Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 21 april 2005

Tiger Spotlights: Mail, iCal & Adresboek

De nummer 1 activiteit op het web is nog altijd e-mailen. De toenemende hoeveelheid spam lijkt de populariteit van e-mail te beïnvloeden, maar niet als het aan Apple ligt. De nieuwe Mail in Tiger is flink onder handen genomen en kan weer een aantal jaar mee. Ook iCal, de agenda van Mac OS X en Adresboek hebben een aantal veranderingen ondergaan. Daarom In deze Tiger Spotlights aandacht voor Mail, iCal en Adresboek.

Inmiddels zijn de volgende Tiger Spotlights verschenen:
1. Tiger Spotlights: Dashboard
2. Tiger Spotlights: Spotlight
3. Tiger Spotlights: Automator
4. Tiger Spotlights: Mail, iCal & Adresboek

Mail
Het eerste dat opvalt is dat de vertrouwde lade met postbussen en mappen is ingeruild voor een vaste kolom aan de linkerkant, vergelijkbaar met iTunes en iPhoto. Ook de functionaliteit is sterk vergelijkbaar en prettig: met een paar simpele regels stel je een slimme postbus in. Daarna verschijnt in die postbus dynamisch al je mail die voldoet aan de regels.

Doordat Spotlight volledig is geïntegreerd in Mail kun je razendsnel zoeken naar mailtjes. Niet alleen vanuit Mail zelf, maar ook vanuit het blauwe loepje rechts in de menubalk van Tiger. Om dit zoeken mogelijk te maken is er onder de motorkap van Mail het nodige omgegooid. In plaats van één bestand waar al je e-mail inzit, zit elk e-mailtje nu in een apart bestand op de harde schijf. Dit zal waarschijnlijk beter zijn voor de performance.

De integratie met iPhoto is ook flink verbeterd. Wanneer je een foto in een e-mail sleept krijg je in Mail de mogelijkheid om het formaat aan te passen. Wanneer je een e-mail met foto’s ontvangt, kun je direct in Mail een slideshow afspelen, waarbij je de beschikking hebt over dezelfde soort knoppen als in iPhoto-slideshows. Met deze knoppen kun je door de foto’s navigeren, een exposé-achtige indexpagina tonen en foto’s direct toevoegen aan je iPhoto bibliotheek.

iCal uitnodigingen die je in Mail ontvangt tonen meer informatie in een interactieve e-mail, waardoor de verrassing minder groot is wanneer je een uitnodiging accepteert.

iCal
iCal is qua uiterlijk vrijwel hetzelfde gebleven, maar heeft er een aantal slimme features bij gekregen. Een paar features maken shareware programma’s die je mogelijk nu gebruikt overbodig. Allereerst de verjaardagskalender. In Adresboek kun je bij een contactpersoon een geboortedatumveld invullen. Leuk, maar als je het niet in een kalender kunt zien weinig zinvol, daarom zijn er voor Panther door derden sharewareprogramma’s ontwikkeld die voorzien in deze wens. Deze programma’s kun je verwijderen. De verjaardagssynchronisatie zit ingebouwd in Tiger dus daarvoor is geen extra software vereist.

Heb je meerdere kalenders voor je werk in gebruik en wil je in één overzicht je beschikbare tijd zien, dan bieden Kalendergroepen uitkomst. Je kunt hier meerdere kalenders groeperen in één overzicht.

Drag en drop werkt ook vollediger in iCal. Sleep een Taak of Adresboekkaart op de Kalender en maak automatisch een nieuwe activiteit. Andersom kun je ook activiteiten in je takenlijst slepen wanneer je voor een afspraak nog iets moet doen.

Ook Spotlight en Automator werken uiteraard volledig met iCal, waardoor je een afspraak snel terug kan vinden en een muisarm bij repetitieve handelingen kunt voorkomen.

Adresboek
Snel een adres opzoeken in Adresboek doe je dankzij Dashboard in een snelle widget. Zoeken op je Mac naar een persoonsnaam met Spotlight levert met Adresboek direct een adreskaart op. Zoeken binnen Adresboek zelf werkt op alle beschikbare velden.

Ook in Adresboek zijn, net als in Mail, iPhoto en iTunes, slimme groepen beschikbaar. Deze slimme groepen configureer je op dezelfde manier. Adresboek ondersteunt ook meer bestandsformaten bij het importeren, zoals komma- en tabgescheiden. Hierdoor is er voor niemand meer een reden om Adresboek niet met al zijn rijkdom, die overigens vooral ontstaat in combinatie met andere programma’s zoals Mail en iCal, te gebruiken. En dan ben ik nog niet eens toegekomen aan de wonderlijm iSync, maar dat kennen we al als onmisbare schakel tussen Mac’s en andere apparaten voor contacten en agenda’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tiger Spotlights: Mail, iCal & Adresboek
Sluiten