DeX
DeX Nieuws 24 april 2005

Tiger Spotlights: Safari RSS

RSS is hot. Iedere zichzelf respecterende nieuwssite biedt zijn nieuws tegenwoordig in een (of meer) RSS-feeds aan, en voor elk platform zijn verschillende RSS-readers beschikbaar. Zelfs de eenvoudige clientside scripttaal JavaScript is in staat RSS te parsen.

Voor wie nog niet zo bekend is met RSS, RSS staat voor Really Simple Syndication en is een gedefinieerde XML-structuur waarin nieuwsitems gespecificeerd kunnen worden (titel, auteur, datum en tijd van plaatsing, korte inleiding nieuwsitem, link naar volledige nieuwsitem, etc.).

Apple besloot zich ook te mengen in het RSS-geweld. Het resultaat daarvan is de standaardbrowser in Apple’s nieuwe besturingssysteem; Safari in Mac OS X 10.4 Tiger. Maar is deze browser wel zo vernieuw(en)d als Apple wil doen geloven?

Inmiddels zijn de volgende Tiger Spotlights verschenen:
1. Tiger Spotlights: Dashboard
2. Tiger Spotlights: Spotlight
3. Tiger Spotlights: Automator
4. Tiger Spotlights: Mail, iCal & Adresboek
5. Tiger Spotlights: iChat
6. Tiger Spotlights: Safari RSS

Wanneer we met Safari RSS een website bezoeken die een RSS-feed levert (wordt aangegeven via een HTML-tag) dan zien we dat als gebruiker meteen terug in de adresbalk. Safari toont daar dan namelijk een blauwe knop met ‘RSS’ erop.

Klikken we daarop, dan schuift er een scherm over de website die je aan het bezoeken was, met daarop de RSS-feed geparsed en wel weergeven.

Rechts in dit scherm bevindt zich een kolom waarin de verschillende bewerkingen, die we op de feed kunnen uitvoeren, getoond worden. Zo kunnen we met een slidertje de artikellengte aangeven (netjes geïmplementeerd; de artikelen worden live vergroot of verkleind) en kunnen we met een zoekveld zoeken door de feeds. Bovendien kunnen de nieuwsitems gesorteerd worden op datum, tijd, bron of ‘nieuw’ (dit laatste zal een combinatie van datum en tijd zijn). Tenslotte kun je aangeven uit welke periode je feeds wil zien: allemaal, vandaag, gisteren, afgelopen 7 dagen, deze maand of afgelopen maand.

Ook een door Safari gegenereerde RSS-pagina is als bookmark te bewaren; deze wordt (uiteraard) live geupdate wanneer de betreffende RSS-feeds geupdate is.

Maarrr… is dit alles zo vernieuwend?? Voor het parsen van RSS-feeds is dit de minimale functionaliteit die je mag verwachten en voor de ‘simpele’ thuisgebruiker zal het voldoende zijn. Maar een veeleisende gebruiker zal de gebruikte CSS-stijl makkelijk willen veranderen. Of hij wil alleen de titels van de nieuwsitems in tabellen weergegeven zien, in plaats van één lange lijst met titels (als je nu 10 feeds hebt, en je toont van allemaal de nieuwe items, ben je met een beetje pech wel een minuutje aan het scrollen).

Met andere woorden; het idee is goed, alleen wordt je als gebruiker in één ‘leesstijl’ gedrukt. Laat Apple (net als bij Pages) templates implementeren zodat we in ieder geval keuze hebben tussen de stylesheet die gebruikt wordt en de manier waarop feeds (en dan met name nieuwsitems) gepresenteerd worden.

Apple: Safari RSS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tiger Spotlights: Safari RSS
Sluiten