit Download
Vicomsoft FTP Client 4.0.3 http://www.ftpclient.com Download
Yummy FTP 1.0.6 http://www.yummysoftware.com/index.html Download
Reageer op artikel:
Welk FTP-programma kies ik?
Sluiten