Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 28 april 2005

Tiger Spotlights: QuickTime

QuickTime is onder de kap flink aangepakt. Misschien kan wel gezegd worden dat QuickTime technisch de meeste vooruitgang heeft geboekt van alle programma’s in Tiger. Dit komt door de nieuwe video codec H.264. Maar naast schitteren stelt QuickTime ook een beetje teleur. Waarom? Lees verder…

Inmiddels zijn de volgende Tiger Spotlights verschenen:
1. Tiger Spotlights: Dashboard
2. Tiger Spotlights: Spotlight
3. Tiger Spotlights: Automator
4. Tiger Spotlights: Mail, iCal & Adresboek
5. Tiger Spotlights: iChat
6. Tiger Spotlights: Safari RSS

7. Tiger Spotlights: QuickTime

Fullscreen? betalen!
QuickTime 7 kent net als haar voorganger twee versies: een gratis versie en een PRO-versie waarvoor €29,99 betaald dient te worden. Wil je een film in fullscreen bekijken, dan zul je de PRO versie moeten aanschaffen. Wil je twee filmpjes naast elkaar bekijken, dan zul je de PRO versie moeten aanschaffen. Wil je een filmpje exporteren, dan zul je de PRO versie moeten aanschaffen. Kortom, deze schandelijke traditie blijft helaas bestaan. Want welke video player kan niet fullscreen afspelen? (sommige trailers kunnen wel fullscreen afgespeeld worden, wat nogal incongruent is)

Een nieuwe feature in QuickTime 7 PRO is de mogelijkheid om direct audio en video op te nemen. Hiervoor zijn we dus niet meer afhankelijk van free- en shareware programma’tjes (of iMovie). VOor het opnemen van film is overigens wel een stevige G4 processor nodig. In een test met een 1Ghz G4 ging het opnemen van video met een iBot webcam niet zonder haperen.

Nieuwe codec: H264
Je hebt de term het laatste jaar al vaak voorbij zien komen: H.264. Het lijkt een chemische benaming, maar het is de technische term voor een nieuwe video codec. De codec is ontwikkelt door de International Telecommunication Union (ITU) en de International organization for Standardization’s Moving Picture ExpertsGroup (ISO MPEG) die samen onder de naam Joint Video Team (JVT) opereren.

Kortgezegd kan de H.264 codec beter beeld produceren voor minder ruimte. Zo zullen videochats in iChat in Tiger van betere kwaliteit zijn en kunnen filmpjes kleiner gecomprimeerd worden terwijl de kwaliteit goed blijft. Ook buiten Tiger heeft H.264 succes. De codec is namelijk het fundament van zowel Blu-Ray als HD DVD; de toekomstige standaarden wat betreft DVD’s.

Conclusie
QuickTime is zowel uiterlijk als innerlijk opgekalefaterd. De nieuwe codec zorgt voor goede kwaliteit voor weinig Mbps; het wachte is op de qTMS (QuickTime Movie Store). Het uitelijk is ook allemaal iets platter en strakker. Het schalen van filmpjes gaat nu vloeiend en net als bij iPhoto en Mail heeft ook Quicktime nu het zwart/grijze regelaarbalkje. Eén onvergeeflijk minpunt is en blijft het ontbreken van de fullscreen modus in de gratis versie van QuickTime.

Apple: QuickTime

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tiger Spotlights: QuickTime
Sluiten