JeePee
JeePee Nieuws 28 april 2005

Voorlopig oppassen met repareren in Tiger!

Vrijwel iedere Mac-gebruiker zit met spanning te wachten op Mac OS X Tiger, maar voordat je na het installeren ervan een reparatieprogramma als DiskWarrior, TechTool Pro 4, Drive 10, Drive Genius of Norton Utilities erop los laat, even een waarschuwing. Bij een upgrade naar een ‘nieuw’ systeem is het altijd verstandig even te wachten, totdat de fabrikant met een update komt voor het programma en/of aangeeft dat deze geschikt is voor Mac OS X Tiger. Symantec heeft overigens al eerder aangegeven dat ze Norton Utilities niet zullen updaten voor Tiger, dit pakket mag dus voor altijd in de kast.

Op MacFixit wordt het volgende gemeld:

[textquote]You may want to hold off on running any of the popular disk directory repair/optimization utilities until further word is released by their developers.[/textquote]
Bij de meeste programmaatjes is het niet zo’n probleem, het programmaatje werkt gewoon niet goed of crasht, maar het systeem blijft onaangetast. Bij reparatieprogramma’s, e.d. daarentegen is het risico op beschadiging van het systeem zeer groot.

Volgens MacFixit zijn er in Tiger wat zaken in het HFS+ bestandssysteem gewijzigd, waardoor reparatieprogramma’s fouten kunnen rapporteren die helemaal niet fout zijn. Wanneer je dan gaat repareren, kan het systeem beschadigd raken en slechter of zelfs helemaal niet meer functioneren.

[textquote]Mac OS X 10.4 (Tiger) makes some changes to the HFS+ file system that can cause these utilities to incorrectly report errors, and cause damage while attempting to fix non-existent problems.

MacFixIt reader Adam Williams writes:

“Even if you boot from a Mac OS X 10.3 volume, Mac OS X 10.4 seems to have new file flags that disk utilities don’t understand. I did a disk repair with diskwarrior 3.0.2 and it found tons of errors i let it fix, Tiger was not happy about it.”[/textquote]

Even geduld dus met het gebruik van reparatieprogramma’s, overigens is het altijd aan te raden om voorzichtig te zijn met programma’s waarvan niet zeker is of ze met een nieuwe versie van het systeem overweg kunnen.

Update: Alsoft heeft inmiddels op MacFixit gereageerd, ze raden aan sowieso eerst te ‘rebuilden’ voordat mensen upgraden en geven aan dat DiskWarrior meestal Tiger prima zal ‘rebuilden’, alleen zal DiskWarrior afhankelijk van configuraties aangeven dat de versie van het Mac OS nieuwer is dan de versie van DiskWarrior:

[textquote]”The current version of DiskWarrior (3.0.2) will not cause any harm when run on a disk with Mac OS X 10.4.x (Tiger) installed. Of course, it is always recommended that you rebuild your directory before doing any operating system install, especially a major upgrade such as 10.3.x to 10.4.x.

In many instances DiskWarrior will rebuild the Tiger directory successfully. In certain configurations, DiskWarrior will return the message: ‘This disk appears to have a newer version of the Mac OS disk format than this version of DiskWarrior.’ Older versions of DiskWarrior may simply indicate that the disk cannot be repaired.”[/textquote]

Meer informatie over dit onderwerp is de komende tijd te vinden op MacFixit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voorlopig oppassen met repareren in Tiger!
Sluiten