Voorlopig oppassen met repareren in Tiger!

Door: JeePee - 26 reacties

Vrijwel iedere Mac-gebruiker zit met spanning te wachten op Mac OS X Tiger, maar voordat je na het installeren ervan een reparatieprogramma als DiskWarrior, TechTool Pro 4, Drive 10, Drive Genius of Norton Utilities erop los laat, even een waarschuwing. Bij een upgrade naar een ‘nieuw’ systeem is het altijd verstandig even te wachten, totdat de fabrikant met een update komt voor het programma en/of aangeeft dat deze geschikt is voor Mac OS X Tiger. Symantec heeft overigens al eerder aangegeven dat ze Norton Utilities niet zullen updaten voor Tiger, dit pakket mag dus voor altijd in de kast.

Op MacFixit wordt het volgende gemeld:

[textquote]You may want to hold off on running any of the popular disk directory repair/optimization utilities until further word is released by their developers.[/textquote]
Bij de meeste programmaatjes is het niet zo’n probleem, het programmaatje werkt gewoon niet goed of crasht, maar het systeem blijft onaangetast. Bij reparatieprogramma’s, e.d. daarentegen is het risico op beschadiging van het systeem zeer groot.

Volgens MacFixit zijn er in Tiger wat zaken in het HFS+ bestandssysteem gewijzigd, waardoor reparatieprogramma’s fouten kunnen rapporteren die helemaal niet fout zijn. Wanneer je dan gaat repareren, kan het systeem beschadigd raken en slechter of zelfs helemaal niet meer functioneren.

[textquote]Mac OS X 10.4 (Tiger) makes some changes to the HFS+ file system that can cause these utilities to incorrectly report errors, and cause damage while attempting to fix non-existent problems.

MacFixIt reader Adam Williams writes:

“Even if you boot from a Mac OS X 10.3 volume, Mac OS X 10.4 seems to have new file flags that disk utilities don’t understand. I did a disk repair with diskwarrior 3.0.2 and it found tons of errors i let it fix, Tiger was not happy about it.”[/textquote]

Even geduld dus met het gebruik van reparatieprogramma’s, overigens is het altijd aan te raden om voorzichtig te zijn met programma’s waarvan niet zeker is of ze met een nieuwe versie van het systeem overweg kunnen.

Update: Alsoft heeft inmiddels op MacFixit gereageerd, ze raden aan sowieso eerst te ‘rebuilden’ voordat mensen upgraden en geven aan dat DiskWarrior meestal Tiger prima zal ‘rebuilden’, alleen zal DiskWarrior afhankelijk van configuraties aangeven dat de versie van het Mac OS nieuwer is dan de versie van DiskWarrior:

[textquote]”The current version of DiskWarrior (3.0.2) will not cause any harm when run on a disk with Mac OS X 10.4.x (Tiger) installed. Of course, it is always recommended that you rebuild your directory before doing any operating system install, especially a major upgrade such as 10.3.x to 10.4.x.

In many instances DiskWarrior will rebuild the Tiger directory successfully. In certain configurations, DiskWarrior will return the message: ‘This disk appears to have a newer version of the Mac OS disk format than this version of DiskWarrior.’ Older versions of DiskWarrior may simply indicate that the disk cannot be repaired.”[/textquote]

Meer informatie over dit onderwerp is de komende tijd te vinden op MacFixit.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Sad

  Ik zal dan wel een nerd zijn maar dit lijkt me logisch. Uberhaupt andere schijf “hulp” programma’s gebruiken doe ik al nooit op Mac OSX omdat Disk Utility alles doet wat nodig is. En in elke handleiding van andere schijf progjes staan waarschuwingen dat je het alleen voor machines moet gebruiken die voldoen aan de systeemeisen voor dat pakket, anders kan je onverwachte resultaten krijgen!

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  je kan beter die programmas helemaal niet gebruiken… Disk Utility is voor mij het enigste wat nodig is…;)

 • Profielfoto
  Sad
 • Profielfoto
  JeePee

  DiskUtility is heel erg veilig, maar beperkt.

 • Profielfoto
  awi

  tja norton was voor OSx toch al niet meer te gebruiken

 • Profielfoto
  RoberT

  ik zou Tiger niet laten repareren, ik zou er mee naar de dierenarts gaan!

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  ligt het aan mij, of zijn de lettertjes op deze pagina piepklein…

 • Profielfoto
  Double_UK

  Inderdaad, TurkishDelight. Er isiets vreemd met de lettergrootte…

 • Profielfoto
  addyboy

  ja.. best vervelend.. ik zie het ook.. leest ook niet echt prettig haha

 • Profielfoto
  klaus

  De kleine letters zijn er omdat de tag voor de laatste zin niet is afgesloten

  MacFixit.

  moet worden

  MacFixit.

  Aanpassen?

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik heb al een email naar Adriaan gestuurd, vreemd… ???

 • Profielfoto
  klaus

  JeePee, heb je niet de mogelijkheid de html te editen in de CMS?

 • Profielfoto
  JeePee

  Geweldig, dat was ‘m. Ik heb niet zoveel verstand van die HTML en ik had je berichtje nog niet gelezen, Klaus, maar ik heb het aangepast. Bedankt!

 • Profielfoto
  Caddy

  Popcorn werkt bij mij niet meer:(
  Maar voor de rest is alles wel okey

 • Profielfoto
  peterterhark

  Diskwarrior heeft voor mij al zeer nuttige diensten bewezen, goed programma! Diskutilitie is inderdaad erg beperkt.
  We mogen blij zijn dat de Norton ellende nu definitief over is, heeft veel mensen een hoop geld en ellende gekost, ’t zijn gewoon kwakzalvers die na iedere systeemupdate (bijv. destijds ook van 8.5 naar 8.6) veel geld eisten.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Norton :angry:
  Disc warrior :)

 • Profielfoto
  vanWoods

  Ik vindt het zowieso belachelijk, tiger wordt toch al uitgebracht voor developers?!

  Die bedrijven ontwikkelen die programma’s toch ook, dan kunnen ze toch al van te voren voordat Tiger voor de consument uitkomt hun software geschikt maken voor Tiger!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Gewoon een maand wachten, is voor een amateur “MAC-ker” heel verstandig, lijkt mij.:p

 • Profielfoto
  broodkast

  diskwarrior doet echt wel meer dan disc-utility

 • Profielfoto
  Maat

  zover ik weet heet micromat zojuist een update voor techtool pro 4 (v. 4.0.4) uitgebracht. Hier wordt expliciet bij vermeld dat hiermee ttpro 4 compatible is met tiger.

 • Profielfoto
  soulrebel

  Ik heb onlangs ipartition gebruikt op tiger. Valt dta ook onder reparatie proggies??? heb alleen een nieuwe partitie aangemaakt voor me muziek.

 • Profielfoto
  JeePee

  Nou Soulrebel, dat programma valt niet onder reparatieprogramma’s, maar het is wel een wat dieper ingrijpend programma, dan bijvoorbeeld Teksteditor;) Dus ook met zo’n programma kun je beter de site van de fabrikant raadplegen en wachten tot Tiger officieel uit is en door fabrikanten daadwerkelijk ondersteund wordt.

  Maat, hier een opmerking van Micromat over 4.0.4: “TechTool Pro 4.0.4 will be released shortly. If you launch it while running under Tiger, you get a dialog box telling you that the application has not been tested under Tiger. The application will continue to work.

  We must discourage you from using TechTool Pro 4 with Tiger until we have had a chance to test it with the GM release of Tiger, which is not yet available. We do not expect to find problems, but it is always better to let us test the program first.”

  Micromat raadt het dus in principe af, totdat ze de Golden Master van Tiger echt goed hebben kunnen testen. Dat ze dit nog niet echt goed konden doen in deze weken, kan ik mij voorstellen, dat heeft even tijd nodig. Het is wellicht Apple aan te rekenen, dat ze de GM niet of beperkt of laat ter beschikking stellen, want daar vind ik het op lijken. ???

 • Profielfoto
  Maat

  JeePee,

  goed advies om in ieder geval nog eevn te wachten met gebruik, daar ben ik het mee eens.

  TTP4.0.4 is nu al te krijgen bij de downloads van micromat, en daar staat:

  “What’s New in Version 4.0.4: – Mac OS X v10.4 “Tiger” Compatibility. – …”

  Ik denk dus dat ze de afgelopen paar weken druk aan het testen zijn geweest.

 • Profielfoto
  JeePee

  De opmerking van Micromat die ik net aanhaalde wil volgens mij zeggen, dat ze inderdaad steeds hebben getest, maar de laatste versie blijven ze nog even testen voordat ze met zekerheid zeggen dat alles in orde is. Ze zijn dus al maanden aan het testen geweest en steeds de laatste versie. De GM is nu een paar weken uit en dat is kort dag voor een programma dat je systeem kan maken en breken, als het goed is natuurlijk alleen het eerste…:D Ik denk dat dat de reden is dat de werknemer van Micromat een slag om de arm houdt. Je vindt zijn commentaar op MacFixitForums, waar Micromat een eigen forum heeft.

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik heb TechTool Pro 4.0.4 op m’n iBookje met Tiger geprobeerd en dat werkt zonder problemen. Voor de zekerheid had ik een backup, maar die had ik niet nodig. Ik heb de directory gerepareerd en gedefragmenteerd, beide zonder problemen.

 • Profielfoto
  JeePee

  En ook m’n iMac heeft een reparatie van TechTool Pro 4.0.4 pijnloos ondergaan.:D