Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 10 april 2005

UMTS met 5 sterren

Drie weken geleden beoordeelde ik de UMTS Mobile Connectcard van KPN in de Mac met 4 uit 5 sterren. De reden dat het ultieme mobiele internet geen 5 sterren kreeg was de vervelende en kostbare driver van Novamedia.

Als reactie op mijn review werd ik gewezen op een generiek GPRS/UMTS script van Martien Remijn. Ik gebruik het script nu twee weken en wil niets anders meer. Het script kan zorgen voor een volledig automatische en onzichtbare UMTS oplossing en blijkt mooier en robuuster dan de officiële UMTS-applicatie voor Windows van KPN. UMTS op Mac rules!

Het probleem
UMTS op de Mac wordt door KPN niet ondersteund. Wil je kunnen genieten van overal draadloos internet op je PowerBook, dan ben je dus aangewezen op oplossingen van derden. De bekendste oplossing is de software van Novamedia. Deze software heb ik gebruikt bij mijn vorige UMTS-review. Het grote nadeel van Novamedia is dat je elke keer dat je verbinding wilt maken via UMTS het programma van Novamedia moet starten, waarna een venster verschijnt dat ‘op zoek’ gaat naar je UMTS-modem en provider om vervolgens een nieuwe netwerklocatie aan te maken. Hierna dien je zelf op ‘Verbind’ te klikken in Internet Connect. Een proces dat elke keer ongeveer 1 minuut in beslag neemt. In de nieuwe netwerklocatie is alleen UMTS actief, waardoor het niet zomaar mogelijk is om je UMTS-verbinding te delen via Airport.

De oplossing
Het script van Martien werkt echter zoals je wilt dat het werkt. Je stopt het UMTS-script in /Library/Modem Script/ en selecteert het script in de Modem-tab van het Netwerk menu in Systeem Voorkeuren. Vul onder de PPP-tab 3x internet in en vervolgens kun je via Internet Connect verbinding maken.

Als je de PIN-code van de UMTS SIM niet hebt uitgeschakeld verschijnt er een popup waarin je je PIN-code in kunt voeren, hierna kun je als je wilt de PIN-code definitief uitschakelen. Dat laatste is natuurlijk fijn als je niet lastig gevallen wilt worden door popups bij het verbinden. Een paar seconden later ben je online.

Autoconnect
Het leven kan nog makkelijker. Doordat je het gebruik van UMTS niet per minuut, maar per kilobyte betaald, maakt het niet uit hoelang de verbinding openstaat. Mijn PowerBook maakt automatisch een verbinding met internet via Airport wanneer er een Airportnetwerk beschikbaar is. Doordat ik in de PPP Options van UMTS Autoconnect heb aangezet en de volgorde van mijn Netwerkpoorten heb aangepast, maakt mijn PowerBook automatisch verbinding via UMTS wanneer er geen Airportnetwerk beschikbaar is. Komt geen muis meer aan te pas.

Goede volgorde van netwerkpoorten

WIFI coupé in de trein
Doordat de poorten voor UMTS en Airport met het script van Martien tegelijk actief kunnen zijn, kun je met een enkele klik een eigen WIFI netwerk in de trein creëren waarmee je jouw internetverbinding over UMTS kunt delen met je mede passagiers. Dit gaat probleemloos voor zowel Mac- als Windowsgebruikers. Wanneer je met een collectebus rondgaat in de coupé, zijn de maandelijkse UMTS-kosten zo terugverdient.

UMTS verbinding delen via WIFI

Roaming
Met je mobiele telefoon ben je gewend dat je in het buitenland zonder gedoe een gesprek kunt voeren. Van de kosten zul je meestal schrikken. Is dit met UMTS ook zo? Ik heb het script van Martien getest in Glasgow en daar werkt het net zoals thuis: probleemloos. De rekening heb ik echter nog niet gezien. Hier heeft Novamedia een voordeel. Doordat de roamingtarieven tussen providers flink kunnen verschillen is het prettig dat je zelf een provider kunt kiezen in het programma van Novamedia.

Kosten
Het UMTS-script van Martien is niet gratis. De sharewarebijdrage van EUR 10,- die Martien vraagt is zijn geld echter meer dan waard en is nog altijd EUR 77,- goedkoper dan de draak van Novamedia.

Reageer op artikel:
UMTS met 5 sterren
Sluiten