Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 28 april 2005

Tiger Spotlights: Installeren

Vandaag is het zover: Tiger komt uit! Op de site van Apple staat aangegeven bij welke Apple dealers er een speciaal Tiger event wordt georganiseerd. Let wel: Tiger is officieel pas leverbaar vanaf 18:00.

Op het forum worden een hoop vragen gesteld over het installeren van Tiger. Vandaar dat we in het vervolg van dit artikel die vragen beantwoorden en daarnaast nog enkele tips geven. Hierdoor zal de upgrade een fluitje van een cent zijn.

Inmiddels zijn de volgende Tiger Spotlights verschenen:
1. Tiger Spotlights: Dashboard
2. Tiger Spotlights: Spotlight
3. Tiger Spotlights: Automator
4. Tiger Spotlights: Mail, iCal & Adresboek
5. Tiger Spotlights: iChat
6. Tiger Spotlights: Safari RSS

7. Tiger Spotlights: QuickTime
8. Tiger Spotlights: Installeren


Drie keuzes
Het systeem bestaat voor het eerst uit één DVD. Als je de DVD bekijkt en je dubbel klikt op ‘Install Mac OS X’, dan zal de computer herstarten en kom je in de ‘Installer’ die je begeleidt tijdens de installatie. Er drie manieren van installeren:

1 Upgrade Mac OS X
Dit is de simpelste keuze. Het Mac OSX systeem dat op je computer staat wordt geupgrade naar versie 10.4. Je verliest geen documenten en geen users. Alles blijft bij het oude, maar in een nieuw Tiger jasje.

2 Archive and Install
Bij deze variant wordt eerst het oude systeem apart gezet in de folder ‘previous system’. Vervolgens wordt er een geheel nieuw Tiger systeem geinstalleerd. Je kunt wel aangeven dat je de users (accounts) van het oude systeem wilt meenemen naar Tiger. Dat zorgt ervoor dat je geen documenten verliest. Voordeel van deze methode is ook dat je altijd nog voorkeurenbestandjes (zogenaamde .plist files) kunt overzetten van het oude inactieve systeem naar het nieuwe systeem.

3 Erase and Install
Dit is de rigoureuze variant. Je hele harddisk (of partitie) wordt compleet gewist en daarna wordt Tiger geinstalleerd. Alles gaat dus verloren: accounts en documenten. Nieuw bij Tiger is het volgende. Zodra Tiger is geinstalleerd, krijg je de mogelijkheid om users te importeren. Dit kan zijn middels ‘Target Mode’ (firewirekabel vereist), waarbij je de users, instellingen en programma’s van een andere Mac haalt. Het is ook mogelijk om de users, instellingen en programma’s van een andere partitie over te hevelen naar het nieuw geinstalleerde systeem. Deze methode bespaart je veel tijd aangezien je niet alle programma’s opnieuw hoeft te instelleren.

Voorbereiding
Welke variant je kiest, is aan jezelf. Persoonlijk houd ik ervan om met een schone lei te beginnen. Variant drie dus. Als je deze variant kiest, vereist dit wel de nodige voorbereiding. Alles moet gebackupt worden, want je wilt niet met minder eindigen dan je bent begonnen. Hieronder enkele tips, sommige noodzakelijk, andere timesavers:

 • Zorg ervoor dat je alle installers van programma’s op CD of DVD hebt staan.
 • Zorg ervoor dat alle documenten in je accounts gebackupt worden (documenten, video’s, foto’s, desktop etc.)
 • Zorg ervoor dat je je mail backupt. Kopieer hiervoor de map ‘Mail’ die staat in de library van iedere user. Om te voorkomen dat je alle account gegevens opnieuw moet instellen is het daarnaast ook slim om de plist file te backuppen. Kopieer hiervoor het bestand USER/Library/Preferences/com.apple.mail.plist.
 • Zorg ervoor dat je je iTunes muziek backupt. Kopieer hiervoor de map ‘iTunes’ die staat in de map ‘Music’ van iedere user. Let wel: het kan zijn dat je de iTunes map handmatig ergens anders hebt gezet. Controleer dus even of de iTunes map wel echt de muziek bevat.
 • Zorg ervoor dat je safari bookmarks backupt. Kopieer hiervoor het bestand ‘Bookmarks.plist’ die staat op de volgende locatie: USER/Library/Safari/Bookmarks.plist
 • Zorg ervoor dat je je addressen uit Address Book backupt. Klik in Address Book op ‘All’ en kies onder ‘File’ voor ‘Export Group vCard’.
 • Zorg ervoor dat je je agenda van iCal backupt. Selecteer hiervoor een calendar en kies onder ‘File’ voor ‘Export’. Let op: meerdere calendars betekent dat je ze stuk voor stuk moet exporteren!
 • Let bij backuppen ook op de “application support” mappen. Veel programma’s (o.a. Keynote, iMovie, enz) slaan daar extra files op, zoals plugins en themes! Application support vind je in je library folders.
 • Sommige spelletjes bewaren gehaalde levels of andere belangrijke instellingen uit de preferences map in je ‘Library’. Zorg dat je die backupt.

FAQ
1 Wat is beter: een clean install of een update?
Het zou niet uit moeten maken, maar beginnen met een schone lei (een clean install: variant 3) is aan te raden. Al was het maar voor het gevoel.

2 Kan ik MS Office wel opnieuw installeren i.v.m. registratieproblemen?
Bij een upgrade blijft het programma gewoon staan en hoef je niet opnieuw te registreren. Bij een ‘Erase and Install’ zul je opnieuw het serienummer moeten invullen. Dit geldt ook voor alle andere programma’s die je gekocht hebt.?

3 Is Tiger sneller dan Panther?
Tiger is sneller dan haar voorganger. Met name in de Finder en niet alleen omdat je sneller bij je documenten kunt komen dankzij de ‘Spotlight’.?

4 Kun je Tiger als het ware over 10.3.9 heen installeren, zonder dat je instellingen veranderen en documenten verdwijnen?
Dit kan zeker en staat uitgelegd bij variant één: ‘Upgrade and Install’.

5 Is het mogelijk vanaf de CD’s op te starten?
Dit is niet mogelijk. De Tiger CD’s kunnen alleen installeren. Wel kun je opgestart vanuit de ‘Installer’ een aantal dingen doen zoals het resetten van je passwords en het gebruiken van de ‘Disk Utility’. Maar niet meer zoals bij OS 9 opstarten met een systeem.

6 Ik heb geen DVD-speler in mijn Mac. Kan ik Tiger nu niet installeren?
Geen paniek, dat kan wel. Op deze pagina van Apple kun je Tiger op drie cd’s bestellen. Dit kost wel €17,99 extra aan administratie- en verzendkosten.

7 Wat zit er in de Tiger doos?
In de doos zit het volgende:

 • Installatie DVD (inclusief XCode 2 developer tools)
 • ‘Installatie en configuratie’ handleiding
 • ‘Welkom bij Mac OS X Tiger’ gebruikershandleiding
 • Trial versie van iWork.

8 Wat zijn de officiële systeem vereisten van Tiger?
In getallen zijn de eisen van Apple als volgt:

 • Een G3, G4 of G5 processor
 • Ingebouwde FireWire
 • Minimaal 256 MB RAM geheugen
 • Een ingebouwd scherm of een scherm dat verbonden is aan een door Apple geleverde videokaart die ondersteund wordt door de computer
 • Minimaal 2.0 GB vrije ruimte op de harde schijf
 • Minimaal 3.5 GB vrije ruimte is vereist indien je naast Tiger ook XCode 2 wilt installeren

9 Wordt Tiger ondersteund door mijn opgevoerde Cube?
Tiger wordt volgens Apple niet ondersteund op Macs die voorzien zijn van een processor upgrade card.

Heb je meer tips die het upgraden vereenvoudigen? Meld ze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tiger Spotlights: Installeren
Sluiten