Tiger Spotlights: Safari RSS

Door: DeX - 11 reacties

RSS is hot. Iedere zichzelf respecterende nieuwssite biedt zijn nieuws tegenwoordig in een (of meer) RSS-feeds aan, en voor elk platform zijn verschillende RSS-readers beschikbaar. Zelfs de eenvoudige clientside scripttaal JavaScript is in staat RSS te parsen.

Voor wie nog niet zo bekend is met RSS, RSS staat voor Really Simple Syndication en is een gedefinieerde XML-structuur waarin nieuwsitems gespecificeerd kunnen worden (titel, auteur, datum en tijd van plaatsing, korte inleiding nieuwsitem, link naar volledige nieuwsitem, etc.).

Apple besloot zich ook te mengen in het RSS-geweld. Het resultaat daarvan is de standaardbrowser in Apple’s nieuwe besturingssysteem; Safari in Mac OS X 10.4 Tiger. Maar is deze browser wel zo vernieuw(en)d als Apple wil doen geloven?

Inmiddels zijn de volgende Tiger Spotlights verschenen:
1. Tiger Spotlights: Dashboard
2. Tiger Spotlights: Spotlight
3. Tiger Spotlights: Automator
4. Tiger Spotlights: Mail, iCal & Adresboek
5. Tiger Spotlights: iChat
6. Tiger Spotlights: Safari RSS

Wanneer we met Safari RSS een website bezoeken die een RSS-feed levert (wordt aangegeven via een HTML-tag) dan zien we dat als gebruiker meteen terug in de adresbalk. Safari toont daar dan namelijk een blauwe knop met ‘RSS’ erop.

Klikken we daarop, dan schuift er een scherm over de website die je aan het bezoeken was, met daarop de RSS-feed geparsed en wel weergeven.

Rechts in dit scherm bevindt zich een kolom waarin de verschillende bewerkingen, die we op de feed kunnen uitvoeren, getoond worden. Zo kunnen we met een slidertje de artikellengte aangeven (netjes geĆÆmplementeerd; de artikelen worden live vergroot of verkleind) en kunnen we met een zoekveld zoeken door de feeds. Bovendien kunnen de nieuwsitems gesorteerd worden op datum, tijd, bron of ‘nieuw’ (dit laatste zal een combinatie van datum en tijd zijn). Tenslotte kun je aangeven uit welke periode je feeds wil zien: allemaal, vandaag, gisteren, afgelopen 7 dagen, deze maand of afgelopen maand.

Ook een door Safari gegenereerde RSS-pagina is als bookmark te bewaren; deze wordt (uiteraard) live geupdate wanneer de betreffende RSS-feeds geupdate is.

Maarrr… is dit alles zo vernieuwend?? Voor het parsen van RSS-feeds is dit de minimale functionaliteit die je mag verwachten en voor de ‘simpele’ thuisgebruiker zal het voldoende zijn. Maar een veeleisende gebruiker zal de gebruikte CSS-stijl makkelijk willen veranderen. Of hij wil alleen de titels van de nieuwsitems in tabellen weergegeven zien, in plaats van Ć©Ć©n lange lijst met titels (als je nu 10 feeds hebt, en je toont van allemaal de nieuwe items, ben je met een beetje pech wel een minuutje aan het scrollen).

Met andere woorden; het idee is goed, alleen wordt je als gebruiker in Ć©Ć©n ‘leesstijl’ gedrukt. Laat Apple (net als bij Pages) templates implementeren zodat we in ieder geval keuze hebben tussen de stylesheet die gebruikt wordt en de manier waarop feeds (en dan met name nieuwsitems) gepresenteerd worden.

Apple: Safari RSS

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Xserve

  Gelukkig ben ik een thuisgebruiker, dus:D

 • Profielfoto
  lowfi

  Mss komen er plugins van third party bedrijven die wel themes aanbieden:)

  Ik moet het zelf gebruiken om te kijken of ik het handig vind anders blijf ik gewoon rss menu gebruiken:)

  http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/25900

 • Profielfoto
  MacAttack

  Het nadeel aan de RSS feed in Safari is dat je nog infomaner wordt. :p

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  hmm zo te zien hou ik ’t voorlopig bij Fire… Maar we zullen zien, ga het zeker proberen volgende week!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  [Volledig offtopic] Bijpassende muziek: ‘Tiger in a Spotlight’ van Emerson, Lake & Palmer [/Volledig offtopic]

 • Profielfoto
  Turbanus

  Ik vind alles prima wat de snelheid en de overzichtelijkheid bevorderd of zelfs verbeterd…. Voorlopig zie ik hier nig geen enkle nut in, maar wat niet is kan komen natuurlijk….

 • Profielfoto
  XBL

  Ik las iets over rss feeds als bookmarks opslaan. Ik ben niet echt thuis met Safari, maar zou dit betekenen dat ze toegepast kunnen worden als de live bookmarks van Firefox?

  Ik heb op dit moment in Firefox een stuk of 15 ‘live bookmarks’, deze staan onder de back/forward/home/locatie balk en als je er op klikt, krijg je een lijst van titels. Het zou mooi zijn als je ook op deze manier in de rss feeds kan kijken met Safari.

  Jochem

 • Profielfoto
  Lustigson

  Het nadeel aan de RSS feed in Safari is dat je nog infomaner wordt.

  Dat is Ć¼berhaupt het probleem met RSS, volgens mij ??? ;)

 • Profielfoto
  PureLogic

  Geweldig snel Safari 2.0, vind het ook erg mooi hoe dat RSS over je normale site heen wordt geschoven.

  In een Plastic jasje is ook erg strak.;)

 • Profielfoto
  404

  Hoe zit het met de structuur van het opslaan van bookmarks in Safari 2.0? Is dat al verbeterd of nog steeds een chaos? De huidige manier van bookmark management vind ik echt drama; echt superonhandig om naar een subfolder te navigeren als je wat wilt bewaren (mmm..waar stond die map ook alweer?).

 • Profielfoto
  bjorngra

  Waar zijn de favicon.ico Ze zijn nergens zichtbaar alleen op
  de site van Apple zelf!